Pľuvanec od čechoslovakistov

Na Štefánika sa za prvej ČSR pľulo aj po jeho smrti. V dielni sochára Kafku ho symbolicky vyzliekli z generálskej uniformy a odeli do ponižujúcej leteckej kombinézy. Súsošie zdegradovaného spoluzakladateľa Česko-Slovenska s dominujúcim českým levom na pylóne nám vtedy z Prahy vnútili na bratislavské nábrežie, aby sme náhodou nezabudli, kto je v unitárnom štáte pánom. A to pôvodne malo Štefánikovu sochu obklopovať päť levov!

Po desaťročiach túto zvrátenosť rehabilitovali bratislavskí čechoslovakisti. Revitalizácia kontroverzného pamätníka pred budovou SND je nielen opätovným pľuvancom na Štefánika, ale aj na všetkých národne cítiacich Slovákov. Som presvedčený, že ak nie celé súsošie, minimálne lev bude v budúcnosti z tohto miesta demontovaný a zničený, prípadne darovaný našim západným susedom. 

Je to totiž ich symbol, ktorý sa úplne nenáležite opäť vypína vysoko nad Štefánikom, čím sa stáva aj symbolom čechoslovakizmu – dominancie Čechov nad Slovákmi. Po toľkých rokoch samostatnej slovenskej štátnosti je to čosi neslýchané. História raz odsúdi opätovnú inštaláciu súsošia, ktoré je nielen odporné, ale aj dávno prežité.

Dobové reakcie slovenských osobností na reinštaláciu čechoslovakistického súsošia pri novostavbe Slovenského národného divadla a bratislavskej Eurovei v apríli 2009:

Matúš Kučera, profesor a historik:
Symbolika pomníka voľakedy znázorňovala supremáciu československej štátnosti nad osobnosťou Štefánika. Táto tradícia sa už prežila a nie je potrebné ju kriesiť.

Jozef Šimonovič, herec a recitátor:
Môj postoj je absolútne negatívny. Najmä preto, že aj pri najväčšej úcte ku Štefánikovi, pred špičkovou kultúrnou ustanovizňou nemá čo robiť ani vojak, ani zviera.

Ladislav Ťažký, spisovateľ:
Národné divadlo je sídlo Thálie a ďalších jej podriadených múz. Ten muž v kombinéze, teda vojak letec, strážený levom, má byť strážnym, ktorý k nim (múzam) nepustí divákov?

Ivan Mrva, pedagóg a historik:
Štefánikov výzor je účelovo urobený tak, aby nepripomínal jeho generálsku hodnosť a to, že bol významnou politicko-vojenskou osobnosťou.

Eva Kristinová, herečka a recitátorka:
Všetko je už vo finále a 4. mája opäť predvedieme svetu svoju nedostatočnú úctu k jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín. Dúfam, že sa dodatočne spamätáme a vytvoríme Štefánikovi pamätník na dôstojnom mieste.

Milan Laluha, výtvarník:
Socha mala mať iné miesto a najmä uniformu. Je divné, že by mal stáť pod zvieraťom.

Jozef Zajac, pedagóg:
Štefánik vyzerá otrasne. Dvadsať metrov pod levom vyzerá ako čistič topánok.

Alexander Ilečko, akademický sochár:
Je to minulosť. Lev symbolizoval český nacionalizmus. Vtedy sa Slováci snažili získať autonómiu a Česi túto otázku stále odkladali. Naopak, dali do Bratislavy leva, aby ukázali svoju prítomnosť. Chcem upozorniť, že pôvodný návrh súsošia obsahoval 5 levov okolo Štefánika. Nesúhlasím s osadením pylónu pred SND.

Viliam Pašteka, pedagóg:
Na odhalenie tohto pylónu naplánovali hostí z Francúzska, tak si neviem predstaviť, ako to dopadne. Malo by sa počkať na novú, dôstojnú sochu M. R. Štefánika.

Marián Polonský, akademický sochár:
Keď od začiatku nie je niečo dobré a čestné, nemôže to dobre dopadnúť. Celá akcia okolo Štefánikovej sochy je nečistá a výtvarne je to paškvil.

Milan Vároš, spisovateľ:
Som autorom knihy Posledný let generála Štefánika, ktorú ocenili aj Česi. Úplne sa stotožňujem s postojmi pani Kristinovej a pána Hornáčka, ktoré presadzovali na pôde Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

Ondrej Zimka, akademický maliar:
Lev ako symbol českého kolonializmu nemôže byť umiestnený nad sochou generála Milana Rastislava Štefánika.

Július Binder, vodohospodár, staviteľ Vodného diela Gabčíkovo:
Pripravovaná koncepcia umiestnenia českého leva na vysokom pylóne v predpolí so Štefánikom v leteckom odeve a tretinovej výške je dehonestujúca.

Ivan Pišút, vedec:
Je to víťazstvo čechoslovakizmu, potupa pre Štefánika a hanba pre Slovensko. Je to hrozné, že takéto monštrum sa podarilo čechoslovakistom po toľkých rokoch samostatnosti Slovenska presadiť.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Pavel Kapusta

O AUTOROVI

Som novinár, 29 rokov pôsobím v médiách. V roku 1988 som začínal v banskobystrickom štúdiu Čs. rozhlasu, po odchode do Bratislavy som pracoval v Slovenskom rozhlase, Rádiu Rock FM, denníku Smena, týždenníku Extra, denníku Slovenská REPUBLIKA, v Slovenskej televízii, 14 rokov som vydával a viedol mesačník Extra plus, od roku 2015 som šéfredaktorom spravodajského portálu napalete.sk.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 14

Celkové hodnotenie: 7.61

Priemerná čítanosť: 8707

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pán Vallo, nemôžete to robiť niekde inde? - pýta sa Milan Krajniak

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Milan Krajniak, bývalý minister práce a sociálnych vecí za Matovičových vlád, teraz líder kandidátky Kresťanskej únie do eurovolieb sa…

    Ukrajinský generál Nazarov uviedol, kedy sa zrúti obrana AFU

    0icon

    Kyjev 20. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/X/Andrej Poleščuk)   Vrchný veliteľ Syrskij sa skrýva v Kyjeve, bitky o Pokrovsk a Mirnograd už prehral, píše Konstantin Olšanskij pre…

    Beňová Bárdymu a celým Aktualitám: To my a normálna spoločnosť potrebuje ochrániť pred vašou nenávisťou, zlobou a klamstvami

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:   Monika Beňová, bývala partnerka Fedora Flašíka, sa ozvala voči ohováračskej kampani webu Aktuality. Ohradila sa najmä voči tomu, že…

    ÚHP odporúča znížiť hodnotu zákazky rekonštrukcie budovy súdu v Košiciach

    0icon

    Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča pred vyhlásením verejného obstarávania na rekonštrukciu budovy Krajského súdu (KS) v Košiciach znížiť hodnotu zákazky o 1,73 milióna eur.…

    Miami a New Orleans postúpili do play off

    0icon

    New York 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gerald Herbert)   Basketbalisti New Orleans Pelicans zvíťazili zápase play in o ôsmu nasadenú pozíciu Západnej konferencie NBA nad Sacramentom…

    Upratovanie na ministerstve vnútra – pre MNO organizujúce protivládne protesty v Rade vlády pre MNO nie je miesto

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   V Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie. Odvolal ich minister…

    Lajovič skompletizoval menoslov semifinalistov v Barcelone

    0icon

    Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6…

    Kosťuková vyradila trojku turnaja v Stuttgarte Gauffovú

    0icon

    Stuttgart 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marijan Murat)   Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. V piatkovom štvrťfinále zdolala…

    Hystéria na pozadí agónie Západu nepomôže

    0icon

    Moskva 20. apríla 2024 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Boris Grdanoski)   Sergej Lavrov má talent zhrnúť podstatu toho, čo sa deje. Niekedy mu stačí pár slov, ktoré potom "idú…

    Barbarez sa stal novým trénerom Bosny a Hercegoviny

    0icon

    Sarajevo 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Dave Thompson)   Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA