Len spitý môže povedať to, čo Haščák a Blaha o…

Jaroslav Haščák, ktorý vďaka štátu a prepojeniam s politikmi vybudoval svoje gigantické Penta bohatstvo, vraj kúpil isté média na to, aby mu pomáhali presadzovať liberálny kapitalizmus, hoci je evidentné, že tomuto pánovi s goriliou hlavou ide o udržiavanie korporatívneho socializmu, keď korporáciam má biznis garantovať štát a tomu voličovi-hovnu sú zapchaté ústa sociálnymi príspevkami. K takémuto plzneniu kapitalizmu sa už nie prvýkrát pridáva aj Ľuboš Blaha. Najnovšie mylne prehlásil Progresívne Slovensko za anarchokapitalistov.

Progresívci, ktorí v Bruseli so socialistami bijú tú istú bandu v Európskej socialistickej strane, na Slovensku chcú kopec nových daní, prerozdeľovania, štátnych dotácií, ešte viac služieb štátu zadarmo, dokonca aj potraty, majú veľmi ďaleko ku kapitalizmu. Progresivizmus je modernejšia nadstavba socializmu, ktorý azda jedinú anarchiu vidí presne ako socialisti v slobodnej voľbe potratov a gender (rodu). Silnejší štát ju má vynucovať a zaisťovať. No anarchokapitalisti považujú štát za zlý a preto nepotrebný. Slobodní ľudia si môžu vybrať súkromné služby aj v oblastiach, ktoré dnes neefektívne zabezpečuje štát ako napr. súdnictvo, policajná či protipožiarová ochrana.

Kapitalizmus je ekonomický systém založený na súkromnom vlastníctve všetkých prostriedkov produkcie a distribúcie za účelom poskytovania služieb a tovarov na slobodnom trhu, kde súťažia o dobrovoľného zákazníka a usilujú o zisk. Čisto kapitalistický systém nikde vo svete síce neexistuje, ale aj takto nedokonalý ako funguje vo väčšine sveta, umožňuje oveľa vyššiu životnú úroveň, akú sme zažili v beztrhovej ekonomike, riadenej štátom. Hoci centralizovaná ekonomika využívala výhody trhu v medzinárodnom obchode, svojim občanom neumožňovala slobodné podnikanie. Pre nedostatok motivácie, konkurencie a pre klesajúcu efektívnosť tento model už opustila aj Čína.

Väčšina štátov však má stále oblasti, kde prostriedky produkcie a distribucie vlastní štát, ktorý ich dokonca svojim zákazníkom-občanom nanucuje – napr. zdravotné poistenie, televízia, bezpečnostné služby, súdnictvo, peniaze, atď. Neexistuje tam žiadna súťaž, preto aj kvalita poskytovaných služieb klesá, dokonca sa obracia proti občanovi: napr. namiesto spravodlivosti vysúdi nespravodlivosť, miesto ochrany dostane šikanu, miesto ochrany majetku postupne je oň oberaný a pod. Ak aj štát poskytuje dobrú službu, tak veľakrát jej cena je nafúknutá a pritom skrytá. Pozrime sa napr. do Venezuely, či Iránu, kde palivo je veľmi lacné a to len preto, že je v štátnych rukách a dofinancovávané z daní. Štátne vlastníctvo spôsobilo, že Venezuela tak bohatá na ropu ju prestala efektívne ťažiť a nestačila už financovať šialené výdavky štátneho rozpočtu.

Zisky si v štátnych firmách, dnes dokonca aj v súkromných, ktoré sa štát rozhodne zachraňovať, prerozdeľujú manažéri, straty znášajú daňoví poplatníci. Zisk je prezentovaný ako úplne zlo, pričom však zisk je to, čo motivuje k poskytovaniu kvalitných služieb za podmienky, že na trhu existuje súťaž, otvorená konkurencia. Ináč sa hráčom, ktorých zisky garantuje súkromným firmám štát /napr. povinné zdravotné poistenie, povinné očkovanie a pod./, či ktorých štát chráni pred vstupom konkurencie do ich podnikania, nebude veľmi chcieť služby zlepšovať. Potom nadávame na Pentu, no treba na štát.

Možno by sme si mysleli, že v niektorých oblastiach ekonomiky, napr. v takom elektronickom či potravinárskom priemysle je slobodná súťaž, lebo veď žiadne tovary nikto v obchode človeku nenanúti. Ale aj tie služby, či tovary, čo si naoko kupujeme dobrovoľne, nie sú tovarmi či službami na slobodnom trhu. Doň až príliš často zasahuje štát, napr. dotáciami, protekcionistickými clami a kvótami, reguláciami, bezpečnostnými, hygienickými, či inými normami. Povieme si, veď dobre, že štát sa stará o našu bezpečnosť, o lacné potraviny pre nás. Hm. Ide o to, že cena týchto potravín práve kvôli dotáciam, či clám ostáva skrytá. Naoko sú lacnejšie, ale stoja nás viac (v daniach). Navyše, práve obmedzovaním dovozu, aby vraj štát chránil naše pracovné miesta, bráni nám kupovať lacnejšiu produkciu napr. zeleniny z Maroka. Tie naše firmy sú potom neflexibilné a nešpecializujú sa podľa medzery na trhu, podľa dopytu a pod. ale sa sústreďujú na lobovanie politikov, aby zabránili prieniku konkurenčných produktov.

A presne to sa deje aj na úrovni korporácii. Oni nemajú radi konkurenciu. Sú to veľakrát monštrá, ktoré majú nejaké výhody zo svojej veľkosti, ale môžu to byť aj nevýhody. Investovali strašne veľa do svojho podnikania a napr. s rýchlym rozvojom technológie im ľahko môže konkurovať aj menšia firma, pričom niekedy stačí len dobrý nápad či pozorovanie. Je to ohromné riziko, že pri toľkých investíciach prídu do straty a preto usilujú, ako ináč, keď nie cez štát, zabetonovať si svoju pozíciu na trhu. Tak napr. budú požadovať GDPR alebo schválenie účtovníctva audítorom, či environmentálne normy, ktoré výrazne zvýšia náklady konkurencie a ideálne jej vstup na trh zablokujú, resp. výrazne predražia jej ceny. Napr. u nás si takto agrobaróni cez štát vylobovali na úkor práva na zmluvnú slobodu vlastníkov pôdy, prednostné práva na nájom pôdy (okrem iného), čo znevýhodňuje malých a začínajúcich farmárov.

Privatizácia je však dnes jedno nenávidené slovo. Áno, diala sa netransparentne, ale je potrebná. Je len dôsledkom predchádzajúcej kolektivizácie, zoštátňovania, arizácie a okradnutia celého národa, národov oklamaných socialistickou ideológiou. Dnes máme napr. blockchainovú technológiu, ktorá by umožnila transparentnú privatizáciu sektorov, kde štát je stále vlastníkom. Ako napr. železníc, čo nás stoja 1 mld eur ročne. Za túto sumu by sa dalo financovať naše druhé zdravotníctvo. To má teraz rozpočet 2 mld eur ročne, no experti skonštatovali, že jeho úroveň viac zodpovedá hodnote 1 mld eur. Tá druhá sa teda niekde rozkotúľava v predražených tendroch, obstarávaniach. A ani úroveň tých našich vlakov iste nezodpovedá tej miliarde… Koľko rodín by za tie peniaze, ak by nemuseli odviesť v dani, mohlo mať napr. ďalšie dieťa? Azda aspoň vlaky si vieme predstaviť neštátne, lebo tu už, či skôr ešte nejaké súkromné máme – za nízučké ceny a skvelé služby.

Znova tu však padajú návrhy na zoštátňovanie, ktoré neustále predkladá už nielen Komunistická strana Slovenska, ale aj ĽSNS. Otázka je, či vieme naozaj nejaké podvody v privatizácii konkrétnych podnikov dokázať, aby sme krivdu napravili a koľko by to stálo bez toho, aby nebolo napáchaných ešte viac krívd. V každom prípade je ilúziou čakať, že štátne vlastníctvo bude garantovať lacnejšie služby, efektívnejšie hospodárenie a vyššie príjmy do rozpočtu. Skúsenosť v zahraničí je taká, že sa práve navyše dotujú z daní. A podobne je už dnes s plynom v SR – SPP totiž plne vlastní štát a skryte ho dotuje, aby nebol stratový. Aj preto by v takom prípade bolo ich treba znova transparentne nanovo sprivatizovať. Alebo sa pozrime napr. na teplárne, tie štátne sú roky v strate, kým tie súkromné vykazujú zisky. Ceny majú však regulované štátom, ako je to možné?

Ľudia si nevedia predstaviť, ako by to bolo, keby cesty nestaval štát. No ale súkromné spoločnosti ich stavajú aj dnes, hoci z našich daní, čo je vlastne tiež len dotácia automobilovému priemyslu. Ak by sme to ponechali na trh (čo si však všade uzurpoval štát), možno už dávno by sme mali lietajúce autá a nemuseli lamentovať nad Skytoll. Možno nie každá zapadáková dedina, ako tá moja, by mala peknú asfaltovú cestu, ale len takú štrkovú, akých som videla hojne v americkom štáte Wyoming. Niežeby tam štát nestaval cesty /len nie až toľko pre roztrúsené ranče/, no mnohí majú predstavu o Amerike ako o kapitalistickej krajine. Pozor, aj tam je povinné zdravotné poistenie, preregulované zdravotníctvo, štátne školy až po univerzity a prerozdeľovania jedna radosť. No stále sú tam nízke dane, takmer žiadna DPH, žiadna daň na palivo a hlavne menšia byrokracia, čo umožňuje ľuďom podnikať a vytvárať pracovné miesta.

Prečo teda ľudia tak nenávidia kapitalizmus a nevadí im, že polovicu svojho príjmu odvádzajú štátu? Nie je to polovičné otroctvo? Vadí im, že ich zamestnávateľ ich bude vykorisťovať a nevadí im, keď to robí štát? Tí podnikatelia sú takí egoisti, ale tí politici nie sú? Veď tí politici žiadne svoje peniaze neriskujú, len tie naše, čo vyberú ako výpalné. Ich pokušenia sú ohromné, preto aj korupciu neodstránime, kým neodstránime štátne vlastníctvo a minimalizujeme prerozdeľovanie. No a na záver, pravda je taká, že takej forme vlády, kde štát a korporácie spolupracujú na dosahovaní cieľov znemožnením slobodného, ale ponechaním čiastočného trhu, nehovoríme kapitalizmus, ale korporatívny socializmus, iným slovom ešte fašizmus. Takže milí nenávistníci zisku, kapitalizmu a súkromného podnikania, zorientujte sa v tom, čo vlastne chcete kritizovať.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Jana Tutková

O AUTOROVI

Som predsedníčkou Centra pre bioetickú reformu, ktoré bojuje za slobodnú spoločnosť, kde je právo na život, na telesnú integritu a súkromný majetok rešpektované v zákonoch. www.pravonazivot.sk

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 87

Celkové hodnotenie: 11.4

Priemerná čítanosť: 9632

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pellegrini brilantne sfúkol Fialu: "Nie ste náš starší brat!"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Po pondelkovej televíznej debate s protikandidátom v prezidentských voľbách Ivanom Korčokom predseda NR SR a strany Hlas-SD Peter…

    Výhody severojužného koridoru tlačia Západ do vojny s Ruskom

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Svobodnaja Pressa, TASR/AP/Axel Rutte)   Rusi spolu s Peržanmi a janičiarmi sa postavia proti Anglosasom, myslí si ruský novinár Sergej Aksenov.…

    Európske krajiny vyzývajú EIB o zvýšenie výdavkov na obranu

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto :TASR/AP-Lewis Joly )   14 krajín Európskej únie vyzvalo Európsku investičnú banku, aby zvýšila financovanie na obranu.…

    Podplukovník Barry: Ukrajinská obrana je pred kolapsom, AFU by mala utekať

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Alex Babenko)   Kolaps "Syrského armády" sa všetkým západným expertom zdá byť neodvratný, konštatuje Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    Scholz v Izraeli rokoval o prímerí

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Euronews/ Times of Israel/ Foto : TASR/AP-Leo Correa)   Rokovania o prímerí v Gaze sa obnovujú. Nemecký kancelár Olaf Scholz…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    FOTO DŇA