Štát a rodina

            

V našej ústave je rodina definovaná ako zväzok muža a ženy. O tom, že rodina je skutočne života schopná bunka, ktorá sa dokáže rozmnožovať nikto nepochybuje. Je preto je pochopiteľné, že pre štát je rodina výsostne dôležitá. Povedané otvorene a na rovinu – štát bez dostatočnej reprodukčnej schopnosti je štát bez existenčnej budúcnosti. Rovnako nikto nepochybuje o tom, že akýkoľvek iný zväzok ľudí túto schopnosť nemá a preto ani nemá oprávnenie nárokovať si na charakteristický, tradičný a jednoznačný titul – rodina, ani na masívnu podporu, akú si rodina s deťmi oprávnene zaslúži a potrebuje. Na základoch rodiny podporovanej náboženstvom kresťanov a štátom Európa silu získala, ale platí aj opak tejto reality.

Situácia v oblasti demografie Slovenskej republiky, rovnako ako aj v iných štátoch Európy je nielen vážna, ale priam kritická. Európa vymiera. Príčinou je dlhotrvajúca nedostatočná reprodukcia pôvodného obyvateľstva. Cesta nápravy prostredníctvom prisťahovalcov bola síce od prvopočiatku nezmyselná, ale ako sa čoraz jasnejšie ukazuje aj nebezpečná. Asi nemá zmysel zaoberať sa imigráciou, ale v súvislosti s dnešnou témou musíme zdôrazniť fakt, že plodnosť, rovnako ako vzťah k vlastnej rodine majú neeurópski prisťahovalci závideniahodnú.

Ak by sme prínos prisťahovalcov pre Európanov mali k niečomu prirovnať, asi by to boli kobylky. Od roku 2015 „obohatili“ svojou prítomnosťou mnoho štátov, ale štatistiku ich prospešnosti pre žiaden štát som nevidel. Naopak, rapídne stúpa kriminalita a zaťaženie sociálneho systému. Namiesto snahy prispôsobiť sa miestnym pravidlám života a ochoty zapojiť sa do budovania, dôsledne až agresívne si nárokujú na vlastné zákonodarstvo a na vlastnú životnú filozofiu. Vytvárajú štát v štáte na základe bezohľadného parazitovania.

Ako sa povie – tade vlak nechodí. Musíme hľadať inú cestu. Vlastne ju už poznáme a čas ju overil. Boli to sedemdesiate roky minulého storočia, keď vláda nebývalým spôsobom začala podporovať rodinu. Pripomenieme: spustila gigantickú bytovú výstavbu, mladým rodinám sprístupnila bezúročnú pôžičku, za každé narodené dieťa dlžnú sumu znížila o zaujímavú čiastku. Okrem štátnych bytov, podporovala výstavbu podnikových bytov, podnikových rekreácií, stavala škôlky školy, budovala výrobné prevádzky po celom území štátu tak, aby obyvatelia nemuseli za prácou ďaleko cestovať. Stredné a vysoké školy pripravovali absolventov podľa potrieb štátu, absolventov umiestňovali do miesta pôvodného bydliska, alebo do jeho blízkosti. Podnikové byty umožňovali sťahovanie tým rodinám, kde aspoň jeden s rodičov mal špeciálne vzdelanie potrebné pre prehľadanú profesiu. Siete vlakov a autobusov boli synchronizované, rešpektovali potreby obyvateľstva a nie ekonomické záujmy dopravcov. Pozornosti by nemala ujsť ani celoplošná podpora rastlinného a živočíšneho hospodárstva, čím sa jednak zabezpečila potravinová bezpečnosť obyvateľstva, ale aj prijateľná dostupnosť zdravých potravín. V tom čase sa narodilo výrazne viacej detí, ako kedykoľvek pred tým aj potom. Čo v tejto oblasti bolo v sedemdesiatych rokoch na vzostupe, to v deväťdesiatych začalo strmo klesať.

Tých dvadsať rokov dokázalo, že pre prosperitu štátu v oblasti populácie je veľmi dôležité sociálne zázemie rodiny.  Uvedomujeme si, že iba kvantita nestačí. Musia byť splnené ešte ďalšie tri podmienky. Deti zdravé, socializované a vzdelané. Týmto podmienkam dokáže vytvoriť základy najmä usporiadaná a kompletná rodina. To je axióma. Nie dvadsať rokov, ale celá história Európy má základy v rodine, kde úcta detí k rodičom bola základným kameňom budovania spoločnosti. To trvá iba dovtedy, kým sa rodina nerozpadne, prípadne z rodičov vychovávateľov sa nestanú animátori a z detí nástroje na vydieranie. Štatistiky hovoria, že takmer každá druhá rodina je rozdelená, partneri si často tvoria nové páry a deti rastú ako samorasty. Rastú bez prirodzených vzorov. Rastú ako nesocializované solitéry bez koreňov. Spoločnosť si dokonca zakladá na podporovaní individuality. Človek je tvor spoločenský. Ak nemá zdravé korene, veľmi ľahko sa extrémizuje a pri prvej vážnejšej prekážke podlieha psychickému tlaku. Pribúdajú deti so závažnými psychickými poruchami. Pribúda mládež, so závažnými spoločenskými poruchami. Kým v minulosti sme o šikane v školskom prostredí ani nepočuli, dnes sa uvažuje o školskej polícii. Žiak urazí, dokonca napadne učiteľku a rodič ho v tom ešte podporí. Rodič namiesto priznania vlastnej chyby vo výchove, zvalí vinu na školu.

Neisté sociálne zázemie a stále väčší počet detí vychovaných bez trvalého zázemia rodiny odrádza zodpovedných jedincov uzatvárať manželský zväzok. To, že zakladatelia rodiny nepoznajú život v usporiadanej klasickej domácnosti je často príčinou rozpadu ich vzťahu. To spúšťa lavínu rozpadnutých manželstiev aj na základe banálnej príčiny. Situáciu ovplyvňujú sebeckosť, egoizmus, ale aj istá dávka zodpovednosti. To sa dá charakterizovať ako nevyzretá osobnosť.

Je najvyšší čas, aby si tieto, iba v krátkosti spomenuté nepriaznivé okolnosti čiernej perspektívy vývoja štátu – našej vlasti – uvedomila aj vláda. Navyše, ak sa sama nazýva pronárodná. Prosperitu štátu nezachráni imigrácia, ani odchod do dôchodku bližšie ku stovke. Zachrániť ju môže iba zdravá, sociálne zabezpečená, pevná rodina. A na to je iba jeden recept – okamžitá, masívna a všestranná podpora rodiny od prvej chvíle jej založenia. Štát musí vytvoriť také prostredie, aby sa rodina neobávala drastického zníženia životnej úrovne pri prvom, najmä však pri viacerých deťoch.  Združenie slovenská inteligencia nie len poukazuje na nedostatky, ale hľadá a ponúka riešenie. Zosumarizovali sme ich do nasledovných bodov:

Prvoradá podpora rodiny zo strany štátu sa týka rodičov v riadnom manželskom zväzku s ktorých aspoň jeden rodič má ukončené základné školské vzdelanie.

          štátny príspevok na byt s možnosťou progresívneho odpisu na každé dieťa

          štátny nájomný byt pre viac ako trojdetnú rodinu

          ponechanie doterajšieho platu rodičovi, ktorý je na materskej dovolenke

          rodičovská pôžička s možnosťou progresívneho odpisu na každé dieťa

          progresívne rastúci príspevok na každé ďalšie dieťa

          príspevok na kočík

          príspevok na plienky

          bezplatné lieky

          dostupná všeobecná, lekárska aj odborná detská starostlivosť

          bezplatné školské potreby pre rodiny s dvomi a viacerými deťmi do základných a stredných škôl

          výhodné dovolenky na Slovensku pre oboch rodičov s dvomi a viac deťmi

          na návrh lekára príspevok na zahraničnú dovolenku oboch rodičov s tromi a viac deťmi

          prístup do slovenských rekreačných zariadení pre oboch rodičov s dvomi a viacerými deťmi za režijný poplatok

Priaznivá reprodukcia vzdelaného obyvateľstva je pre štát dôležitejšia ako všetky stíhačky, tanky a obrnené transportéry dokopy.

 

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.82

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Vodiči musia na budúci týždeň rátať s obmedzením na D2 do Bratislavy

    0icon

    Od pondelka (29. 4.) do piatka (3. 5.) budú musieť vodiči rátať s obmedzením na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Upozornila na to bratislavská…

    DAC Dunajská Streda zvíťazil nad Slovanom Bratislava 5:3

    0icon

    Futbalisti DAC Dunajská Streda zvíťazili v 7. kole nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul nad majstrovským Slovanom Bratislava 5:3. Domáci rozhodli o svojom…

    Jaroslav Spišiak mal nehodu

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Jaroslav Spišiak zo strany Progresívne Slovensko mal včera nehodu. O nehode informoval na sociálnej sieti. K nehode podľa jeho…

    Na rieke Belá a jej prítokoch sa uskutočnila obhliadka migračných bariér

    0icon

    Na rieke Belá a jej prítokoch vo Vysokých Tatrách sa uskutočnila obhliadka migračných bariér. Diskutovalo sa o možnostiach spriechodnenia bariér a zlepšení spájaní rieky s…

    Švajčiari vedia, kedy Rusi obsadia Donbas. Poznajú aj dôvody

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)   „Donbas padne v októbri,“ napísal švajčiarsky denník Blick s odvolaním sa na ukrajinskú armádu. Niekoľko veliteľov, ktorí bojujú…

    Zástupca EÚ Borrell neočakáva, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí

    0icon

    Bratislava 28. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)   „Keďže sme sa na začiatku konfliktu zaviazali podporiť Ukrajinu, mali by sme v podpore pokračovať, kým sa nebudú…

    Iuventa postúpila do finále,v odvete v Lisabone remizovala 30:30

    0icon

    Lisabon 28. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Hádzanárky Iuventy Michalovce postúpili do finále Európskeho pohára EHF. V nedeľňajšom odvetnom semifinálovom súboji remizovali na palubovke Benficy Lisabon…

    Hlas sa doťahuje na Progresívne Slovensko. Tri strany nad 5 % iba v rámci štatistickej chyby

    0icon

    Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s…

    Správy národných parkov by mohli mať nové úlohy v oblasti inváznych druhov

    0icon

    Mnohé kompetencie a úlohy v oblasti prevencie a manažmentu zavlečenia a šírenia inváznych druhov by sa mohli preniesť aj na správy národných parkov. Vyplýva to…

    V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

    0icon

    Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar. Na mieste zasahujú hasiči z Čadce, zo Žiliny a zo Záchrannej brigády Hasičského a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA