Recyklovanie

Dlho sme čakali, ale génius EU nesklamal. Môj dedo by sa neudržal od plaču. Keď do vlaku kúpil 5 pív a babke  4 jogurty v Košiciach, boli jedno aj druhé v skle. Cestou vlakom ich skonzumovali a v Karlových Varoch vymenili za koruny, alebo za tovar v najbližších potravinách.

Musela to byť veľká hlava čo prišla na zálohovanie obalov z umelej hmoty čo po vyprázdnení stratia pevnosť. Stačí trošilinku potlačiť a poškodenie ich vyhodí z automatu bez jediného centu. Prínos bude najmä v tom, že frekvencia expresívnych výrazov prerastie výšku skládky.

Plastové obaly sú úmyselne konštruované tak, aby sa dali ľahko zdeformovať a uložiť v čo najmenšom objeme do kontajnera. Neviem odhadnúť, čo tento systém stál, ale viem, že dosť dlho trvalo, kým ho ľudia začali akceptovať. Dnes funguje v každej zastrčenej dedine. Nie je dokonalý, ale je na dobrej ceste, aby uspokojivo fungoval. Obyvatelia princíp pochopili a to, že niekto nezodpovedný zmieša roztriedený odpad s tým neroztriedeným je trestu hodné, ale riešiteľné.

Aj škôlkar vie, že plastový obal od „Lucky“ patrí do žltého kontajnera. A zrazu – netrepať, nemiešať. Nový systém. Pozor! Obal nestlač, uzáver nestrať, opatrne vlož do prepravného košíka a nes ako kraslicu do predajne. Podľa nariadenia si už majiteľ kúpila triedičku, dohovoril servis, prenajal priestory na prázdne prepravky, zjednal Fera na ukladanie. Jano, čo s manželkou a dcérou prevádzkuje rodinný obchod sa nevie udržať od radosti. Od šťastia bude celý zelený. Prispel k čistote prostredia. So zavádzaním nezmyslov už má skúsenosť. Nadobudol ich pri registračnej pokladni. Poriadok musí byť  – to už vedel aj Švejk. Na chudobu musí byť prísnosť, lebo štát nesmie prísť ani o cent, to že niekto pri jeho správe von oknom vyhodí miliardy neprekáža.

Počujem babku zo záhrobia – prečo nemajú v celej Európe rovnakú sklenenú nádobku na jogurty?  Aj dedka –   nevedeli sa dohodnúť na fľaši pre pivo? Veď aj tak ho rozoznám podľa nálepky. A čo víno, to bežné v sedem decovke? Prečo ho nemôžem odovzdať v Malage, keď som ho kúpil v Kysaku? Veď to fungovalo desaťročia! Fungovali linky na čistenie aj sklárne na výrobu. Ak sa obal rozbil, sklo roztavili a vyrobili nový. Aj teraz je pivo, víno, a niekde mlieko aj jogurty v štandardizovaných vratných obaloch. 

Namiesto rovných banánov a uhoriek stačilo unifikovať už existujúce sklenené obaly a  obyvatelia by to pokojne prijali.  Čas funkčnosť overil a  vo filme „Vratné láhve“ aj potvrdil. Vratné obaly sú fajn, ale manipulácia s umelou hmotou uspôsobenou na krčenie je nedôveryhodný zámer. Celoeurópske zjednotenie tvarov sklenených obalov by bolo prínosnejšie a pre prírodu vhodnejšie riešenie. Stačilo by iba rozširovať sortiment.

Mám obavu, že niekto, mierne poškodený, chce zarobiť. Nafúknutá ídea, krásne sľuby a výsledok – naštvaný obchodník aj zákazník. Sklo existuje od nepamäti tak porovnajte: koľko sklenených obalov nájde na prechádzke prírodou a koľko tých umelých, starých tak dlho ako existujú oslnení Zelení.

Brezová 3. januára 2022

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.83

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Nemecko - Slovensko 2:2 po 1. tretine

    0icon

    Slovenskí hokejisti nastúpili na štvrtkový prípravný zápas v Kaufbeurene proti Nemecku v bránke s Dávidom Hrenákom. V prvej obrane hrali Michal Ivan a Mário Grman…

    Poslanci vo štvrtok večer diskutovali o zmenách vo Fonde na podporu umenia

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní. Šéf…

    Slovenská 20-ka prehrala v druhom súboji v Poprade s Fínskom 1:6

    0icon

    Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali aj vo svojom druhom zápase na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade. Vo štvrtkovom zápase podľahli Fínsku 1:6.…

    Slovenky v E-skupine s Nórskom, Rakúskom a Slovinskom

    0icon

    Slovenské hádzanárky sa na decembrových ME stretnú v základnej E-skupine v Innsbrucku s Nórskom, domácim Rakúskom a Slovinskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb vo Viedni,…

    Slovenská sedemnástka zdolala na turnaji v Tranase Švajčiarov 3:1

    0icon

    Slovenskí hokejisti do 17 rokov uspeli v úvodnom zápase na Turnaji piatich krajín vo švédskom Tranase. Vo štvrtok zvíťazili nad rovesníkmi zo Švajčiarska 3:1.

    Slovenská osemnástka podľahla Čechom 3:4 po predĺžení

    0icon

    Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po…

    Kotlár robí prvé kroky

    0icon

    Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) požiadal Finančnú správu…

    Palestína predloží na májovom kongrese FIFA návrh proti Izraelu

    0icon

    Palestínska futbalová asociácia (PFA) predloží na májovom kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) návrh, v ktorom bude požadovať "rozhodné kroky" proti izraelskej asociácii (IFA). Návrh vychádza…

    ÚMS: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy

    0icon

    Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila…

    Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

    0icon

    Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením. Dôvodom požiaru má byť technická porucha. Na mieste zasahujú aj…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA