OLAF – The European Anti-Fraud Office – Európska komisia – Európsky úrad pre boj proti podvodom

 

 

 

OLAF vyšetruje podvody v súvislosti s rozpočtom EÚ, korupciu a závažné porušenia pravidiel v rámci európskych inštitúcií. Vytvára tiež politiku v oblasti boja proti podvodom pre Európsku komisiu.

 

 

Na oficiálnej webovej stránke uvedeného úradu majú túto charakteristiku ich práce : TU

 

Pri analýze jedného rozsudku Európskeho súdneho dvora  z pohľadu colnej problematiky, som prišiel k záveru – OLAF by to mal prešetriť. Aj keď doterajšie skúsenosti som nemal nikdy pozitívne, vždy hľadali prečo sa to nedá spraviť – namiesto ako to urobiť. Ale som pevne veril, že už niečo sa zmenilo.

 

 

Miroslav Jurčo
[20.06.2019]

Posúdenie colného režimu 42 len z pohľadu oslobodenia od DPH, uvedený colný režim ak sa neposudzuje celý – vznikajú len čiastočne uzávery ktoré nemusia viesť k správnym posúdeniam uvedenej veci, úplná absencia právneho posúdenia colného štatútu dovážaného tovaru – kde vyplýva nemožnosť predaja tovaru v colnom režime 42 pred uhradením DPH, pri dovoze z tretích štátov a predaji v rámci EÚ vznikajú na ten istý tovar: dve daňové udalosti, dve daňové povinnosti, úplne rozdielny základ pre vymeranie DPH – dve platby z dvoch rôznych základov z jedného tovaru, jedným povinným, vznik judikátu ktorým len je posúdenie oslobodenia od DPH – pri aplikácií na celý colný režim 42 – vzniká veľká možnosť únikov daní – DPH, daň z príjmu, posilnenie čiernej ekonomiky, ktorá potom svoje zisky ukladá do daňových rajov.

 

Vravím si – Európsky úrad boja proti podvodom – určite ich to zaujme – ale zase som sa mýlil.

 

 

Vážený pán,

Ďakujeme Vám za Vašu správu  20/06/19, bol adresovaná ý úradu OLAF.

Poslaním Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) je odhaľovať a vyšetrovať podvody, ktoré poškodzujú rozpočet EÚ, a podporovať boj proti nim.

Vzťahuje sa to na:

    • všetky výdavky EÚ (štrukturálne fondy, poľnohospodárska politika a fondy pre rozvoj vidieka, priame výdavky a vonkajšia pomoc atď.),

 

    • niektoré oblasti príjmov EÚ (predovšetkým clá).

 

V právomoci úradu OLAF je navyše aj prešetrovanie podozrení zo závažného pochybenia, ktoré sa týkajú členov inštitúcií EÚ, zamestnancov EÚ a členov a zamestnancov iných orgánov EÚ, a to nezávisle od toho, či tieto pochybenia poškodzujú rozpočet EÚ alebo nie.

Radi by sme Vás upozornili, že OLAF nemôže vyšetrovať obvinenia z:

    • podvodov, ktoré nemajú žiadny finančný dosah na verejné finančné prostriedky EÚ,

 

    • korupcie, do ktorej nie sú zapojení členovia alebo zamestnanci inštitúcií a orgánov EÚ.

 

 

Vzhľadom na to, že Vaše podozrenia sa podľa všetkého netýkajú ani rozpočtu EÚ, ani možného pochybenia členov inštitúcií alebo zamestnancov EÚ, nie je v právomoci úradu OLAF tieto prípady prešetriť. Svoje podozrenia oznámte prosím vnútroštátnym kompetentným orgánom.

Najsilnejšia sila úradníka je sila odstredivá. Odpudiť od seba všetky podnety – znamená menej práce a stresov, čo keď by sa stúpilo na nohu nedotknuteľným, mohlo by sa to na mojej kariére odzrkadliť. Tak radšej napíšem zoskupenie slov – “Vaše podozrenia sa podľa všetkého netýkajú ” . Čo to je podľa všetkého, čo to je za zaklínadlo ??

Moja odpoveď :

Vážené dámy a páni úradu OLAF,

ďakujem pekne za Vašu odpoveď, musel som Vás takto osloviť – lebo z odpovede nebolo jasné kto ju napísal, podpis Úrad OLAF je pre mňa dosť „operatívno – utajený“.

 

Vaša odpoveď je úradnícky postavená, najlepšia výhovorka je – nás sa to netýka, preto sa nebudeme s uvedeným podnetom zaoberať.

 

 

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 549/2013

z 21. mája 2013

o európskom systéme národných a regionálnych účtov v Európskej únii

(Text s významom pre EHP)

 

 

PRÍLOHA 19.1

ÚČTY EURÓPSKYCH INŠTITÚCIÍ

Zdroje

19.28. Hlavné zdroje európskych nefinančných inštitúcií a orgánov sú:

a) clá a poľnohospodárske poplatky;

b) poplatky od výrobcov za výrobu cukru, izoglukózy a inulínového sirupu;

c) daň z pridanej hodnoty a

d) hrubý národný dôchodok (HND).

 

 

Dovolil som si Vám pripomenúť ktoré hlavné zdroje EÚ má v oblasti vlastných príjmov.

V mojom podaní z oblasti cla bolo poukázané na :

    • colný režim 4000 dovoz

 

    • colný režim 4200 dovoz s oslobodením od DPH za špecifických podmienok

 

    • colný štatút tovaru

 

Ak by sa dalo toto podanie posúdiť referentovi s bohatou colnou praxou – nemohli by ste prísť k uvedeným záverom – že sa nejedná o záležitosť spojenú s príjmami EÚ.

 

V bode c, daň z pridanej hodnoty – je tiež hlavný vlastný finančný zdroj – že ho doteraz rázne nekontrolujete neznamená, že to tak má byť.

Komisia uverejnila :

    • 5 000 000 000 € únik na cle a DPH pri elektronickom obchode – Osobitná správa Európskeho dvora audítorov 12/2019 – Elektronický obchod

 

    • 50 000 000 000 € je únik na DPH pri Karuselových obchodoch – vo veľa prípadoch je to spojené s dovozom tovaru z tretích krajín

 

    • 150 000 000 000 € je únik na DPH pri obchode a službách v rámci EÚ

 

499 000 000 000 € je ročný únik na cle, DPH, spotrebných daniach, dani z príjmu právnických osôb pri doraze tovaru z tretích krajín. Túto analýzu som spravil z verejných zdrojov :

    • kontrolné zistenia – Osobitné správy Európskeho dvora audítorov

 

    • štatistické údaje – Eurostat

 

    • súvislosti – 27 ročná colná prax

 

 

Podľa mňa som uviedol niekoľko príkladov toho – prečo sa to týka príjmových zdrojov EÚ. Zároveň Vás žiadam o prehodnotenie svojich záverov – že sa to netýka hlavných zdrojov príjmovej časti rozpočtu EÚ.

 

Práve takýmito prístupmi – „nás sa to netýka“ – prichádza EÚ ale aj členské štáty o veľké finančné prostriedky, ktoré následne v čiernej ekonomike a daňových rajov de-stabilizujú základné princípy EÚ. Neschopnosť, ale čo je ešte horšie neochota sa reálne zoberať s uvedeným problémom robí to, že vysoký výpadok rieši Komisia novými daňami :

Na roky 2021-27 EÚ pripravuje do svojho rozpočtu minimálne tieto nové dane :

    • 3 % zo základu všetkých subjektov ktorý platia daň z príjmu

 

    • 20 % z predaja emisných kvót

 

    • 0,80 €/kg ne recyklovaného plastového odpadu

 

 

Ďalšie informácie o Colnej únii :

Podrobnosti o colnej únii

https://miroslavjurco.blogspot.com/

https://miroslavjurco.blog.pravda.sk

https://twitter.com/miroslavjurco1?lang=sk

https://www.linkedin.com/in/miroslav-jur%C4%8Do-b85183155/detail/recent-activity/posts/

https://disqus.com/by/miroslavjurco/

https://www.youtube.com/channel/UCBVUAK9C1t5UnhGGWl_zkbA?view_as=subscriber

https://blog.hlavnespravy.sk/moje-blogy/

 

Záver,

že skutok sa nestal je na Slovensku veľmi obľúbený. OLAF má omnoho sofistickejšiu verziu – skutok k nám nepatrí !

Aj takto sa o naše blaho starajú naši zamestnanci – pracovníci Európskej komisie – Úradu boja proti podvodom !

Ak mi príde odpoveď – tak ju znova zverejním.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Jurčo

O AUTOROVI

Aj v pozícii dôchodcu sa zaujímam o dianie v colnej únii EÚ. V každom odvetví sa dnes presadzujú úzko špecializovaní odborníci, tí presadzujú len svoj pohľad na problematiku - nedávajú fakty do súvislostí.
Preto sa pokúšam o zoradenie faktov do určitých logických súvislostí - výsledok je určitý pohľad na skúmaný problém.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 116

Celkové hodnotenie: 13.01

Priemerná čítanosť: 468

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Poľský generál: Ukrajina má mesiac na prípravu. Potom sa začne peklo

    0icon

    Varšava 25. apríla 2024 (HSP/Onet/Foto:Telegram)   V sobotu 20. apríla Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona o vojenskej a finančnej podpore pre Ukrajinu. Spoza oceánu prišla…

    Nitra spečatila titul v predĺžení, Kašík:"Sme kúsok od pádu štadióna"

    0icon

    Nitra 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Henrich Mišovič)   Hokejisti Nitry zvládli ukončiť finálovú sériu play off Tipos extraligy v najkratšom možnom čase. Na domácom…

    Usvedčil Ódora z klamstva aj Sulík? Expremiér sa v reakcii pustil do Blahu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Podpredseda Národnej rady SR a poslanec za SMER-SD Ľuboš Blaha to na sociálnej sieti opäť spočítal Progresívcom Všíma si,…

    Stane sa Slovensko dúhovým štátom? Záleží aj od eurovolieb

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Podľa aktuálneho prieskumu preferencií by voľby do europarlamentu vyhralo Progresívne Slovensko. S 27,2% by získalo päť mandátov. Druhý SMER…

    Bod zlomu. Ukrajinci čakajú na pomoc a Rusi zatiaľ pripravujú ofenzívu

    0icon

    Kyjev 25. apríla 2024 (HSP/Advance/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service )   Zatiaľ čo ukrajinské ozbrojené sily čakajú na nové zbrane, ruská armáda nestráca čas, píše…

    "Úplne choré špekulácie!" Púchovský vypovedal na polícii ako podozrivý

    0icon

    Bratislava 24. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   Bývalý administrátor facebookových stránok polície a dnes asistent poslanca parlamentu za Progresívne Slovensko Dávid Púchovský na sociálnej sieti…

    Štúdia IWF prichádza so šokujúcimi výsledkami. V ohrození sú dievčatá mladšie ako šesť rokov

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ The Independent / Foto: Pixabay)   Výskum  IWF zverejnený v The Independet priniesol šokujúce výsledky: Dievčatá mladšie ako šesť rokov…

    Vzdor voči plánom vlády. Zamestnanci RTVS protestujú a zverejnili video

    0icon

    Bratislava 24. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Premiér Robert Fico (Smer-SSD) po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády vyhlásil, že z reakcii voličov vládnych strán vníma, že…

    Silné slová Olivie Maurelovej. Prečítať by si to mali nielen rodičia

    0icon

    Rím 24. apríla 2024 (HSP/TK KBS/VaticanNews/Foto:X/Olivia Maurel)   Medzi účastníkmi nedávnej rímskej konferencie o náhradnom materstve bola aj Francúzka Olivia Maurelová, ktorá sa sama narodila…

    Dvojité štandardy produktov detskej výživy spoločnosti Nestlé

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ The Washington Post/ Euronews/ Foto: Facebook Nestlé)   Vyšetrovanie nezávislých organizácií v oblasti detskej výživy odhalilo dvojité štandardy : Spoločnosť…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA