Posledné voľby boli nielen o Ficovi a Kotlebovi, ale aj o Kollárovi.

Predvolebný boj začal už minulý rok zmenou volebných podmienok tejto súťaže, ak sa to tak dá nazvať. Jedno-kolové voľby mali odstrániť Kotlebu a zabezpečiť županské stoličky smeráckym županom. Tieto „hokus-pokus“ zmeny volebných pravidiel smerákom v prvom prípade vyšli, v druhom  nie.

 

Smer získal len dva kraje a zvyšok s prehľadom získala liberálna pravica. Na vlastnej koži sa presvedčil v BSK favorizovaný Ftáčnik o tom, že podpora od Smeru už začína byť pre kandidátov skôr príťažou, ako výhodou a toto platilo pre viacerých kandidátov vo všetkých krajoch rovnako. Preferencie voličov sa zmenili a neustále menia. Taktiež aj trendy, ktoré poukazujú už vyše roka na skutočnosť, že čoraz viac ľudí túži po zmene. Tento médiami preferovaný trend sa naplno prejavil v predchádzajúcich parlamentných voľbách. Fico to vtedy asi nechcel pochopiť a Bugár s Dankom sa ním dali hlúpo a krátkozrako kúpiť cez posty a ministerstvá. Fico namiesto toho, aby sa strategicky stiahol, radšej takticky vytvoril nechutný „zlepenec“. Jeho nevesty nespravili dobre, že s ním spojili a vytvorili nekompatibilný zväzok. Ako je možné vidieť v nižšie priloženej tabuľke, doslova týmto spojenectvom zanikli v jednotlivých regiónoch. Sieť zanikla ako strana celkom, aj keď ľudia ostali.

 

Tabuľka počtov poslaneckých mandátov po jednotlivých krajoch.

 

 

 

 

Kraje

 

 

SMER-SD- MOST-HID

 

SNS

 

 

SMK-MKP

 

 

SAS, Oľano a spol.

 

 

Smer rodina

 

 

Kotleba

 

ĽSNS

 

 

Ostatné politické strany

 

 

Nezavislý poslanci

 

 

BSK

 

 

6

 

 

0

 

 

17

 

 

0

 

 

0

 

 

2

 

 

25

 

 

TTSK

 

 

2 (1+1+0)

 

 

13

 

 

11

 

 

0

 

 

0

 

 

0

 

 

14

 

 

NSK

 

 

17

 

 

11

 

 

10

 

 

0

 

 

1

 

 

0

 

 

15

 

 

TSK

 

 

16

 

 

0

 

 

9

 

 

0

 

 

0

 

 

0

 

 

22

 

 

ZASK

 

 

15 (10+0+5)

 

 

0

 

 

17

 

 

0

 

 

0

 

 

0

 

 

25

 

 

BBSK

 

 

17 (15+1+1)

 

 

5

 

 

4

 

 

0

 

 

1

 

 

0

 

 

22

 

 

PSK

 

 

18 (16+0+2)

 

 

0

 

 

21

 

 

0

 

 

0

 

 

1

 

 

22

 

 

KSK

 

 

23 (16+6+1)

 

 

1

 

 

16

 

 

0

 

 

0

 

 

1

 

 

16

 

 

Celkovo

 

 

114

 

 

30

 

 

105

 

 

0

 

 

2

 

 

4

 

 

160

 

 

Či sa nevesty dostanú do parlamentu bude otázne. Avšak počtom poslancov, v župných koalíciách so Smerom, majú stále navrch oproti pravici. Takže prevalcovanie Smeru sa nekoná, ako to podlízavo pro-pravicové média hodnotili . Maximálne tak počtom županov, ale tí budú bez dostatočnej podpory zastupiteľstva a Vlády SR doslova impotentní.

 

Fico si opäť líže svoje rany v ústraní, Matovič naopak vyliezol z brloha.

 

Ako je možné evidovať vznikli 3 hlavné poslanecké sily a jedna slabšia. Najsilnejší sú nezávislí, potom koaličný a následne opozičný zlepenec. Otázky, ktoré ostávajú visieť vo vzduchu sú, ako sa budú prejavovať na župných rokovaniach poslanci SMK-MKP a ako nezávislí poslanci? Práve nový a ťažko predvídateľný fenomén nezávislých poslancov, ktorým sa zvykne vravieť aj neriadené strely, bude veľa vecí vedieť ovplyvňovať. Títo poslanci celkovo v krajoch prevládajú a kto si ich kúpi, ten v kraji bude hýbať pákami. Prečo neriadené strely? Predvolebné sľuby neriadených striel, môžu byť ešte menej vymožiteľné, ako sľuby od poslancov politických strán. Lebo nesplnené sľuby poslancov politických strán, môžu stáť percentá celú stranu v nasledujúcich voľbách. Avšak záruku na splnenie sľubov nezávislého, dáva iba jeden človek a ten sem-tam zvykne na sľuby zabudnúť. Treba si tiež uvedomiť, že nezávislý poslanec nemusí byť až tak nezávislý ako to pred voľbami deklaruje. Fico momentálne zmizol s planéty, ale garantujem vám, že on niekde neplače v kúte, ako zbitý pes, tak ako sa nám to snažia škodoradostne pro-pravicové média podať. Predpokladám, že skôr niekde kuje pikle, ako zachrániť to čo sa zachrániť dá, lebo ide o veľa, ide o peniaze. Máme tu novinku, že Matovič vstal z mŕtvych a prvé čo urobil, tak na fejsbúku sa škodoradostne uškŕňal Dankovi. Sám som prekvapený, že sa škodoradostne uškŕňam aj ja. V týchto voľbách padol mýtus, že Smer-SD je silný v regiónoch, ako aj mýtus, že on je jedinou hrádzou tzv. „extrémizmu“, rozumej Kotlebovcom.

 

4 piliere volebného úspechu.

 

Asi je každému jasné, že krajské voľby do istej miery reflektujú voľby parlamentné. Preto sa im zvykne vravieť aj voľby malé. V týchto voľbách bola účasť vyššia a preto sa tento úkaz môže prejaviť výraznejšie. Vývoj budúcich parlamentných volieb, teda volieb veľkých, môžeme už teraz do istej miery predpokladať. Všetko však záleží od premenných, ktoré sa v predvolebnom období ešte objavia.

 

Medzi základné piliere volebného úspechu sa dá radiť ponúkaná politika, tvrdý marketing, masmediálna podpora a kvalita ľudí a kandidátov v strane. Kto mal viac pilierov na svojej strane, ten získaval. Všetky piliere sa navzájom dopĺňajú a podporujú.

 

Kotleba spĺňal v tejto hre len prvé kritérium volebného úspechu.

 

Má politiku s jasným cieľom, pre viacerých príťažlivú a jasne prezentovanú. Zároveň jeho pevné a tvrdé postoje k viacerým problematikám, taktiež priťahujú viacerých voličov. Kto o tom pochybuje, tak si nevidí na špičku nosa, alebo má iný názor a je až natoľko zaujatý, že nedokáže akceptovať názor toho druhého. Samozrejme, vždy sa dá argumentovať argumentom, “lebo fašista“ a tým sa celá debata pre niekoho končí. Navyše mal Kotleba v kraji aj pozitívne pracovné výsledky v rámci možností a vzhľadom na to akú mal podporu zo strany krajského zastupiteľstva a Vlády SR. Ľudia to ocenili, o čom svedčí aj jeho volebný výsledok.

 

Čo však nepochybne nemal bola masmediálna podpora, práve naopak, masmédia viedli neustálu a ťažkú diskreditačnú anti-kampaň voči jeho osobe a jeho strane. O nezaujatosti a nestrannosti médií sa vo všeobecnosti vravieť nedá, ale v tomto prípade je to okaté.

 

Marketing ĽSNS bol ako zo 4. cenovej, avšak politika dneška je bohužiaľ aj o marketingu, a to tvrdom, špičkovom marketingu! Tu si treba uvedomiť skutočnosť, že to čo platilo pred jeho vstupom do parlamentu už veľmi neplatí. Navyše facebook a iné sociálne siete už nie sú to čo bývali, lebo sú čoraz viac cenzurované a manipulované a preto na marketing bude treba vynakladať čoraz viac peňazí. Politika sa preto stáva, čím ďalej tým viac, hrou bohatých. Však peniaze od štátu nevrátil, práve kvôli tomu, aby dokázal držať krok s ostatnými stranami a preto nechápem to škrtenie.

 

Poslednou vecou, ktorá mu zjavne absentovala je kvalita ľudí v strane. V niektorých krajoch určite. Košický, ako aj Bratislavský kraj je toho jasným príkladom. Väčšinový systém krajských volieb to iba potvrdil. A či tento handicap v budúcnosti eliminuje? Spýtajte sa ho. Na tlačovej besede už avizoval možné zmeny v strane. Nechajme sa prekvapiť, osobne mu to vrelo a priateľsky odporúčam.

 

Tvrdý marketing a masmediálna podpora je na nezaplatenie.

 

Jasným príkladom toho ako dokáže masmediálna podpora a platená reklama urobiť divy a zmobilizovať občanov k volebným urnám bol Košický kraj. Trnka, ako sa na opozičného poslanca patrí, využil kontroverznú tému parkovania a de facto si na nej urobil politickú kampaň. Na prvý pilier, teda na politiku, mu to tentokrát stačilo.

 

Taktiež mu masmédia dali priestor, aby sa ešte pred jeho kandidatúrou, už ako župný poslanec, odprezentoval. Zvykom to však nebýva. Médiám, občanom a parlamentným subjektom, ktorý ho podporili zo záhadných príčin nevadil pôvod peňazí a financovanie jeho kampane. Oficiálnych, podotýkam oficiálnych, 150 000 € vynaložených na jeho kampaň mali oficiálne pôvod, najmä z jeho vlastného vrecka. To si vážne môže dovoliť 32 ročný projektový manažér vynaložiť na kampaň 150 000€ v podstate z vlastného? Predtým bola v masmédiách ústredná predvolebná téma, najmä téma pôvodu peňazí vynaložených kandidátom na financovanie predvolebnej kampane. Tentokrát to v záujme masmédií nebolo. Prečo asi? Už neplatí predpoklad, že politik, ktorý je financovaný z pozadia sa stáva bábkou, či rukojemníkom oligarchov a jeho sponzorov?

 

Ale vráťme sa k meritu veci. Jeho kampaň bola masívna, až prehnaná, ako sa na sieťackých kandidátov patrí. Bol všade. Na zastávke, na bilbordoch, na webových stránkach, proste všade kde sa dá. Skutočne sa poniektorí báli otvoriť poklop na záchode, aby sa tam neobjavil.

 

A čo vlastne nasľuboval? Prepáčte, pripadalo mi to tak, že sľuboval kraj kde budú pečené holuby padať z neba a pivo sa bude liať potokom. Fotky so psíkmi, bábätkami a mačičkami sú už akousi rutinou. V poriadku. Počkáme si, ako bude vyzerať kraj po jeho funkčnom období. Držme mu prsty a pevne môžeme dúfať v jeho dobré úmysly. Všetko sa však ukáže časom, ako aj svinstvo, ktoré sa vyplaví skôr, či neskôr na povrch.

 

Mimochodom po voľbách Raši po prvý krát pripustil, že chyba bola okrem iného aj v koncepcií a politike parkovania realizovaného spoločnosťou EEI. Avšak to, že sa nechal navliecť do špinavých záujmov niekoho iného, je len a len jeho vec a len a len jeho politická zodpovednosť. Som osobne zvedavý, či s tým niečo urobí ako primátor. Ľudia si vždy spomenú keď idú s autom do mesta, čo s parkovacou politikou spôsobil, keď sa zakaždým vrátia z mesta o pár eur ľahší za parkovanie, ktoré navyše ide na účet súkromnému subjektu a nie mestu, teda naspäť k občanom. O rok tu máme primátorské voľby, mal by na to myslieť a robiť s tým niečo, ak chce uhrať pozitívnejší výsledok. Košice mu to v týchto voľbách vrátili, lebo v Košických obvodov získal výrazne menej hlasov ako Trnka. Podporil ho iba zvyšok kraja, lebo ešte neplatia za parkovanie.

 

Kollár a jeho rodinka boli najväčším fiaskom týchto volieb.

 

Všetky masmédia sa venujú Ficovému a Kotlebovému „výprasku“. O výprasku a volebného prepadu parlamentnej strany Kollára a jeho rodinky úžasných v týchto voľbách sa akosi zaryto mlčí. Volebný výprask dostali aj jeho parlamentní poslanci a okresní predsedovia a to je už čo povedať. Ako hodnotí Kotlár, pardon Kollár situáciu? On sa prosím pekne tvári naďalej ako majster sveta a dovolí si tvrdiť, že zvyšok parlamentných strán bude potrebovať jeho a nie on ich. Úsmevné, ľahkomyseľné a nerozvážne. Ani sa neunúva pripustiť tú možnosť, že môže skončiť za bránami parlamentu, ale z opačnej strany. Je pravdou, že parlamentné voľby sú pomerové, nie ako krajské väčšinové, ale každopádne dávajú určité signály. Pre Kollára negatívne, skončil v nich zo všetkých parlamentných politických subjektoch skutočne najhoršie.

 

Príčin jeho volebného prepadu je mnoho. Ale to nech si analyzuje sám so svojou rodinkou.

 

A prečo ho vynechali z hry ostatné opozičné parlamentné strany? Materiálu na jeho diskreditáciu je mnoho, stačí vytiahnuť zásuvku od toho správneho písacieho stola. Perzekučných a kontroverzných informácií sa nájde habadej aj na čelných predstaviteľov a poslancov jeho strany. Opozičné parlamentné strany sa pravdepodobne nechcú zašpiniť týmto svinstvom a spojenectvom, pokiaľ to nie je nutné a navyše Kollárova rodinka ako projekt na odobratie hlasov Kotlebovi už poslúžil v predchádzajúcich parlamentných voľbách.

 

Conclúsio, alias čo by mali spraviť neúspešní…

 

Bratislavskí voliči, dali Smeru červenú. Či chceme, alebo nechceme Bratislavčania majú informácie z prvej ruky, lebo tam sú všetky úrady, ministerstvá, či média. Či by sa mal nimi inšpirovať zvyšok Slovenska, to nechám na každého. Ja osobne v nejaké pozitívne zmeny neverím, lebo raz tu už boli a nepresvedčili. Voliči im dávajú druhú šancu a teda uvidíme ako s ňou naložia.

 

Predstaviteľmi Smeru-SD boli avizované personálne zmeny. Tie by nemali začať zospodu, ale zvrchu. Nižšie položení politici sa môžu aj rozdrapiť, keď je tu stále prítomná kontroverznosť Ficovho korunného princa Kaliho a beztrestnosť nedotknuteľného súdruha Richtera. Tento prístup by sa mal radikálne zmeniť. Či to pomôže Smeru-SD? Možno, avšak neverím. Určitá miera seba-reflexie bola iba u Počiatka, ktorý sám od seba pochopil, že má z politiky dobrovoľne a nadobro odísť. Ak by sa dal vymeniť Fico, tak to položí celý Smer, lebo Smer je hlavne o Ficovi.

 

Čo by mal spraviť Kotleba, to už som spomínal. Možno o tom napíšem viac neskôr. A Kollár? Ten vie predsa všetko najlepšie…

Ondrej Štefik

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ondrej Štefik

O AUTOROVI

Som tu preto, aby môj poskytnutý pohľad na konkrétne problematiky našej spoločnosti, prispel k jej informovanosti, ktorý priamo úmerne závisí od kvality a relevancií prijatých informácií.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 1

Celkové hodnotenie: 8.95

Priemerná čítanosť: 2459

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    HC Prešov - Vlci Žilina 1:5 vo 4. finále, Žilina do extraligy

    0icon

    Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v…

    Slovensko a Srbsko majú záujem posilniť spoluprácu

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v piatok 19. apríla 2024 v Bratislave nového veľvyslanca Srbskej republiky…

    Zadržali muža z iránskeho konzulátu v Paríži, mal atrapy granátov

    0icon

    Paríž 19. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Thomas Padilla)   Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného…

    Slováci do Fínska bez Petrasa, Hazalu, Zálešáka a Krchňavého

    0icon

    Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája…

    SaS podá návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru

    0icon

    Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej…

    Ostrá debata v parlamente : "Shut Up! Idiot!"

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/ Telegram / Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Dnes to v parlamente opäť raz iskrilo. Do slovného konfliktu sa dostal…

    Ministerstvo kultúry upozorňuje - Slušne ale rázne: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre aj v zahraničí!

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Výrazné žlté farby, amplióny, exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvíl v ružovej šiltovke, s náušnicou v uchu a k tomu…

    Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslav Košírer)   Slovensko je v počte väznených osôb na nelichotivom druhom mieste v rámci EÚ, konštatoval Michal Sedliak. Na pôde…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny - Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

    0icon

    Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-World Press Photo and taken by Julia Kochetova) Aktualizované 19. apríla 2024 20:22 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa…

    Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

    0icon

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA