Stav armády. Čo radí starodávna múdrosť Sun-Tzu? 5. časť.

Pokračujem 5. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun.  Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na národnosť, ktorí chcú pochopiť, čo znamená stratégia, teda aj pojem zdravý sedliacky rozum.

Predchádzajúcu štvrtú kapitolu by sme mohli nazvať aj „realizmus v boji“. Sun-Tzu uvádza, že vlastná   odo mňa, ale nepriateľ mi sám poskytuje výhody a naopak. Z toho nepriamo vyzýva na opatrnosť v zmysle neposkytovať výhody nepriateľovi, ale zároveň využiť každé jeho pochybenie. Popritom sa stáva objaviteľom strategických zásad, použiteľných nielen vo vojenstve. Medzi nimi zásady ekonómie síl a zásady získania a zachovania iniciatívy. Dôraz kladie na to, čo poznáme pod moderným pojmom „operačné maskovanie“. Celou štvrtou kapitolou sa prelína myšlienka spoliehania sa na schopnosti veliteľa a zdokonaľovania jeho veliteľského majstrovstva, ale aj významu plánovania bojových operácií.

Až v druhej polovici dvadsiateho storočia objavený tzv. Boylov rozhodovací cyklus „pozorovanie-orientácia-rozhodnutie-konanie“ (v angličtine známy pod skratkou „OODA loop“ zo slov „observation-orientation-decision-action) dokázal, že vyhráva ten, kto zvláda tento cyklus rýchlejšie.

Z hľadiska východísk pre dosiahnutie víťazstva Sun-Tzu priamo kladie základy operačných výpočtov a taktických kalkulácií vo vojne, pričom ukazuje, že víťazstvo, ani porážka nie sú vecou náhody, ale starostlivých kalkulácií. Ako v ďalších kapitolách podrobnejšie rozvádza, aj správneho načasovania bojových akcií.

SUN-TZU

VOJENSKÉ UMENIE

Piata kapitola

STAV ARMÁDY

V zásade platí, že ovládanie veľkého vojska je rovnaké, ako riadenie zopár mužov. A riadiť veľkú silu je rovnaké, ako viesť zopár mužov. Je to záležitosť zostáv a signálov.

To, že armáda určite odolá nepriateľskému útoku bez utrpenia porážky, je dôsledkom operácií výnimočných a normálnych síl. Vojsko vrhnuté proti nepriateľovi ako mlynský kameň proti vajciam, je príkladom pevného telesa pôsobiaceho proti prázdnote.

V bitke všeobecne  – použi normálne sily na zasadenie do boja a výnimočné sily na dosiahnutie víťazstva. Možnosti ostrieľaných vo vojne v používaní výnimočných síl sú veru také nekonečné, ako nebo a zem, také nevyčerpateľné, ako tok veľkých riek, pretože končia a cyklicky sa obnovujú ako pohyby Slnka a Mesiaca. Nepretržite zomierajú a znovu sa zrodia ako ročné obdobia.

Hudobných tónov je iba päť, ale ich kombinácia umožňuje vznik toľkých melódií, že ich všetky nikto nevypočuje. Základných farieb iba päť, ale ich kombinácia je taká nekonečná, že si ich nikto nemôže všetky predstaviť. Chutí je iba päť, ale ich zmesi sú také rôznorodé, že ich nikto nemôže všetky ochutnať. V boji sú iba normálne a výnimočné sily, ale ich kombinácie sú neobmedzené, takže ich nikto nemôže všetky obsiahnuť, pretože tieto sily sú navzájom obnoviteľné. Je to ako pohybovať sa v kruhu bez konca. Ktože môže vyčerpať možnosti ich kombinovania?

Keď príval vody prenáša balvany, je to z dôvodu momentu pohybu, keď útok jastraba roztrhne telo koristi, je to z dôvodu načasovania. Takže moment pohybu toho, kto je ostrieľaný vo vojne je zdrvujúci a jeho útok presne načasovaný. Jeho potenciál je ako naplno natiahnutý luk, jeho časovanie ako uvoľnenie spúšte.

V rozruchu a hurhaji vyzerá bitka neusporiadaná, ale vo vlastných vojskách nesmie byť bezvládie. Bojové pole môže pôsobiť rozvrátene a chaoticky, ale tvoje šíky musia byť v dobrom poriadku. To bude zábezpekou proti porážke. Zdanlivý zmätok je výsledkom dobrého poriadku, zdanlivá zbabelosť je znakom odvahy, zdanlivá slabosť je prejavom sily. Poriadok a bezprávie závisa od organizácie a usmernenia, odvaha a zbabelosť od okolností, sila a slabosť od taktických východísk. Čiže ten, kto vie ako dostaťnepriateľa do pohybu, robí tak vytváraním situácie, na ktorú bude nepriateľ reagovať. Zláka nepriateľa čímsi, čo tento určite chce. Podávaním návnady udržuje nepriateľa v pohybe a vybranými vojskami potom na neho zaútočí.

Ostrieľaný veliteľ preto získava víťazstvo zo situácie a nepožaduje ho od podriadených. Vyberie si vhodných mužov a využije situáciu. Ten, kto zužitkováva situáciu, používa svojich mužov v boji ako valiace sa brvno alebo kameň. Povaha brvien je veru taká, že na rovnej zemi sú bez pohybu, ale na svahu sa hýbu. Ak sú hranaté, stoja; ak sú okrúhle, gúľajú sa. Energiu vojsk so zručným velením v boji možno potom prirovnať k rýchlosti pohybu okrúhlych balvanov, ktoré sa valia z hory vysokej tisícky metrov.

Azda netreba zdôrazňovať strategickú neschopnosť neuveriteľne veľkej časti súčasných vládcov po celom svete. Pokračovanie v ďalšej časti.

Písané pre „Knižnica obrancov slovenskej vlasti” (www.oziseo.sk)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA