Revízia procesu

Revízia procesu s Dr. Tisom je v súčasnej politickej konštelácii, rovnako ako vo všetkých predchádzajúcich, nemožná. Jednak platí, že o „pravde sa nediskutuje“, jednak vieme, že akékoľvek posilňovanie národnej hrdosti Slovákov je vekovato atakované. Dospelo to už tak ďaleko, že ani prezidentka štátu, na Ústavu ktorého prisahala, nedokáže vysloviť slovo Slovák, Slovensko, Slovenská republika bez toho, aby sa pri tom nemŕštila.

 

História je iba jedna. Udalosť je naveky zaznamenaná, hľadaná a objavovaná historikmi. Následne sa jej zmocnia dejepisci a upravia ju podľa požiadaviek vládnucich politikov. Vynechajú niektoré fakty, iné zveličia, niektoré osoby nezaslúžene heroizujú iné zas nezaslúžene pohania, alebo vynechajú. Takto umne upravený príbeh predložia politickej garnitúre. Ak to nestačí – príbeh vylepšia. Schválenú verziu preberú vládne média a bez pripustenia akejkoľvek polemiky omieľajú dovtedy, kým mu verejnosť uverí. Ku pomoci si prizvú školy. Dejepis dokoná dielo „pravdy o ktorej sa nediskutuje“ vložením do pamäti mladej generácie.

 

To je bežná prax na celom svete. Štáty, kde je politický systém nemenný, napríklad monarchie, majú pevnú historickú kostru. Občania sa učia po celé generácie tú istú pravdu. Občas niektorú postavu učešú, primaľujú, alebo očiernia, ale kostra zostáva. Rozumné vedenie týchto štátov svoju kostru zachová aj keď sa zmení jej politický charakter, týka sa to Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, … .

 

Slovensko je unikát. Nemá historickú kostru. Má históriu, má historikov a má aj dejepiscov, ale kostru nemá. Problém je v tom, že dejepisci nerešpektujú historikov. Sú bez hanby oddaní politikom. Ich oddanosť (úplatnosť) ide tak ďaleko, že pri zmene politickej garnitúry zmenia príbehy od základov. Kostra Slovákov je tak deravá a poplátaná, že už nikto nevie kto je hrdina a kto gauner. Pozrite si učebnice dejepisu. Ja osobne som zažil len takého Štefánika v pozícii hrdinu, špióna, nadšeného Čechoslováka, ľahtikára, zarytého Slováka, a to v priebehu niekoľkých desaťročí. Viem, je to zložité. O čo ľahšiu situáciu majú tí, čo sa o ňom práve učia. Predchádzajúce verzie ich nezaťažujú. Majú jasno a sú schopní ma oduševnene o pravde ktorú práve na hodinách dejepisu dostali, presviedčať.

 

Ďalší príklad. Slovensko je Klondajk archeológov. Veľký zábor  leží pri obci Bojná. Nálezy sa datujú do obdobia okolo 1. tisícročia n. l. Množstvo je tak veľké, že plní  múzeum, ktoré kvôli tomu museli zriadiť priamo v obci a zásobuje aj múzeum v Nitre. Pre obyvateľov z tých čias sa dejepiscami používa už dávnejšie v Čechách objavený názov Slověni so slovenským alikvotom Slovieni, slovjeni. Povedzte, čo o tom vieme, čo sa o tomto výnimočnom osídlení píše v našich učebniciach. Ak by Bojná ležala v Česku, Poľsku, Maďarsku, celkom iste by v nej žili pôvodné kmene ich národa a tvorili by chrbticu kostry. Slovjeni sú novotvar bez priamej väzby na Slovákov. Nedajbože aby boli naši predkovia. Stúplo by nám sebavedomie možno až na úroveň susedov. Významné osobnosti našej minulosti, našej histórie, ktoré by túto úlohu mali plniť, manipuláciou dejepiscov stratili charakter národných hrdinov. Urobili z nich postavičky čo niekde žili, niečo hlásali a trpeli za to, čo si sami zavinili.

 

Snaha diskutovať o J. Tisovi ako o historickej postave nie je nová. Analyzovať jeho život, skúmať úlohy a činy v prvej republike resp. vo funkcii prezidenta taktiež nie sú nové, ale vždy, keď niekto usporiadal akékoľvek podujatie na túto tému, upadol do otvorenej či skrytej nemilosti vládnucej garnitúry. Nie sú vzácne prípady, keď ľudia s pozitívnym vyjadrením o 1. Slovenskej republike prišli nie len o spoločenské postavenie, ale aj o zamestnanie. Nie na základe argumentov, ale preto, lebo „o pravde sa nediskutuje“ a oni chceli. Diskutovať o národnej svojbytnosti Slovákov sa nesmelo ani za minulého režimu, dejepisci usilovne písali na objednávku. Verejnosť nemá objektívne informácie a preto sa uspokojí s politickým trendom: fašistický štát, fašistický prezident, hanba minulosti Slovákov, nechceme o tom ani počuť. Máme sa hanbiť a nie diskutovať.

 

Najčastejší argument sa skrýva vo význame slova „fašistický“. Dnes, keď je toto slovo sprofanované, ani Jazykovedný ústav nie je schopný stanoviť jeho jednoznačný význam. Nemáme jasno v symboloch, ich užívateľoch a nositeľoch. Prehlásiť štát s takouto nálepkou za hodný zatratenia je prinajmenšom nezodpovedné. Nakoľko ide o štát v ktorom žili naši predkovia môžeme povedať, že je hanebné. Ide o cielenú sabotáž národného povedomia. Je to niečo ako humanitárne bombardovanie len s tým rozdielom, že Slováci bombardujú Slovensko a Slovákov.

Veľmi častý dôvod zatratenia 1. SR je kolaborácia s Nemcami. Zamyslel sa dotyčný nad realitou? Ktorá vláda, ktoré štátne zriadenie od roku 1918 po dnešné dni nekolaborovalo? Raz to boli Francúzi, potom Nemci, Sovieti a teraz kolaborujú s EU a USA? Mohli sme byť neutrálni, ale opäť Slováci bombardovali Slovákov. Dnes mnohí so zodpovedných volajú po revízi, po vystúpení, po zmene, ale nemajú na to. Nemajú ani nato, aby si nasypali popol na hlavu.

Čo hľadáme? Absolútnu pravdu? Potom musíme trvať na tom, aby bolo zatratené Taliansko, kde fašizmus vznikol aj  Nemecko s kolískou nacizmu, jeho sestrou. Ak by sme mali kúsok historického sebavedomia, schopnosť objektívneho hľadania pravdy, otvorili by sme odbornú diskusiu na vedeckom poznaní a historických faktoch bez predsudkov. Hľadali a zverejnili by sme deformácie dejepiscov a ich úmyselné klamstvá.

 

To sa nestane, kým nebude politická vôľa. Istá šanca sa naskytne pri najbližších voľbách. Museli by však výraznou väčšinou zvíťaziť nie len vlastenectvo hlásajúce pronárodné strany, ale v nich zvolené, dlhodobo sledované osobnosti s charakterom. Museli by zvíťaziť Slováci nad takzvanými progresívcami.  A to bude kvôli sklamanej, pohodlnej, médiami dezinformovanej, nedostatočne informovanej, voličskej základni ťažké.

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.82

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Slováci chcú v semifinále prekvapiť USA, Dostál: "Šanca je vždy"

    0icon

    Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov sa po roku opäť stretne v semifinále majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie s USA. V sobotu od 13.00 SELČ…

    Budaj: Mapa povodňových rizík mohla ísť na rokovanie vlády pred trištvrte rokom

    0icon

    Mapa povodňových rizík mohla ísť na rokovanie vlády už pred trištvrte rokom. Pre TASR to uviedol bývalý minister životného prostredia Ján Budaj v reakcii na…

    Iniciatíva za verejnoprávnosť vyzýva poslancov, aby nepodporili zákon o STVR

    0icon

    Koordinačný výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť v piatok odovzdal v Národnej rade (NR) SR listy adresované poslancom parlamentu. Vyzýva ich,…

    Počet odsúdených mladistvých v ústave v Sučanoch za posledné roky klesol

    0icon

    Počet odsúdených mladistvých v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Sučanoch za poslednú dekádu významne klesol. Vlani ich bolo v ústave umiestnených 28, v…

    Slovensko sa aktívne zúčastní na mierovej konferencii vo Švajčiarsku

    0icon

    Slovenská republika sa aktívne zúčastní na konferencii o mieri na Ukrajine, ktorá sa uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku. Slovensko by mal zastupovať premiér…

    Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí Súdnej rady

    0icon

    O zisteniach ad hoc komisie zriadenej na preverenie informácií z publikácie o porušeniach princípov právneho štátu z dielne ministerstva spravodlivosti (MS) a Úradu vlády SR…

    Situácia nadregionálnej epidémie akútnych gastroenteritíd je stabilizovaná

    0icon

    Situácia v rámci zistenej nadregionálnej epidémie akútnych gastroenteritíd vo vybraných okresoch Trenčianskeho kraja a v okrese Topoľčany v Nitrianskom kraji je stabilizovaná. Prijatými okamžitými opatreniami…

    Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie médií a snaha o ich politické ovládnutie…

    Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

    0icon

    Reedukačné centrá (RC) v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria. Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení. Avizoval to v piatok minister…

    Šimečkova tajná stratégia

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Facebook/Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)   Vo štvrtok si v Bratislave demonštratívne zatrucovali, pardon, zaprotestovali, progresívni politici, umelci a spol. Pod svoje krídla…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA