Transparentné rozhodovanie o budúcnosti škôl pod taktovkou KSK

Jeden by povedal, že (ne)riadenie vecí verejných v podaní Košického samosprávneho kraja a jeho predsedu Rastislava Trnku nás už nemôže ničím prekvapiť. Dá sa povedať, že na transparentné (sic!) opatrenia v podobe zrušenia zverejňovania verejných obstarávaní na stránke kraja, zmluvy so známymi, päťnásobne predražený tender na audit GDPR alebo zlaté padáky v rozpore s ustanoveniami zákona upravujúcim nakladanie s verejnými financiami sme si už aj pomaly zvykli. Udalosti minulých dní nám však ukázali, že Trnka a Košický samosprávny kraj v jeho podaní skrýva ešte nejedno eso v rukáve.

Koncom minulého týždňa obleteli médiami správy o tom, ako Košický samosprávny kraj určil maximálne počty žiakov prvých ročníkov stredných škôl v školskom roku 2019/2020. Mnoho škôl zostalo prekvapených z toho, že navzdory enormného záujmu zo strany žiakov v minulých rokoch im boli pridelené omnoho nižšie počty ako pôvodne žiadali. Tieto skutočnosti vyvolali plamenné reakcie niektorých škôl, osobitne tých, zriaďovateľom ktorých nie je Košický samosprávny kraj. Veď prečo podporovať konkurenciu v podobe Gymnázia Parku Mládeže keď jeho zriaďovateľom nie je kraj, však?

Reakcia Košického samosprávneho kraja na seba nenechala dlho čakať. Už v minulých blogoch som spomínal, že Trnkovi politickí marketéri (pozdravujem pánov S. a W.) by sa už mali konečne zamyslieť nad tým, či je rozumné Trnku púšťať pred médiá… Samozrejme mainstreamu stačí to, ak sa za prapôvodcu akýchkoľvek súčasných problémov označí vládna strana, resp. orgány ako rôzne ministerstvá – v tejto situácii je prapôvodcom problémov minulé vedenia kraja v spolupráci s ministerstvom školstva…. Veď vraj v minulosti povoľovali vznik viacerých škôl bez ohľadu na potreby trhu práce a demografický vývoj. Len poslušní úradníci zabudli Trnkovi povedať, že samosprávny kraj vznik školy nepovoľuje… Ale ako som napísal vyššie, tak mainstreamu táto argumentácia bohato stačí.

Nemožno sa preto čudovať, že médiá sa vôbec nezamýšľali nad ďalším Trnkovým výrokom, ktorý ja osobne považujem za jeden z klenotov jeho zatiaľ krátko trvajúcej kariére predsedu samosprávneho kraja. Keďže samosprávne kraji dostali kompetenciu určovať maximálne počty žiakov od 1. septembra a vyhlášku Ministerstva školstva upravujúca kritériá pre tieto počty dostal Košický samosprávny kraj až začiatkom novembra a preto už nemohli určiť presnejšiu metodiku! To akože fakt??

Pozrime sa teda na tú vyhlášku: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2018/252/20180915

Vyhláška bola vyhlásená 5. septembra 2018 a nadobudla účinnosť 15. septembra 2018!!! Ale podľa vyjadrenia Trnku o nej Košický samosprávny kraj nevedel, keďže ju nedostal. Z toho vyplývajú len dve veci, buď sú tam všetci takí nekompetentní, že nie sú schopní sledovať zbierku zákonov a skoro dva mesiace nevedeli o existencii právneho predpisu, ktorý je alfou a omegou pre budúcnosť stredných škôl z pohľadu určovania počtu prvákov. Gratulujem!

Predpokladajme, že druhou alternatívou, ktorá logicky pripadá do úvahy môže byť, že Trnka a koneční užívatelia výhod si sú vedomí svojej imunity, ktorú požívajú v mainstreamových médiách a z tohto dôvodu môžu povedať čokoľvek bez toho, aby ich niekto z týchto „médií“ konfrontoval s realitou. Takéhoto postupu sme boli svedkami už v prípade zlatých padákov a argumentácie obhajujúcej ich poskytnutie v podaní Trnku.

No ale poďme k dôsledkom rozhodnutia Košického samosprávneho kraja, pretože na konci sú vždy konkrétni ľudia – v tomto prípade žiaci a zamestnanci jednotlivých škôl. Je nanajvýš zaujímavé a podozrivé, že všetky školy v Košickom kraji okrem jedinej môžu v budúcom školskom roku otvoriť aspoň jednu triedu prvého ročníka. Tou jedinou školou, ktorú rozhodnutie Trnku prakticky odsúdilo na zánik je Obchodná akadémia Polárna v Košiciach!

Áno je OA Polárna je tou neslávne známou školou, s ktorou sa spájala kauza prepustenia vtedy neznámeho učiteľa a teraz menej známeho poslanca NR SR Ota Žarnaya. O vzťahoch medzi Žarnayom a Trnkom netreba diskutovať, postačí len ak pripomeniem, že Trnka počas predvolebnej kampane predstavoval Žarnaya ako svojho garanta za oblasť školstva. Rovnako je známe aj to, že Ivan je stále riaditeľom OA Polárna a v súdnom spore o neplatnosť skončenia pracovného pomeru so Žarnayom bol úspešný. Žeby sa kruh uzatváral? Karma je zdarma, aspoň sa tak hovorí. Nechajme však Ivana na pokoji, pretože o neho nejde. Ak by však nebodaj v celom tomto divadle išlo len o osobnú pomstu, tak ten collateral damage v podobe študentov a učiteľov by bol fakt masívny.

Je nepopierateľným faktom, že ak škola budúci školský rok neotvorí prvý ročník, bude to znamenať pokles hodín potrebných na odučenie, čo prakticky znamená nadbytočnosť niektorých učiteľov! Nehovoriac o potenciálnom úbytku z radov súčasných žiakov, ktorí môžu využiť právo prestúpiť z tejto školy a to z jedného praktického dôvodu, pretože teraz sa  ešte stále môžu relatívne slobodne rozhodnúť, na ktorú školu prestúpiť. Ak však dôjde k zrušeniu školy, tak doštudujú tam, kde im to zriaďovateľ – Košický samosprávny kraj, určí!! Že by sa Košický samosprávny kraj na čele s Trnkom inšpirovali dobou minulou, pre ktorú bolo charakteristické direktívne plánovanie o rozhodovanie o osudoch iných spôsobom o nich bez nich?!

Absurdné je tvrdenie „hovorkyne“ KSK „JUDr.“ Činčárovej, že na OA Polárna za posledné roky dochádza ku kontinuálnemu poklesu počtu študentov, pretože v roku 2009/2010 študovalo na OA Polárna 543 žiakov, pričom v roku 2017/2018 je ich už len 195 žiakov. Samozrejme že ide o pokles, ale pani „hovorkyňa“ zabudla dodať, že údaje za rok 09/10 obsahujú počet študentov dvoch stredných škôl, pretože v tom čase došlo k zlúčeniu OA Polárna s OA v Barci (Polárna prebrala študentov z Barce). Preto taký vysoký počet študentov v roku 2009/10.

Jednoducho transparentný spôsob podávania informácií v podaní transparentnej župy!

Čo tak tieto dáta?

Školský rok 2018/2019
Odbor OA plán 26/prihlásených 69 žiakov
Odbor MRCR plán 8/prihlásených 16 žiakov
Odbor EL plán 12/prihlásených 28 žiakov

Ale tieto dáta sa KSK do kontextu nehodia však?

Na konci toho všetkého však vyvstáva otázka, pre koho dobro? V prospech koho sa celý tento proces postupnej likvidácie školy realizuje? Prečo sa zo strany Košického samosprávneho kraja v súčasnosti v značnej miere investuje do školskej kuchyne alebo telocvične? Pre koho? Čo bude s uvoľnenými triedami, ktoré by inak mohli byť zaplnené študentmi prvého ročníka? Budú sa v zime vykurovať prázdne triedy a kto to zaplatí? Alebo dôjde k ich prenájmu niekomu inému? To sú otázky, na ktoré Košický samosprávny kraj do dnešného dňa neodpovedal a dovolím si tvrdiť, že vzhľadom na súčasnú odbornú mizériu celého tohto ansámblu, odpovede na tieto otázky ani nepoznajú.

Alebo ide jednoducho len o pomstu zo strany súčasného vedenia Košického samosprávneho kraja voči riaditeľovi školy? Ale za čo? Za jeho postoj v kauze Žarnay? Alebo za to, že sa mal údajne postaviť na odpor súčasnému vedeniu župy a nepodpísať nevýhodné zmluvy týkajúce sa rekonštrukcie školy, ktoré boli „obstarané“ župou a predložené mu na podpis? 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Róbert Aksel

O AUTOROVI

Kladivo na trollov v politike!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 1

Celkové hodnotenie: 23.75

Priemerná čítanosť: 421

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    To najdôležitejšie z Ukrajiny

    0icon

    Kyjev 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Kharkiv Regional Prosecutor's Office/ via AP)   V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch…

    Ostrihoňová sa bojí únosu

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot youtube)   Tento týždeň sme zaznamenávame „čierny štvrtok“ pre slovenské verejnoprávne médiá... Ešte v stredu večer na mítingu Progresívneho Slovenska (tzv.…

    Kultový konštruktér Newey je údajne na odchode z Red Bullu

    0icon

    Paríž 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Red Bull Racing F1 Fans Forever )   Kultový konštruktér monopostov F1 Adrian Newey je údajne na odchode z Red Bullu.…

    Matovič sa vyjadril k šokujúcemu správaniu svojho poslanca

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR – Jaroslav Novák)   Tento týždeň sme priniesli správu o nešportovom správaní poslanca OĽaNO Viliama Tankóa na galavečeri bojových…

    Ak bez NATO, tak môžeme: Európania sa pripravujú na vojnu s Ruskom

    0icon

    Moskva 26. apríla 2024 (HSP/ria/Foto: vygenerované AI)   V americkej propagande zameranej na Európu dominuje kľúčová téza: boj s Ruskom o Ukrajinu je životne dôležitý…

    Enrico Letta: „Oveľa viac než len trh“ (Jednotný trh budúcnosti) – viac únie, menej suverenity

    0icon

    Rím 25. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot twitter)   Bývalý taliansky premiér Enrico Letta predniesol na aprílovom samite Európskej rady (O samite sme informovali sme o tom tu)…

    O slniečkárskych pokrytcoch a slobode médií

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/ Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (SMER-SSD) vo svojom nedávnom príspevku na sociálnej sieti Telegram pripomenul tým, ktorí dnes…

    Jourová po stretnutí s Ficom či Šimkovičovou vyjadrila svoje obavy

    0icon

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať. Ich podpora je dôležitá najmä pre jedinečnosť verejnoprávnych vysielateľov na mediálnom trhu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ministerstva…

    TikTok zúri - USA prijali zákon vyžadujúci jeho predaj od čínskej materskej spoločnosti

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto:TASR/AP-Kiichiro Sato)   Amerika vyžaduje, aby materská spoločnosť ByteDance, ktorá je pod kontrolou čínskej vlády, odpredala platformu…

    Boris Kollár vyzýva Fica a vládnu koalíciu: "Ukážte, ako sa to robí, do psej matere!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto:TASR - Jakub Kotian )   Boris Kollár (Sme rodina) v nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook reaguje na rast cien…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA