Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9.

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun.  Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na národnosť, ktorí chcú pochopiť, čo znamená stratégia, teda aj pojem zdravý sedliacky rozum.

Už prvá veta predchádzajúcej ôsmej kapitoly svedčí o ovládaní zásady, že rozhodnutie o vstupe do vojny je záležitosťou politickou a nie vojenskou, čo vojenská oligarchia (v modernej reči „vojensko-priemyselný komplex) v priebehu histórie často prijímala s nevôľou. Aj keď sa text zdanlivo zaoberá taktickými a akoby zastaranými zásadami, v tomto prípade zdanie klame. Sun-Tzu poskytuje geopolitické úvahy a znovu apeloval na potrebu starostlivých analýz, pričom poskytuje cenné rady, ktoré po pretlmočení do modernej terminológie môže zúžitkovať aj moderný vojvodca. Na potvrdenie užitočnosti jeho rád by sme znovu našli množstvo historických príkladov. Vari neexistujú územia, pri dobývaní ktorých vznikli neúmerné straty? Vari neexistujú cesty a spôsoby bojovej činnosti, ktorých použitie spôsobilo stratu celých armád?

Azda za najviac kontroverzný je možné považovať výrok Majstra Sun o tom, že sú situácie, keď nemusíme poslúchnuť príkazy panovníka. Tento výrok sa iste nestretne so všeobecným súhlasom ani v politických kruhoch, ani vo vojenských. Iste by si vyžadoval dôkladnejšiu analýzu, berúc navyše do úvahy fakt, že moderné prieskumné, prenosové a spojovacie systémy umožňujú prehľad o detailoch na všetkých úsekoch prípadných bojových akcií. Na druhej strane, má azda veliteľ poslúchnuť príkazy na páchanie zločinov proti ľudskosti, na porušovanie vojnového práva, od politikov., ktorí sú v čoraz menej kvalifikovaní a pripravení? Zbavuje pripraveného a kvalifikovaného veliteľa takýto príkaz od nepripraveného a nekvalifikovaného politika trestnej zodpovednosti? Sú ale aj opačné príklady. Je vari zločincom vojak, ak sa zúčastní na boji, v ktorom bojuje tank proti tanku, lietadlo proti lietadlu, pešiak proti pešiakovi? Má právo odmietnuť príkaz nastúpiť do vojny, vydaný v súlade so zákonmi štátu len preto, lebo osobne nesúhlasí so zdanlivými cieľmi vojny, ktorým ako laik často nemôže rozumieť. O to viac keď nejde o obranu jeho vlasti a podlí politici potom chudáka vojaka obetujú ideologickým pohnútkam? Niekoľko ďalších myšlienok Majstra Sun nabáda prinajmenšom na zamyslenie, v čom je tiež veľkosť tohto diela.

Mnohonásobne sú praxou preverené myšlienky Sun-Tzu o potrebe posúdenia tak výhod, ako aj nevýhod. Z ľudskej psychiky už po stáročia vyplýva úsilie o zakrývanie vlastných slabín a preceňovanie výhodných faktorov, ktorá neraz priniesla porážku. Geniálna je myšlienka o ponúknutí predstieranej výhody nepriateľovi. Nemusí ísť len o ovládanie územia, môže ísť o čisto vojenské zámery. Už vôbec nepotrebuje komentár tretí odsek ôsmej kapitoly od konca. Po stáročia platí zásada pripravenosti na najhorší variant vývoja.

Exkurz Majstra Sun do psychológie osobnosti veliteľa v posledných dvoch odsekoch ôsmej kapitoly si určite zasluhuje pozornosť a dokazuje potrebu prísne zvažovať, komu zveriť do rúk osudy stoviek a tisícok vojakov aj osud národa. Týmito pasážami Sun-Tzu položil základy vojenskej personalistiky v modernom zmysle a medzi riadkami sa dá vyčítať odmietanie kádrovníctva známeho nielen v totalitných režimoch. Sun-Tzu nám znovu potvrdil svoj mimoriadne pragmatický prístup k problému.

SUN-TZU

VOJENSKÉ UMENIE

Deviata kapitola

NA PRESUNE

Keď armáda zaujme postavenie a postaví sa voči nepriateľovi, musí si všímať situáciu nepriateľa a posudzovať ju. Pritom musí venovať pozornosť tomuto:

Keď prechádzaš cez hory, daj si pozor, aby si zostal blízko dolín; keď táboríš, vyber si vyvýšeninu obrátenú smerom k Slnku; keď je vyvýšenina okupovaná nepriateľom, neútoč smerom do kopca. Toľko o zaujímaní postavenia v horách.

Po prekročení rieky sa musíš posunúť trocha ďalej od nej. Keď postupujúci nepriateľ prekračuje rieku, nenapadni ho v strede prúdu. Výhodné je umožniť polovici jeho síl rieku prekročiť, až potom zaútočiť.

Ak je nepriateľ v blízkosti, ale zostáva potichu, je závislý od priaznivej situácie. Ak vyzýva do boja z diaľky, chce ťa nalákať do pohybu.

Ak nepriateľskí poslovia používajú pokorné výrazy, ale jeho armáda pokračuje v prípravách, znamená to, že nepriateľ bude postupovať. Keď je ich jazyk silný a nepriateľ naoko postupuje, môžu to byť príznaky, že nepriateľ ustúpi.

Ak nepriateľ nepochopiteľne žiada o prímerie, musí spriadať sprisahanie. Ak polovica jeho síl postupuje a polovica ustupuje, usiluje sa ťa zvábiť. Keď sa jeho vojská opierajú o zbrane, tak hladujú. Keď pijú zo zásobníkov vody skôr, ako ich prinesú do tábora, tak trpia od smädu. Keď nepriateľ vidí svoju výhodu, ale neusiluje sa ju využiť, tak je vyčerpaný.

Keď je nepriateľský tábor v noci hlučný, ukazuje to nervozitu. Keď sú vojská nedisciplinované, tak generál nemá autoritu. Ak sú dôstojníci výbušní, tak sú vyčerpaní.

Keď sa vojská sústavne zhromažďujú v malých skupinkách a navzájom si šuškajú, tak generál stratil dôveru armády. Veľmi časté odmeny naznačujú, že generál je na konci so svojimi silami; veľmi časté tresty ukazujú, že je v bezprostrednej tiesni.

Ak dôstojníci zo začiatku zaobchádzajú s mužmi hrubo a neskôr sa ich obávajú, ukazuje to úplný nedostatok súdnosti.

Samotné počty nepredstavujú žiadnu vojenskú výhodu. Dostatočné je, ak sa pri postupe nespoliehaš na samotnú vojenskú silu. Netreba viac, iba správne hodnotiť situáciu nepriateľa a potom vlastnú silu sústrediť na to, aby si ho premohol. Určite bude zajatý ten, komu chýba predvídavosť a podceňuje svojho nepriateľa.

Vojská budú neposlušné, ak ich trestáš skôr, ako si zabezpečíš ich oddanosť. Ak sú vojská neposlušné, ich použitie je ťažké. Veľ im teda láskavo, ale železnou disciplínou ich drž pod kontrolou a možno povedať, že víťazstvo je zaručené.

Vojská budú poslušné, ak sa im trvalo vydávajú rozkazy. Ak sú rozkazy sústavne dôveryhodné a vykonávané, ukazuje to, že vzťahy veliteľa s jeho vojskom sú uspokojivé.

Azda netreba zdôrazňovať strategickú neschopnosť neuveriteľne veľkej časti súčasných vládcov po celom svete, aj doma. Pokračovanie v ďalšej časti.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Odkaz Ivanovi Korčokovi: "Diplomati schvaľujú bombardovanie z tepla svojich sedačiek"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/ Foto : Screenshot Facebook Video)   Exminister školstva Juraj Draxler v nedávnom krátkom videu na sociálnej sieti Facebook posiela…

    V stredu 20. marca sa začne astronomická jar

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená…

    Ďalšie predčasné úmrtie: zomrel bývalý bieloruský reprezentant Koľcov, partner Sobolenkovej

    0icon

    Minsk 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:X/News Aryna Sabalenka)   Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Informovali o tom Bieloruská hokejová federácia…

    Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    Skinner mal siedmy hetrik v kariére, Slováci nebodovali

    0icon

    New York 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:AP/Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP) Aktualizované 19. marca 9:45 Ani jeden z troch slovenských hokejistov nebodoval v noci na…

    Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať…

    FOTO DŇA