Panika prerástla do hystérie. Je to zámer či neschopnosť? Ako pôsobiť proti presile? Manévrový prístup vypekania 5.

V každej vojne vždy ide o politicko-strategické víťazstvo, nie o taktické úspechy, vojna je totiž pokračovaním politiky. Najväčšou strategickou prehrou v súčasnom zápase s COVIDom je fakt, že pôvodný strach a panika prerástli do hystérie, ktorá sa prejavuje v rôznych formách. Nielen ignoráciou vážnych prejavov nespokojnosti celých skupín obyvateľstva vládou. Ale aj hysterickými prejavmi nenávisti a závisti proti tým, ktorých práve neschopnosť vlád vyhnala do cudziny a dnes sa chcú vrátiť. Hystériou je aj odmietanie pomoci lekármi z obavy pred infekciou od pacienta volajúceho záchranku. Hystériou je aj ignorovanie hroziacich bankrotov malých a stredných domácich podnikateľov, ktorí prispievali do našej prosperity, ale pokračovanie bombasticky medializovanej pomoci tým, ktorí nikdy neprispeli.

Je možné, že by išlo o pokračovanie pokusu z minulosti o vyvolanie násilností? Veď po vražde pred dvomi rokmi sa aj dnešní vládcovia podieľali na z cudziny vyprovokovaných protestoch. Časť provokatérov je v parlamente. Vo vyspelom svete sa vraždy neraz vyšetrujú aj roky a odložené prípady bez nesporných dôkazov aj desaťročia. Len u nás mali vinníkov hneď. Vojensko-strategické víťazstvo protagonistov cudzích záujmov sa rozhoduje na operačnej úrovni, preto je vecou operačného veliteľa (krízového štábu) rozhodnúť o spôsobe vedenia vojnovej činnosti, definovať kritickú slabinu protivníka a rozhodnúť sa o prijatí, alebo odmietnutí zrazení s protivníkom tak, aby nezničil svoje vojsko za cenu jednej víťaznej operácie. Týka sa to aj odmietnutia provokácií zo strany vodcov národa, povedzme politických strán. Týka sa to aj odmietnutia pokračovania opatrení v momente, ako vládcovia pochopia, že ich pokračovaním spôsobujú vážnejšie škody, ako ich zrušením.

Verejnosti sa nehovorí, že za 2 mesiace od zistenia prvého prípadu COVIDu zomrelo na rakovinu okolo 2 300 ľudí, ale medializuje sa 24 obetí vírusu (asi jedna stotina). A že toto číslo radikálne narastie, lebo namiesto 5 až 6 tisíc odhalených prípadov rakoviny, ich bolo oveľa menej, tisícky budú diagnostikované a liečené neskoro a vysoké stovky životov, neraz v plnom rozkvete, budú obetované vládnej hystérii, ktorá nebola schopná nájsť a hľadať vyvážené a rozumné opatrenia.

Zákon nečakaných dôsledkov sa naplno prejavuje a predtým, ako bude dobre, môže byť ešte oveľa horšie. Nezamestnanosť, bieda, dôchodcovská chudoba, rozsiahle osobné bankroty, inflácia, vykrvácanie živnostníkov a malých domácich podnikov, nedostatok liekov a základných životných potrieb, kriminalita. Aj už spomenuté zbytočné obete liečiteľných chorôb. Ak znovuzískame sloboduzbavíme sa strachu, ľudia si posadnutosť hysterických vládcov možno zapamätajú a vo voľbách sa azda poučia. Pôvodný strach bol normálnou reakciou na neistotu. Neskoršia panika a dnešná hystéria je už vizitkou vládcov. Je to strategická prehra.

Vojny nie sú vedené pre dočasnú slávu vojvodcov, ale pre dosiahnutie politicko-strategických zámerov vojny. Existujú len dva politicko-strategické zámery vojny:

    1. Obmedzený, kedy ide o obmedzenie suverenity protivníka;

 

    1. Absolútny, kedy ide o zbavenie suverenity a teda identity.

 

Malý štát, malá sila, má len výnimočne možnosť dosiahnuť absolútny zámer vojny a je nerozumné sa o takýto usilovať. Preto nemá dôvod vyvolávať vojny, môže sa len brániť. Na druhej strane, pri nerozumnom spôsobe boja sa už neraz v histórii stala obeťou absolútneho cieľa vojny protivníka. Nátlakovým spôsobom vedenia vojnovej činnosti môže menšia strana pri troche šťastia vojnu neprehrať, ale historicky iba manévrovým spôsobom môže v akejkoľvek vojne vyhrať.

Má to aplikácie aj pri zápase s COVIDom. Tí, ktorí už neraz totálne zlyhali, bruselskí diktátori, sa znovu začínajú hrať na pekných a chcú sa priživovať na hrubých pochybeniach národných vlád malých štátov. Už pripravujú pôdu na víťazstvo ultrabohatých, ktorí chcú aj na tejto vojne zarobiť. Už chcú mať ešte väčší koláč na moci a robia na obmedzovaní pilierov štátností. Chcú posilňovať svoju moc a zavádzajú do myslí ľudí hystériu o potrebe vakcíny a nutnosti očkovania ako o jedinej podmienke víťazstva na vírusom. Podporujú tak dohodenie biznisu a ziskov do nenásytných žalúdkov farmakomonopolov, namiesto chápania komplexnosti metód. To nesmieme dovoliť. Vyhráme tým, že zamietneme teror, obmedzovanie slobody, vnucovanie riešení, pomáhajúcich ultrabohatým.

Typ vojny verzus štýl vedenia vojny.

Vojenská teória dnes v zásade dosiahla zhodu o tom, že existujú dva štýly vedenia vojny, nátlakový a manévrový. Niektorí autori uvádzajú guerillový typ vojny za samostatný štýl, ale aj táto sa dá viesť uvedenými dvomi štýlmi, preto si dovolím tvrdiť, že ide o typ vojny, nie o štýl vedenia vojny. Jednotlivé štýly sa na rôznych vojenských úrovniach vedenia vojny (vojensko-strategickej, operačnej, taktickej) môžu uplatňovať rôznym spôsobom. Napríklad v zásade manévrový štýl vojny z vojensko-strategickej a operačnej úrovne sa môže doplniť o nátlakový štýl na taktickej úrovni. Povedzme aj masívnym tlakom podvedených más inteligentným, nenásilným spôsobom, zo všetkých smerov. Pre menšieho protivníka optimálny prípad nastáva použitím jednotného, manévrového prístupu na všetkých úrovniach. Vrátane politicko-strategickej, teda geostrategickej úrovne. V tej sa náprava dosiahne až budúcimi voľbami. Čiže návratom voľby štruktúrovaných strán, namiesto mágov marketingu.

Za rozhodujúce princípy každej vojny, je možné považovať:

Ekonómia síl (za malé peniaze veľa muziky, nie naopak, za záchranu pár životov obetovanie a zničenie státisícov, ba miliónov)

Zachovanie a udržiavanie iniciatívy (v správnom a účinnom smere)

Jasný a jednotný zámer (ktorým nemôže byť zničenie štátu a suverenity)

Koncentrácia síl na dosiahnutie rozhodujúcich cieľov (kto bráni všade, nebráni nikde, kto útočí všade, neútočí nikde)

Rýchlosť konania a rozhodnosť (v správne definovaných, účinných činoch)

Prekvapenie (najväčším bude rýchle obnovenie racionálnosti konania)

Používanie decentralizovaného velenia zámerom (jeden centrálny mozog národa celú krízu nevyrieši, na miestnej úrovni môžu mať dobré nápady)

Definovanie a využívanie slabín (aj vírus má slabiny)

Klamanie a ochrana (vypečme s COVIDom rozumom, nie zadubenosťou)

Existuje niekoľko zoznamov takýchto užitočných zásad, napríklad jeden teoretik manévrových prístupov: podplukovník Kayden, uvádza 11 tzv. “maxím” manévrovej vojny. Niektoré z nich sú všeobecnými princípmi vojny a samotné nemusia charakterizovať manévrový prístup. Až pri komplexnom uplatnení sú charakteristickými črtami takéhoto prístupu.

Tieto princípy sa stali základom niekoľkých vojenských strategických doktrín, ktorých som bol na začiatku tisícročia hlavným autorom a spracovateľom, predovšetkým doktríny vedenia viaczložkových operácií. Tragika malosti a úbohosti časti vysoko postavených ľudí na ministerstvách a centrálnych úradoch je v tom, že hlavný autor 95% textu nie je vôbec uvedený, ale za spracovateľa bol ešte pred pár rokmi uvádzaný administrátor formátovania, ktorý dokonca v čase mojej maródky chodil po dokončené texty ku mne domov. Nie je to jeho vina. Akurát to odhaľuje podstatu hyenizmu a hlboko zakoreneného plagiátorstva, aj nenávisti, hystérie, davovej psychózy, na inej úrovni mocenských nástrojov.

Pokračovanie v nasledujúcej časti.

Publikované 3. mája 2020

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

    0icon

    V súvislosti s reedukačnými centrami boli začaté trestné stíhania v štyroch veciach, a to pre trestnú činnosť sexuálneho násilia a zločin týrania blízkej osoby a…

    V Košariskách, Brezovej a na Bradle si pripomínajú 105 rokov od smrti Štefánika

    0icon

    Sprítomnenie odkazu generála Milana Rastislava Štefánika širokej verejnosti je hlavným cieľom dvojdňovej (3. - 4. 5.) celoslovenskej spomienky pri príležitosti 105. výročia jeho tragickej smrti.…

    Pentagón šokovaný: Ruskí „hudobníci“ sa nasťahovali na americkú vojenskú základňu v Nigeri

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Kevin Wolf)   V noci na piatok 3. mája informoval anglicky zdroj Reuters, že Rusi obsadili americkú vojenskú základňu v Nigeri.…

    Slovensko - Poľsko 6:1 v prípravnom zápase v Žiline

    0icon

    Žilina 3. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann) Aktualizované 3. mája 20:24 Hokejisti Slovenska zvíťazili vo svojom predposlednom prípravnom zápase pred MS nad Poľskom 6:1. K presvedčivému…

    Prezidentka označila "horšiu správu"

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie médií a snaha o ich politické ovládnutie…

    Aktéri cestovného ruchu podpísali na Sninských rybníkoch memorandum o spolupráci

    0icon

    Aktívne spolupracovať v oblasti rozvoja udržateľného cestovného ruchu a zabezpečovať zdieľanie informácií a propagáciu destinácie Poloniny je cieľom memoranda, ktoré v piatok podpísali Krajská organizácia…

    Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom, mal vyše 2,5 promile

    0icon

    Lučeneckí policajti boli v stredu 1. mája privolaní do obce Panické Dravce, kde sa nachádzal päťročný chlapec pod vplyvom alkoholu. V organizme intoxikovaného dieťaťa zistili…

    Únia sa do takýchto citlivých vecí nemá čo starať!

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Europoslanec Milan Uhrík (Republika) vyzval vo svojom príspevku bruselských progresívcov, aby nechali potraty a kultúrno-etické otázky na národné…

    Putin telefonicky hovoril s prezidentom Tadžikistanu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)   Deň predtým Dušanbe vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Ruska, a protestovalo proti „zdôrazňovanému…

    Pozvánky na "mierový samit" dostane 160 krajín. Čo na to Medvedev?

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Twitter)   Ukrajina zintenzívnila prípravy na „mierový samit“. Fórum je naplánované na 15. - 16. júna vo švajčiarskom letovisku Bürgenstock Pozvánky…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA