Pán prezident Pellegrini vráťte sa z obláčka na pevnú zem

Pán prezident uplynul mesiac, čo ste sa ujali úradu prezidenta Slovenskej republiky. Váš inauguračný prejav väčšina politikov, ale hlavne občania SR prijali vysoko pozitívne. Inauguračné prejavy prezidentov posielajú odkaz o tom, ako sa bude hlava štátu správať v kresle prezidenta, čo sú hlavné priority prezidenta a prísľuby do budúcnosti. To všetko je potvrdené sľubom prezidenta.

Úloha verejnosti a objektívnych médií spočíva v kontrole slov a činnosti politikov vrátane prezidenta. Slová a činy vysokých politikov nesmú byť prázdne, bezobsažné a nesmú sledovať iné záujmy ako sú záujmy SR. Slovensko nástupom P. Pellegriniho do funkcie prezidenta dostalo nádej, že po 10 premrhaných bábkových rokoch (Kiska a Čaputová) nadobudne funkcia prezidenta opäť vážnosť medzi občanmi.

Prezident SR ako hlava štátu má možnosť ovplyvňovať politiku na domácej i medzinárodnej scéne. Niektoré kroky prezidenta však boli už od začiatku nepochopiteľné. Uveďme si nasledujúce príklady. Po eurovoľbách boli karty zamiešané tak, že EÚ bude s najvyššou pravdepodobnosťou musieť prehodnotiť svoju nátlakovú stratégiu voči slabším štátom. Čoraz väčší význam nadobudne presadzovanie národných záujmov členských štátov EÚ tak, aby boli vzájomne konformné. Ak nedôjde k súladu, dá sa očakávať, že problémy sa budú riešiť za rokovacím stolom. Nie však z pozície sily alebo vydierania EÚ voči slabším štátom. Výsledok by mal byť vzájomný konsenzus, porozumenie, vyváženosť a dosiahnutie želateľného kompromisu. To všetko tvorí základ dobrých vzťahov medzi EÚ a členskými štátmi.

Činnosť prezidenta Pellegriniho v Bruseli koncom minulého mesiaca oceňujem a domnievam sa, že jeho úsilie o vrátenie stratených pozícií po ohováračskej kampani opozície bude úspešné. Na druhej strane jeho lobing v prospech M. Šefčoviča považujem za nesprávny. Súhlasím s tým, že Šefčovič je skúsený politik, ale vo svojej pozícii eurokomisára bol skôr proeurópsky napriek tomu, že európske ciele neboli v súlade so slovenskými záujmami. Slovenskí europoslanci majú v náplni práce plnenie prospešných cieľov pre EÚ. Tie však musia byť v súlade s cieľmi Slovenska. V tomto smere som nezaznamenal nejaké úspechy M. Šefčoviča. To, čo je v EÚ nezdravé, je biznis funkcií. Ja ti dám taký post, ty mi dáš onaký post, ja ti vyjdem v ústrety v niečom a ty na oplátku tiež. Bez ohľadu na odbornosť. Nerozhoduje odbornosť, ktorá by mala byť zárukou rozvoja EÚ, ale boj o korytá a lobing v prospech silných štátov bez ohľadu na občanov EÚ.

Prezident Pellegrini sa stretol v Bruseli aj so Stoltenbergom, ktorý končí vo funkcii šéfa NATO. „Vyžaloval“ sa mu o bezpečnostnej situácii na Slovensku a požiadal ho v pozícii prosebníka, aby zabezpečil obranyschopnosť SR. Suverénny prezident takto nevystupuje. Stoltenberg veľmi dobre vie, čo sa na Slovensku deje v bezpečnostnej oblasti. Pellegrini predsa musí vedieť, že Naďova a Korčokova klika robila systémové protislovenské kroky, ktoré boli odsúhlasené Stoltenbergom. Okrem toho Stoltenberg vo funkcii generálneho tajomníka NATO končí a určite nemá záujem o Slovensko. Stretnutie so Stoltenbergom bolo len propagačné pre tzv. pí ár. Jeho nástupca bude M. Rutte, bývalý holandský premiér, ktorý je zárukou pokračovania proamerickej politiky na čele NATO. Rutte má zvláštnu schopnosť priťahovať pozornosť politickými škandálmi. Vyslúžil si od Guardianu za to prezývku „teflónová značka“. Viď tu:

https://www.theguardian.com/world/2023/jul/10/mark-rutte-everyman-dutch-pm-whose-teflon-powers-finally-waned-netherlands

S vysokou pravdepodobnosťou bude posledným generálnym tajomníkom NATO pred jeho rozpadom.

Ďalej vyjadrenia prezidenta Pellegriniho a iných predstaviteľov SR na summite NATO vo Washingtone sú poľutovaniahodné pretože sú v príkrom rozpore s Programovým vyhlásením vlády. Prezident Pellegrini tu:

https://spravy.rtvs.sk/2024/07/slovensko-je-pripravene-prispiet-na-balik-pomoci-ukrajine-vyhlasil-prezident-pellegrini/

uviedol: „Vo svojom vystúpení som deklaroval ochotu a pripravenosť Slovenska podporiť vytvorenie nového finančného balíka pod gesciou NATO, do ktorého Slovensko bude musieť prispieť v sume blížiacej sa 105 miliónom eur“. Ďalšie Pellegriniho vyjadrenia sú podporou vojny. Svoju rétoriku zmenil. Kým nebol prezidentom, kládol akcent na mier. Dnes o mieri z jeho strany ani zmienka. Nestotožňujem sa s vyjadreniami prezidenta a považujem ich za jeho súkromné politické vyjadrenia, ktoré sú navyše v rozpore so želaniami veľkej väčšiny voličov. Jeho súkromné stanoviská ho neoprávňujú, aby hovoril v mene Slovenska. Či sa to niekomu páči alebo nie, momentálne sme svedkami preformátovania moci vo svete. Diktátora – USA nahradia politici multipolárneho sveta, ktorí chcú žiť v mieri a v pokoji budovať svoje krajiny vo vzájomne výhodnej spolupráci. Svedčí o tom aj rozširujúce sa spoločenstvo BRICS, predpokladaný budúci pád dolára ako svetovej reverznej meny a pod. NATO ak prežitok studenej vojny zanikne. Bezpečnosť sveta sa bude budovať úplne na iných ako diktátorských a vraždiacich spôsoboch USA. Poklonkovanie USA a NATO je v rozpore so suverénnou politikou a záujmami Slovenska a takúto politiku treba odsúdiť. Z vyjadrení trojice Pellegrini, Blanár, Kaliňák na summite sa zdá, že všetci páni zaspali dobu. Horšie však je, že svojimi vyhláseniami ohrozujú suverenitu Slovenska a stavajú ho do role poníženého služobníčka. A to je pre voličov terajšej koalície a prezidenta obrovské sklamanie.

Á propos. Dokument NATO prijatý vo Washingtone pod názvom Vyhlásenie z Washingtonského summitu… je obyčajný pamflet, plný lží, ktorý má za úlohu „stmeliť“ lokajské štáty USA. Napr.

V bode 1. sa uvádza: NATO je obranná aliancia. Spájajú nás spoločné hodnoty: individuálna sloboda, ľudské práva, demokracia a právny štát. Dodržiavame medzinárodné právo a ciele a princípy Charty Organizácie Spojených národov a zaväzujeme sa presadzovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách.

NATO nie je obranná aliancia, ale útočná zločinecká organizácia, ktorá je bezpečnostným rizikom pre celý svet. Niektoré príklady – páchanie zločinov v bývalej Juhoslávii, na Blízkom východe a Afganistane, vyprovokovanie Ruska na vojenský zásah na Ukrajine. Zaujímavé je, že medzi spoločnými hodnotami sa nenachádza MIER. Je to zámer, aby NATO mohlo beztrestne pokračovať vo svojich zločinoch po celom svete. NATO na čele s USA nedodržiava medzinárodné právo ani nerešpektujú OSN. Veta v ktorej tvrdia, že: „…zaväzujeme sa presadzovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách“ je diktát USA. Svet sa nepotrebuje riadiť pravidlami vymyslenými v USA, ale platnými medzinárodnými zákonmi, dokumentami a rezolúciami všeobecne uznávaných medzinárodných organizácií ako napri. OSN, Viedenský dohovor a pod.

https://zemavek.sk/minister-obrany-kalinak-sa-vybral-inym-smerom-ako-bolo-zelanie-volicov/

Z mesta SNP Ivan Štubňa

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 393

Celkové hodnotenie: 24.23

Priemerná čítanosť: 2414

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Premiér: August 1968 pripomína, kam môže viesť politika jedného správneho názoru

    0icon

    Dvadsiaty prvý august 1968 nám pripomína, kam môže viesť politika jedného správneho politického názoru a odmietanie suverénnych a odvážnych postojov. Vyhlásil to premiér Robert Fico…

    Krátky videosúhrn dňa

    0icon

    Bratislava 21. augusta 2024 (HSP/Foto:Screenshot)   Pozrite si krátky videosúhrn dňa. Všetko dôležité v skratke vo videu [video src="https://hev.cdn.platon.sk/podcast/1140-720.mp4" poster="https://hev.cdn.platon.sk/podcast/1140.jpg"]

    Materské školy budú financované zo štátneho rozpočtu

    0icon

    Materské školy (MŠ) majú byť financované zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní…

    Muž zo strechy obchodného centra v Bratislave je v rukách polície

    0icon

    Muž, ktorý sa v stredu nachádzal niekoľko hodín na streche obchodného centra v Bratislave, skončil bez zranení v rukách polície. TASR o tom informovala bratislavská…

    Generálna prokuratúra skontrolovala 12 zariadení na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie

    0icon

    Generálna prokuratúra (GP) SR skontrolovala doteraz 12 zariadení, ktoré sú určené na výkon ochranného ústavného liečenia a detencie. V niektorých z nich boli zistené viaceré…

    SNS v parlamente nepodporí zvýšenie ceny mýta, návrh už schválila vláda

    0icon

    Koaličná SNS v Národnej rade (NR) SR nepodporí návrh zákona, ktorým štát zvýši cenu mýta. Návrh pritom na stredajšom rokovaní schválila vláda. So zvyšovaním poplatkov…

    Ochranári žiadajú zákaz ťažby v biotopoch hlucháňa na Muránskej planine

    0icon

    Iniciatíva My sme les a občianske združenie (OZ) Prales žiadajú zákaz náhodnej ťažby v biotopoch hlucháňa hôrneho na Muránskej planine. Podľa ochranárov je veľká časť…

    Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy naďalej pokračuje

    0icon

    Banská Bystrica 21. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy naďalej pokračuje. Denné koncentrácie peľu paliny a inváznej ambrózie dosiahnu alergiologicky významné koncentrácie…

    Blcháč: Z Liptovskej nemocnice odchádzajú odborníci, verím, že pomôže petícia

    0icon

    Liptovská nemocnica s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši zaznamenala odliv kvalifikovaných odborníkov. Na stredajšej tlačovej konferencii na to upozornil tamojší primátor Ján Blcháč. Podľa neho to…

    SaS zakladá iniciatívu Pravicový blok, pridávajú sa tri mimoparlamentné strany

    0icon

    Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) zakladá iniciatívu Pravicový blok. Jej cieľom je boj proti populizmu, ktorý pre Slovensko predstavuje ohrozenie demokracie. K iniciatíve sa…

    FOTO DŇA