Exkluzívny rozhovor so Slovenkou žijúcou vo Švédsku: Odkedy Švédsko smeruje liberálnou cestou a napomáha migrácii veľmi vzrástla kriminalita

Milí čitatelia, prinášam vám exkluzívny rozhovor so Slovenskou Ivankou žijúcou vo Švédsku, ktorá dobre pozná pomery a situáciu v tejto krajine. Prečítajte si daný rozhovor a urobte si názor sami…

Na úvod sa ťa chcem spýtať, prečo práve Švédsko? Prečo nie iná krajina?

V lete 2018 som si povedala, že idem pracovať do zahraničia, bolo mi v podstate jedno kam, chcela som ísť najskôr do Švajčiarska. Švajčiarsko nevyšlo, ponúkali veľmi málo a slovenská agentúra pôsobiaca v Nemecku nám chcela s kamarátom ponúknuť 500 eur na zmluve a zbytok na ruku (cca. 2000 eur), veľmi príjemné zistenie pri osobnom stretnutí, no nedali sme sa oklamať. Neskôr som sa rozhodla, že leto budem tráviť doma a nastúpim až v septembri do práce v zahraničí, ktorú si nájdem počas leta a budem cestovať. Rozhodla som sa vycestovať za kamarátkou do Švédska a vo Švédsku som spoznala manžela. Je však tiež Slovák.

Čo sa ti najviac na Švédsku páči?

Švédsko má nádhernú prírodu, priam očarujúcu, bývame kúsok od otvoreného mora a Národného parku. Milujem na Švédsku aj prístup k prírode a zvieratám, ekológia a recyklácia, na to musí mať človek zrejme kus inteligencie. Doma máme 5 smetných košov a ešte triedime aj rozložiteľný odpad z kuchyne. Všade, kam prídete, je čisto. Neexistujú tu čierne skládky. Švédi nie sú nepriateľskí, skôr naopak, sú milí, no chránia si svoje súkromie. Často sa stáva, že aj rozvedené páry zvyknú spolu večerať pri jednom stole s novými partnermi.  Na úrade, aj keby ste po nich kričali, je vždy zákazník na prvom mieste a vždy budú oni tí kľudní. Nikdy som si nemyslela, že to poviem, ale páči sa mi aj prohibícia. V klasických obchodoch nedostať alkohol silnejší ako 3,5%, existujú tu špeciálne monopolné obchody s alkoholom (Systembolaget) a patria do vlastníctva štátu. V týchto obchodoch môžete nakúpiť alkohol od 20 rokov, aj keď hranica pre požívanie alkoholu je od 18.

Daň je vo Švédsku veľmi vysoká ale ľudia tu vidia, kde tie peniaze reálne putujú – zdravotníctvo, školstvo, verejné obstarávanie atď. Je vidieť obrovská práca z daní Švédov a samozrejme aj dôchodkový a sociálny systém. Daňový zločin je trestaný viac ako vražda, ak by sa niečo ako o Kiskovi prevalilo vo Švédsku, jednoducho by išiel okamžite sedieť a dlh by musel dlžník vyrovnať. Neexistuje k tomuto činu žiadna účinná ľútosť. Exekútori sú finanční poradcovia, ktorí vám v prvom rade chcú pomôcť dostať sa z vážneho finančného problému, žiadne obohacovanie sa na nešťastí druhého.

Čo berieš ako hlavné negatíva Švédska, resp. jeho systému?

Švédsko chce byť prvou bezkontaktnou krajinou na svete, to znamená, že Švédi chcú používať len platobné karty. Vo Švédsku si aj toaletu v metre zaplatíte kartou, nemusíte počítať a chytať peniaze. Vždy len svoju kartu, vo veľa obchodoch už nemôžete platiť cashom. Veľmi ma znepokojili informácie, že už deti v škôlke sa učia, kto je to homosexuál, bisexuál, transrodový človek. Proste LGBT a gender ideológiu. Nemyslím si, že by sa maloleté dieťa malo učiť sexuálnu výchovu pokiaľ nevníma svoju vlastnú sexualitu, na druhej strane by ľudia mali vedieť o iných sexuálnych deviáciách, ale až neskôr, napríklad v 15 roku života, pretože týmto ľudom sa možno v budúcnosti nevyhneme.

Biť dieťa na ulici alebo psa ? Možný trest odňatia slobody. Ak vás niekto nahlási, že ste udreli aj keď len otvorenou dlaňou dieťa alebo psa, je to považované za týranie a môže vám byť odobraté dieťa alebo dokonca aj pes. Na jednej strane naša generácia pozná fyzické tresty – varecha, remeň alebo taká dobrá výchovná. Nemyslím si, že sme boli týraná generácia detí, no mali sme rešpekt a poslušnosť. Dnešné deti to nepoznajú, väčšina sa správa ako hulváti a nepustia staršiu pani alebo tehotnú ženu sadnúť si v autobuse. Na druhej strane, vo Švédsku sa snažia vyriešiť všetko komunikáciou a pochopením, no tomu kričiacemu dieťaťu v obchode, ktoré sa hodilo o zem, pretože niečo CHCE, by rozhodne taká výchovná pomohla. Rovnako ako pubertiakom v „období vzdoru“. No a migrácia…

Áno, tá ma zaujíma. Ako je to s migráciou vo Švédsku?  Ako je to s jeho sociálnym systémom? A z akých chýb Švédska, resp. jeho systému, je potrebné sa poučiť?

Človek musí brať všetko s nadhľadom, no ak príde niekde do inej krajiny alebo štátu, musí rešpektovať danú kultúru, tradície, zvyky a najmä zákon. To si však nepovedia ľudia, ktorí videli prvýkrát v živote toaletu alebo sprchu. Sú tu ľudia, ktorí nikdy nechodili do školy, sú tu ľudia, ktorí nikdy nepísali. Áno, aj takých mám spolužiakov. Nikdy nepísal, nevedel, čo to je telefón alebo bielidlo. Navštevujeme spolu jednu budovu, avšak ja momentálne študujem SFI, čo je švédština pre cudzincov, na kurze C. Kurz A navštevujú ľudia, ktorí sa učia písať a častokrát v tom kurze zostanú aj 5 až 10 rokov, pričom kurz trvá 7-9 týždňov. Nároky na študentov sa znižujú každý mesiac.

No nie je to moc náročné. Teda pre toho, kto sa naozaj učí švédštinu a chce sa zamestnať, tomu to problém nerobí. Už po prvom kurze som zvládla pohovor vo švédštine. Ale niektorým to vyhovuje, pretože ja ako Európan z EU nemám nárok na platené štúdium, pretože predpokladajú, že som prišla dobrovoľne, tak si musím všetko platiť sama. Aj bývanie, aj všetky účty. Ak ste však Afričan a prišli ste z „vojnovej“ krajiny, podporia vás, či už štát alebo okres, rôznymi príspevkami. Dokonca štát je povinný vám a vašej rodine zabezpečiť bývanie. Našťastie Švédi prišli na to, že sa to dá zneužívať, pretože veľa ľudí sa nedokázalo naučiť švédštinu ani po 15 rokoch. Nie, že by to nedokázali, ale na rovinu – kto by si dobrovoľne vybral prácu pred študentským životom skoro zadarmo.

No a dôsledky migrácie? Od vtedy, čo som tu, som nikdy nebola na veľkej párty v centre mesta niekedy cez víkend. Nie je pravidlom, že sa vám niečo stane, ale pravdepodobnosť násilného útoku je vyššia pokiaľ neviete, kadiaľ sa môžete pohybovať. Rozširujú sa tu tzv. migrantské no-go zóny, kde bez sprievodu polície nepríde ani sanitka, migranti na autá hádžu kamene a po policajtoch sa aj strieľa. Len u nás v tejto malej obci za posledný mesiac polícia zadržala:
– 6 výtržníkov
– 1 nelegálne ozbrojeného páchateľa
– tento týždeň v okolí hľadali 3 páchateľov, ktorí napadli 5 ľudí s nožom a vyhrážali sa im, jedneho aj podrezali a hľadal ich vrtuľník

Odkedy Švédsko smeruje liberálnou cestou a napomáha migrácii, tak veľmi vzrástla kriminalita, žiaľ presné čísla nedokážem vyhľadať, pretože sú utajované a je tu umelo udržiavaný kľud. V obci, kde žijem, je škola, v ktorej pravidelne zasahuje polícia kvôli drogám a šikane. A musím povedať aj to, že z takých tých „jemnejších vecí“ mi tu chýba kostolný zvon, najmä v nedeľu.

A ešte jedna otázka, je krátko pred voľbami, čoho, resp. akých strán, sa majú Slováci vyvarovať?

Čoho, resp. akých strán, sa vyvarovať? Konktrétne strany nebudem menovať, no verím, že Slovensko si vo februári vyberie tú správnu a najmä slovenskú cestu! A pre tých, ktorí volia liberálov: Neodsudzujem vás, ani jedného, každý máme právo voľby, sme v demokracii. Len ju nezneužívajte, neurážajte a nešpiňte ľudi, ktorí nevolia tak ako VY. Všetci sme Slováci, boli sme deti, sme dospelí, ktorí pracujú, bývame chorí, sme rodičia a budeme raz dôchodcovia. Toto mame všetci spoločné, toto by malo byť na prvom mieste u každého politika.

A tí, ktorí podporujú migráciu, choďte do Letanoviec alebo na Luník IX, choďte tam a strávte tam jeden deň alebo týždeň. Takto vyzerajú no-go zóny. Ba ešte omnoho horšie, pretože vo švédskych no-go zónach vám častokrát nepomôže ani polícia, ktorá tam musí ísť len v sprievode ozbrojených zložiek Švédska.Toto je realita Švédska! Preto chráňme si naše krasne Slovensko od neprispôsobivých, od ekonomických migrantov, od teroristov, od kriminálnikov a skorumpovaných politikov. Slovensko je nádherné, dokáže pomáhať, ale najskôr pomôžme našim ľuďom, ktorí vybudovali Slovenskú republiku. A potom ostatným.

Martin Bago
Ivana Zmryca

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Martin Bago

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 277

Celkové hodnotenie: 16.41

Priemerná čítanosť: 2679

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov

    0icon

    Svätý Jur 24. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-KZ HaZZ v Bratislave)   Enviropolícia vedie trestné konanie voči neznámemu páchateľovi vo veci podozrenia zo zločinu nedovolenej výroby a…

    Takmer 63 miliónov eur pomôže v rozvoji slovensko-českých pohraničných regiónov

    0icon

    Bratislava 24. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook/Michal Kaliňák)   Projektové žiadosti prvého kola výziev programu Interreg Slovensko – Česko 2021 – 2027 sú schválené. Spoluprácu Slovenska a…

    Smutné memento: Z desiatich hrdinov PTP žijú už len štyria

    0icon

    Liptovský Mikuláš 24. apríla 2024 (HSP/Foto:Mesto Liptovský Mikuláš)   Najmladší príslušník pomocných technických práporov – vojenských táborov nútených prác (PTP) dovŕšil v minulom roku 90…

    Envirorezort by mal prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory

    0icon

    Bratislava 24. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavel Neubauer)   Envirorezort by mal prijať nový regulačný rámec pre batérie a akumulátory prostredníctvom legislatívy odpadového hospodárstva. Mal…

    Ministerstvo životného prostredia má stanoviť najvhodnejší variant sanácie vrakunskej skládky

    0icon

    Bratislava 24. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot) Aktualizované 24. apríla 2024 o 13:18 Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR má v prípade vrakunskej skládky v Bratislave stanoviť najvhodnejší…

    Lesníci pre rojenie lykožrúta očakávajú rozšírenie kalamity na Horehroní

    0icon

    Štátny podnik Lesy SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy. Pre TASR to v reakcii…

    Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

    0icon

    Bratislava 24. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu…

    Šimkovičová: Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu

    0icon

    Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá schválila legislatívny návrh z dielne Ministerstva kultúry…

    Premiér: Vláda bude rokovať aj 1. mája, venovať sa má členstvu Slovenska v EÚ

    0icon

    Bratislava 24. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Jaroslav Novák)   Vláda SR bude rokovať aj 1. mája, hoci je štátny sviatok. Venovať sa má aj členstvu…

    Dlh v zdravotníctve dosiahol na konci vlaňajška 817 miliónov eur

    0icon

    Bratislava 24. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)   Dlh v zdravotníctve vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o medziročný rast o 4,61 milióna eur. Dlh…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA