Láska k vlasti

Ak si položím otázku: prečo máme v kalendári štátne sviatky a pamätné dni, hneď mi napadne  odpoveď. Predsa preto, aby sme si pripomínali významné osobnosti a udalosti, ktoré nás priviedli k dnešným časom. Udalosti a osobnosti, bez ktorých by naša prítomnosť bola celkom iná. Nemali by sme vieru, jazyk ani štátnosť a národ by trpel pod nadvládou iného národa.

Presne to sme tu mali od zničenia Svätoplukovho kráľovstva až do novodobých čias, keď v roku 1921 mierová zmluva uzatvorená v Trianone uložila Maďarsku povinnosť rešpektovať hranice susedných štátov (Rakúsko, Československo, Rumunsko, Juhoslávia), a platiť reparácie. Zmluvu v roku 1947 aktualizovali a obnovili v Paríži.

O spolužití Slovákov počas Maďarskej vlády rozprávali hrôzostrašné príbehy príslušníci dotknutých národov a sú dokumentované v nespočítateľnom množstve archívnych dokladov ako aj v literárnych dielach autorov tej doby. Doby, ktorá vstúpila do histórie pod názvom – Krutá maďarizácia. Obdivovatelia čias, keď Maďari vládli v žalári národov ignorujú všetko, čo po zániku Rakúsko-Uhorska priniesla nová doba. Prostredníctvom svojich politikov a bezhanebnosťou svojich historikov aj zamieňaním názvu Uhorsko (spoločná štátnosť viacerých národov) za názov Maďarsko. Tým dokázali presvedčiť nedôsledné svetové veličiny zaoberajúce sa geopolitikou európskych národov, že Uhorské = Maďarské. Tak sa mohlo stať, že si prakticky nepretržite od Trianonu maďarská iredenta robí územné nároky v Podkarpatskej Rusi, v Slovensku aj v Rumunsku.

Naša,  slovenská historická obec to samozrejme vie. Je pre nás príznačné, že pred nepríjemnou realitou zatvárame oči, uši aj ústa ako tie tri opice. Stupňujúce nároky občanov Maďarskej národnosti ďaleko prevyšujú všetko, čo Maďarská vláda poskytuje našej menšine žijúcej na ich území. Presnejšie, maďarizácia, síce už nie násilná, ale o to viac sofistikovaná dokázala zdecimovať Slovákov takmer úplne. Smutné je, že na rozdiel od maďarskej vlády, tej našej to neprekáža. Sme v stave, že slovenská menšina v Maďarsku už na svoje korene rezignovala.

Oproti tomu tá maďarská u nás, túžbu po Veľkom Maďarsku za výdatnej podpory z poza hraníc si úspešne plní. Utajené druhé občianstvo, skupovanie pozemkov a nehnuteľností, podpora podnikateľov a obchodu, rozvoj predškolského, školského a vysokoškolského vzdelávania prostredníctvom učebníc nekontrolovaných a tým ani neschválených  našimi orgánmi vytvárajú už nie podhubie, ale neprehľadný prales, aby sa túžba čoskoro zmenila na realitu.

Som presvedčený a rád by som sa mýlil, že podujatie na ktorom si naša milá menšina pripomenie „Koncepciu rozvoja karpatskej vlasti 2030“ v Gombaseku, zostane zo strany našich zodpovedných orgánov nepovšimnuté rovnako, ako množstvo iných podobných akcii v minulosti. Naopak. Nie je vylúčené, že bývalí aj súčasní, radoví aj najvyšší politici z opačného spektra, ktorí zo zdravotných, naliehavých, či neodkladných dôvodov nemohli, alebo proste nemali záujem poctiť svojou účasťou pamätné dni slávené podľa nášho kalendára, s potešením prijmú pozvánku na Felvidéki nyár, aby tak v predných laviciach mohli potleskom prejaviť obdiv a sympatie Felvidéku k úspechom utláčanej maďarskej menšiny.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 155

Celkové hodnotenie: 37.15

Priemerná čítanosť: 954

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Paríž pomenuje po Cheptegeiovej jedno zo svojich športovísk

    0icon

    Francúzska metropola Paríž si uctí pamiatku zosnulej ugandskej atlétky Rebeccy Cheptegeiovej. Po účastníčke tohtoročných olympijských hier, ktorá zomrela po útoku svojho priateľa, pomenuje jedno zo…

    V Ludrovskej doline vypukol požiar

    0icon

    V Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier vypukol požiar. Na sociálnej sieti o tom informuje Horská záchranná služba (HZS).

    Slovenská 19-tka remizovala v príprave s Gruzínskom 2:2

    0icon

    Slovenská futbalová reprezentácia do 19 rokov remizovala v piatkovom prípravnom zápase v Dunajskej Strede s rovesníkmi z Gruzínska 2:2.

    Bežecké preteky v centre Bratislavy si vyžiadajú dopravné obmedzenia

    0icon

    Pre bežecké preteky v centre hlavného mesta treba v piatok a sobotu (7. 9.) počítať s dopravnými obmedzeniami. Bratislavská krajská polícia o tom informuje na…

    Košické letisko bude cez víkend dejiskom medzinárodnej leteckej šou

    0icon

    Medzinárodnú leteckú šou ponúkne na košickom letisku počas soboty a nedele (7. - 8. 9.) podujatie Letecké dni Košického kraja 2024. Postupne sa predstavia prúdoví…

    Kamionista šoféroval opitý po diaľnici D1 smerom z Bratislavy na Trnavu

    0icon

    Kamionista šoféroval opitý po diaľnici D1 smerom z Bratislavy na Trnavu. Vyšetrovateľ už obvinil 51-ročného vodiča nákladného auta za jazdu v opitosti. Polícia o tom…

    Mladý vodič jazdil napriek zákazu a opäť bol pod vplyvom omamných látok

    0icon

    Policajti pohotovostnej motorizovanej jednotky v Banskej Bystrici vo štvrtok (5. 9.) večer pri kontrole 23-ročného vodiča zistili, že sadol za volant pod vplyvom omamných látok…

    Krátky videosúhrn dňa

    0icon

    Bratislava 6. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,Ján Krošlák)   Pozrite si krátky videosúhrn dňa. Všetko dôležité v skratke vo videu [video src="https://hev.cdn.platon.sk/podcast/1426-720.mp4" poster="https://hev.cdn.platon.sk/podcast/1426.jpg"]

    Žilinka: Námestník GP podal dovolanie proti rozsudku v kauze Pečniansky les

    0icon

    Námestník generálneho prokurátora SR podal v piatok dovolanie proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave v kauze Pečnianskeho lesa. Rozsudok považuje za nezákonný. Prokuratúra je presvedčená,…

    Horskí záchranári pomáhali v Roháčoch zranenej cyklistke, odviezol ju vrtuľník

    0icon

    Horskí záchranári zo Zverovky pomáhali v piatok v Roháčskej doline cyklistke, ktorá si pádom z bicykla spôsobila závažné poranenie hlavy a tváre. Informovala o tom…

    FOTO DŇA