Matovič nás straší domácim väzením. Čechov, Írov i Britov už zamkol ten despota

Od 23.okt.2020 zavádza Wales 2-týždňové úplné uzatvorenie ekonomiky, resp. “TOTAL LOCKDOWN”, resp. “BLACKOUT” (ako to I.Matovič nazval v apríli), s cieľom zmierniť prudký nárast pacientov s COVID-19.
Premiér Walesu Mark Drakeford: “Ak nebudeme konať, Národná zdravotná služba (NHS) nebude schopná postarať sa o zvyšujúci sa počet chorých ľudí…”
Zatvoriť sa budú musieť všetky firmy a podniky s výnimkou tých, ktoré sú pre fungovanie krajiny nevyhnutné. Vo Walese žijú asi 3 milióny z celkových 67 miliónov obyvateľov Británie. Každá zo 4 častí Spojeného britského kráľovstva si určuje vlastné opatrenia v boji s pandémiou.
Do práce nepôjde takmer nikto
“Bude to musieť byť ostré a tvrdé, aby sme dosiahli efekt, ktorý potrebujeme,” povedal dnes Drakeford. “Po všetkých obyvateľov Walese budeme požadovať, aby zostali doma,” dodal. Do práce budú môcť len zamestnanci kľúčových odborov, napr. zdravotníci, zamestnanci elektrární, policajti či hasiči. Uzavrieť sa budú musieť aj školy a kostoly. Celkové utlmenie ekonomiky, začne vo Walese platiť v piatok 23.okt. o 18:00 miestneho času (19:00 SELČ). Lockdown by sa mal skončiť podľa plánu najskôr v pondelok 9.nov.2020. Podľa Drakeforda je táto doba “najkratšia možná”, aby sa podarilo zbrzdiť šírenie koronavírusu. “Ak nebudeme konať teraz, bude sa to zrýchľovať. Naše JIS v nemocniciach sú už plné,” varoval premiér Walesu. Celé Spojené kráľovstvo, ktoré sa skladá z Anglicka, Walesu, Škótska a Sev.Írska, hlási za posledný týždeň 17-20 tisíc nových prípadov denne, z nich vyše tisíc pripadá na samotný Wales. Väčšina z nich pripadá na zďaleka najväčšie Anglicko, ktoré má takmer 56 miliónov obyvateľov. V Anglicku reštrikcie určuje ústredná londýnska vláda. Lokálne obmedzenia sa teraz týkajú zhruba polovice Angličanov.
Lockdown hrozí aj Manchestru
Podľa agentúry Reuters je možné, že podobne tvrdé opatrenia, teda úplné utlmenie hospodárskej činnosti aj pohybu obyvateľov v uliciach, čaká v nasledujúcich dňoch tiež severoanglické mesto Manchester. Tamojší miestni politici doteraz vzdorovali snahám premiéra Borisa Johnsona dohovoriť sa na zavedení uzávery.
Čiastočný lockdown v Severnom Írsku
Veľmi prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu už minulý týždeň zaviedlo Sev.Írsko, ktoré má asi 1,9 mil.obyvateľov. Na 2 týždne sa tam uzavreli školy, na mesiac krčmy i reštaurácie. V.Británia hlási od začiatku pandémie doteraz vyše 44-tisíc obetí.
(Zdroj:ČTK/TASR)

21.okt.2020 Český Rozhlas:
Česká vláda obmedzí pohyb ľudí, zavrie väčšinu obchodov a obmedzuje kontakt medzi ľuďmi. “Omlouvám se, že to znepříjemní život,” povedal premiér A.Babiš, nové nariadenia majú zabrániť kolapsu zdravotníctva v ČR.
Česká vláda nariadila minimálne do 3.nov.2020 plošné OBMEDZENIE POHYBU a KONTAKTU.  Výnimka na pohyb platí pre cesty do práce, zaistenie životných potrieb, neodkladné cesty za rodinou, dobrovolnícku výpomoc, poskytovanie zdravotných, sociálnych alebo duchovných služieb a starostlivosti, vyriadenie neodkladnej úradne záležitosti, účasť na svadbe či pohrebe alebo vycestovanie z ČR.
Kvôli vývoju epidémie budú uzavreté maloobchodné predajne s výnimkou predajní základného tovaru (potraviny, drogérie). Okrem toho bude zakázaná prevádzka služieb. Vo veľkých nákupných centrách budú otvorené len predajne potravín, drogérie, lekárne…
Pohyb v prírode alebo parkoch a cesty na chalupy sú povolené, môžu sa ich však zúčastniť najviac 2osoby s výnimkou pre viac členov jednej domácnosti.
“Ak nebudeme v kontakte, nepotrebujeme rúška, ani iné mechanizmy, pretože k prenosu vírusu nebude dochádzať,” povedal minister Prymula. Vláda obmedzila aj priamy kontakt verejnosti so štátnou správou na 5 hodín 2-krát v týždni. “Na úradoch by nemalo dochádzať k frontám. Ľudia by sa mali objednať. Agendy, ktoré nie sú nutné, by nemali prebiehať, ” uviedol Prymula. “Všade tam, kde je to možné, nariaďujeme, aby úradníci prešli na systém home office,” dodal minister. Uprednostniť je podľa neho potrebné písomný alebo telefonický kontakt, dokumenty odovzdávať len cez podateľňu.

20.okt. Pravda.sk:
ÍRI sa zavreli DOMA. Kto bude ďalší?
V tempe šírenia koronavírusu sa Írsko pohybuje niekde v európskom priemere, napriek tomu sa ako prvé v EÚ odhodlalo aj v 2.vlne pandémie zaviesť celoštátny “LOCKDOWN”. Odteraz až do 1.decembra vypína veľkú ČASŤ svojej EKONOMIKY a čo najviac ľudí mieni udržať doma. Vláda za to občanom sľubuje, že spraví všetko pre to, aby mali aspoň relatívne normálne Vianoce.
“Ak sa spojíme v priebehu nasledujúcich 6 týždňov, budeme môcť Vianoce osláviť zmysluplným spôsobom. Cesta nebude ľahká, ale budúcnosť je v našich rukách. Každý musíme zabrať a vytrvať,“ citoval denník Guardian motivačné slová premiéra Micheála Martina.
Protikoronavírusové opatrenia platné od stredy 21.okt. od polnoci sú vskutku drakonické. Zatvorené zostanú všetky maloobchodné predajne, ktorých fungovanie nie je nevyhnutné, mimopracovný pohyb ľudí sa obmedzí na okruh 5km od ich domova. „Každého v krajine žiadam, aby zostal doma,“ povedal Martin v prejave k národu.
Do práce budú môcť chodiť iba nevyhnutní zamestnanci a ľudia si môžu ísť von zabehať či zabicyklovať len v najbližšom okolí. Za porušenie limitu 5km im bude hroziť pokuta. Verejná doprava bude fungovať na 25% svojej kapacity. V silne katolíckej krajine sú zakázané aj bohoslužby v kostoloch.
Návštevy cudzích domácností a záhrad nie sú povolené. Výnimku majú ľudia žijúci osamelo, ktorí sa môžu v rámci podpornej bubliny spojiť s jednou ďalšou domácnosťou. Vnútri ani vonku sa nesmú konať žiadne organizované podujatia okrem prísne kontrolovaných svadieb a pohrebov, na ktorých sa môže zúčastniť max.25 ľudí.
Spolu s väčšinou obchodov sa uzavrú holičstvá, kozmetické salóny, telocvične, centrá voľ.času a kultúrne zariadenia. Krčmy, bary, kaviarne a reštaurácie budú môcť jedlá podávať LEN CEZ OKIENKO na odnesenie so sebou. Minister obchodu Leo Varadkar odhadol, že za 6 týždňov LOCKDOWNu môže Írsko prísť o 1,5 MILIARDY€ a ohrozených bude až 150-tis. prac.miest. Otvorené zostávajú jasle, škôlky a školy, a podľa možnosti by sa nemal zastaviť ani kľúčový stavebný priemysel. Vláda sľúbila obnoviť pandemickú dávku v nezamestnanosti.
Podľa premiéra Martina jeho kabinet odmieta stratégiu nulového COVID-u ako nereálnu ale aj stratégiu kolektívnej imunity ako neetickú. Čiastočné vypínanie krajiny sa preto môže aj v budúcnosti zopakovať. „Keď vírus rastie, pracujeme na jeho potlačení, a keď je to bezpečné, znovu otvoríme čo najväčšiu časť našej spoločnosti a ekonomiky. Kým nebudeme mať bezpečnú očkovaciu látku, musíme v tom pokračovať,“ citoval Martina denník Irish Times.
Miera výskytu nákazy koronavírusu v Írsku za 14 dní na 100-tisíc obyvateľov je 254, čo je menej ako na Slovensku (316). Ale ani štáty, ktoré sú v tomto kľúčovom ukazovateli podstatne horšie, ako napr.:
Česko (905),
Belgicko (829),
Holandsko (553) či
Francúzsko (427),
… po takých drastických plošných reštrikciách ako Dublin na jeseň ešte zatiaľ nesiahli, hoci sa tam o LOCKDOWNe už vážne diskutuje. Opatrnosť Írska vyplýva z toho, že jeho zdravotníctvo má malú voľnú kapacitu, najmä mu chýbajú dostatočné rezervy na JIS. (Pozn.: Česko o 24 hodín neskôr zavádza veľmi podobné opatrenia ako Írsko s účinnosťou zatiaľ do 3.nov.2020)

Imrich S. mi na túto tému napísal stručný sumár:
“Taliansko, Francúzsko zákaz nočného vychádzania. Írsko, Wales, Izrael úplný LOCKDOWN môžeš raz týždenne do potravín max. 5km od domova.
Česko okrem potravín, lekární a drogérie všetko od zajtra zatvorené! Rúška povinne aj v autách! Belgicko zákaz nočného vychádzania, zatváranie obchodov.
Stále si myslíme, že Matovič nás terorizuje s rúškami? Smejeme sa tomu, že sa zvyšujú čísla infikovaných! Zvyšujú sa na celom svete! Smejeme sa nad správou, že zomierajú lekári? Už aj slovenskí lekári… To nemáme štipku úcty ani k mŕtvemu človeku? Smejeme sa z čísel mŕtvych smejeme sa číslam ťažko chorých pacientov na JISkách. Smejeme sa všetkému, čo sa týka COVID-19…”

Bratia Česi sa smiali úplne rovnako, až na to, že za posledných 48 hodín im umrelo 200 pacientov a od septembra je to už 1200… Žiadajú okolité krajiny o materiálnu pomoc, lebo im chýbajú lôžka aj prístroje. Bratia Česi sa už dosmiali a Slovensko má za nimi v krivke vývoja počtu nakazených aj v počtoch hospitalizovaných sklz asi tak 16 dní.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Mária Benová

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 24

Celkové hodnotenie: 0.73

Priemerná čítanosť: 5544

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA