Stojím pri Imane Khelifovej

Ako praktický  lekár sa musím vyjadriť k tej kontroverzii s Imanou Khelifovou.
Som samozrejme zásadne proti tomu, aby v ženských športoch súťažili transrodoví muži. Transrodový muž je biologický muž. Má plne vyvinuté mužské pohlavné orgány, semenníky – testes na základe stimulácie ešte nediferencovaného embrya proteinom TDF (testes determining factor). Semenníky u mužov, a teda aj u transrodových mužov produkujú testosterón, ktorý zabezpečuje mužom fyzicky neporovnateľne zdatnejšie telo, než môžu mať ženy.
Vieme, že Khelifovú diskvalifikovala z majstrovstiev sveta v boxe Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) v roku 2023 po tom, ako ju podrobili genetickému testu, ktorým sa zistilo, že má v bunkách chromozóm Y, že má teda genotyp XY. IBA  dospela k záveru, že napriek tomu, že má ženské pohlavné orgány, nemá semenníky, a hladina jej testosterónu neprekračuje povolenú hodnotu pre športovkyne ženy,  je muž,  a vylúčila ju zo súťaže.
Niečo tu však nesedí. Osoba, ktorá má ženské pohlavné orgány a má hladinu testosterónu nízku, takú ako ju majú ženy, je mužom? Dnes už vieme, že aby osoba bola mužom, nestačí iba  mať chromozóm Y. Je potrebné, aby tento chromozóm bol normálne fungujúci. Ak je chromozóm Y nefunkčný, aj osoba s genotypom XY zostane ženou. Lebo na počiatku vývoja plodu v matkinej maternici, je každý z nás potencionálne ženou, a pretvorenie v muža realizuje nie chromozóm Y, ale gén na ňom umiestnený (SRY), a ten môže byť defektný. V takomto prípade vznikne žena XY s defektným chromozómom Y, presne ako je Imana Khelifová.
.
Ale ako príbeh Imany Khelifovej pokračoval ďalej? Keď prišla na tohtoročné olympijské hry, MOV rozhodol, že Khelifová – ktorá sa narodila ako žena a identifikuje sa ako žena – môže podľa olympijských pravidiel, ktoré sa uplatňovali aj počas olympijských hier v Tokiu v roku 2021, súťažiť ako žena. Teraz na olympiáde sme zažili že Khelifová porazila taliansku boxerku Angelu Cariniovú len za 46 sekúnd a zanechala ju v slzách a so zlomeným nosom. 
.
Rozbehol sa príbeh, ktorý sa neustále nabaľuje. Všetci začali Khelifovú nenávidieť. Začalo sa hovoriť, že je transsexuál. Až na to, že v skutočnosti nie je. A na pravde predsa záleží. Načo je dobré ubližovať takýmito výmyslami?
.
Aj keby mali ľudia pred očami dôkaz, že nie je trans, stále by trvali na tom, že je. Do svojho falošného názoru investovali príliš veľa emócií, mediálne algoritmy ich kŕmili príliš veľkým množstvom videí, fotografií a fráz, stále dookola, až kým sa im správa v mysliach pevne neusadila. Tento prípad dokumentuje, že to, o čom „točia“ médiá, aj keď to vyjadruje názor, s ktorým súhlasíme, môže byť úplná lož, alebo to môže byť prekrútené, či len polovičná pravda. Neustále nás manipulujú, aby sme reagovali skôr emocionálne než racionálne. A keď vyjdú najavo fakty, ktoré dokazujú, že to, čo nám povedali ako prvé, bola lož, manipulácia je často taká úspešná, že pravdu jednoducho odmietame prijať. A ak sa nám niekto pokúsi povedať opak, nahneváme sa a ešte viac sa zahĺbime do svojej ilúzie.
.
Khelifová zďaleka nie je neporaziteľná, prehrala už deväť zápasov. Amy Broadhurstová je šampiónka v boxe, ktorá zápasila s Imane Khelifovou v roku 2022 vo finále majstrovstiev sveta. A nad Imanou Khelifovou zvíťazila.
Prečo Khelifovej súperka Angela Cariniová po 46 sekundách prerušila zápas a začala vzlykať? Doposiaľ sa ešte nikdy nestalo, aby takto hystericky reagovala vrcholová boxerka, dokonca ani po vážnom zranení. A na Cariniovej nebolo vidieť žiadne viditeľné zranenie.
.

.
Môžete si porovnať Cariniovej „viditeľné“ zranenia s výzorom austrálskej šampiónky Bridgesovej po tom, ako ju v roku 2023 porazila Japonka Miyo Yoshidová. Tento zápas  bol brutálny – pretože ženské boxerské zápasy môžu byť brutálne, je to taký brutálny druh športu.
.

.
Khelifová nie je trans a Bridgesovú nezbil takmer do bezvedomia trans boxer, ale “zbila” ju žena. Imane Khelifová skutočne nie je biologickým mužom. Nie je v žiadnom prípade ako transrodový Fallon Fox, ktorý sa “premenil” z muža na ženu, aby vtrhol do ženského športu, keď v zápase MMA v 1994 surovo zmlátil Tamike Brentsovú a zlomil jej čelusť.
.
Khelifová sa ocitla v kontroverznej situácii, za ktorú nijako nemôže. Musí to byť hrozné pre ňu aj pre jej rodičov. To, že sa bráni na súde, je úplne prirodzené. Ako inak rozbesneným novinárom a ich fanúšikom zavrieť ústa?
.
Génová teória determinácie pohlavia
Podľa tejto teórie je pohlavie jedinca determinované komplexom pohlavných génov typických pre samca alebo samicu, ktoré sa nachádzajú na pohlavných chromozómoch. Pohlavné chromozómy vznikli počas vývoja z ostatných nepohlavných chromozómov nachádzajúcich sa v jadrách buniek organizmov.

.

.
Traduje sa, že mužské pohlavie človeka je dôsledkom dominantného vplyvu mužského chromozómu, t. j. Y chromozómu. Ale podľa najnovších poznatkov iba prítomnosť Y chromozómu na vývoj mužského pohlavia nestačí.  Chromozóm Y je iba prázdny domček, ktorý sám osebe nedeterminuje nič. Túto úlohu vie splniť iba taký chromozóm Y, ktorý obsahuje gén determinujúci mužské pohlavie, tzv. gén SRY (z angl. Sex-determing Region Y). Tento gén, ale iba ak je funkčný, zabezpečuje produkciu bielkoviny tzv. semenníky determinujúceho faktora (TDF). Až prítomnosť tohto proteínu rozhoduje o tom, či sa embryo vyvinie ako mužské, alebo v neprítomnosti TDF zostane ženské. To znamená, že ženské pohlavie sa vyvinie aj u osôb, ktoré majú chromozómy XY, ak ich chromozóm Y má narušený gén SRY, ktorý nie je schopný zabezpečiť produkciu semenníky determinujúceho faktora (TDF).
.
Čiže vy všetci spravodlivo nahnevaní bojovníci za práva žien športovkýň v tomto prípade môžete zložiť zbrane. Uvedené najnovšie informácie vysvetľujú problematiku z odborného hľadiska a môj odborný záver je preto takýto:
.
Imana Khelifová je žena, pretože jej Y chromozómy majú nefunkčný gén determinujúci mužské pohlavie (gén SRY), keďže u nej nedošlo k produkcii semenníky determinujúceho faktora (TDF). To znamená, že semenníky u Imany nevznikli, nenastala u nej produkcia testosterónu, a ona sa preto vyvinula v plnohodnotnú ženu so ženskými pohlavnými orgánmi, so ženským hormonálnym statusom, so ženským poteciálom pre fyzický výkon a citové prežívanie.
.
Vráťme sa k chromozómu Y človeka, ktorý je najmenším chromozómom z celej sady ľudských chromozómov, a v porovnaní s chromozómom X je len malinkým trpaslíkom, pričom sa neustále skracuje a zmenšuje. Aká je prognóza týkajúca sa budúcnosti  chromozómu Y človeka? Nuž, ak sa tento trend nezastaví, približne za 4 milióny rokov  chromozóm  Y úplne zmizne. Čo sa potom stane s mužmi, ak chromozóm Y úplne zmizne z ľudského genómu, ako sa potom rozlíšia muži od žien, napríklad v prípade športových súťaží?  Budú mať vôbec zmysel genderové otázky, na ktorých si tak potrpia progresívni liberáli?  Pre tento prípad treba všetkých uistiť, že to nemusí nevyhnutne znamenať, že sa treba pripravovať na svet bez mužov. Gén SRY, ktorý geneticky určuje samčie pohlavie, sa jednoducho presunie na niektorý z ostatných chromozómov. Nie nefunkčný chromozóm Y je teda dôležitý pre určenie pohlavia, veď ten nakoniec má celkom zmiznúť, ale práve gén SRY, ak funguje, to znamená, že dokáže zabezpečiť produkciu bielkoviny TDF.
Tu vidíme do akých turbulencií nás môže doviesť nekompetentnosť vyplývajúca z neznalosti odbornej problematiky. Či už sa jedná o Medzinárodnú boxerskú federáciu, Martinu Navrátilovú… až po MUDr. Igora Bukovského.  Nič múdrejšie im všetkým však nezostáva, iba sa Imane Khelifovej čo najskôr ospravedlniť a podieľať sa na upokojení tejto vo všeobecnosti ženy zraňujúcej a urážajúcej situácie.
.
A na záver moja indícia vyplývajúca z paralely s kovidiádou:
Opäť sme svedkami formátovania stáda. Stádu po novom nemá stačiť na určenie pohlavia, či je medzi nohami penis so semenníkmi, alebo vagína bez semenníkov. Stádo, ako za kovidu kontrolované opäť tými istými médiami, si žiada rozbor chromozómov. Nestačí zdravý sedliacky rozum, je nutné ho poprieť a akceptovať opäť nejakú hlúposť pochádzajúcu od riaditeľov Zemegule. A najlepšie,  ak vyfabrikovaný názor stáda potvrdia  ešte aj naslovovzatí odborníci. Nuž opäť sa ukazuje, že morálka, vedomosti, profesionálna česť a zodpovednosť, sú pri obrane spoločnosti najdôležitejšie premenné.
.
Zdroje informácií pre napísanie blogu:
1.
Kontroverzia okolo Imane Khelifovej nie je taká, ako to na prvý pohľad vyzerá (Karen Huntová)
2. Génová teória determinácie pohlavia “Veda na dosah” z Centra vedecko-technických informácií SR

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Lipták

O AUTOROVI

Som lekár s 37-ročnou praxou v prvom kontakte s pacientmi - obyčajný pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 163

Celkové hodnotenie: 25.62

Priemerná čítanosť: 4650

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Ter Stegen verí, že sa do zostavy Barcelony vráti ešte v tomto roku

    0icon

    Barcelona 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michael Probst)   Brankár Marc-Andre ter Stegen verí, že by sa do zostavy futbalistov FC Barcelona mohol po vážnom zranení kolena…

    Turčianske Teplice pokračujú vo výmene starých svietidiel za úsporné

    0icon

    Turčianske Teplice 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Samospráva Turčianskych Teplíc pokračuje vo výmene starých svietidiel za úsporné LED. Na investíciu vyčlenila v rozpočte mesta…

    Thomas si zlomil pravý členok, absentovať bude najmenej šesť týždňov

    0icon

    St. Louis 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ben Margot)   Kanadský hokejista Robert Thomas si zlomil pravý členok a bude chýbať St. Louis Blues v NHL najmenej…

    Barca zdolala po takmer 10 rokoch Bayern, naladila sa na El Clasico

    0icon

    Barcelona 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Joan Monfort)   Futbalisti FC Barcelona po takmer desiatich rokoch opäť zdolali Bayern Mníchov, navyše aj s hetrikom Raphinhu. Jeho tím…

    Brazílska polícia zadržala vyše 250 priaznivcov uruguajského Peňarolu

    0icon

    Rio de Janeiro 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Brazílska polícia zadržala viac ako 250 priaznivcov uruguajského futbalového klubu Peňarol Montevideo. Stalo sa tak po výtržnostiach…

    Proces zostavovania rozpočtu v Trnave nie je bezproblémový, chýbajú aktuálne dáta

    0icon

    Trnava 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Proces zostavovania budúcoročného rozpočtu mesta Trnava nie je bezproblémový, keďže chýbajú aktuálne dáta. Prognózu určovania podielu na výnose dane…

    Pri železničnej stanici vo Vrútkach začala modernizácia prestupového terminálu

    0icon

    Vrútky 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)   Dopravný podnik mesta Martin (DPMM) začal s modernizáciou prestupového terminálu pri železničnej stanici vo Vrútkach. Ako vyplýva zo…

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Bratislava 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook) Aktualizované 24. októbra 2024 o 08:48 h. Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Prevažne polooblačno. Teploty 12 až 17…

    Vo veku 75 rokov zomrel bývalý britský guliar Geoff Capes

    0icon

    Londýn 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Niekdajší britský guliar Geoff Capes zomrel vo veku 75 rokov. Príčina jeho úmrtia nie je známa. Dvojnásobný halový majster…

    Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek ocenila prísľub Šaška k mzdám, apeluje však na potrebnú zmenu zákona

    0icon

    Bratislava 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) ocenila prísľub ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD) týkajúci sa odmeňovania…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marián Tkáč

    Erik Majercak

    Viktor Pondělík

    Ivan Štubňa

    Milan Šupa

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA