Komu patrí

Komu patrí

V časoch, keď súčasná osvietená spoločnosť nebola na svete, teda počas súštátnej doby temna, za moravskými a českými kopčekmi za potôčikmi a riečkami bolo jedno staré, veľké mesto.  Už v tej dobe malo rozhlas a dokonca aj televíziu. Jeden slovenský režisér zhromaždil najvychýrenejších rytierov a princezné kultúry tých čias, a aj na pamäťové médium zaznamenal  ich tváre s ukážkami tvorby. Program pomenoval mnohovravným českým názvom – „Komu patří hory Kavčí“. Každý rok si ich pripomíname.

Keď som si ráno pustil RTV:, a prelistoval program zistil som, že sa dozviem niečo o orlovi, Kubovi, mesiačikoch, vypočujem si koncert z Viedne, pozriem si život na dedine a zavolá ma Sever. Nech som pozeral ako som pozeral o najdôležitejšej udalosti v novodobej histórii štátu som sa nemal dozvedieť  nič. Pritom sa tento deň viaže k  udalosti dôležitej pre všetky prísahy štátnikov od hora dole. Ničovaté nič! Veď čo už. Existencia štátu je v ich očiach nepodstatná sprostosť, malichernosť, ktorých asi zažili stovky. Je to taká zbytočnosť, že názov na ktorý by mali byť hrdí, pokojne zmenili na lokalitu miestneho významu – Tátokrajina.

Zmena názvu má pre nich veľkú výhodu. Nič čo vyhlásia, nič čo nariadia, nič čo prijmú sa nevzťahuje na latentný štát Slovenská republika. Vláda, poslanci, sudcovia, …, sú zodpovední iba Tejtokrajine. A aby ani náhodou nedošlo k prebudeniu občanov Slovenska, a jeho národa špeciálne, významný dátum 1. január 1993  tichom zatajili.

Všimol som si. O trinástej hodine na prvom programe našej dvojbodky prehovorí hlava Tejtokrajiny. Je mi ľúto, ale aj ona oveľa častejšie používa miestopisné pomenovanie v presvedčení, že sa jedná o synonymum názvu štátu, ktorého občanom nerozumie. Viem, že vo svojom prejave bude citlivá a empatická. Rovnako viem, že nebude národná. 

Preto sa musím opýtať: komu patria média nesúce názov Slovenská, Slovenský, keď si na štát ktorý ich nie len živí a platí, ale aj vytvoril v deň narodenín  ani nespomenú. Ja mať také deti, tak ich vyženiem z domu. Nemám nič proti Viedenským filharmonikom naopak, ale nemáme  vlastných umelcov, nemáme vlastných tvorcov, nemáme ani jedného vzdelaného, národne orientovaného politika? Nedáme nikomu priestor na pripomenutie a oslavu výročia štátu, ktorý v preambule svojho najvýznamnejšieho zákona menuje svojho zakladatela, … národ slovenský … ?

Rád by som sa mýlil, rád by som priznal konšpiráciu, ale nie je to čudné? Viem, nemáme núdzu o vlastizradných historikov, o hercov o učiteľov, jednoducho v každej oblasti života máme indivídua, ktoré nemajú kladný vzťah k pojmu za ktorým sa skrýva význam slova národ, ba sú aj takí čo v cudzine, v postoch najvyšších, zapredajú vlasť, napriek tomu ma udivuje, že táto banda má moc, mazať z povedomia národa cestu k štátnosti, spomienku na osobnosti, ktoré sa na tejto ceste vyznamenali a v nie jednom prípade aj obetovali?

Uvediem hypotetický príklad. Ak súčasným deťom vždy keď opustia byt nasadíme rúško, ak okolo seba uvidia len ľudí v rúšku –  budú sa v dospelosti pozastavovať nad tým, že nosia rúško? Ak nepoznajú nič iné, nebudú. Ak deti nebudú poznať históriu, ba ani názov štátu v ktorom žijú budú mať k nemu vzťah? Budú sa čudovať že oň prišli? Bude im to ľúto? Ak by ho mali stratiť budú ho brániť? O to ide?! Už teraz vedia, že ten prvý, v ktorom žili ich prapraprarodičia  bol fašistický a každý kto sa pri vyslovení jeho mena neotrasie hnusom je fašista, o tom pred rokom 89 v ktorom museli žiť ich prarodičia vedia, že bol biedne komunistický a  kto ho prvým slovom neodsúdi je obmedzený hlupák.

Dnes, keď by aspoň štátne média mali pripomínať Deň vzniku slovenskej republiky v súvislostiach a kultúrne ho osláviť, mnohí občania iba trpia bolesťou hlavy a sú šťastní, že nejaký sviatok je. Nemusia ísť na testy ani do roboty. Médiám ani politikom neďakujem lebo národu nasadili rúško. Na okraj. Včera nebolo na čo pozerať. Roháč zomrel. Kto si ho pamätá.

Brezová 1. januára 2020

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.83

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Poslanci vo štvrtok večer diskutovali o zmenách vo Fonde na podporu umenia

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní. Šéf…

    Slovenská 20-ka prehrala v druhom súboji v Poprade s Fínskom 1:6

    0icon

    Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali aj vo svojom druhom zápase na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade. Vo štvrtkovom zápase podľahli Fínsku 1:6.…

    Slovenky v E-skupine s Nórskom, Rakúskom a Slovinskom

    0icon

    Slovenské hádzanárky sa na decembrových ME stretnú v základnej E-skupine v Innsbrucku s Nórskom, domácim Rakúskom a Slovinskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb vo Viedni,…

    Slovenská sedemnástka zdolala na turnaji v Tranase Švajčiarov 3:1

    0icon

    Slovenskí hokejisti do 17 rokov uspeli v úvodnom zápase na Turnaji piatich krajín vo švédskom Tranase. Vo štvrtok zvíťazili nad rovesníkmi zo Švajčiarska 3:1.

    Kotlár robí prvé kroky

    0icon

    Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) požiadal Finančnú správu…

    Palestína predloží na májovom kongrese FIFA návrh proti Izraelu

    0icon

    Palestínska futbalová asociácia (PFA) predloží na májovom kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) návrh, v ktorom bude požadovať "rozhodné kroky" proti izraelskej asociácii (IFA). Návrh vychádza…

    ÚMS: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy

    0icon

    Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila…

    Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

    0icon

    Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením. Dôvodom požiaru má byť technická porucha. Na mieste zasahujú aj…

    Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok. Tomáš prezradil sumu

    0icon

    Bratislava 18. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura.…

    Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

    0icon

    Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok uviedol…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA