Kto bude zodpovedný za dnešný holokaust?

Počas prázdnin som vzal svojho 17-ročného syna do Osvienčimu. Mnohí odsudzujú prvý Slovenský štát, pretože vyviezol tisícky Židov do koncentračných táborov, kde ich čakala smrť.

Pri pozornejšom štúdiu histórie tie transporty trvali od 25. marca 1942 do 20. októbra 1942 a potom po vypuknutí povstania, keď Slovensko obsadila nemecká armáda.

Nehovorí sa, že v roku 1943 nebol vypravený ani jeden transport, hoci Nemci boli na vrchole moci. Pri Stalingrade bojovala ich 900.000 armáda.

Dokonca transporty neobnovili napriek silnému nemeckému nátlaku a ani po posledných stretnutiach Tisa s Hitlerom 23. apríla 1943 a 12. mája 1944, hoci aj tam na pretras prišla téma: pokračovať v konečnom riešení židovskej otázky.

Až 7. apríla 1944 sa podarilo Walterovi Rosenbergovi (Rudolf Vrba) s Alfredom Wetzlerom utiecť z koncentračného tábora Osvienčim. 25. apríla na žilinskej pobočke Ústredne Židov vyrozprávali svoj príbeh Dr. Oskarovi Neumannovi, predsedovi Ústredne Židov, Oskarovi Krasňanskému, Ervinovi Steinerovi a Hexnerovi. Pri rozprávaní ich častovali tým najvyberanejším jedlom, alkoholom a cigarami. Zrazu pri pohľade do tváre pohostinných hostiteľov sa Vrbu zmocnil hrozný pocit: Neveria nám ani slovo. Prečo by mali? Prijať myšlienku masového vraždenia v osvienčimskom rozsahu?

Po jedle ich začali skúšať. Zobrali ich do vedľajšej miestnosti a vytiahli niekoľko objemných kníh. To sú presné záznamy, kedy presne a odkiaľ deportovali každého jedného Žida zo Slovenska.

„Kedy ste, napríklad, odišli vy, pán Vrba?“

„14. júna 1942.“

Stránky zašuchotali. Hlavy súhlasne prikývli.

Iný hlas sa spýtal: „A odkiaľ ste boli deportovaný?“

„Z Novák.“

Ďalšie prikývnutie. „Môžete mi vymenovať niekoho, kto bol s vami v transporte?“

Vymenoval asi tridsať mien ľudí, ktorých si pamätal z vagóna.

Prst pomaly kĺzal po stránke obrovskej knihy. Tváre hostiteľov sa pomaly menili, z očí sa vytrácalo podozrenie a vystriedala ho číra hrôza. Pochopili, že ťažké väzby ich kníh obsahujú iba nekrológy, že po vojne neprivedú deportovaných späť na Slovensko, ako mali v pláne. Bol to hrozný šok, mýtus o presídľovacích oblastiach sa rozplynul. Stále mali pochybnosti. Odviedli ich každého do inej miestnosti a požiadali ich, aby každý samostatne napísal správu.

Vrba hodiny diktoval svoje svedectvo. Poskytol podrobné štatistiky o mŕtvych. Opísal každý krok odporného podvodu, na základe ktorého vlákali do plynových komôr do dňa kedy utiekol 1.750.000 ľudí. Vysvetlil mašinériu vyhladzovacej továrne, obrovské zisky plynúce z rabovania zlata, šperkov, peňazí, oblečenia, umelých končatín, okuliarov, kočíkov, ľudských vlasov, ktoré používali na utesnenie torpédových hlavíc. Dokonca aj popol sa používal ako hnojivo.

Svoje obšírne opisovanie Vrba zakončil slovami: „Má zomrieť milión Maďarov. Auschwitz sa už na nich pripravil. Ak im teraz poviete pravdu, vzbúria sa. Nepôjdu do pecí. Onedlho prídete na rad vy. Ale teraz udrela hodina Maďarov. Musíte ich okamžite informovať.“

Vzhľadom na závažnosť situácie sa predseda Ústredne Židov Neumann so svojimi kolegami okamžite vrátili do Bratislavy. Nasledujúci deň boli pripravené kópie výpovedí a zavolali osobne vedúceho predstaviteľa maďarského židovského Výboru na záchranu a pomoc (Va ´ad) Dr. Rudolfa Kastnera (Rezső Kasztner) a odovzdali mu kópie správy. Na Kastnerovu žiadosť ich Krasňanský osobne preložil do maďarčiny. Ústredňa Židov zabezpečila obom utečencom falošné doklady a odporučila im nájsť si bezpečné miesto. Odišli do Liptovského Sv. Mikuláša v Tatrách.  Vrba sa každý deň počas svojho zotavovacieho pobytu neustále informoval, či v Maďarku nevypuklo židovské povstanie.

Na veľké Vrbovo sklamanie k žiadnemu povstaniu nedošlo. Miesto toho začali z Maďarska vypravovať židovské transporty. Správa o osude Židov v koncentračnom tábore, ktorú napísali Vrba s Wetzlerom sa dostala do rúk Adolfa Eichmanna. Odovzdal mu ju samotný Dr. Kastner. Eichmann si uvedomil, že celá operácia vyvezenia maďarských Židov je v ohrození. Akútny nedostatok príslušníkov gestapa Eichmann síce kompenzoval získaním maďarských úradov pre spoluprácu, ale aby intrigánsky plán deportácií nestroskotal, potreboval poslušnosť alebo aspoň pasivitu židovských občanov. Tú získal mlčanlivosťou Kastnera. Nezverejnením Vrbovej a Wetzlerovej správy Kastner vykúpil 1.684 maďarských Židov, ktorých sám vybral vrátane vlastnej rodiny, ale zároveň naviedol 400.000 k pokojnému presídľovaniu, čo nebolo nič iné ako cesta smrti do plynových komôr Osvienčimu, kde kremačné pece denne pohlcovali 12.000 obetí, a ďalších 600.000 čakalo, kedy prídu na rad.

Adolf Eichmann prikázal gestapu, aby oboch utečencov dolapila. Táto informácia, že gestapo hľadá Wetzlera a Vrbu, sa dostala aj na Ústredňu Židov.

Keď sa Tiso dostal pred Božiu tvár, pravdepodobne sa obhajoval, že o tomto vyvražďovaní nevedel. A keď prichádzali hrozné správy, transporty neobnovili. Po vypuknutí povstania nemecká armáda prestala akceptovať prezidentské výnimky i vládne apelovanie, aby zadržaní Židia zostali na Slovensku.

Od roku 1957, kedy vstúpil do platnosti potratový zákon, bolo vykonaných okolo 1.500.000 potratov. Potratové kliniky sa stali fabrikami smrti podobné tým nacistickým.

Aj my sa raz dostaneme pred Božiu tvár. Budeme konfrontovaní so skutočnosťou – čo sme počas svojho života urobili alebo neurobili. Uvidíme Kristovu tvár v tvári nenarodených detí a budeme počuť, čokoľvek ste urobili jednému z týchto maličkých, mne ste urobili.

Mnohí opovrhujú prvým Slovenským štátom, slovenskými katolíkmi, že vyviezol okolo 57.000 Židov na smrť. Ale ako sa bude pozerať na nás, keď sme dovolili vykonať 1.500.000 potratov? My vieme, čo sa pri potrate deje. Nie sme väčší pokrytci ako tí, ktorými pohŕdame? A ako budú pozerať na nás generácie o 200 rokov? Skazené, pokrytecké pokolenie, ktoré si namýšľalo svoju morálnu výšku a samy vykonali 20 násobne viac zloby ako tí, ktorými opovrhovali!

Áno, diaľnice je potrebné dostavať, a urobiť veľa opatrení, aby sa ľuďom lepšie žilo, ale ľudský život má absolútnu hodnotu a nedá sa vyvážiť žiadnymi materiálnymi dobrami. Väčšia zodpovednosť padne na hlavu politikov a predovšetkým kresťanských politikov. Vyhovárania sa, lebo Tiso, lebo Mečiar, lebo Fico, lebo Harabin pred Božou tvárou neobstojí. Tam budeme zodpovední len samy za seba, čo sme urobili, čo sme mohli urobiť a neurobili sme. Preto je potrebné s pokorou si uvedomiť túto situáciu a začať spolupracovať na zvýšení ochrany života. Verím, že nedeľný Pochod za život tomu napomôže.

S úctou

Miroslav Vetrík

Použitá literatúra: Vrba Rudolf: Utiekol som z Osvienčimu

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Vetrík

O AUTOROVI

Hľadať pravdu a konať spravodlivosť by malo byť životnou náplňou každého človeka. Ale čo je spravodlivosť? Staroveký rímsky filozof Ulpián ju definuje: "Poctivo žiť, nikomu neškodiť, každému dávať, čo mu patrí." Dnes našu situáciu v spoločnosti najlepšie vystihuje výrok sv. Augustína: "Čím iným sú krajiny bez spravodlivosti, ak nie veľkým lúpežníctvom? Či lúpežnícke bandy nie sú malým kráľovstvom? Aj lúpežnícka banda sa riadi rozkazom svojho vodcu a podľa schváleného dohovoru sa delí korisť." Od roku 2003 organizujem v Bratislave Korunovačné slávnosti, pretože na Slovensku platí, že čo si človek sám neurobí, nebude mať. Chcem, aby Slovensko sa stalo krajinou, kde sa bude vážiť a chrániť život každého človeka.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 8

Celkové hodnotenie: 21.55

Priemerná čítanosť: 2375

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA