Prečo vládny vlak premáva dvomi smermi?

Krik svetoobčianskych médií na adresu slovenského premiéra za jeho nedávne výroky, že nedopustí, aby v súvislosti s nanucovaním utečeneckých kvót na Slovensku vznikla ucelená moslimská komunita, sú dôkazom, že trafil klinec po hlavičke – hoci mnohí hovoria o predvolebnej rétorike vypočítanej na efekt.

Je pravda, že Robert Fico je majstrom politického marketingu. Vždy vycíti, čo chce jeho cieľové publikum počuť a prispôsobuje tomu svoje verejné vystúpenia a vyhlásenia. Bolo by smiešne mu to vyčítať, táto schopnosť patrí do výbavy úspešných politikov. Samozrejme, Ficova politika nie je iba o verbálnej ekvilibristike – patrí medzi tých, ktorí zvyknú svoje slová potvrdzovať aj činmi, aj keď to tak určite nie je vo všetkom.

Asi každému imponoval premiérov rázny postoj v otázke imigrantov. Dokonca sa pre to musel “spovedať” na koberčeku pred európskymi sociálnymi demokratmi. Ku cti mu slúži aj podanie žaloby v Luxemburgu na Európsku komisiu za nanucovanie imigrantských kvót. V tejto chvíli nie je dôležité, či ide o predvolebné tromfy, pretože tieto Ficove postoje sú pre nás všetkých prospešné.

Na druhej strane si nemožno zakrývať oči pred tým, že to boli aj europoslanci Smeru, ktorí hlasovali v Európskom parlamente za kvóty, a tým legitimizovali arogantný verdikt, ktorý Európska komisia neskôr prijala. Tu jasne vidno politickú dvojkoľajnosť vlády Smeru – mnohokrát sa iné hovorí doma, a iná politika sa robí pred Bruselom či Washingtonom. A zďaleka sa to netýka iba kvót.

Pripomeňme si minuloročné rozhodnutie parlamentu o zriadení vojenskej základne NATO vo Vajnoroch, eufemisticky pomenovaná logistické centrum, za ktoré hlasovala drvivá väčšina poslancov Smeru. Samozrejme, za vládny návrh na súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky hlasovali smerácki poslanci s vedomím Roberta Fica.

Pritom rok predtým premiér vyhlásil, že síce sme členmi Severoatlantickej aliancie, ale nik nám nemôže vnútiť základne NATO na území Slovenska, a ak by boli takéto tlaky, rozhodne vyvolá referendum. Nič také sa nestalo. Slovensko poslušne vykonalo vôľu zahraničia a dobrovoľne-nasilu sa stalo terčom možného vojenského útoku v prípade medzinárodného konfliktu.

Tu vidno zásadný rozpor medzi slovami a činmi, medzi rétorikou určenou pre domácich občanov-voličov a praktickými rozhodnutiami pre uspokojenie zahraničia. Mainstreamové média prešli toto rozhodnutie mlčaním a spomenutý rozpor vôbec nekomentovali, čo napovedá, v koho prospech toto rozhodnutie bolo. V prospech našich obyvateľov rozhodne nie.

Pritom som si takmer istý, že Robert Fico vo svojom vnútri nie je s týmto rozhodnutím spokojný. Je zjavné, že konal pod nátlakom západných politikov, a zrejme nemal na výber. Je to dôkaz, že Slovensko po vstupe do EÚ a NATO nie je slobodnou krajinou.

Spomeniem ďalší príklad. Popredný poslanec Smeru Ľuboš Blaha je tvrdým kritikom chystanej ekonomickej a sociálnej pohromy – dohody TTIP. Pokiaľ by sa táto dohoda EÚ s USA schválila, nastanú pre Európu veľmi zlé časy a postupne sa stane otrokom USA v najširšom zmysle slova.

Premiér Fico, ktorý je inak veľmi kritický a citlivo reaguje na iné sociálne a ekonomické hrozby, prekvapivo vyhlásil, že s dohodou TTIP nemá problém. Smerácky europoslanec Vladimír Maňka zašiel ešte ďalej – zorganizoval tlačovku, kde TTIP vychvaľoval priam do nebies.

Ďalším príkladom dvojkoľajnosti vlády je výrazne kritický postoj Roberta Fica voči protiruským sankciám kontra tichý súhlas SR s predlžovaním sankcií v Bruseli, ktorý pravidelne zabezpečuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Som presvedčený, že väčšine občanov sa nepáči ani činnosť ministerstva zahraničných vecí v otázke presadzovania LGBTI agendy, čiže postupného zavádzania ústupkov a liberalizácie legislatívy v ústrety homosexuálnej komunite, registrovaným partnerstvám, adopciám detí homosexuálnymi pármi, pokusom o zavádzanie čudnej sexuálnej výchovy do škôl na hranici úchylnosti.

Samozrejme, z pohľadu politického marketingu sa spomenuté záležitosti nekomunikujú ako predvolebné témy, pretože sú nebezpečné pre preferencie vládnej strany. Neznamená to však, že neexistujú. Ak mám byť úprimný, za posledné štyri roky s výnimkou postoja v utečeneckej kríze vláda nijako nezmenšila vazalstvo Slovenska voči Západu, naopak, v niektorých sférach ho ešte upevnila.

Tieto riadky som nepísal preto, aby som Smer-SD samoúčelne kritizoval, ale preto, aby som na jeho vedenie a jeho poslancov apeloval. Pravdepodobne bude naďalej vládnou stranou, aj keď zrejme už nebude vládnuť sám.

Bolo by múdre priznať si svoje omyly a pokúsiť sa ich napraviť. Pokiaľ budeme členmi Únie a Aliancie, Slovenská republika nebude disponovať úplnou štátnou zvrchovanosťou. Aj napriek tomu by sa naša vláda mala správať oveľa suverénnejšie a ukázať, že sa vie za svoju krajinu a občanov “pobiť”. O tom, že sa to dá, nás denno-denne presviedča maďarský premiér Viktor Orbán.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavel Kapusta

O AUTOROVI

Som novinár, 29 rokov pôsobím v médiách. V roku 1988 som začínal v banskobystrickom štúdiu Čs. rozhlasu, po odchode do Bratislavy som pracoval v Slovenskom rozhlase, Rádiu Rock FM, denníku Smena, týždenníku Extra, denníku Slovenská REPUBLIKA, v Slovenskej televízii, 14 rokov som vydával a viedol mesačník Extra plus, od roku 2015 som šéfredaktorom spravodajského portálu napalete.sk.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 14

Celkové hodnotenie: 7.61

Priemerná čítanosť: 8709

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Brusel sa úplne odtrhol od reality! Kde je mu koniec?

    0icon

    Bratislava 27. júla 2024 (HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Európska politika stratila svoj pôvodný smer už asi nadobro. Jej dominantnou pracovnou metódou je dnes hájenie…

    Čo bude s medveďom v dôsledku mimoriadnej situácie? Budú to jatky v kukuričnom poli?

    0icon

    Bratislava 27. júla 2024 (HSP/Foto:TASR - František Iván)   Medveď hnedý je chráneným druhom živočícha európskeho významu. Za jeho ochranu, manažment zodpovedá Štátna ochrana prírody…

    Zica v Paríži okradli, prišiel o cennosti v hodnote 500.000 eur

    0icon

    Bývalý brazílsky futbalista Zico sa stal tesne pred štartom OH v Paríži terčom zlodejov. Neznámi páchatelia mu ukradli tašku s mimoriadne cenným obsahom.

    Pri požiari slamy v Malom Šariši vznikla predbežná škoda 15.000 eur

    0icon

    Malý Šariš 26. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Profesionálni a dobrovoľní hasiči vo štvrtok (25. 7.) večer zasahovali pri požiari približne 350 balíkov slamy v…

    Na diaľnici R1 treba počas víkendu počítať s dopravnými obmedzeniami

    0icon

    Bratislava 26. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Na diaľnici R1 treba počas soboty (27. 7.) od 7.00 h a nedele (28. 7.) do 18.00 h počítať…

    HZS pomáhala pod Rysmi 17-ročnému turistovi, poranil si dolnú končatinu

    0icon

    Horskí záchranári v piatok pomáhali 17-ročnému českému turistovi, ktorý pod vrcholom Rysov spadol a poranil si dolnú končatinu. O súčinnosť požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej…

    Ružomberok požiadal o odloženie zápasu 2. kola proti Žiline

    0icon

    Žilina 26. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)   Stretnutie 2. kola futbalovej Niké ligy medzi MŠK Žilina a MFK Ružomberok sa na štadióne pod Dubňom neodohrá…

    Francúzsko po útokoch posilnilo bezpečnosť na železničnej sieti

    0icon

    Francúzsko posilnilo po nočných útokoch bezpečnostné opatrenia na železničnej sieti. Informovala o tom v piatok národná železničná spoločnosť SNCF. Podpaľačské útoky zasiahli železničnú dopravu v…

    Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

    0icon

    Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia (OZ) Prales a iniciatívy My sme les ohrozená ťažbou dreva. V…

    SaS: Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov

    0icon

    Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov. Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra. Uviedla to opozičná SaS. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podľa…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Miroslav Iliaš

    Viktor Pondělík

    Artem Klymenko

    Erik Majercak

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA