Môže kresťan voliť I. Korčoka? Kresťanským voličom súcim na Slovo

 „…a tá viera palicou je mu v chvíľach zlých,

 

ňou zaháňa psov brechavých“ (Laco Novomeský)

 

 Rozorvané Slovensko je aj obkľúčené vojnou: ukrajinskou, bruselskou, americkou. Bojuje sa zjavne S300-vkami a Patriotmi, v úzadí potichu právom veta a eurosmernicami s dopadom  nie hneď na nás, ale na naše DETI – budúcnosť nášho národa.

 

O pár dní si z Božej milosti slovenské ženy i muži budú môcť slobodne vybrať, kto ich križovatkami doby a geopolitiky prevedie ako prezident s nemalými kompetenciami.

 

Slovensko má podľa oficiálneho sčítania takmer 3 milióny kresťanov (66% obyvateľov v r. 2021). K angažovanej zodpovednosti nás, katolíkov, vyzýva i Katechizmus Katolíckej cirkvi: „Občania sa majú, pokiaľ je to možné, aktívne zúčastňovať na verejnom živote. Je potrebné, aby všetci mali účasť na rozvoji spoločného dobra, každý podľa svojho postavenia, ktoré zaujíma, a podľa úlohy, ktorú zastáva… Podriadenosť autorite a spoluzodpovednosť za spoločné dobro vyžadujú z morálneho hľadiska platiť dane, uplatňovať volebné právo a brániť krajinu.“ (KKC čl. 1915, čl. 1913). 

 

V pašiách sme si práve pripomenuli, že Ježiš odpovedal: „Nemal by si (nado mnou) nijakú moc, keby ti to nebolo dané zhora.“ (Jn 19,11) Pán bude hlasovať našimi rukami: poznáme Jeho vôľu? Počujeme Ho?

 

Vo veľkonočnú sobotu 6. apríla, Bohu žiaľ, nebudeme vyberať ideálneho prezidenta, nebudeme dokonca vyberať ani toho, kto presadí viac kresťanských hodnôt a slobôd na Slovensku, v EÚ a vo svete. Bude to omnoho jednoduchšie: po spackaných nomináciách a spackanom 1. kole volieb prezidenta už máme len dať hlas tomu z 2 liberálnych kandidátov, ktorý menej ublíži našim kresťanským hodnotám: zachová zákonné výhrady vo svedomí pri výkone profesie, náboženskú slobodu, inštitút manželstva ako zväzku muža a ženy, právo rodičov na výchovu svojich detí, …

 

 

 

 

 

 

Na obraz Boží? Ploďte sa? Najlepší záujem dieťaťa? Zdravý rozum!? Na-o-zaj?

 

 Akú nápovedu pre správne rozhodnutie nám priniesli vrcholiace veľkonočné sviatky Zmŕtvychvstania nášho Spasiteľa? V obradoch sme sa vrátili na počiatok: Starý zákon v Knihe Genezis zaznamenal ako Boh stvoril svet: „A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril. 28 Boh ich požehnal a povedal im: „Ploďte a množte sa a naplňte zem!“ (Gn 1, 27-28). Muž a žena sa tak prokreatívnym aktom stávajú rodičmi a spoluúčastníkmi na stvorení nového človeka, ktorého sú povolaní vychovať na svoj a Boží obraz!

 

A spomeňme si na slovenský právny status quo: v r. 2014 za vlády prezidenta Gašparoviča a premiéra R. Fica na návrh a 82 hlasmi jeho „nekresťanskej“ strany SMER (bez hlasov Braňa Škripeka či Ivana Štefanca, obaja dnes KDH)  po vzore Orbánovho Maďarska do Ústavy SR vložili Článok 41: „Manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona.“ (Zo 102 hlasov bolo 13 z opozičného Figeľovho KDH + 7 jednotlivcov.)

 

Po poučných čítaniach kňaz vyslovil obnovenú starorímsku konsekračnú formulu nad kalichom:Toto je kalich mojej krvi, ktorá sa vylieva za vás i za mnohých”. Na dôraznú žiadosť pápeža Benedikta XVI. (nemeckého teológa J. Ratzingera) „zdôrazňuje fakt, že spása nie je určená mechanickým spôsobom všetkým, bez rešpektovania vôle alebo spolupráce človeka. Veriaci je pozvaný vo viere prijať dar, ktorý mu bol ponúknutý a prijať nadprirodzený život, ktorý je udelený tým, ktorí spolupracujú na tomto tajomstve, pričom ho prežívajú vo vlastnom živote.“

 

Návodom kresťanskej viery pre každodenný občiansky život je Desatoro Božích prikázaní (nie odporúčaní!) začínajúce:

 

4. Cti otca svojho a matku svoju – nie matky svoje, nie otcov svojich. Ani skúmavku svoju.

 

5. Nezabiješ

 

6. Nezosmilníš

 

Tieto príkre príkazy sú ešte zduplikované aj vo výbere štyroch do neba volajúcich hriechov. Názov pochádza z „krvi“ ľudí, ktorá doslova „kričí k nebu o pomstu“ (Gn 4, 10b, 11) Ide o morálne obzvlášť ťažké hriechy proti ľudskosti, ktoré svojou zákernosťou prevyšujú ostatné hriechy:

·            Úmyselná vražda pokrvného: tu patrí aj samovražda aj interrupcia, krv Ábela,  
Gn 4,10

·            Sodomia neprokreatívne sexuálne akty: hriech Sodomčanov, Gn 18,20: „Kto by spal s mužom tak, ako sa obcuje so ženou, obaja spáchali ohavnosť, musia zomrieť, ich krv bude na nich.“ (Lv 20,13)

·            …

 

 Sodomistické vzťahy sú proti Božím zákonom, a preto boli dôvodom bezprecedentného Božieho hnevu a trestu.

Dnes „v prípade snahy o právne uznanie homosexuálnych zväzkov sa teda treba jasne a účinne postaviť na odpor. Je nevyhnutné vyvarovať sa akéhokoľvek typu formálnej spolupráce pri prijímaní alebo aplikácii takýchto závažne nespravodlivých zákonov, ako aj pokiaľ je to možné, materiálnej spolupráce na úrovni uplatňovania takéhoto zákona. V tejto veci každý môže využiť právo na výhradu vo svedomí. …V prípade, že sa v parlamente prvý raz predkladá návrh zákona podporujúceho homosexuálne zväzky, má katolícky poslanec morálnu povinnosť jasne a otvorene vyjadriť svoj nesúhlas a hlasovať proti takémuto návrhu zákona. Dať svoj hlas legislatívnemu textu, ktorý poškodzuje dobro spoločnosti, predstavuje ťažký nemorálny čin…“[1] Najvyšší veľkňaz, Ján Pavol II. schválil tieto úvahy sformulované Kongregáciou pre náuku viery 28. marca 2003 a jej prefekt kardinál Joseph Ratzinger ich následne zverejnil tu:
 

A to ešte nie je všetko: ohlušujúce mlčanie pastierov využívajú zdiskreditovaní samozvanci, ktorí v médiách zvádzajú ťarbavých kresťanov na nekresťanskú širokú cestu „slušnej a tolerantnej“ väčšiny, čo žiaľ je cudzím hriechom.[2]

 

 

Krížová cesta akad. sochára M. Opalka, Terchová, web obce

 

  Čakajú nás ešte televízne diskusie, ktoré sa doteraz snažili skôr zastrieť skutočné právomoci hlavy štátu.

Ne/konzervatívny prezident môže napr.:

·            ne/stiahnuť podpis Slovenska z Istanbulského dohovoru

·            2 roky ne/vymenovať sudcov ústavného súdu

·     vyhlásiť alebo vierolomne odsabotovať referendum 350 tisíc podpísaných voličov napr. o zákaze registrovaných partnerstiev (Kiska 2015)

·      vyhlásiť alebo vierolomne odsabotovať referendum 350 tisíc podpísaných voličov proti nedemokratickému vládnutiu vlády, ktorej parlament vyslovil nedôveru (Čaputová 2022)

·            udeliť milosť nespravodlivo väzneným za slová pravdy, viery a zdravého rozumu …

·            dojednávať medzinárodné zmluvy a dodatky – napr. DCA 

·           

·            ne/podpísať zákony: môže nepodpísať a zastaviť sprísnenie potratov a podpísať uzákonenie homosexuálnych partnerstiev – alebo celkom naopak: zastaviť homosexuálov a sprísniť potraty.

 

 Čo urobia finálni kandidáti ako prezidenti? Sestra Hermana netuší, lebo predvolebnými diskusiami hrdo pohŕda, ale nehanbí sa o to aktívnejšie žiariť v médiách a dirigovať nerozhodnutých veriacich do priepasti progresivizmu – po boku exministrov Odórovej progresívnej vlády, emeritného arcibiskupa Bezáka, expremiéra Hegera, europoslanca Ivana Štefanca, …

Je napísané: „Hľadajte pravdu a pravda vás oslobodí“ (Jn 8,32).

Našli sme priame vyjadrenia kandidátov k otázke:

Podpísali by ste zákon o registrovaných partnerstvách?

Ivan Korčok: „Áno. Ak by NR SR prijala takýto zákon, podpísal by som ho. Myslím si, že v tejto otázke máme ako krajina istý civilizačný dlh.“

Peter Pellegrini:  „Ak to nebude väčšinové želanie spoločnosti, tak nie. Nemyslím si, že by sme sa týmito témami mali nasledujúce mesiace a roky zaoberať,“ s dôvetkom, že v súčasnosti na podobné témy nie je „v spoločnosti nálada“.

Veľkonočné obdobie je obzvlášť vhodné na spytovanie  a počúvanie svedomia – konzervatívni politici Juraj Šúst, Vladimír Palko, Daniška či Milan Krajniak sú rozhodnutí nevoliť I. Korčoka. A zrejme ani Pellegriniho … Aký bude výsledok takejto „tretej cesty“?

Hŕstka katolíckych kňazov zvolila videocestu svedomia a svedomitého pastiera:

·            Doc. ThDr. Štefan Mordel predsedovi KDH 18.2.2024 https://christianitas.sk/list-predsedovi-kdh-milanovi-majerskemu/

·            o. Marián Kuffa: https://www.hlavnydennik.sk/2024/03/29/marian-kuffa-o-prezidentskych-volbach-korcoka-volit-nebudem-nebudem

·            trnavský arcibiskup Ján Orosch: „voliť liberálnu kandidátku je …“ o Z. Čaputovej, 19.3.2019

Nájde sa po navonok Veľkou Nocou obrodenom Slovensku milión skutočných voličov, ktorí v sobotu vo veľkonočnej oktáve prídu vydať svedectvo o svojich kresťanských vedomostiach, viere a odvahe a vyjadria tak svojím hlasom napriek všeprítomnej verejnej hystérii, že chcú brániť dedičstvo otcov a Božie kráľovstvo pred bezbožným/bohorúhačským bruselským valcom?

Evanjelista Matúš má pre nás jasnú zvesť a ponuku od Krista Kráľa:

pre mňa vás budú vláčiť pred vladárov a kráľov, aby ste vydali svedectvo im aj pohanom. 

Všetci vás budú nenávidieť pre moje meno.

Ale kto vytrvá do konca, bude spasený. 

Každého, kto mňa vyzná pred ľuďmi, aj ja vyznám pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach. Ale toho, kto mňa zaprie pred ľuďmi, aj ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach. “ (Mt 10)

 

 A Ten, čo vstal zmŕtvych, svoje sľuby plní.

 

Zdroje a ďalšie inšpirácie: 

 

 

 

 


[1] O návrhoch na právne uznanie zväzkov medzi homosexuálnymi osobami. Vatikán, 28. marca 2003. https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-vatikanskych-uradov/c/uvahy-o-navrhoch-na-pravne-uznanie-zvazkov-medzi-homosexualnymi-osobami

[2] Podĺa katechizmu sa za “cudzí hriech” považuje všetko, čím morálne prispievam k tomu, čo druhý robí zlé. Takže poradiť druhému hriech, alebo súhlasiť s tým, čo iný zlé robí, alebo mlčať pri hriechu iných, resp. podporiť toho, kto verejne sa hlási k tomu, čo je proti kresťanskému učeniu a viere. Toto si mnohí nechcú uvedomiť, že hriech je záležitosťou svedomia, ktoré sa vedome a dobrovoľne stotožní aj s tým, čo iní verejne hlásajú a je to v nesúlade s Božími prikázaniami a učením Cirkvi a pritom ich aj akýmkoĺvek spôsobom podporia. Podporovať zlo je vlastne to isté, čo robiť zlo, preto musíme byť aj v tomto veľmi obozretní, aby sme nedávali svoj súhlas tam, kde sa jedná o narušenie Božieho zákona a to celkom výslovným spôsobom.

+ Milan Vladyka Chautur 19. marca 2019

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Vanda Rybanská

O AUTOROVI

aktivistka za Deti, referendum, Zdravý Rozum a Spravodlivosť. Varujem vás: ako 3D matka rozumiem medvediciam ;)
Moja profesionálna úchylka je spätná väzba - tak smelo komentujte ;)
Osvedčené motto:
"Nepochybujte o tom, že hŕstka hĺbavých a presvedčených občanov dokáže zmeniť svet. V skutočnosti to dokážu LEN ONI."
(Margaret Meadová, am. antropologička: v kontinentálnom preklade: "Neboj sa, malé stádo!" :)

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 6

Celkové hodnotenie: 17.98

Priemerná čítanosť: 1891

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    V Košariskách, Brezovej a na Bradle si pripomínajú 105 rokov od smrti Štefánika

    0icon

    Sprítomnenie odkazu generála Milana Rastislava Štefánika širokej verejnosti je hlavným cieľom dvojdňovej (3. - 4. 5.) celoslovenskej spomienky pri príležitosti 105. výročia jeho tragickej smrti.…

    Slovensko - Poľsko 4:0 po 1. tretine prípravného zápasu v Žiline

    0icon

    Žilina 3. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Hokejisti Slovenska nastúpili v piatok od 18.00 h na prípravný zápas pred MS proti Poľsku v bránke so…

    Pozvánky na "mierový samit" dostane 160 krajín. Čo na to Medvedev?

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Twitter)   Ukrajina zintenzívnila prípravy na „mierový samit“. Fórum je naplánované na 15. - 16. júna vo švajčiarskom letovisku Bürgenstock Pozvánky…

    Aktéri cestovného ruchu podpísali na Sninských rybníkoch memorandum o spolupráci

    0icon

    Aktívne spolupracovať v oblasti rozvoja udržateľného cestovného ruchu a zabezpečovať zdieľanie informácií a propagáciu destinácie Poloniny je cieľom memoranda, ktoré v piatok podpísali Krajská organizácia…

    Prezidentka označila "horšiu správu"

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie médií a snaha o ich politické ovládnutie…

    Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom, mal vyše 2,5 promile

    0icon

    Lučeneckí policajti boli v stredu 1. mája privolaní do obce Panické Dravce, kde sa nachádzal päťročný chlapec pod vplyvom alkoholu. V organizme intoxikovaného dieťaťa zistili…

    Putin telefonicky hovoril s prezidentom Tadžikistanu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)   Deň predtým Dušanbe vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Ruska, a protestovalo proti „zdôrazňovanému…

    Únia sa do takýchto citlivých vecí nemá čo starať!

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Europoslanec Milan Uhrík (Republika) vyzval vo svojom príspevku bruselských progresívcov, aby nechali potraty a kultúrno-etické otázky na národné…

    Vedenie GP má výhrady voči aktivitám Repu. Reakcia Lipšica na seba nenechala dlho čakať

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR)   Bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na sociálnej sieti kritizuje vedenie Generálnej prokuratúry (GP) za to, že si na "disciplinárny…

    Ako sa budú presúvať zbrane na Ukrajinu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Axel Heimken)   Rusko pred 9. májom postúpi na frontovej línii na Ukrajine, ale nebude to výrazný postup, citoval denník The…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA