Inventúra extrémizmu 1. časť

Inventúra extrémizmu (I. Časť)

 

Vážení čitatelia. Dovolím si vám pripomenúť krátku históriu extrémizmu, konkrétne ako boli trestné stíhania za názor a presvedčenie používané v minulosti. Kvôli jednoduchosti pochopenia problematiky podám túto inventúru v skrátenom prehľade a s upriamením pozornosti len na prípady, ktoré boli medializované, alebo získali pozornosť verejnosti. Túto inventúru rozvediem kvôli prehľadnosti podľa jednotlivých vlád a špecifických prípadov. Inventúru budem publikovať v častiach.

 

Prvá vláda Roberta Fica

 

(4. júl 2006 – 8. júl 2010)

 

Prípady:

 

Marian Kotleba:

 

• Obvinený (s ďalšími 14 osobami) dňa 29.8.2006 za akciu na výročie SNP pri pamätníku v Banskej Bystrici. Jednalo sa o trestný čin výtržníctva za ktoré mu hrozil trest v rozsahu 6 mesiacov až 3 roky.

 

• Trestné stíhanie bolo zastavené okresnou prokuratúrou dňa 8.9.2006.

 

Rozpustenie o.z. Slovenská pospolitosť:

 

• Ministerstvo vnútra SR rozpustilo Slovenskú Pospolitosť dňa 12.11.2008. Najvyšší súd rozhodnutie zrušil ako nezákonné dňa 1.7.2009. Ministerstvo vnútra vtedy SR tvrdilo, že: „Združenie vyvíjaním činnosti roznecuje nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov, čím sleduje dosahovanie svojich cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR a zákonmi“. 

 

• Krátka poznámka: Ján Slota zo SNS toto rozpustenie osobne podporoval.

 

Marian Kotleba:

 

• Obvinený dňa 14.3.2009 za pozdrav „Na stráž!“ na akcii dňa 14. marca pred Prezidentským palácom. Trestné stíhanie zastavené okresnou prokuratúrou: 26.6.2009. Jednalo sa o trestný čin: Podpora a propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd za ktoré mu hrozil trest v rozsahu 6 mesiacov až 3 roky.

 

• Krátka poznámka: Zhromaždenie pred Prezidentským palácom bolo rozpustené a rozohnané.

 

Vznik Špecializovaného trestného súdu: 

 

• Dňa 18.6.2009 NR SR schválila vznik Špecializovaného trestného súdu, ktorý nahradil Špeciálny súd zriadený za 2. Dzurindovej vlády, keď bol ministrom spravodlivosti Lipšic po tom, čo ho zrušil Ústavný súd.

 

Šarišské Michaľany a následné obvinenie Mariana Kotlebu: 

 

• Dňa 8.8.2009 bol vykonaný brutálny policajný zásah proti občanom protestujúcim proti teroru neprispôsobivých asociálov. Nasledovalo niekoľko policajných zásahov voči Marianovi Kotlebovi s cieľom zabrániť mu v účasti na ďalších protestoch v Krompachoch (22.8.2009 a 5.9.2009). Generál Ján Packa – prezident policajného zboru v rokoch 2006 až 2010 vtedy vyhlásil: „Zhromaždenie náckov komentovať nebudem. Keby som bol sarkastický – Pospolitosť si zhromaždenie zopakovala, tak si dáme repete aj my.“ Ministrom vnútra SR bol vtedy Robert Kaliňák.

 

• Marian Kotleba bol vtedy (5.9.2009) účelovo obvinený z podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a hrozil mu trest odňatia slobody až na 3 roky.

 

Marian Kotleba: 

 

• Obvinený dňa 23.3.2010 za nálepku „Za slušných ľudí! Proti parazitom!“ počas kampane na župana v roku 2009. Bol obvinený za trestný čin hanobenie národa, rasy a presvedčenia a hrozil mu trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov. Dňa 5.1.2011 bol oslobodený Okresným súdom v BB a následne bol oslobodený Najvyšším súdom SR: 3/2013.

 

A teraz sa pozrime v krátkosti aké zmeny nastali v ustanoveniach trestného zákona.

 

Ani jedna Ficova vláda nikdy nezrušila žiadne ustanovenia Trestného zákona, ktoré potláčali slobodu slova, prejavu a vedeckého bádania a kriminalizovali ľudí za ich politické názory a činnosť. 

 

Tak isto nijako nezmiernila tieto ustanovenia Trestného zákona (napr. znížením trestov). Čo je však ešte horšie sama prispela k prijatiu takýchto ustanovení, resp. k ich sprísneniu, keď sa stali trestnými skutkami, ktoré predtým trestné neboli. Toto bolo za éry Štefana Harabina v období od 4.7.2006 do 23.6.2009. Konkrétne dňa 16.6.2009 NR SR schválila novelu Trestného zákona, ktorou Ficova vláda urobila nasledovné:

 

• Zaviedla pojem extrémistický trestný čin, extrémistický materiál, extrémistická skupina.

 

• Umožnila trestne stíhať aj používanie tzv. „pozmenených“ zakázaných symbolov, atď. Dovtedy muselo ísť o identické vyhotovenie. Od vtedy je možné v praxi stíhať aj pozdrav „Na stráž!“ bez zdvihnutia pravice, a to ako pozmenené heslo Hlinkovej gardy.

 

• „Extrémizmus“ sa stal po prvýkrát trestný aj keď sa realizoval v súkromí (dovtedy muselo ísť vždy o činnosť robenú verejne alebo zameranú na verejnosť. Trestná sa totiž stala aj výroba extrémistického materiálu (pre vlastnú potrebu bez jeho rozširovania) a dokonca aj jeho prechovávanie v súkromí (trest až na 2 roky), ktoré sa dostalo na roveň prechovávania detskej pornografie (s rovnakým trestom) a v podstate aj na roveň prechovávania drog pre vlastnú potrebu (základný trest až na 3 roky).

 

• Rovnako trestné sa stalo aj rozširovanie materiálov popierajúcich holokaust alebo podnecujúcich národnostnú, náboženskú, atď. nenávisť, ktoré nebolo súčasťou podpory a propagácie nejakej zakázanej ideológie, skupiny, ani sa nedialo verejne (ale len v súkromí medzi kamarátmi). V praxi je tak odvtedy možné stíhať aj darovanie odbornej literatúry popierajúcej holokaust alebo kritizujúcej Cigánov (stačí, že páchateľovi preukážu nejaké „extrémistické“ politické aktivity).

 

• Trestné sa stalo aj hanobenie jednotlivca pre príslušnosť k národu, atď. (dovtedy bolo možné hanobiť len skupinu) + pribudlo aj hanobenie pre pôvod rodu. Čiže aj keď niekto nie je národnosťou alebo náboženstvom žid, ale má židovský pôvod. Napr. ak niekto vynadá nejakému grázlovi patriacemu do cigánskeho etnika tak, že poukáže na jeho príslušnosť k cigánskemu etniku, nemusí pritom útočiť na Cigánov ako celok.

 

• Trestné sa stalo už aj podnecovanie k nenávisti a násiliu (čiže akákoľvek vecná kritika iných národov a náboženstiev bez ohľadu na to, že nijako nevyzýva na obmedzovanie práv a slobôd, ani na trestné činy voči nim, ani nejde o nejaké hrubé hanobenie) ktoré môže naplniť túto skutkovú podstatu. Pretože stačí, ak nejaký znalec povie, že táto kritika je spôsobilá podnietiť nenávisť alebo násilie.

 

Pripomínam, že hore uvedené skutočnosti sa stali za vlády Roberta Fica , ktorý zmenu trestného zákona inicioval, predložil, podpísal a dal na schválenie NRSR.

 

Druhá vláda Roberta Fica

 

(4. apríl 2012 – 23. marec 2016)

 

Prípady:

 

Ivan Pavlisko: 

 

• Bol obžalovaný dňa 24.8.2012 Za: Pozdrav „Na stráž“! na akcii v Černovej 30.10.2011 za trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd kde mu hrozilo odsúdenie na 6 mesiacov až 3 roky. Nakoniec dostal peňažný trest v sume 200 eur. 

 

• Bol podaný návrh na schválenie dohody o vine a treste, ktorý bol nasledovne schválený čím bol právoplatne odsúdený dňa 24.9.2012. 

 

Marián Mišún:

 

• Bol obvinený v roku 2012. Pôvodne bol odsúdený dňa 3.6.2014, Najvyšší súd SR rozsudok zrušil a vrátil dňa 13.7.2016. Pôvodný peňažný 300 eur + zákaz vstupu do BA bol neskôr úplne zrušený a považovaný len za priestupok (ktorý pre časový odstup už nebolo možné prejednať). Krajský súd rozsudok definitívne zrušil a oslobodil ho dňa 14.2.2017. 

 

• Bol obvinený za trestný čin výtržníctva kde mu hrozil trest až 3 roky za pálenie vlajky EÚ počas bratislavského pochodu s názvom „Spoločne za slušný a bezpečný život na Slovensku“ pred NR SR 10.11.2012 spoločne so Štefanom Potockým. 

 

Vznik NAKA: 

 

• Vznikla dňa 1.12.2012 spojením Úradu boja proti korupcii s Úradom boja proti oganizovanej kriminalite. Má 4 pracoviská – odbor Bratislava, odbor západ, odbor stred a odbor východ. Tento vznik inicioval vtedy policajný prezident Gašpar za podpory premiéra Roberta Fica.

 

V ďalších častiach tejto inventúry presadzovania „demokracie a slobody slova“ svojským spôsobom zo strany vládnej moci sa budem zaoberať treťou vládou Roberta Fica, ďalej vládou Petra Pelegríniho až po súčasnosť.

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Radovan Hrádek

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 61

Celkové hodnotenie: 22.08

Priemerná čítanosť: 2092

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Spozornieť by mali rodičia aj tínedžeri: Aj takto sa vystaviť toxickému olovu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/ The Independent/ CNN News/ Foto:TASR/AP - Frank Franklin II)   Výsledky štúdie zverejnené v CNN News varujú pred toxickými kovmi:…

    V Bratislave sa opäť protestovalo

    0icon

    Na proteste proti zásahom do verejnoprávneho RTVS aj druhého dôchodkového piliera sa vo štvrtok večer na bratislavskom Námestí slobody zišlo niekoľko tisíc ľudí. Protest zorganizovalo…

    Poľský turista uviazol v Horných dierach, pomohli mu horskí záchranári

    0icon

    Horskí záchranári vo štvrtok pomohli 26-ročnému poľskému turistovi, ktorý uviazol v malofatranských Horných dierach. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti.

    Uhrík: Pán premiér, dúfam, že sa tým nadutým "umelcom" nemienite ospravedlňovať

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024 (HSP/Facebook/Foto: Screenshot)   Premiér Robert Fico (Smer-SSD) na tlačovej konferencii z ministerstva kultúry kritizoval stav umenia na Slovensku. Niektorých umelcov však…

    Havarijný stav cesty okamžite uzavrel časť Ulice Jána Bottu v Trnave

    0icon

    Z dôvodu havarijného stavu cesty, ktorý odhalila inštalácia vodovodných prípojok, musela byť urgentne od štvrtka od 18.00 h uzavretá časť frekventovanej Ulice Jána Bottu v…

    Slovenskí aktívni katolíci sú pohoršení a rozčarovaní. Píšu otvorený list biskupom

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)   Slovenskí aktívni katolíci napísali list otcom biskupom. Sú pobúrení postojom cirkvi k zbierke na zbrane pre Ukrajinu Najdôstojnejší…

    Vyšetrovanie v rámci akcie Pilát je v záverečnej fáze

    0icon

    Vyšetrovanie v prípade minuloročnej policajnej akcie s krycím názvom Pilát, týkajúcej sa podozrení v korupčnej trestnej činnosti, je v záverečnej fáze. Zároveň sa už len…

    Vyšleme slovenských vojakov na Ukrajinu? Premiér sa vyjadril

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v…

    Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z postu členov Súdnej rady

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavel Neubauer)   Poslanci Národnej rady (NR) SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána…

    Požiar v Dobročskom pralese zasiahol približne hektár ochranného pásma

    0icon

    Požiar v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Dobročský prales, s ktorým hasiči bojovali od stredy 1. mája, zasiahol podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR približne jeden…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA