,,Vlastná mena patrí k základným znakom štátnej zvrchovanosti,“ hovorí kandidát na poslanca NR SR Ján Pastuszek

Ako tretí kandidát na poslanca NR SR s poradovým č. 43 na kandidátke strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko mi poskytol rozhovor mladý asistent poslanca NR SR Drobného, jeden zo zakladateľov alternatívneho projektu Kultúrblog Ján Pastuszek.

 

1. Prečo si sa rozhodol kandidovať na post poslanca NR SR a prečo práve za stranu Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko?

Som mladý človek. Množstvo mojich rovesníkov si nevie predstaviť svoju budúcnosť na Slovensku kvôli viacerým dlhodobým problémom a systémovým zlyhaniam. Tieto nedostatky si uvedomujem aj ja, ale osobne si zase nedokážem predstaviť prežiť život mimo krajiny mojich predkov. Stav na Slovensku je treba zlepšiť vo viacerých smeroch a ja nebudem čakať, kým to niekto spraví za mňa. Jediná zrealizovateľná zmena pomerov sa dá spraviť cez politiku. Strana K-ĽSNS mi dala možnosť prispieť k potrebnej zmene miestom na kandidátnej listine. Túto dôveru si mimoriadne vážim. Ide o stranu, ktorá podľa môjho názoru predstavuje skutočnú opozíciu voči súčasnému systému. Taktiež túto stranu považujem za jediný relevantný subjekt, ktorý cez svoj program autenticky presadzuje kresťanský, národný a sociálny princíp.

 

2. Pokiaľ by si sa prekrúžkoval do parlamentu, aké by boli tvoje priority? Akým problematikám by si venoval zvýšenú pozornosť?

Ako uvádzam vyššie, tých problémov je skutočne dosť, tak aspoň v skratke: na Slovensku je potrebné riešiť elementárne veci od zdravotníctva, cez školstvo a súdnictvo až po armádu. Osobne budem venovať zvýšenú pozornosť aj hodnotovým otázkam. Rád by som prispel k väčšej ochrane slobody slova, ktorá bola v poslednej dobe pošliapaná v mene boja proti “extrémizmu”. Posilniť treba aj právo na vlastnú ochranu v podobe legálneho vlastníctva zbrane. V neposlednom rade je tu problém s (nielen) cigánskymi asociálmi, ktorý dôverne poznám, keďže som z východného Slovenska. Riešenie týchto otázok bude vyžadovať množstvo úsilia, diskusií, konzultácií s odborníkmi a špecialistami, atď., ale verím, že sa nám podarí veci zlepšiť.

 

3. V Ústave SR sa v jednom článku píše, že nariadenia Európskej únie sú nadriadené zákonom SR. Pokiaľ by bolo hlasovanie, hlasoval by si za vypustenie tohto článku z Ústavy?

Áno, článok 7 odsek 2 Ústavy o tom skutočné hovorí. Som za suverenitu a samostatné fungovanie Slovenskej republiky. Vypustenie tohto článku, za ktoré by som rozhodne hlasoval, by určite malo hlboký symbolický význam. Naše postavenie je však zadefinované v samotných princípoch fungovania Európskej únie.

 

4. S akými stranami si vieš predstaviť užšiu spoluprácu?

V parlamente by som sa riadil jednoduchou logikou. Hlasoval by som za každý návrh, ktorý by bol podľa mňa pre Slovensko a jeho obyvateľov prospešný a nepozeral by som na predkladateľa. Otázka spolupráce na vyššej úrovni musí byť položená predsedníctvu strany, ktorého autoritu rešpektujem. Nedávno prijaté Memorandum o spolupráci národných a kresťanských politických strán ukazuje, že sú ľudia, s ktorými sa to dá. Bolo by však proti mojim zásadám a svedomiu spolupracovať so stranami, ktorých predstavitelia sa podieľali na ničení nášho štátu

 

5. Je tvoja politika orientovaná skôr na západ alebo na východ?

Slovensko je súčasťou starobylej a vyspelej európskej civilizácie. Osobne som presvedčený, že na Východ nepatríme. Netajím, že nie som fanúšik prezidenta Vladimíra Putina, musím však odsúdiť štvanie proti Ruskej federácii. Rusi sú slovanský národ, sú nám veľmi blízki, vo viacerých aspektoch podobní a rád by som v tomto priestore videl skôr vzájomne prospešnú spoluprácu ako zbytočné výpady. Voči Západu by sme nemali vystupovať ako krajina druhej kategórie, ale ako hrdé a svojprávne Slovensko, ktoré presadzuje v prvom rade záujmy vlastných občanov. Najvhodnejšie mi príde orientovať sa na krajiny V4. Hlbšia spolupráca v tejto oblasti by mohla byť mimoriadne prínosná. Hodnotovo máme k týmto krajinám bližšie ako k Bruselu či k Moskve.

 

6. ĽSNS je známa tým, že chce vystúpiť z Európskej únie a NATO. Proeurópski a proatlantickí politici tvrdia, že by naša ekonomika a obrana bez týchto dvoch ,,organizácií” upadla na samé dno. Aké navrhuješ opatrenia pred vystúpením z týchto štruktúr, aby bolo Slovensko chránené?

Niektorí sa nám snažia nahovoriť, že bez EÚ by sme žili pomaly ako v dobe kamennej, čo je samozrejme absurdné. Možný odchod z Európskej únie sa však nedá spraviť mávnutím čarovného prútika, ako si to možno niektorí predstavujú. Podľa môjho názoru by pred možným odchodom bolo treba “naštartovať slovenské motory”. Mám na mysli hospodársku sebestačnosť, ktorá by pred vystúpením z EÚ musela byť na vyššej úrovni. Rovnako by bolo potrebné zlepšiť podmienky pre rast slovenských podnikateľov. Pred samotným odchodom by bolo taktiež nutné vyjednať s najbližšími susedmi a ďalšími krajinami podmienky vzájomného fungovania a pod. To isté platí aj pre NATO. Našu armádu treba zmodernizovať a skvalitniť tak, aby sme si na vlastnú obranu v čo najväčšej miere vystačili sami. Navyše NATO je agresívna útočná organizácia, ktorá nás môže dostať do zbytočných konfliktov. Neverím, že je zárukou našej bezpečnosti. V tak citlivej otázke sa nemôžeme spoliehať na zahraničie.

 

7. Bol by si ochotný podpísať vyhlásenie, ktoré by hovorilo o tom, že pokiaľ by si sa dopustil korupcie, bol by si súdený za vlastizradu?

Korupcia, rozkrádanie a plytvanie verejných zdrojov patria k najväčším brzdám rozvoja Slovenska. Myslím si, že je potrebné zefektívniť nástroje pre ich odstránenie. Toto by mohlo byť jedným z nich.

 

8. Mala by mať podľa teba Slovenská republika euro alebo vlastnú menu? A prečo?

Nie som v tomto smere expert, ale myslím si, že každý štát by mal mať pod kontrolou vlastné peniaze. Podľa mňa to patrí k základným znakom štátnej zvrchovanosti.

 

9. Koho v terajšom politickom zoskupení považuješ za najnebezpečnejšieho politika pre Slovensko? Povedz jedno meno a prečo.

Je pre mňa ťažké menovať jednu osobu. Neviem, či je nebezpečnejší Fico alebo Kiska atď. Vo všeobecnosti to sú tí štandardní aj neštandardní politici, ktorí svoju činnosť nerobia pre dobro národa. Kormidlo štátu im slúži len na vlastné obohatenie a pretláčanie záujmov ich sponzorov. Častokrát zneužívajú skutočné problémy a atraktívne znejúcu rétoriku na to, aby sa dostali k moci. Vo výsledku tie problémy akurát prehĺbia.

 

10. Čo by si odkázal Slovákom, ktorí sa rozhodujú, či ísť vôbec voliť a koho voliť?

Je dôležité ísť k voľbám a všetkých prosím, aby sa na to nevykašľali. Pevne verím, že sa ľudia nebudú rozhodovať len na základe marketingu, pekných tvárí na bilboardoch a videách, ale na základe doterajších skutkov, programu a hodnôt jednotlivých kandidátov

 

Chcem aj Jánovi popriať veľa šťastia, v jeho veku aj veľa získaných skúseností a aby ukázal, že aj mladí ľudia vedia, čo je dobré pre Slovensko.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Jozef Repka

O AUTOROVI

Venujem sa komunálnej a národnej politike, aktivizmu. Chcem, aby si ľudia už konečne otvorili oči a videli tú krutú realitu, ktorá tu je. Preto som sa dal na aktivizmus.
www.jozef-repka.webnode.sk

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 42

Celkové hodnotenie: 11.86

Priemerná čítanosť: 4704

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Muž mieril na okoloidúce autá airsoftovou strelnou zbraňou

    0icon

    Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou mieril v nedeľu (21. 4.) na okoloidúce autá dlhou strelnou zbraňou 46-ročný Čech.…

    Chodci Černý s Burzalovou idú do Paríža, Benčík: "Vyšla nám taktika"

    0icon

    Chodci banskobystrickej Dukly Dominik Černý a Hana Burzalová sa predstavia na olympiáde v Paríži v novej disciplíne, v miešanej štafete na maratónskej trati (42,195 km).…

    Rehák-Štefečeková postúpila v Dauhe do finále trapu

    0icon

    Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková postúpila do finále trapu v olympijskej kvalifikácii brokárov v Dauhe. Medzi šestku najlepších sa dostala z 3. priečky nástrelom 119…

    Polícia v Raslaviciach vyšetruje umiestnenie sledovacieho zariadenia v aute

    0icon

    Poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Raslaviciach vyšetruje prípad trestného činu nebezpečného prenasledovania.

    Vladimír Šucha: Nízku účasť na eurovoľbách spôsobuje aj nízka informovanosť o EÚ

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Nízku účasť Slovákov na eurovoľbách v porovnaní s ostatnými krajinami spôsobujú viaceré faktory vrátane nízkej informovanosti o Európskej…

    Hejkovej neporaziteľnosť trvala 301 duelov: "Hrali na hranici rugby"

    0icon

    Brno 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/Anadolu - Serkan Avci)   Takmer jedenásť rokov a 301 zápasov trvala nezdolateľnosť basketbalistiek ZVVZ USK Praha, ktoré vedie slovenská trénerka…

    Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave

    0icon

    Polícia obvinila z trestného činu poškodzovania cudzej veci 20-ročného Vojtecha P. a 20-ročného Sebastiána F. Tí mali v Bratislave sprejovými nápismi poškodiť budovu aj rozvodnú…

    Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

    0icon

    Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar…

    PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák) Aktualizované 23. apríla 14:24 Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili…

    Náhoda? ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

    0icon

    Praha 23. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Webové stránky Českej tlačovej kancelárie (ČTK) v utorok napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA