Pochopme: eurobyrokracia je bezpečnostným OHROZENÍM. EÚ si vyberá len hrozienka, problémy necháva štátom.

Tento blog už vyšiel aj ako článok. Viem, že som si dovolil tvrdé konštatovanie. Ale bez akýchkoľvek výčitiek si za ním stojím. Hej, EÚ a eurobyrokracia predstavujú najväčšie a najvážnejšie bezpečnostné ohrozenie súčasnosti. Ich ťah po moci a hypercentralizácia sú našim spoločným najväčším problémom. Nie je to po prvý raz, čo som označil postlisabonskú hypercentralizovanú EÚ a eurobyrokraciu za najväčšie bezpečnostné ohrozenie celého kontinentu, nás všetkých. Udalosti posledných dní iba pomáhajú otvoriť oči aj tým čitateľom, ktorí také konštatovanie v minulosti odmietali.

Potvrdzuje sa jeden poznatok: každá kríza má obete najmä medzi slabými a zraniteľnými. Ale potvrdzuje sa aj nesporný poznatok, že na každej kríze vždy niekto zarobí. Tiež sa ukazuje iný veľmi jednoznačný poznatok. Totiž keď nastane kríza a hrozí nedostatok, každý sa musí spoliehať len sám na seba. Tí veľkí a najmä tí s právomocami bez zodpovedností, (lebo to je eurobyrokracia na základe Lisabonskej zmluvy) si budú vyberať len hrozienka. Problémy nechajú na tých menších, ktorí disponujú tak právomocami, ako aj zodpovednosťami. Tým veľkým (síce na hlinených nohách) je eurobyrokracia, čiže EÚ. Tými malými, tými, ktorým zostáva riešenie, sú národné štáty, národné vlády. Bez ohľadu na veľkosť.

Ukazuje sa, že zdrojom prvotných nákaz tak nášho kontinentu, ako aj spoločenstva národných štátov pod názvom EÚ, bolo práve to, čím sa večne oháňa eurobyrokracia: sloboda pohybu, podpora migrácie, odstránenie hraníc. Najvyšší predstavitelia EÚ, čiže najvyšší eurobyrokrati, robia aj v čase krízy presný opak toho, čo je potrebné. Za zatváranie hraníc odsudzujú národné vlády, čiže tých zodpovedných, ktorí majú na svojich pleciach problémy. Pranierujú ich za obmedzovanie slobody pohybu. Naďalej sa obúvajú do štátov a obyvateľov, ktorí bránia prieniku migrantov. Eurobyrokrati svojou nekompetentnosťou a neosvietenosťou vyvolávajú ďalšie ohrozenie. Budeme totiž musieť živiť, liečiť, aj pochovávať dodatočných „hostí“. Popri obyvateľoch, ktorí do sociálneho a zdravotného systému roky prispievali, budeme zodpovedať za masy, ktoré sú nevítanými hosťami a do našich domov sa nelegálne vnútili.

Politici USA s hrôzou zisťujú, že až 97% antibiotík je dovážaných do USA z Číny. Plus ďalšie kritické produkty globalizovaného farmaceutického priemyslu. Neviem zistiť, aký podiel liekov je do celej EÚ dovážaný z Číny, ale to nebude rozhodujúce. Lebo väčšinu týchto produktov si zadržia pre svoje potreby tie štáty, kam do EÚ vstupujú. Je isté, že Slovensko dováža z cudziny podobný masívny podiel všetkých liekov. Aj 60% potravín. A že na svoju naivitu a dôsledky celkovej situácie krízy, môže kruto doplatiť.

Prvým krokom v každom ohrození má byť orientácia. Platí poznatok od veľkého čínskeho vojvodcu Sun Tzu: „poznaj seba a poznaj svojho nepriateľa a v každej vojne zvíťazíš.“. Čiže spoznaj svoju situáciu, získaj všetky informácie a poznatky. Zanalyzuj si, čo máš doma, vo svojej špajzi, vo výrobe, na ktorú má vplyv domáca vláda. Majú napríklad vládcovia zistené, koľko lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti máme? Koľko nám chýba zdravotného personálu, koľko máme doktorov? Koľko medikov z najvyšších ročníkov lekárskych fakúlt môžeme použiť, koľko zdravotných sestier doplníme použitím 4. ročníka zdravotných škôl? Akú doplnkovú kapacitu na kritické veci môžeme získať z vlastných zdrojov? Aké opatrenia treba urobiť, aby sme vlastné zdroje účinne využili? Totiž ak budú ohrození všetci susedia, tak aj oni budú mať svoje kapacity preťažené, vrátane nemocníc a lôžok. A na rozdiel od USA si ťažko predstaviť liečenie množstva jednoduchých starcov bez ovládania cudzích jazykov, niekde tisícky kilometrov od domova, kde budú ešte dispozičné kapacity. Neviem si ani predstaviť, kto by zaplatil prepravu.

Lebo len potom môžeme konať opatrenia. Na základe reálnych faktov. Už sa mali konať od decembra. Namiesto toho sa vládcovia zamerali na voľby. Vládnutie išlo bokom. Toto meškanie sa nám môže kruto pomstiť. My nemôžeme mať zásoby na všetko, nemôžeme disponovať desiatkami poľných nemocníc, ani stovkami vojenských kyslikární. Aj hmotné rezervy majú svoje obmedzenia. Volá sa to manažment rizík. Už som o tom písal blog. Pred dlhými mesiacmi. Zobuďme sa do reality.

Ak sa niečo potvrdilo touto krízou už v tejto etape, tak je to v prvom rade zbytočnosť gigantickej eurobyrokracie, nezmyselnosť a nebezpečnosť hypercentralizácie. Nedokonalosť a nevýhodnosť dohôd a mechanizmov v rámci EÚ pre národné štáty. Vrátane Schengenu, Dublinu, Istanbulu, Marakešu a iných nám vnútených alebo vnucovaných nedokonalostí. Ale najmä fatálna nebezpečnosť Lisabonskej zmluvy poskytujúca nadnárodnej byrokracii masívne právomoci a nulovú zodpovednosť za dôsledky svojich činov, za konanie, resp. nekonanie. Potvrdzuje sa tiež nebezpečnosť neokoloniálnej podstaty ovládnutia domácich trhov cudzími monopolmi. A ohrozenie vytváraním takej závislosti, ktorá v čase krízy spôsobuje priam smrteľné dôsledky.

Potvrdzuje sa hlúposť akýchkoľvek sankcií, nielen protiruských. Potvrdzuje sa zraniteľnosť ľudstva, najmä zraniteľnosť v dôsledku vlastnej nedokonalosti človeka. Jeho psychiky, ktorá ľahko podľahne panike, strachu, iracionálnemu správaniu. Ktorého časť tých najmenej zodpovedných ľahko uverí absolútnej slobode, ľahko skočí na lákavé výpredaje a ponuky neuvedomujúc si, že ak sa niečo javí veľmi výhodné, tak je v tom háčik. Ak tieto riadky neotvoria oči ani tým šialencom, ktorí naďalej nevidia podozrivé háčiky v zdanlivej výhodnosti dohôd v rámci EÚ, tak ich možno nasledujúce mesiace vyliečia. Niektorým nepomôže nič.

Je nesporné, že aj vládcovia mnohých štátov reagujú na krízu panikou. Je nesporné, že účinné opatrenia dokázala zatiaľ urobiť len neliberálna časť sveta. Ale je nesporné, že po tejto kríze bude musieť nastať zásadné prehodnotenie trendov globalizácie, vytvárania závislostí v záujme ovládnutia más a trhov. Bude musieť nastať zásadný odklon od trendov hypercentralizácie a vytvárania superštátu aj na našom kontinente. Hroziaca finančná a menová kríza možno vyústi aj do návratu k národným menám.

Čiže kríza a panika, aj nekonanie arogantnej eurobyrokracie má svoje pozitívne dôsledky, stalo sa nám dobre. Bude musieť nastať návrat k pôvodným hodnotám tradicionalizmu. Vrátane rešpektu k vlastnej štátnosti a pochopenia mnohých múdrostí našich predkov. Medzi nimi „Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže“, alebo „Bližšia košeľa, ako kabát“, prípadne „Každé kurča k sebe hrabe“. Ďalšie nechám fantázii čitateľa.

To nič nemení na skutočnosti, že eurobyrokracia a EÚ sú najvážnejším bezpečnostným ohrozením nášho kontinentu! V niečom je príroda kruto spravodlivá: koronavírus si nevyberá. Napáda aj tých, ktorí nás ohrozujú a ohrozovali. Aj tých, ktorí v minulosti svojou nezodpovednosťou prispeli do dnešného stavu všeobecného ohrozenia, aj tých, ktorí liberálnym zločincom dovolili neúmerný podiel na moci. Žiaľ, aj úplne nevinných, čestných, normálnych. Rovnako to platí pre iný typ moru z rozhodnutia nezodpovedných politických zločincov: pre obete nelegálnej migrácie.

P.S. Nie som na diskusii, ale tešia ma konštruktívne, aj kultivované nesúhlasné komentáre. Zakomplexované žlčovité výlevy trollov jednoducho ignorujem. Keďže ide o národ, aj o ľudstvo, ak sa niekto stotožňuje s mojimi blogmi, uvítam, ak podvesí aj moje staršie blogy, upozorňujúce na ohrozenia, aj prevenciu, aj zanedbané veci, na svoj Facebook alebo webstránku. Spory musia ísť bokom, ide o prežitie.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Tréner Montrealu o Slafkovskom: "Draftovou jednotkou bol oprávnene”

    0icon

    Montreal 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:AP/Gene J. Puskar, TASR/AP-Jeffrey T. Barnes)   Slovenský útočník Juraj Slafkovský ťahá v súčasnosti najdlhšiu bodovú sériu v hokejovej NHL spomedzi…

    Alonso zostane v Leverkusene: "Bayer je pre mňa ten správny klub"

    0icon

    Leverkusen 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)   Španielsky tréner Xabi Alonso zostane ešte minimálne jednu sezónu v Bayeri Leverkusen. Potvrdil to na piatkovej tlačovej konferencii,…

    Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku", píše The Economist Prvým bola energetická kríza, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.…

    Bernard Bober počas Veľkého piatka pripomína solidaritu s utrpením

    0icon

    Košice 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)   Veľký piatok je dňom stíšenia, keď by sa mal človek zamyslieť nad vážnosťou tohto dňa. Pre TASR to…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Strany môžu na kampaň pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Obchod s Ukrajinou by mohol zničiť jej ambície stať sa členom EÚ

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foreign Policy / Foto:X @Policja_KSP )   Obnovenie colných úľav pre ukrajinské poľnohospodárske podniky by podľa Foreign Policy mohlo zneistiť niektoré…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Ivan Štubňa

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA