Súcit a mieruplnosť! Nekompromisný, duchovne protivojnový postoj

Darovanie zbraní, posielanie zbraní, vyrábanie zbraní, žiadosti o stále ďalšie zbrane a zarábanie na zbraniach. Toto je tragická realita našej súčasnosti. Mnohí ľudia to schvaľujú a väčšine je to úplne jedno, pretože sa starajú len sami o seba. Málokto však domýšľa prostú skutočnosť, že každá zbraň je určená na to, aby zabíjala a ničila. Takéto niečo je však v ostrom rozpore s tým, o čo sa máme ako ľudské bytosti usilovať.

V ľuďoch sa nachádza ušľachtilý cit spojenia s rodnou vlasťou, ktorý môže prerásť v odhodlanie celého národa brániť ju, ak sa jej nejaký nepriateľ snaží uškodiť, alebo ju napadne. Tento cit je pravý a správny.

Žiaľ, ale tak, ako takmer všetko v dnešnej dobe, bolo aj toto chladným rozumom strhnuté nadol. Temnota rafinovane zamenila cnosť vernosti k vlasti a odhodlanie brániť ju, za službu jedine pozemským cieľom, ustanoveným mocnými nášho sveta.

A tak mnohí, ktorí si mysleli, že verne slúžia vlasti a Stvoriteľovi, bojovali voči iným, ktorí si to mysleli tiež. A jedni i druhí po odchode z pozemského sveta so zdesením poznali, že nekonali v súlade s Vôľou Najvyššieho, pretože jednali v ostrom rozpore s tým, čo je od ľudského ducha ako od bytosti citu Stvoriteľom očakávané. Lebo všetko, v čom nie je rýdzi duchovný cit, sa stáva prekliatím vo vytváraní osudových vlákien viny za všetko zlé, čo je spôsobované bezcitným jednaním voči našim blížnym. Lebo základnou podmienkou Stvoriteľa voči každej ľudskej bytosti je, aby bola plne prežiarená citom, čo sa má prejavovať mieruplnosťou, láskavosťou a súcitom s blížnymi.

Avšak napriek týmto skutočnostiam sme sa stále doposiaľ nepoučili. Stále sú žehnané zbrane, prinášajúce nové viny tým ľudským duchom, ktorí s týmito zbraňami spôsobujú svojim blížnym smrť, bolesť a utrpenie. Títo ľudia sú duchovne stratení, pokiaľ sa nespamätajú a ich svedomie sa nerozhorí túžbou po oslobodení sa z tohto hrozného stavu.

Takáto je realita nášho sveta! Je to realita chorá a zvrátená! Je choré a zvrátené domnievať sa, že k dosiahnutiu určitých cieľov je treba obetí druhých ľudí. A aj masy najširšej verejnosti sa v tomto chorom myšlienkovom nastavení spoločnosti previňujú tým, že ľudia sú vždy ochotní plniť všetky príkazy bez toho, aby sa nad vecami pozastavili svojim citom. Svojim pasívnym a poslušným postojom sú úplne rovnako vinní, ako tí, ktorí majú priamo na svedomí zlo a biedu na zemi, a vedú ľudí do vojen.

Každý človek musí konečne pochopiť, že má v živote stáť iba sám za seba a neskrývať sa za príkazy a nariadenia iných.

Každý človek musí pochopiť, že má kráčať životom jedine v súlade s cítením svojho ducha.

Každý človek musí pochopiť, že len súcitom s blížnymi a so všetkými tvormi vo stvorení sa stávame Stvoriteľovi milí.

Každý človek musí pochopiť, že jeho vnútro má horieť duchovnou cituplnosťou, pretože len tak kráča cestou do kráľovstva nebeského a zároveň cestou k nastoleniu mieru a harmónie na zemi.

Ľudia, ktorí sa v minulých dobách, ale aj v dnešnej dobe o to snažia, sú navonok nenápadní, ale svojim vnútorným nastavením a jednaním chránia pozemský svet pred zničením, pretože žiarivosť ich osudových vlákien umožňuje tkáčom osudu votkať nádej do budúcnosti našej zeme. Lepšia budúcnosť života na zemi nikdy nespočívala vo viditeľnom boji vodcov a ich národov, ale v ušľachtilej čistote ľudí v histórii úplne neznámych, pretože jedine skrze nich mohli tkáči osudu utkať svetlé vlákna, ktoré zabránili našej planéte pred úplným zrútením.

Všetci ľudia, plní súcitu k blížnym, sú nesení zákonmi stvorenia smerom k Svetlu, za doprovodu šťastia a vďakyplnej radosti. Z ich naladenia môžu tkáči osudu tkať svet, obsahujúci viac harmónie, krásy a čistoty. Takýmto spôsobom sa posúvajú k Svetlu nie len títo konkrétni jednotlivci, ktorí vybočujú z radu súčasného myšlienkového nastavenia väčšiny, ale týmto spôsobom je posúvaný k Svetlu celý náš svet.

Do všetkého súčasného marazmu a do všetkej súčasnej rozumovej pokrivenosti však začína prenikať čoraz viac Svetla. Svetlo Pána prichádza, aby ľudí vyslobodilo zo zovretia temna.

Aby ale jeho príchod mohol byť vnímaný ako niečo, čo prináša požehnanie a povzbudenie, a nie ako niečo, čo všetko od Svetla vzdialené spaľuje, treba sa začať usilovať o prebudenie vlastnej cituplnosti. Treba povzniesť svoje vedomie nad všetky doterajšie ľudské hmotné ciele a na prvé miesto postaviť city živej láskyplnosti a súcitu s blížnymi. Toto je krok, vedúci k obnoveniu spojenia s vyššími úrovňami stvorenia, v ktorých sa život riadi inými princípmi, než tu na zemi.

Nech človek prežíva vo svojom živote čokoľvek, vždy si má udržiavať živé svoje smerovanie do ríše Ducha, čo znamená, že v tomto zmysle má formovať svoje chcenie, myslenie a jednanie. Touto cestou napokon dospeje k osvieteniu vlastného ducha, ktorý je potom schopný prekonať a povzniesť sa nad všetko, čo je ešte v súčasnosti odvrátené od Svetla. Je schopný povzniesť sa nad to a prekonať to vľúdnosťou a úsmevom, trpezlivosťou a láskyplnosťou srdca, alebo všeobsiahlým, úprimným odpustením.

Toto je cesta, ktorou je treba kráčať! Kto to nechápe, nechce pochopiť a považuje to za zbytočné, ten je odtrhnutý od všetkého zmysluplného v našom stvorení. Takýto človek kráča s väčšinou ľudstva po bludných cestách, smerujúcich do čoraz hutnejších sfér ľadovej bezcitnosti.

Nedopusťme to! Snažme sa v sebe prebudiť živé cítenie, chcenie dobra, čistotu a dobrotivý vzťah k blížnym, prostredníctvom čoho bude náš duch smerovať k Svetlu a zároveň prinášať viac Svetla na našu zem.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Milan Šupa

O AUTOROVI

Som človek presvedčený o tom, že to skutočné, pravé a pravdivé je možné uvidieť len vnútorným zrakom.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 102

Celkové hodnotenie: 21.84

Priemerná čítanosť: 1002

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Udinese je po víťazstve v Parme 3:2 nový líder Serie A

    0icon

    Rím 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/Ansa-Serena Campanini)   V 4. kole talianskej Serie A zvíťazili futbalisti Udinese Calcio na pôde FC Parma 3:2 po druhopolčasovom obrate.…

    Slovenky v 6. kole remizovali s Rumunskom, muži podľahli Grécku

    0icon

    Slovenskí reprezentanti prehrali v 6. kole Šachovej olympiády v Budapešti s Gréckom 1:3. Ich krajanky remizovali v pondelok s Rumunskom 2:2.

    Slovenky proti USA v plnej sile, Lipták: "Môžeme iba prekvapiť"

    0icon

    Pätica slovenských tenistiek Anna Karolína Schmiedlová, Rebecca Šramková, Viktória Hrunčáková, Renáta Jamrichová a Tereza Mihalíková figuruje v nominácii na duel 1. kola finálového turnaja Pohára…

    Verona bez Slovákov prehrala na ihrisku Lazia Rím 1:2 v 4. kole Serie A

    0icon

    Rím 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)   Futbalisti Lazia Rím vyhrali v dueli 4. kola talianskej Serie A nad Hellasom Verona 2:1. V tabuľke sa…

    Komisia začala vyšetrovanie Manchester City pre porušenie finančných pravidiel

    0icon

    Londýn 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Twitter)   Nezávislá komisia začala v pondelok vyšetrovať Manchester City pre podozrenie z porušenia finančných pravidiel. Úradujúci majster a druhý súper…

    Vo veku 63 rokov zomrel Gary Shaw, s Aston Villou vyhral ligu i EPM

    0icon

    Londýn 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Bývalý anglický futbalista Gary Shaw zomrel vo veku 63 rokov na následky zranení, ktoré utrpel pri páde. Aston Ville…

    Kéry: "Je svet na pokraji tretej svetovej vojny ?"

    0icon

    Bratislava 17. septembra 2024 (HSP/Facebook / Foto: X @Keir_Starmer)   Zatiaľ čo prakticky celá Európa bojuje s ničivými dopadmi dažďov a valiacej sa vody, ktorá…

    Priama linka: Roman Michelko: Nesieme náklady vládnutia

    0icon

    Bratislava 17. septembra 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)   Momentálna situácia v kultúre nás priviedla k tomu, že sme si do štúdia pozvali poslanca NR SR a…

    Dunaj v Bratislave kulminuje pri výške asi 950 centimetrov

    0icon

    Dunaj v Bratislave kulminuje. Výška vodného stavu osciluje okolo 950 centimetrov. V Devíne sa hĺbka vody v Dunaji pohybuje okolo 900 centimetrov. Slovenský hydrometeorologický ústav…

    Putinovým slovám dalo váhu možno niečo úplne iné

    0icon

    Moskva 17. septembra 2024 (HSP/advance/Foto:TASR/AP-Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin, telegram)   Tentoraz Putinove slová o reakcii Ruska na údery v hĺbke krajiny vzal Západ vážne, píše…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Michal Durila

    Marián Tkáč

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA