Americká vojenská potupa na medzinárodnej scéne

Zničenie americkej F-16 26. augusta, pri ktorej zahynul špičkový ukrajinský pilot Oleksiy Mes vyvolal na Západe šok, strach a zdesenie. Nikto nečakal, že americká stíhačka F-16 tak skoro, tak rýchlo a takým ponižujúcim spôsobom sa bude porúčať k matičke Zemi bez vôle pilota.

Podplukovník Mes bol vyškolený v USA a v Dánsku a bol jeden z najlepších plnohodnotných šiestich pilotov Ukrajiny, ktorí tento výcvik absolvovali podľa západných noriem. V informačnom chaose, ktorý nasledoval po páde stíhačky sa západné médiá predbiehali v rôznych tvrdeniach o príčine pádu. Všetko bez vyšetrovania. Hlavným dôvodom je predsa prísť s „bombovou informáciou“ ako prvé médium a zarobiť na nákladoch a čítanosti. Že sa neskôr potvrdí iná verzia? No a čo? Všetko sa podriaďuje predajnosti a zisku médií.

Verzia č. 1: Mechanická porucha a chyba pilota. Táto verzia kríva na obidve nohy. Mechanická porucha nebola príčinou. Ak by tomu tak bolo, musela by zablokovať motor, aby sa stal neovládateľným. Špičkoví piloti s takými skúsenosťami ako mal Mes fatálne chyby nerobia. Okrem toho pilot mal vždy možnosť sa katapultovať. V tomto prípade sa tak nestalo. Lietadlo štartovalo z vojenského letiska Kolomyja v Ivano-Frankovskej oblasti, čiže dosť ďaleko od vojnovej zóny. Závažná mechanická porucha by sa musela prejaviť skôr. Preto je táto verzia chybná.

Verzia č. 2 : Stíhačka bola zostrelená. Áno bolo to tak. Dôležité je ktorá strana ju poslala do večných lovíšť. Ukrajinská alebo ruská? Nižšie uvedený portál tvrdí, ako jeden z mála, že jedna stíhačka bola zostrelená a ďalšia poškodená. O tej poškodenej stíhačke niet žiadnych ďalších správ. Vzniká preto podozrenie, že táto verzia je pravdivá a poškodenie druhej F-16 sa zatĺka.

https://aerospaceglobalnews.com/news/ukraine-loses-f-16-and-pilot/

New York Times tvrdí tu:

https://www.nytimes.com/2024/08/29/world/europe/f-16-ukraine-crash.html

že „pokročilá stíhačka havarovala pri obrane pred ruským leteckým útokom. Nebolo jasné, ako bolo zničené“. Takéto zmätočné vyhlásenie sa môže preložiť do ľudskej reči tak, že stíhačka bola zostrelená Rusmi. F-16 predsa nemajú vo zvyku havarovať len tak pre nič za nič v bojovom virvare.

Ale New York Times tiež tvrdí tu:

https://www.nytimes.com/2024/08/30/world/europe/ukraine-f16-crash.html

že F-16 mohla byť zostrelená ukrajinským systémom PVO Patriot, ktorý zrejme v rámci ruského útoku strieľal po všetkom čo sa vo vzduchu pohlo. A teda aj po vlastnej stíhačke. Dosť pravdepodobné, keď zoberieme do úvahy, že ukrajinsko-americká PVO obsluhujúca Patrioty neraz už pozabíjala aj vlastných ľudí, zničila aj vlastné objekty a tiež i v Poľsku narobila šarapatu s civilnými obeťami na jeseň 2022. Verzia že americký šrot v ukrajinských službách F-16 bol zlikvidovaný americkým systémom PVO Patriot je pravdivá. Američania utrpeli medzinárodné vojenské fiasko, lebo americká obsluha Patriotov na Ukrajine musela byť nadrogovaná, keď zostrelila vlastnú F-16.

Ďalšie dôkazy, že tomu tak bolo predložili samotní Ukrajinci. Poslankyňa Verchovnej rady Ukrajiny a zástupkyňa predsedu parlamentného Výboru pre otázky národnej bezpečnosti a obrany Maryana Bezuglaya obvinila ukrajinské velenie vzdušných síl tu:

https://fakti.bg/en/world/908444-disturbing-version-ukraine-shot-down-its-own-f-16-fighter

zo zostrelu vlastnej F-16 a vyvolala medzinárodný škandál, keďže si dovolila verejne povedať to, čo svetové médiá, Pentagon a ukrajinská verchuška tutlala. S touto situáciou súvisia aj čistky zeleného klauna vo vláde Ukrajiny. Aby odvolanie veliteľa vzdušných síl Ukrajiny generálporučíka Nikolaja Oleshchuka nebilo veľmi do očí, Zelensky donútil podať demisiu viacerých predstaviteľov vlády vrátane ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu.

Bezuglaya vystavila ukrajinskej verchuške vysvedčenie o ich nehoráznych klamstvách tvrdením, že citujem:

Najmenej dva ďalšie incidenty zahŕňali zostrelenie ukrajinského bojového lietadla protivzdušnou obranou a letectvo sa snažilo „mlčať a skrývať informácie o tomto prípade, kým sa neobjavia v zahraničných zdrojoch“. To naznačuje nedostatok správnych záverov a objektívneho vyšetrovania. Toto treba zmeniť! Toto už nemôže pokračovať. Kultúra klamstiev nás vedie k porážke.“

https://thehill.com/policy/defense/4856024-zelensky-fires-air-force-commander/

Uvidíme ako dopadne poslankyňa Bezuglaya. Zelenského režim je totiž schopný ju za tento čin odsúdiť za vlastizradu alebo zabiť. Nebolo by to prvýkrát v systéme súčasného ukrajinského režimu.

A ako reagovali slovenské zapredanecké médiá?

Ako vždy. Neschopnosťou povedať verejnosti pravdu, zavádzať a vymýšľať konšpiračné teórie na základe svojho západného vzoru.

Aktuality „vyvalili“ všetky možné teórie hneď za horúca, keď ešte nebolo jasné čo sa stalo. Pre istotu, keď už bolo jasné, kto zostrelil stíhačku, držia bobríka mlčanlivosti. Mlčaním de facto potvrdili, že F-16 bola zostrelená ukrajinsko-americkým Patriotom.

Podobne reagovala Pravda kompiláciou všetkých možných informácií, avšak bez toho, aby svojich čitateľov pravdivo informovala o skutočnej príčine havárie F-16. Aj oni držia bobríka mlčanlivosti. To isté sa týka i SME-tiarskeho denníka. Šimečkov DenníkN asi utrpel šok čo malo za príčinu totálnu informačnú blokádu redaktorov o tejto udalosti.

O kvalite stíhačiek F-16 som napísal podrobný článok tu:

https://blog.hlavnespravy.sk/35138/funguje-dlhodobo-ministerstvo-obrany-sr-ako-pracka-penazi-s-americkym-srotom/

Na záver:

Politické nafúkané tančeky pri prijatí prvej stíhačky – amerického šrotu – F-16 na Slovensko sa vyparia, keď začnú ďalšie F-16 padať ako hnilé hrušky. Taký hanebný obchod Slovensko už dávno neurobilo. Je mi jasné, že sa tak stalo na základe príkazu z USA. Servilita slovenských politikov nepozná v tomto smere hranice. Prečo? Money, money, money…A ešte raz zopakujem. Budúce slovenské obete pilotov F-16 pôjdu na vrub tých, čo tento špinavý obchod zrealizovali.

Z mesta SNP Ivan Štubňa

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 397

Celkové hodnotenie: 24.17

Priemerná čítanosť: 2430

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Viskupič: Nateraz nehrozí otvorenie dočasného premostenia Holíč - Skalica

    0icon

    Radošovce 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Jozef Viskupič)   V súvislosti s aktuálnou povodňovou situáciou zatiaľ nehrozí, že by sa muselo pristúpiť k prerazeniu alebo otvoreniu dočasného…

    Prezident v nedeľu navštívil miesta postihnuté záplavami

    0icon

    Bratislava 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   V zápase s prírodnými živlami musia byť na prvom mieste vždy životy a zdravie ohrozených ľudí.…

    Šramková vo svojom prvom finále na okruhu WTA prehrala s Kartalovou

    0icon

    Slovenská tenistka Rebecca Šramková vo svojom prvom finále dvojhry v kariére na okruhu WTA neuspela. V súboji o titul na turnaji v tuniskom Monastire bola…

    ZMOS navrhne zriadiť transparentný účet na pomoc obciam zasiahnutým povodňami

    0icon

    Bratislava 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Dano Veselský)   Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadiť…

    Verejný list ministrom: "Namiesto podpory občanom dali prednosť televíznym kamerám"

    0icon

    Bratislava 15. septembra 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Hosťami v relácii V politike ŠPECIÁL boli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a minister…

    Neznámy muž sa vyhrážal prokurátorke zabitím, polícia prípad vyšetruje

    0icon

    Bratislava/Sliač 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann) Aktualizované 15. septembra 20:21 Polícia intenzívne pátra po neznámom mužovi, ktorý v nedeľu pri raňajšom behu chytil…

    Ministerstvo odporúča školám zvážiť prerušenie vyučovania

    0icon

    Bratislava 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Bratislavský kraj)   Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR odporúča školám v Bratislavskom kraji zvážiť prerušenie vyučovania a prevádzky…

    McLaren vedie premiérovo od roku 2014 Pohár konštruktérov

    0icon

    Austrálsky pretekár Oscar Piastri vyhral VC Azerbajdžanu majstrovstiev sveta formuly 1. Pódium doplnili Monačan Charles Leclerc na Ferrari a Brit George Russell v službách Mercedesu.

    Najvyššie úhrny zrážok boli za posledný deň na Záhorí, Kysuciach a Váhu, informuje SHMÚ

    0icon

    Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom území Slovenska s najvyššími úhrnmi na Záhorí, v povodí Kysuce, stredného Váhu…

    Kitco: USA už stratili výsadu tlačiť doláre

    0icon

    Bratislava 15. septembra 2024 (HSP/Pravda/Foto:Pixabay)   USA a ich spojenci uvalili na Rusko hospodárske sankcie, ktoré zmrazili devízové rezervy ruskej centrálnej banky, píše Oleg Artjukov…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Michal Durila

    Marián Tkáč

    Miroslav Iliaš

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA