Advent, jeho význam a zvyky s ním spojené

Advent (po latinsky adventus = príchod) začína prvou nedeľou po 26. novembri. Tento rok to vyšlo na nedeľu 29. novembra – a bude končiť západom slnka na Štedrý deň. Každá z nadchádzajúcich štyroch nedieľ  má svoje špeciálne meno. Po železnej príde bronzová, strieborná a nakoniec zlatá.

Pre kresťanov je advent začiatkom liturgického či cirkevného roku a vyznačuje sa dvojím očakávaním – slávnosťou narodenia Ježiša Krista (24. decembra) a jeho zmŕtvychvstaním (na Veľkú noc).
V kresťanských krajinách sa advent slávi približne od 6. storočia.

Najviditeľnejším symbolom adventu je adventný veniec. Bez sviečok sa používa na zdobenie dverí. Ten so sviečkami slúži k symbolickému odpočítavaniu štyroch adventných týždňov. Zvyk postupného zapaľovania sviečok na adventnom venci sa k nám dostal až v druhej polovici 20. storočia  z Nemecka. 

Veniec predstavuje symboliku Kristovho kríža alebo tiež Božiu  večnosť a jednotu a má jasne dané pravidlá, ako by mal vyzerať. Vetvičky ihličňanov, z ktorých je vyrobený, predstavujú život. Dávnejšie sa často používali aj nevyzdobené slamené vence, ktoré odháňali zlých duchov a tým zabezpečovali do domu požehnanie.

Dôležité sú farby. Farbou adventu je fialová. Vyjadruje dôstojnosť a pokánie. Sviečky a stuhy na venci by tak mali byť fialové s výnimkou tej tretej v poradí – tá je totiž zasvätená priateľstvu  a mala by byť ružová. Sviečky sa zapaľujú proti smeru hodinových ručičiek. Časté sú i vence s piatou, bielou sviečkou uprostred. Tá sa zapaľuje na Štedrý deň a symbolizuje Krista.

K adventu patrí tiež pôst, spánok na tvrdom lôžku a zákaz sexu. Zakázaná je aj hlučná zábava či ohováranie. Naopak žiadúce sú každodenná návšteva rannej omše a konanie dobrých skutkov.

O farbách adventu

Tradičnou farbou adventu je, ako bolo spomenuté,  fialová. Evanjelici v Amerike ju nahradili modrou farbou. V Európe sa začali užívať aj vence s bielymi sviečkami, pretože biela farba je tradične braná ako slávnostná farba. U protestantských cirkví sa používajú aj štyri červené sviece. To sa rozšírilo aj k nám a veniec s červenými sviečkami je teraz asi najrozšírenejšou farebnou kombináciou.

Symbolika sviečok na venci

1. sviečka – zapaľuje sa  na prvú  adventnú – železnú – nedeľu. Tohto roku to bolo 29. novembra. Sviečka sa volá  Nádej. Podľa starých zvykov by ju malo zapáliť najmladšie dieťa rodiny.
2. sviečka – zapaľuje sa na druhú adventnú – bronzovú – nedeľu. Tohto roku to vyšlo na 6.decembra. Sviečka sa volá Mier. Podľa starých zvykov by ju malo zapáliť najstaršie dieťa rodiny.
3. sviečka – zapaľuje sa na tretiu adventnú – striebornú – nedeľu. Tohto roku to vychádza na 13. decembra. Sviečka sa volá Priateľstvo a mala by byť ružovej farby. Na tretiu adventnú nedeľu podľa zvyklostí zapaľuje sviečky matka rodiny.
4. sviečka – zapaľuje sa na štvrtú adventnú – zlatú – nedeľu. Tohto roku vychádza na 20. decembra. Sviečka sa volá Láska. Podľa tradícií sviečky na štvrtú adventnú nedeľu zapaľuje sviečky otec rodiny.

5. sviečka – zapaľuje sa na Štedrý deň po západe slnka. Je biela a je zasvätená Kristovi. Na moderných vencoch chýba, alebo sa dáva do stredu.
Pokúsme sa nadchádzajúce dni nepokaziť si zhonom a naháňaním po obchodoch, a skúsme zachovať duchovný obsah adventu –  radosť, lásku, úsmev, pohladenie, bozk a pochopenie.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Eva Filipová

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 3

Celkové hodnotenie: 5.76

Priemerná čítanosť: 4765

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Toto rozhodnutie jednoznačne odhalilo komu o čo ide

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)   Generál Jozef Viktorín (Republika) sa na sociálnej sieti zamyslel na finančnom pomocou Ukrajinou. Jeho príspevok vám prinášame v…

    Podľa europarlamentu vyhral Pellegrini vďaka ruským vplyvom

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   „Neskutočné. Pellegrini bol vraj zvolený za prezidenta vďaka ruskému vplyvu. Tak to odhlasoval Europarlament,“ napísal v…

    Predpoveď počasia na piatok

    0icon

    Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Dnes bude slnečno. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

    Kultový konštruktér Newey je údajne na odchode z Red Bullu

    0icon

    Paríž 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Red Bull Racing F1 Fans Forever )   Kultový konštruktér monopostov F1 Adrian Newey je údajne na odchode z Red Bullu.…

    Ostrihoňová sa bojí únosu

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot youtube)   Tento týždeň sme zaznamenávame „čierny štvrtok“ pre slovenské verejnoprávne médiá... Ešte v stredu večer na mítingu Progresívneho Slovenska (tzv.…

    Matovič sa vyjadril k šokujúcemu správaniu svojho poslanca

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR – Jaroslav Novák)   Tento týždeň sme priniesli správu o nešportovom správaní poslanca OĽaNO Viliama Tankóa na galavečeri bojových…

    Ak bez NATO, tak môžeme: Európania sa pripravujú na vojnu s Ruskom

    0icon

    Moskva 26. apríla 2024 (HSP/ria/Foto: vygenerované AI)   V americkej propagande zameranej na Európu dominuje kľúčová téza: boj s Ruskom o Ukrajinu je životne dôležitý…

    Enrico Letta: „Oveľa viac než len trh“ (Jednotný trh budúcnosti) – viac únie, menej suverenity

    0icon

    Rím 25. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot twitter)   Bývalý taliansky premiér Enrico Letta predniesol na aprílovom samite Európskej rady (O samite sme informovali sme o tom tu)…

    O slniečkárskych pokrytcoch a slobode médií

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/ Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (SMER-SSD) vo svojom nedávnom príspevku na sociálnej sieti Telegram pripomenul tým, ktorí dnes…

    Jourová po stretnutí s Ficom či Šimkovičovou vyjadrila svoje obavy

    0icon

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať. Ich podpora je dôležitá najmä pre jedinečnosť verejnoprávnych vysielateľov na mediálnom trhu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ministerstva…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA