Funguje dlhodobo Ministerstvo obrany SR ako práčka peňazí s americkým šrotom?

Vráťme sa k nákupu amerického šrotu v podobe stíhačiek F-16. Medzi opozíciou a koalíciou vládne vzácna zhoda v nákupe tohto šrotu. Prečo? Nákup sa začal realizovať za vlády súčasného prezidenta Petra Pellegriniho v decembri 2018, kedy bola podpísaná zmluva na nákup 14 stíhačiek F-16. Samozrejme pripravovala sa už skôr za vlády R. Fica. Po nástupe vlády zapredancov Slovenska v roku 2020 pokračoval v aktivitách realizácie tohto obchodu s americkým šrotom bývalý minister obrany J. Naď podozrivý zo špionáže pre USA. Prvé dve stíhačky pristáli v Kuchyni s veľkou slávou v júli 2024 s približne dvojročným omeškaním. Samozrejme za včasné nedodanie stíhačiek Američania neplatili žiadne penále. Slovenskí politici si ich netrúfli od Američanov za omeškanie vyžiadať. Okrem toho ich pilotovali americkí piloti, čo je hanba a dôkaz o zlej príprave našich letcov, keď ich nedokázali odpilotovať na Slovensko.

Toto obrovské plytvanie financií ide na vrub všetkých spomenutých vlád, ktoré obhajovali uvedený nákup ako nevyhnutnosť pre obranu SR. Nie je to však pravda. Balík štrnástich stíhačiek Slovensko nepotrebuje pre svoju obranu. Zvlášť ak ide o zastarané stíhačky i keď prešli modernizáciou a boli označené ako F-16 C/D Block 70. Prototyp F-16 bol vyrobený v roku 1974 a odvtedy táto stíhačka prešla mnohými úpravami. Faktom je, že množstvom úprav sa kvalita starej stíhačky nezlepší do takej miery, aby bola plne hodnotná inej konkurencii na trhu. Je určená výslovne pre štáty, ktorým USA nemajú záujem predávať najmodernejšiu techniku. Úplným výsmechom je, že USA poskytli na stíhačky len šesťmesačnú záruku. Je to preto, lebo modernizovaná verzia určená pre Slovensko je technologicky zastaraná a oproti novým moderným modelom pomalá.

Americký šrot F -16 „sňali“ z oblohy aj Srbi v roku 1999 vrátane vtedajšej americkej pýchy a symbolu amerického letectva „neviditeľného“ bombardéra F – 117A pri Budanovci. Išlo o jediný verejne priznaný prípad. Ani slovo v médiách o tom, že boli poškodené ďalšie tri stroje, ktoré potom museli núdzovo pristáť v Bosne a Macedónsku. Dedinčania pilotov potom naháňali po poli s vidlami, zbili ich a odovzdali srbským úradom. Stojí za zmienku, že srbská protilietadlová obrana stroje poslala k zemi pomocou protilietadlového raketového systému S-125 sovietskej výroby z roku 1970. Hitom sa v Srbsku stala veta: „Prepáčte, nevedeli sme, že je neviditeľný“. V roku 2008 letectvo USA F-117A vyradilo z výzbroje. Stali sa technologickou hanbou USA. Boli jednoducho v boji nepoužiteľné.

Stíhačka F-35 Lightning II vyrobená spoločnosťou Lockheed Martin stojí približne 80 miliónov dolárov. Patrí medzi modernejšie americké stíhačky. Vlani na jeseň mala technické problémy pri lete v Južnej Karolíne. Pilot sa katapultoval a stíhačka zmizla. Aby bola komédia dokonalá, Američania ju nevedeli nájsť (asi preto, že bola použitá stealth technológia :-))), a preto požiadali verejnosť, aby im s hľadaním stíhačky pomohla. Stíhačka „nadupaná“ rôznou elektronikou si zmyslela hrať sa na schovávačku. Pritom F-35 je rádovo o dve triedy kvalitnejšia stíhačka ako F-16. Vlani za polroka sa pri cvičeniach rozbilo sedem kvalitnejších strojov ako F-16. Boli aj smrteľné následky. Dôvody havárií sú dobre utajované.

Rusom sa v rámci REB (Rádio elektronický boj) stačí zamerať na elektroniku a radar F-16 a stíhačka bude slepá, až kým nepadne na zem. Rusi určite nebudú čakať na ohrozenie svojho územia týmito lietadlami. Stačí im ničiť letiská pre F-16 alebo utajené dráhy vzletu, ktoré Ukrajinci budujú. Ruská rozviedka v tomto smere odvádza dobrú prácu. Okrem toho Ukrajina nemá dostatok pilotov a F-16 budú riadiť piloti agresívneho Západu. Krajiny odkiaľ budú stíhačky štartovať sa okamžite stanú legitímnym cieľom Ruska. Základný výcvik na F-16 trvá cca pol roka a výcvik na ostrý boj minimálne dva roky. Ukrajinskí piloti nebudú schopní pilotovať tieto stroje bez problémov. V boji keď výsledok závisí od reakčného času pilota a jeho manévrovacích schopností s lietadlom prehrajú s ruskými pilotmi na celej čiare. Preto možno očakávať, že F-16 na Ukrajine budú padať ako hnilé hrušky. Okrem toho, ak ruský pilot vo svojom stroji zapne prostriedky REB rušiaci všetku elektroniku v okolí okrem svojej vlastnej, môže pokojne útočiť na slepého nepriateľa. Amerického šrotu v podobe F-16 sa zbavuje aj Holandsko a Dánsko, ktoré dostalo súhlas od USA na odovzdanie týchto strojov Ukrajine.

Prvé F-16 dorazili aj na Ukrajinu. Zatiaľ sa nevie o aký typ stíhačky ide. Ukrajinci si však nemusia robiť žiadne ilúzie, že dostanú modernejšie stroje. Dostanú tzv. výmety vojenských skladov. Je predsa lepšie nemať náklady na likvidáciu a rozobratie nepoužiteľných strojov a je lepšie predať ich štátu, ktorý ich zničí vo vojne. Niet žiadnych pochýb, že Rusko má F-16 dávno prečítané a bude ich nemilosrdne posielať k zemi. Nebezpečné pre eskaláciu vojny do Európy je to, že stíhačky F-16 sú schopné niesť jadrové zbrane a rakety s vysokým dosahom. Preto už Rusko vyhlásilo, že F-16 sa stanú legitímnym cieľom aj mimo územia Ukrajiny ak budú zasahovať do konfliktu. Táto skutočnosť Američanom vyhovuje, pretože ich cieľom je rozšíriť vojnu do Európy, ale bez americkej účasti. Európa je skutočné slepá a hluchá, ak verí USA ako údajnému spojencovi. USA sú hlavným vinníkom vojen vo svete po skončení druhej svetovej vojny.

V júli t. r. už boli zaznamenané prelety F-16 z krajín NATO vo vzdušnom priestore hraničiacom s Ukrajinou. Niektoré lety sa uskutočnili s vypnutými transpondérmi. Znamená to, že lietadlá NATO sa pripravujú na vojenské operácie proti Rusku hlavne z územia pobaltských štátov, Poľska a Rumunska. S vysokou pravdepodobnosťou sa zločinci z NATO pripravujú na spustenie leteckých operácií na Ukrajine a poľské letectvo sa pripravuje na vstup do vojny. To všetko na pokyn USA.

Ruskí piloti si v boji poradia nielen s torzom ukrajinských pilotov, ale aj so zle vycvičenými americkými, či inými západnými pilotmi. Je totiž veľký rozdiel pre Západ bojovať proti pilotom napríklad z Iraku alebo Sýrie a bojovať proti ruským pilotom. F-16 v boji proti ruským moderným lietadlám a vynikajúco vycvičeným ruským pilotom budú len dočasne lietajúcou rakvou.

Na tomto linku: https://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/mishaps-and-accidents/

si môžete pozrieť havárie stíhačiek F – 16 pri cvičných letoch. Padali ako spomenuté hnilé hrušky. Koľko ich padlo v skutočnom boji Američania utajujú. Je to preto, lebo s vysokou pravdepodobnosťou by sa tento exkluzívny šrot stal nepredajným. Budúce obete slovenských pilotov F-16 preto pôjdu na vrub tých, čo ich objednali. Aj Air and Space Forces Magazin uvádza tu:

https://www.airandspaceforces.com/usaf-sees-no-widespread-safety-issues-with-f-16s-despite-recent-crashes/

že počas cvičení v rokoch 1975 – 2019 bolo zničených pri nehodách až 338 stíhačiek F-16. Dôvodom prečo sa staré stroje F-16 dobre predávajú aj dnes je, že pilotáž nie je náročná a nevyžaduje mimoriadne vedomosti. A samozrejme nízka cena. Nízka cena však nie je prípadom Slovenska. Dali sme za 14 kusov cca 1.5 mld. eur, čiže za jeden kus viac ako 107 mil. eur. Cena jednej stíhačky F-16 C/D Block 70 je podľa odborníkov z Aero Time cca 63 mil. USD viď:

https://www.aerotime.aero/articles/27553-top-10-most-expensive-fighter-jets

Slovensko zaplatilo v prepočte za jeden kus cca 116 mil. USD !!! Jediný kus sme preplatili o 53 mil. USD. Spolu sme preplatili stíhačky o 742 mil. USD čiže skoro o 100%. !!!

Komédia zohraná vrcholovými predstaviteľmi štátu pri príležitosti pristátia amerických šrotov F-16 na Slovensku v júli má zalepiť ústa verejnosti. Niet ani zrnko pravdy na tom, že stíhačky budú hrať hlavnú úlohu pri obrane štátu a už vôbec nemajú nič spoločné zo suverenitou. Tento šrot suverenitu štátu nevylepší, ak sa slovenskí štátni predstavitelia budú správať v rozpore so záujmami štátu a v súlade s americkými záujmami. Určite by som miesto uvedených stíhačiek kúpil stroje oveľa modernejšie. Pre slovenské potreby stačí maximálne sedem kusov kvalitných stíhačiek. Za ušetrené peniaze by som kúpil radšej tri-štyri kusy systému protiraketovej obrany S-400 alebo 500. Tieto zariadenia by pokryli celé územie Slovenska proti raketám namiereným proti Slovensku. Podobné systémy Slovensko nemá. Ak by sa Slovensko riadilo suverénnou politikou v obrane, kúpilo by napríklad o dve tretiny lacnejšie, ale omnoho výkonnejšie ruské alebo čínske stroje. Totálne najlepšou stíhačkou bude nová SU-57, ktorá príde na medzinárodný trh na budúci rok. Je biedou slovenskej politiky, že jej predstavitelia prijali americký diktát na kupovanie amerického šrotu a že slovenský rozpočet musí kŕmiť americký blahobyt založený na smrti ľudí.

Á propos: Zaujímalo by ma aké boli pre predstaviteľov štátu provízie z obchodov v oblasti obrany napríklad za posledných 8 rokov. Túto informáciu sa nikto nikdy nedozvie z dôvodu totálneho zabetónovania informácií a z toho dôvodu, že provízie sa stali nástrojom štátnej politiky. Uvedené plytvanie finančnými zdrojmi je trestuhodné. Zvlášť keď si uvedomíme, že sme v stave kolabujúceho zdravotníctva, školstva, sociálneho a dôchodkového systému, keď trh práce funguje len zotrvačnosťou, keď sa vyhovárame, že peniaze nie sú na dopravnú infraštruktúru, keď vieme, že pol milióna ľudí existuje v štádiu chudoby a že tretina ľudí žije z ruky do úst a pod. Funguje teda dlhodobo Ministerstvo obrany SR ako práčka peňazí? Alebo tunelovanie financií a utajené provízie nie sú na Slovensku trestný čin?

viac na:

https://www.securityoutlines.cz/nova-generacia-stihacich-lietadiel-slovenske-f-16-vs-ceske-f-35/

https://www.hlavnespravy.sk/je-nasa-okupacia-len-otazkou-casu-dlhodobe-plany-americanov-na-nasom-uzemi-odhalene/1740547

https://edition.cnn.com/2023/09/17/us/south-carolina-fighter-jet-pilot-ejects/index.html

Z mesta SNP Ivan Štubňa

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 396

Celkové hodnotenie: 24.21

Priemerná čítanosť: 2420

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Novým vlastníkom Slovana Bratislava sa stala spoločnosť JTRE

    0icon

    Novým vlastníkom hokejového klubu HC Slovan Bratislava sa stala spoločnosť JTRE sports & entertainment a.s. Od doterajšej majiteľky Eleny Hrubej odkúpila väčšinový 57-percentný podiel. Transakciu…

    Premiér: Niektoré štátne sviatky by zároveň nemuseli byť dňami pracovného voľna

    0icon

    V rámci konsolidácie by sa dali finančné prostriedky získať aj tým, že by niektoré štátne sviatky neboli zároveň dňami pracovného voľna. Vyhlásil to v pondelok…

    Na území Grécka pretrváva zvýšené riziko lesných požiarov

    0icon

    Na území Grécka pretrváva zvýšené riziko lesných požiarov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR preto odporúča byť obozretný, nezdržiavať sa v postihnutých oblastiach,…

    Smer-SD bude mať 17. novembra slávnostný snem

    0icon

    Strana Smer-SD bude mať 17. novembra slávnostný snem v Bratislave pri príležitosti 25. výročia vzniku strany. Informoval o tom premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico…

    Toto Vám dnes nesmie ujsť

    0icon

    Bratislava 9. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák,AP-Markus Schreiber,Facebook)   Pozrite si krátky videosúhrn dňa. Všetko dôležité v skratke vo videu [video src="https://hev.cdn.platon.sk/podcast/1462-720.mp4" poster="https://hev.cdn.platon.sk/podcast/1462.jpg"]

    RÚVZ chystá pre školy v Banskej Bystrici a Brezne aktivity zamerané na ústne zdravie

    0icon

    Pri príležitosti Európskeho dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá na 12. septembra, bude Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici aj v tomto roku vykonávať…

    Prečo je Scholzov mierový plán veľkou novinkou

    0icon

    Berlín 9. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Kin Cheung, Pool)   Scholzov mierový plán, ktorý predpokladá zastavenie vojny na frontovej línii, ak skutočne, ako tvrdia médiá, existuje, je…

    Premiér: Medzinárodná spoločnosť by mala uznať, že na Ukrajine nemôžu bojovať jednotky, ktoré používajú nacistické označenia

    0icon

    Antifašizmus a pripomínanie si obetí holokaustu musí byť základnou chrbticou štátneho vzdelávacieho programu. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si v pondelok v Múzeu…

    Mikulec avizuje zvolanie mimoriadneho výboru k aktuálnym témam

    0icon

    Osobitný kontrolný výbor Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) by mal na budúci týždeň rokovať o aktuálnych bezpečnostných témach. Zvolanie…

    Vallo: Je smutné, že ani porážka fašizmu nepriniesla porážku neznášanlivosti

    0icon

    Je smutné, že ani porážka fašizmu po vojne nepriniesla porážku rasovej či náboženskej neznášanlivosti a nepriniesla ju doteraz. Skonštatoval to primátor Bratislavy Matúš Vallo pri…

    FOTO DŇA