Korytnica, to nie je iba stáčiareň minerálky, to sú zatvorené SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE!

V ostatných dňoch sa objavila v masmédiách správa, že medzi zablokovaným majetkom Kočnera mala byť aj “Korytnica”, stáčiareň minerálnych vôd.Viď link na prameň správy v hnonline:

 https://hnonline.sk/hnbiznis/2077560-blokovany-majetok-kocnera-korytnica-v-nom-chyba a potom som objavil článok, v ktorom sa píše, že košická firma Mahajana kúpila od súkromného majiteľa  stáčiareň a tá že je tiež v krachu  https://hnonline.sk/hnbiznis/2075003-krachujuca-korytnica-ma-dlzoby-voci-zamestnancom

No ale Korytnica, to nie je iba fabrička – stáčiareň liečebnej minerálnej vody Korytnica v Národnom Parku Nízke Tatry, to je celý zanedbaný a roky chátrajúci areál slovenských liečebných kúpeľov Korytnica, ktoré štát dobre obhospodaroval a po privatizácii sa nedarilo a nedarilo, až…

Píšem o tomto donebavolajúcom zanedbaní v učebnici Ekonomika po kapitalizme toto:

“Ktorá vlasť, aké politické sily a koľko  vlád Slovenskej republiky sa dopúšťalo tak nehorázneho nezodpovedného vzťahu k prírodnému a národnému bohatstvu, nevyužijúc svoje organizačné možnosti k vytvoreniu národného podniku nad týmto prírodným unikátnym národným bohatstvom Slovenska? Ponechajúc na nezodpovednosti alebo nemohúcnosti súkromného vlastníka takéto zmárnenie národného bohatstva Slovenska?” Intermezzo III.

Čas činu

Je mi jasné a som realista, že po 30 rokoch privatizačného besnenia a liberálneho fanatizmu typu “neviditeľná ruka trhu všetko napraví” a “trh všetko vyrieši” nie je možné v tomto období vôbec zmieňovať formu národného podniku ako hospodárskeho subjektu na Slovensku ( i keď Česi si svoje pivo Budějovický Budvar ochránili pred americkým prevzatím práve formou národného podniku  fungujúceho a prosperujúceho dodnes         ( kúpte si plechovku a čítajte, že pivo vyrába n.p. teda national corporation)).

Ale celý areál, navyše v krachu, zanedbaný, ležiaci v Národnom Parku Nízke Tatry, s nefunkčnými kúpeľami a teraz i stáčiarňou minerálnych vôd v krachu, má budúca vláda POVINNOSŤ oživiť, dať do poriadku a to najlepším kontrolným spôsobom ako sa dá dosiahnuť: vytvorením štátneho podniku, ktorý bude plne pod kontrolou štátu, zamestná ľudí, umožní občanom Slovenska liečenie, naplno rozbehne produkciu liečivej minerálky. Teraz je tu možnosť – stáčiareň krachuje a pravdepodobne je to všetko v Kočnerovom majetku. Všetko. Aj keď priamo nefiguruje v obchodnom registri. Len pramene sú národným majetkom a pôda – nemá tam podiel urbár? Štátna investícia tu vytvorí nielen pracovné miesta v zanedbanej lokalite, ale ochráni aj životné prostredie (tie lesy okolo i budovy sa  desaťročia devastujú) a pomôže zdraviu predovšetkým slovenského národa (boli to aj klimatizačné kúpele, spomeňme si na decembrovú epidémiu zápalov priedušiek a plúc, koľko ľudí by tu dnes našlo rekonvalescenčný pobyt)

Nech sa páči úryvok z knihy – Učebnice Ekonomika po kapitalizme (Národohospodársky aspekt…pre Slovensko) z časti Intermezzo III. str.117, aby ste sa presvedčili, že učebnicu som prepájal hlboko pre prax na Slovensku:

Prípad kúpeľov Korytnica (85)prameň článok Smutný osud kúpeľov Korytnica M.Minarinová)uver.na webstr.

Sme krajinou bohatou na minerálne pramene a  žriedla. Vyvierajú,  alebo spia zatiaľ neodhalené alebo len zaplombované v geologicky bohatej hĺbke slovenskej zeme a tie, ktoré slúžili ľudu k liečebným účelom i k rozvoju kúpeľníctva, sú po privatizácii buď vo vlastníctve zahraničného kapitálu, alebo krachujú. Kúpeľný potenciál Slovenska je však naďalej obrovský. Ak Fínsko nazývajú krajinou tisícich jazier, tak potom Slovensko je krajinou tisícich minerálnych žriediel.  Keď vedec Peter Krahulec pred 40 rokmi dokončil svoje dvojzväzkové dielo o prírodných minerálnych zdrojoch, bolo ich registrovaných 1 035. Dnes je ich zdokumentovaných takmer o 600 viac, lebo sa našli ďalšie pramene a mnohé z nich prešli aj registráciou na Inšpektoráte kúpeľov a žriediel.

A napriek tomu sú i po privatizácií mnohé prírodné kúpele a žriedla schátralé. Takým prípadom sú i prírodné liečebné kúpele Korytnica.

V knihe Coopindustria som sa na vlastníctvo mohol pozrieť ešte iným spôsobom – z praxe. Tam sme rozobrali, čo sa dá robiť s vlastníctvom podľa vlastníckych práv ako ich vtipne testoval už predo mnou M.Polák v stati Majetok je moc(str.298 jeho knihy): „kto môže robiť čo a s ktorými časťami čoho“:

Rozoberme si to na príklade Kúpeľov Korytnica:

*KTO ( niekto, kto vlastní pramene – teda štát, možno i ten čo vlastní urbár, dokonca azda i pozemok – obec)

*môže robiť ČO ( dať do prenájmu, pýtať poplatok za „ťažbu“ minerálnej vody, alebo rozvíjať areál ako obecné či štátne hospodárstvo ako národné bohatstvo)

*s ktorými časťami ČOHO ( pramene sú na pozemkoch – tie sú podľa katastra vo vlastníctve po privatizáciách súkromnými osobami, ktoré sa ale nestarajú o kúpele  – ale lesy by mala spravovať miestna obecná urbárska spoločnosť, alebo štát –  ak je to štátné uzemie rezervácie, malo by byť vyňaté zo súkromného vlastníctva)

A čo sa v skutočnosti v roku 2017 deje?

Základným liečivým faktorom kúpeľov Korytnica je osem prameňov minerálnych vôd. Vyvierajú na západnom okraji kryštalického jazera Nízkych Tatier a majú pozoruhodný obsah oxidu uhličitého. Prírodná liečivá voda je síranovo – hydrogenuhličitá, vápenato – horečnatá, uhličitá, železnatá, studená hypotonická. Väčšina prameňov korytnických minerálnych vôd má podobné chemické zloženie s celkovou mineralizáciou 3200 – 3600 mg na liter. Liečivé pramene sa balneologicky využívali od roku 1827 predovšetkým na pitné kúry, vaňové kúpele alebo sa plní do fliaš a predáva ako liečivá. Liečia cukrovku, onkologické ochorenia, pomáhajú pri črevných kataroch… Okrem prameňa Jozef, ktorý bol v bývalom areáli súkromníkom obnovený, si ľudia môžu sami nabrať vodu aj v prameňoch Vojtech I, Vojtech II, Žofia a Antonín.
Popri prírodných minerálnych vodách je významným liečebným faktorom v Korytnici i klíma a prírodné podmienky okolia. Relatívne chladné podnebie kúpeľov podmieňuje nadmorská výška (850 m n.m.) a severná orientácia svahu, na ktorom sa Korytnica nachádza. Kúpele možno preto zaradiť do klimatoterapeutickej oblasti s mierne stimulačným účinkom, ktorý možno využiť v liečebnom programe.  Štátne kúpele v období socializmu liečili tisíce pacientov za podmienok zdravotnej starostlivosti národného zdravia. Štátne kúpele prešli privatizáciou v 90.rokoch a boli sprivatizované súkromným majiteľom, fungovali ako-tak. Už sa neinvestovalo do základných prostriedkov. Kúpele skončili v roku 2003. Dnes, po 15 rokoch,  predáva celý areál súkromná realitná kancelária v mene súkromného vlastníka, ktorý odkúpil celý areál, ale využíva iba ním zrenovovanú plničku minerálnej vody a budovu hotela. Isteže, zveľadil niekoľko cyklochodníkov a podieľa sa na zatraktívnení miesta, pretože je činný v oblasti cestovného ruchu.  Zvyšná časť areálu, ktorý približne v 2013 kúpila spoločnosť Amos-Services, s. r. o., nie je využívaná a chátra – je to miesto duchov, vymretý areál. Spolu s niekoľkými budovami súkromní majitelia prevzali aj pôdu okolo prameňov a z pôvodne jediného funkčného prameňa si dnes môžu návštevníci načerpať vodu bezplatne rovno z piatich prameňov liečivej minerálnej vody. Dnes ponúka súkromník na predaj celý súbor nehnuteľností známych ako Korytnické kúpele. Nehnuteľnosti pozostávajú zo 72.384 m2 pozemkov a z dvanástich stavieb, unikátnych,  rôzneho druhu a určenia vrátane účelových komunikácií a inžinierskych sietí.  Zničenie unikátnych historických budov hrozí čoraz viac. Areál sa nachádza v západnej časti Národného parku Nízke Tatry v nadmorskej výške 850 metrov nad morom na úpätí horského masívu Prašivá v úzkom údolí uprostred vrchov, ktoré sa strmo dvíhajú na všetky strany.

Tento, historicky súkromným vlastníctvom zdevastovaný areál Kúpeľov Korytnica, sa stále a neúspešne  od 2015 pokúšajú predať za tri milióny Eur. Ide pritom o nevyčísliteľné národné bohatstvo. Kupca niet. Vedľa starnú a umierajú pôvodní zamestnanci z osady Korytnica, čo je  súčasťou obce Liptovská Osada, sú to bývalí zamestnanci kúpeľov, v sociálnej biede a v dôchodkoch, ktoré sú tragicky smiešne oproti tomu, čo by mohol produkovať hospodársky celok kúpeľov dnes, v roku 2017. Takmer 50 ľudí prišlo o prácu. Liečebné domy s jedinečnou architektúrou chátrajú. Hoci sú na nich oznamy, že ide o súkromný majetok, do väčšiny z nich sa dá dostať na vlastné riziko. Nie sú zabezpečené. A tak je toto národné bohatstvo v riziku úplnej devastácie už dnes.”

…Ako poslanec NR SR budem iniciovať nielen poslanecký prieskum, ale aj návrat celého areálu do štátneho vlastníctva a vytvorenie areálu zdravia pre všetkých slovenských občanov.

Kandidujem za Kotlebovcov -Ľudovú stranu Naše Slovensko č.24 por.číslo mám 73

Ing.Peter Zajac-Vanka, autor knihy, kniha nie je predajná, je to klubové vydanie pre potreby Spolku národohospodárov Slovenska ISBN978-80-89726-99-8

a Ivan Donoval, ktorý sa venuje urbexu, mi určite dovolí zverejniť jeho youtobe záznam Korytnica – Opustené kúpele – takáto je realita z 2016   https://www.youtube.com/watch?v=3GnvoJI84J8 – inšpiroval ma pri písaní  príkladu do knihy, v 10/2018 som sa bol na vlastné oči presvedčiť – to ešte stáčiareň pracovala, ale neboli sme tam vítaní…

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Zajac-Vanka Ing.

O AUTOROVI

Národohospodár, inžinier ekonóm s kvalifikáciou v zahraničnom obchode a manažmente - dnes dôchodca, bývalý predseda Spolku národohospodárov Slovenska, web www.spolok-narodohospodarov.sk a narodohospodari.sk webstránka: www.narodohospodari.sk, webstránky mi zostali, O.Z. už neexistuje

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 43

Celkové hodnotenie: 26.31

Priemerná čítanosť: 1597

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)   Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor. Výstraha platí aj…

    Obchod s Ukrajinou by mohol zničiť jej ambície stať sa členom EÚ

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foreign Policy / Foto:X @Policja_KSP )   Obnovenie colných úľav pre ukrajinské poľnohospodárske podniky by podľa Foreign Policy mohlo zneistiť niektoré…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    V Košiciach sa opäť uskutoční tradičný Ekumenický pašiový sprievod

    0icon

    Košice 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Veronika Mihaliková)   Ekumenické spoločenstvo cirkví a náboženských spoločností (ESCNS) v Košiciach aj na tohtoročný Veľký piatok pripravuje Ekumenický pašiový sprievod.…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti. Strana SaS…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

    0icon

    Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom. Slovenská republika sa oficiálne stala členom Aliancie…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Prvé kolo: Víťazstvá, prehry a vrece zemiakov

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Ponúkam ešte jeden pohľad na 1. kolo volieb prezidenta SR. Prvé emócie už vychladli, možno pokojnejšie hľadať odpoveď…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA