Odpoveď Ministerstva zdravotníctva na žiadosť o informácie

Včera mi prišla odpoveď z Ministerstva zdravotníctva na moju žiadosť o poskytnutie informácií. Najprv ju uvediem v plnom znení a potom sa k nej vyjadrím.

———————————–

Vážený pán Ing. Štrba,

posielame Vám odpoveď na Vašu žiadosť o informácie mimo režimu zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (Zákon o slobode informácií).

V súvislosti s liekom ivermektín uvádzame, že zatiaľ nebola doručená žiadna nová žiadosť na terapeutické použitie ivermectinu na liečbu ochorenia COVID-19. Lekárne majú dostatok tohto lieku.

Rezort zdravotníctva sa priebežne pripravuje na 3. vlnu pandémie ochorenia COVID-19: nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené v prípade potreby prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s COVID-19.

Aktualizujú sa pandemické plány, pripravuje sa reprofilizácia a personálne a materiálno – technické zabezpečenie jednotlivých ústavných zdravotníckych zariadení.

V súvislosti so zabezpečením zdravotníckeho personálu rezort zdravotníctva pripravuje koncepčné riešenie úprav platových podmienok zdravotníckych pracovníkov

Rezort zdravotníctva zároveň aktívne monitoruje stav zásob liekov na Covid-19 v distribučných spoločnostiach ako aj v zdravotníckych zariadeniach a v predstihu nastavuje opatrenia. Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab je dostačujúci. Rezort zabezpečil dovoz 5 tisíc balení tohto lieku bamlanivimab, aktuálne bol podaný v nemocniciach 25 pacientom.

Pre terapiu pacientov s ochorením COVID-19 sú dostupné ako registrované, tak aj neregistrované lieky, resp. v neregistrovanej indikácii. Na základe vydaných povolení ministerstva zdravotníctva sú dostupné lieky s obsahom účinných látok: tocilizumab, baricitinib, azoximer bromide, bamlanivimab, inosin pranobex a favipiravir a iné. Ich následné používanie spolu s potenciálnym rozšírením nového portfólia liekov proti ochoreniu COVID-19 bude predmetom ďalšej diskusie odborníkov.

Národné programy podpory zdravia zastrešuje predovšetkým Úrad verejného zdravotníctva SR:

https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=109&Itemid=34

S pozdravom

Mgr. Miroslav Staník

riaditeľ

——————————————-

Môj komentár:

Hneď v úvode Mgr. Staník píše, že ide o informácie mimo režimu zákona o slobodnom prístupe k informáciám, čo je pravda iba čiastočne. Neviem, či tým chcel naznačiť, že mám byť rád, že mi vôbec odpísal.

Celkovo odpoveď nebola rozdelená podľa bodov, ktoré som uviedol, a k niektorým veľmi konkrétnym a dôležitým bodom sa Mgr. Staník vôbec nevyjadril. Poďme teda po bodoch my:

1) V januári MZ vydalo povolenie terapeurického použitia neregistrovaného lieku Ivermectin pre potreby zdravotníckych zariadení na šesť mesiacov. Keďže máme koniec tohto obdobia, chcem sa spýtať: Bolo toto povolenie predĺžené? Ak nie, z akého dôvodu?

Ohľadom ivermektínu sme sa dozvedeli zaujímavú vec – vraj „nebola doručená nová žiadosť“ na jeho terapeutické použitie. Kto mal túto žiadosť doručiť? Príde mi to ako smiešna výhovorka, pretože keby MZ chcelo, malo celé mesiace na to, aby kompetentných urgovalo, aby poslali novú žiadosť. Urgovalo MZ kompetentných, či nie? Nemajú to v povinnosti? Veď im hádam ide o záchranu ľudských životov, či nie?

Na druhej strane, Mgr. Staník sa rozpísal ohľadom iných liekov, ktoré môžu byť účinné, akurát ten najspomínanejší, bamlanivimab, stojí 786 € za jednu injekčnú liekovku. Pritom pri porovnaní lacného ivermektínu a bamlanivimabu, ivermektín má účinnosť 69%, kým bamlanivimab 59%. Spravte si názor sami.

2) Je momentálne v lekárňach a nemocniciach dostatok lieku Ivermectin pred nadchádzajúcim jesenným obdobím a pravdepodobnou treťou vlnou ochorenia COVID-19?

Lekárne majú dostatok ivermektínu, o nemocniciach sa Mgr. Staník nevyjadril, ale dúfajme, že si sestričky budú môcť poň z nemocnice do lekárne „odbehnúť“. Teda, ak bude naň vydané nové povolenie…

3) Aké opatrenia urobilo MZ, aby bol nahradený úbytok zdravotníckych pracovníkov, ktorí po prvých dvoch vlnách dobrovoľne ukončili svoje pracovné pomery, prípadne odišli do predčasného či normálneho dôchodku?

Úprava platových podmienok nám prinesie nový zdravotnícky personál… Čo tým chcel chcel Mgr. Staník povedať? Že keď zdvihnú platy zdravotníckych pracovníkov, zrazu sa všetci, čo odišli robiť do zahraničia, začnú masovo vracať na Slovensko? Alebo lekári-dôchodcovia sa vrátia do praxe?

4) Akým spôsobom MZ zabezpečilo, že pacienti s ochorením COVID-19 sa budú liečiť už v skorých štádiách ochorenia v ambulanciách všeobecných lekárov, aby nedochádzalo k preťažovaniu systému nemocníc?

Mgr. Staník odpovedal pravdepodobne tým rozpisom dostupných liekov s obsahom účinných látok. (Mimochodom, favipiravir má účinnosť 28%.) Nejak mi chýba informácia, či všetci všeobecní lekári dostali / dostanú inštrukcie, aby tieto lieky aj využívali. Zároveň z odpovede nevidím, že by ministerstvo malo záujem, aby všeobecní lekári venovali pacientom s kovidom toľko pozornosti, ako napríklad všeobecná lekárka MUDr. Etela Janeková.

5) Pripravuje sa MZ na tretiu vlnu ochorenia COVID-19 zaškolovaním zdravotníckych pracovníkov na prácu s modernými dýchacími prístrojmi, aké predstavil napr. Doc. MUDr. Török, CSc.?

Zahmlené vyjadrenie, z ktorého som sa nedozvedel konkrétnu odpoveď na konkrétnu otázku, ale skôr sa prikláňam k odpovedi „nie“, pretože Mgr. Staník by okrem všeobecnej odpovede aspoň trochu zavadil aj o dýchacie prístroje MUDr. Törörka, keby sa ich využitím zaoberali.

A tu sme skončili, drahí priatelia. Odpovede na otázky 6 až 9 som vlastne nedostal.

6) Robí MZ propagáciu kontroly a zvyšovania hladiny vitamínu D u obyvateľstva na optimálne hodnoty v súvislosti s nadchádzajúcou treťou vlnou ochorenia COVID-19, keďže ide o jeden z hlavných faktorov znižujúcich pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia?

7) Koľko prostriedkov MZ vyčlenilo na propagáciu kontroly a zvyšovania hladiny vitamínu D u obyvateľstva v porovnaní s propagáciou vakcín?

8) Robí MZ propagáciu zdravého životného štýlu a chudnutia, keďže je známe, že obezita je jedným z hlavných faktorov zvyšujúcich pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia COVID-19?

9) Koľko prostriedkov MZ vyčlenilo na propagáciu zdravého životného štýlu a chudnutia v porovnaní s propagáciou vakcín?

Mgr. Staník mi dal akurát link na stránku Úradu verejného zdravotníctva, kde som o vitamíne D nenašiel ani zmienku – ale možno som niečo prehliadol, tak ma, prosím vás, niekto opravte, ak sa mýlim.

Ohľadom obezity a financií na propagáciu jej znižovania som našiel akurát údaj, že v rámci Národného akčného plánu v prevencii obezity na roky 2015-2025 sa počíta so sumou 10 000€ ročne na informovanie a vzdelávanie rodičov detí o správnom spôsobe stravovania, tzv. správnej voľbe potravín. Nič o všeobecnej populácii. Ak by som mal byť veľmi štedrý, tak poviem, že do oblasti informovanosti možno zaradiť aj obmedzenie vystavenia detí reklame na jedlo/nápoje s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli, čo je ďalších 10 000€ ročne. Každopádne, skúste si to porovnať s tým, koľko dostali mainstreamové médiá na šírenie propagandy v súvislosti s očkovaním.

Mimochodom, ešte dve poznámky: Všetky dokumenty na stránke, ktorú mi poskytol Mgr. Staník, sú staršie ako 6 rokov, čiže nemajú nič spoločné so súčasnou vládou; Národný akčný plán prevencie obezity na roky 2015-2025 má za cieľ zníženie miery obezity populácie z 16,9% (v tom čase) na 15,8%. Je pokles 1,1% dostatočný? Už sme za polovicou tohto obdobia – existujú nejaké predbežné výstupy? Darí sa napĺňať aspoň tento cieľ?

—————————–

Mám svoj názor na vyjadrenia Mgr. Staníka a vlastne celého MZ SR, ale nechám na vás, ako ich posúdite vy sami.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Štrba

O AUTOROVI

https://petersonslovensky.weblahko.sk/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 68

Celkové hodnotenie: 16.37

Priemerná čítanosť: 1978

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Černák skóroval, Rangers s Prezidentskou trofejou, Islanders do play off

    0icon

    New York 16. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Chris O'Meara) Aktualizované 16. apríla 2024 o 10:12 Slovenský hokejista Erik Černák strelil v noci na utorok svoj druhý gól…

    Viktorín prezradil "perličku": Nechcete občanom dúfam nahovoriť, že Naďom určené chodníčky, sú pre Vás dôležitejšie

    0icon

    Bratislava 16. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Kúpi Kaliňák Naďom vybrané PVO? Pýta sa otvorene generál Jozef Viktorín (Republika). Jeho status prinášame v plnom znení…

    Sudkyňa Ayše Pružinec Eren pre HS: Ján Mazák by mal byť odvolávaný už na dnešnom zasadnutí súdnej rady

    0icon

    Bratislava 16. mája 2024 (HSP/Foto:HS)   Podľa návrhu na odvolanie predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky prof. JUDr. Jána Mazáka, PhD., z funkcie predsedu súdnej rady…

    Rebríček najdôveryhodnejších politických lídrov

    0icon

    Bratislava 16. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Najdôveryhodnejším politikom je novozvolený prezident a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dôveruje mu 49 percent, nedôveruje mu…

    Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

    0icon

    Bratislava 16. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno odcestovala na rozlúčkovú návštevu do Poľska. Vo Varšave absolvuje…

    Smer asi naozaj postupne rozoberie časť KDH...

    0icon

    Bratislava 16. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:TASR-Lukáš Mužla)   Poznámka, ktorú premiér Robert Fico (SMER-SSD) tesne po prezidentských voľbách povedal o tom, že sa "chystá…

    V Poľsku (vo väčšine štátov Európy) sa rozmáha nebezpečný fenomén. Nadnárodné korporácie odchádzajú

    0icon

    Varšava 16. apríla 2024 (HSP/money/Foto:Twitter)   Nadnárodné koncerny, ktoré v Poľsku pôsobia už mnoho rokov, rušia výrobu, píše Money. Čoraz viac firiem zisťuje, že tú…

    "Nebezpečne sa blížime k jadrovej katastrofe"

    0icon

    Kyjev 16. apríla 2024 (HSP/Foto:Twitter) Aktualizované 16. apríla 2024  Toto vyhlásenie predniesol šéf MAAE Rafael Grossi na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s nedávnym…

    Len aby Olympijské hry nakoniec nepriniesli Francúzku hanbu...

    0icon

    Bratislava 16. apríla 2024 (HSP/ The Telegraph / Foto:TASR/AP-Michel Euler)   Neodvratné a z časti neriešiteľné dopravné zápchy, kolaps mestskej dopravy, nedostatok parkovacích miest, bezpečnostné…

    O eskalaci války

    0icon

    Praha 16. apríla 2024 (HSP/petrhampl/Foto:Pixabay)   Západoevropské státy NATO jsou připraveny překročit hranici mezi přímou a nepřímou válkou s Ruskem. Alespoň některé. Po boku ukrajinských…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA