JE POTREBNÉ PRIJAŤ SLOVENSKÝ ZÁKON „FARA“? AK ÁNO, PREČO?

Opäť stojíme pred otázkou čo bude po parlamentných voľbách 2020 s mimovládnymi organizáciami. Hovoríme o politických mimovládnych organizáciach, ktoré sú štedro  financované aj zo  zahraničia.  (https://www.youtube.com/watch?v=1Qqwvf4Uv3g) Riešenie tejto problematiky má v svojom volebnom programe ĽS Naše Slovensko. Dovoľte mi najprv informovať vás o genéze legislatívneho procesu a jeho výsledkoch, aby ste mali prehľad o tom ako sa k tejto problematike stavali a stavajú koaličné strany a strany tzv. „demokratickej“ opozície. ĽS Naše Slovensko je len stranou demokratickou, má na to razítko NS SR, a nepotrebuje žiadne iné prívlastky. Potom prejdem k samotnej problematike.

I.

Prvý návrh zákona bol ĽS Naše Slovensko predložený už v roku 2016, hneď po parlamentných voľbách, teda ĽS Naše Slovensko čo sľúbila, to aj splnila. Návrh mal poradové číslo 269 a bol doručený NR SR dňa 23. 09. 2016. Prijatý v prvom čítaní však nebol z dôvodu nedostatočného počtu hlasov poslancov potrebných k jeho prijatiu. Tu je potrebné, aby bol čitateľ oboznámený ako a kto vtedy hlasoval.

Prítomných poslancov: 112, Hlasovalo: 110, Za: 18, Proti: 53, Zdržalo sa: 39, Nehlasovalo: 2, Neprítomných: 38

Tu je stav podľa poslaneckých klubov:

SMER – ZA 0, PROTI 13, ZDRŽALO SA 25, NEPRÍTOMNÝCH 11

SaS – ZA 0, PROTI 16, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÝ 3

OĽANO – ZA 0, PROTI 14, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÍ 5

SNS – ZA 0, PROTI 8, ZDRŽALO SA 2, NEPRÍTOMNÍ 5

MOST-HÍD – ZA 0, PROTI 8, ZDRŽALO SA 2, NEPRÍTOMNÍ 5

ĽSNS – ZA 12, PROTI 0, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÍ 2

SME-Rodina – ZA 6, PROTI 0, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÍ 2

Nezaradení poslanci (vtedy ich bolo 9):

Alena Bašistová – zdržala sa hlasovania, Peter Marček – neprítomný, Martina Šimkovičová – neprítomná, Miroslav Beblavý – neprítomný, Simona Petrík – neprítomná, Rastislav Holúbek – neprítomný, Radoslav Procházka – neprítomný, Katarína Macháčková – neprítomná, Zsolt Simon – neprítomný

II.

Druhý návrh bol predložený v roku 2018 na 31. schôdzi NR SR. Ani v tomto prípade neprešiel, pretože nebol dostatočný počet hlasova poslancov k jeho prijatiu.

Prítomných poslancov: 119, Hlasovalo: 110, Za: 20, Proti: 35, Zdržalo sa: 55, Nehlasovalo: 9, Neprítomných: 31

Tu je stav podľa poslaneckých klubov:

SMER – ZA 0, PROTI 11, ZDRŽALO SA 31, NEPRÍTOMNÍ 7

SaS – ZA 0, PROTI 14, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÍ 5

OĽANO – ZA 1, PROTI 0, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÍ 9

SNS – ZA 0, PROTI 1, ZDRŽALO SA 12, NEPRÍTOMNÍ 2

MOST-HÍD – ZA 0, PROTI 4, ZDRŽALO SA 8, NEPRÍTOMNÍ 2

ĽSNS – ZA 14, PROTI 0, ZDRŽALO SA 0, NEPRÍTOMNÍ 0

SME-Rodina – ZA 5, PROTI 0, ZDRŽALO SA 1, NEPRÍTOMNÍ 2

Nezaradení poslanci (vtedy ich bolo 15):

Miroslav Beblavý – neprítomný, Viera Dubačová – proti, Rastislav Holúbek – zdržal sa, Katarína Macháčková – neprítomná, Peter Marček – zdržal sa, Jozef Mihál – neprítomný, Martin Poliačik – nehlasoval, Zsolt Simon – Proti, Martina Šimkovičová – zdržala sa, Zuzana Zimenová – nehlasovala, Alena Bašistová – proti, Oto Žarnay – proti

III.

„SLOVENSKÁ FARA“

Teraz prejdime k samotnému návrhu „slovenského“ zákona „FARA“. O čom mal tento návrh byť, a v prípade jeho prijatia, aké mal mať následky. Cieľom legislatívneho návrhu „FARA“ bolo sprehľadniť štruktúru a činnosť mimovládnych neziskových organizácií, ktoré sú akýmkoľvek spôsobom napojené na financie zo zahraničia a ktoré vykonávajú propagačnú a agitačnú činnosť na území SR. Množstvo mimovládnych organizácií, ich členov a zamestnancov sa za príspevky od zahraničných sponzorov snaží ovplyvňovať verejnú mienku na Slovensku. Snahou týchto mimovládnych organizácií je formovať verejnú a politickú mienku na Slovensku tak, aby bola v súlade s predstavami zahraničného sponzora. Ktokoľvek, kto za peniaze od zahraničnej osoby alebo za odmenu od zahraničnej ambasády presadzuje na území suverénneho štátu ideológiu a záujmy svojich zahraničných sponzorov by spadal pod označenie „zahraničný agent“.

Mimovládne neziskové organizácie (MNO), ktoré sú priamo či nepriamo napojené na financovanie zo zahraničia, sa mali registrovať do novovytvoreného Registra zahraničných agentov, ktorý malo spravovať MV SR. Vytvorenie takéhoto registra by pomohlo sprehľadniť financovanie a činnosť neziskových organizácií presadzujúcich záujmy zahraničných subjektov, a zároveň sprísniť dohľad nad ich pôsobením.

Mimovládne organizácie, ktoré by spadali pod pôsobnosť tohto novelizovaného zákona mali zároveň v každej propagačnej aktivite pri názve svojej organizácie uviesť aj zreteľný dodatok „Pozor! Zahraničný agent.“. Táto povinnosť sa týkala tlačených propagačných materiálov, internetových stránok, videí, reklám, verejných vystúpení a akýchkoľvek iných aktivít. Cieľom tohto opatrenia bolo ochrániť verejnosť pred systematickým posilňovaním vplyvu cudzích záujmov a ideológií. Toto opatrenie malo pomôcť tiež názornejšie odčleniť a identifikovať myšlienkové a ideologické prúdy, ktoré na Slovensku presadzujú zástupcovia zahraničných subjektov. MNO, ktoré by si nesplnili povinnosti stanovené týmto zákonom, mali byť finančne sankcionované. Zahraniční agenti, ktorí by závažným spôsobom porušili ustanovenia tohto zákona, mohli byť súdnym rozhodnutím označení ako nežiaduci. V takom prípade by boli títo zahraniční agenti zrušení a ich činnosť na území SR pozastavená alebo úplne zakázaná.

Táto novela zákona vychádzala z legislatívy, ktorá už takmer 80 rokov ochraňuje nezávislosť a demokraciu v Spojených štátoch amerických (tzv. Foreign Agents Registration Act) a kde bolo v roku 2016 evidovaných 380 zahraničných agentov. Podobný zákon je v súčasnosti platný aj v Ruskej federácii (Federálny zákon o neziskových organizáciách), a aj v Izraeli.

K 10.03.2016 bol celkový stav zaregistrovaných zahraničných agentov (aktívnych aj pasívnych) 5909. Aktívnych bolo k rovnakému termínu celkom 382, krátkodobo registrovaných 1862 a zahranične riadiacich osôb 503. (Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti USA).

Teraz si pozrime štát Izrael, ktorý prijal obdobný zákon. Tento zákon má názov „Non Profit Organizations Law“, alebo „NGO Law“. Podľa izraelského denníka Haaretz, ktorý je aj zdrojom pre túto informáciu, NGO Law bolo predmetom búrlivých diskusií v Knessete (izraelský parlament). Zákon prešiel pomerom hlasov 57 ku 48. Predkladateľom zákona bol ministerka spravodlivosti Izraela Ayelet Shaked za plnej podpory premiéra Benjamina Netanyahu. Čo je hlavným obsahom tohto zákona? Izraelskí zákonodarci si zobrali príklad zo zákonu FARA, no po 6 hodinovej debate v Knessete pôvodný návrh NGO Law zmiernili. Ustanovili, že akákoľvek MNO, ktorá dostáva viac ako polovicu financovania zo zahraničných zdrojov, musí toto financovanie publikovať a byť zaregistrovaná u registračnej agentúry vytvorenej pre tento účel. MNO, ktorá poruší tento zákon bude pokutovaná sumou 7 500 USD (29 200 Shekelov). Ďalej bolo uzákonené, to je to zmiernenie pôvodného návrhu, že zákon sa nebude aplikovať retroaktívne, ale až od 01.01.2017, a všetci lobisti, resp. predstavitelia MNO nemusia nosiť viditeľné označenie s ich menami, keď sú prítomní pri rokovaní Knessetu. Na záver rokovania Ayelet Shaked v Knessete uviedla – voľný preklad:

„Predstavte si situáciu v ktorej by Izrael podporoval britské organizácie a povzbudzoval ich podporiť výstup VB z EÚ. VB má svoju národnú hrdosť. Nikdy by nedovolila Izraelu miešať so do jej vnútorných záležitostí“.

Tak z týchto hore uvedených zákonov, a hlavne zo slov izraelskej ministerky spravodlivosti Ayelet Shaked by sme si mali brať príklad. Pri aplikovaní triezveho rozumu by návrh politickej strany ĽS Naše Slovensko v budúcom volebnom období mal prejsť hlasovaním v NR SR bez problémov. Či tomu tak bude, uvidíme. Rovnako sa v hlasovaní ukáže, kto vlastne stojí na strane Slovenska, a pre koho sú prednejšie záujmy zahraničia pred záujmami občanov Slovenska.

 

Mgr. Radovan Hrádek – advokát

Predseda komisie pre Právo a spravodlivosť ĽS Naše Slovensko

Kandidát na poslanca ĽS Naše Slovensko č. 30

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Radovan Hrádek

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 61

Celkové hodnotenie: 22.13

Priemerná čítanosť: 2090

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA