V boji s vymysleným COVIDom padol za obeť obetavý 48-ročný lekár z Oravy

„Je to určite vymyslené. Tá choroba existuje, ale je vymyslená. A je to ďalší druh chrípky,” vysvetľoval spoluobčanom do TV kamery ochorenie COVID-19 poslanec Marián Kotleba na septembrovej schôdzi NRSR… V tom istom čase sa už v nemocniciach a ambulanciách v 1.línii, mimo dohľadu kamier, odohrával boj skutočný…

12.okt. Pravda.sk: Všeobecný praktický lekár z Oravy, ktorý skončil s ochorením COVID-19 v ružomberskej nemocnici je stále v kritickom stave. Obľúbený lekár ochorel pred 3 týždňami.
„Môžem potvrdiť, že je u nás hospitalizovaný 48-ročný lekár, ktorý je pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu,“ povedala hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) Petra Dišková. Stav pacienta je stále vážny. Dišková doplnila, že momentálne leží v ružomberskej nemocnici 55 ľudí s koronavírusom, z nich 9 je na pľúcnej ventilácii, 2 pacienti, vo veku 57 a 70 rokov, cez víkend zrejme ochoreniu podľahli, no potvrdiť to ešte musí pitva. Zo zdravotníckeho personálu ÚVN Ružomberok je pozitívnych a v karanténe 32 zamestnancov.
Lekár pochádza z Námestova, no už niekoľko rokov ordinuje v zdravotnom stredisku v Lokci. Nakazil sa na pracovisku.
„Pán doktor je tu veľmi potrebný a dúfame, že čoskoro sa vráti… Atmosféra v Lokci je napätá. Keď sa to ľudia dozvedeli, vystrašilo ich to. Nastala panika a mnohí vykresľovali rôzne čierne scenáre… Veríme ale, že náš lekár sa z toho dostane. Je to veľký dobráčisko, želáme mu skoré uzdravenie,“ dodal prednosta Dulík.

14.okt. NovýČAS: Čaká sa na zázrak!
Dvetisíc pacientov, starosta, kolegovia, kamaráti a najmä najbližší sa modlia za lekára Rastislava(48), aby svoj boj so zákerným koronavírusom vyhral. Ordinuje už takmer 15 rokov v Lokci, okr.Námestovo, kde si vďaka láskavému prístupu získal aj mnoho pacientov z priľahlých dedín. Námestovčan je už vo veľmi vážnom stave.
„Má 2 sestričky, jednou z nich je jeho manželka. Je nám to veľmi ľúto, čo sa stalo. Veríme, že sa uzdraví. V obci je veľmi obľúbený a dochádza za ním pre jeho láskavý prístup aj veľa ľudí z iných dedín, určite má minimálne dvetisíc pacientov,“ hovorí M.Valčičák, starosta obce Lokca. Podľa zistení redakcie NovýČAS je zdravotný stav lekára naozaj veľmi vážny a za jeho uzdravenie sa modlia nielen najbližší, ale aj priatelia a známi.
„Je to kolega, začínali sme na obvode zhruba v rovnakom čase. Bol som mu na svadbe,“ prezradil smutne všeobecný lekár a zároveň viceprimátor Námestova Rastislav Zanovit. Svojho menovca, s ktorým ho spájajú rôzne spomienky, bol navštíviť aj v nemocnici v Ružomberku. „Bol som za ním v piatok, doniesol som mu 150g vitamínu C a poprosil sv.Šarbela, nech to otočí. V tejto fáze to otočí už len zázrak,“ dodáva so slzami v očiach. Príbeh chorého lekára chytil za srdce jeho kolegov z celého Slovenska.
[príbeh svätca, ku ktorému sa modlil, nájdete i tu na konci]
„Celý svoj život bojoval s chorobami iných, veľmi dúfam, že aj boj s vlastnou chorobou vyhrá. Celý lekársky stav súcití s jeho rodinou a priateľmi. Nášmu kolegovi a pánovi doktorovi želáme veľa síl, aby boj vyhral,“ vyjadril slová podpory šéf lekárskeho odborového združenia MUDr. Peter Visolajský. Zároveň však musel priznať krutú pravdu. Myslí si, že takýchto prípadov bude pribúdať. Preto prosí verejnosť i politikov o podporu, ktorú zdravotníci teraz veľmi potrebujú. „Je dôležité, aby sme zdravotníkov pri ich práci čo najviac chránili. Vyzývam aj iných kolegov, aby nepodceňovali toto ochorenie a aby sa dostatočne chránili,“ dodal Dr.Visolajský.
Podľa informácií z nemocníc sa už infekčné oddelenia v Martine a Ružomberku naplnili vážnymi prípadmi, teraz nastane reprofilizácia oddelení. Na pomoc Orave a Liptovu poslala vláda aj armádu. V nemocnici v Ružomberku majú podľa Diškovej 106 reprofilizovaných lôžok. „Z nich je 54 obsadených, pričom 9 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii…“

19.okt.VEČER Zilinak.sk: Všeobecný praktický lekár MUDr. Rastislav Melek s ambulanciou v obci Lokca na Orave dnes zomrel na ochorenie COVID-19. Informoval o tom Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vo večerných hodinách na FB:
„So smútkom v duši a slzami v očiach, sme prijali správu o úmrtí všeobecného lekára MUDr. Rastislava Meleka. Vždy pomohol tomu, kto potreboval, neodmietol a urobil vždy, čo mal… a bojoval do poslednej chvíle. Budete chýbať, pán doktor,“ uviedli v ozname z Odboru zdravotníctva ŽSK. 48-ročného lekára hospitalizovali v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, niekoľko týždňov bol pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Pre zdravotníkov, ktorí ho poznali, bol skromný, vľúdny a pacientami veľmi obľúbený. Doteraz bolo na Slovensku potvrdených celkom 92 úmrtí pacientov na ochorenie COVID-19, najviac ich pribudlo práve tento mesiac. Momentálne máme 1.úmrtie zdravotníka na koronavírus.

V oficiálnych štatistikách zatiaľ ešte nie je
„Na Slovensku pribudlo v pondelok 6 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19,“ informovala v neskorých večerných hodinách hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Išlo o pacientov v Čadci, v Humennom, vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne a 2 úmrtia vo Fakultnej nemocnici v Prešove. Prípad oravského lekára tak zatiaľ v oficiálnych štatistikách nefiguruje. Na Slovensku dosiaľ pitva potvrdila 98 úmrtí pacientov na ochorenie COVID-19. Viac ako polovicu z úmrtí zaznamenali v tomto mesiaci. „V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov s novým koronavírusom alebo s podozrením naň. Na JIS je 21 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov,“ priblížila Z.Eliášová.
(Zdroj: Pravda.sk, Aktuality.sk)

Manželka zosnulého lekára Rastislava:
“Nikdy som nepísala na FB verejné statusy, ale teraz musím. Bola som jeho manželka 14 rokov, nikdy nebýval chorý. Zanechal má tu aj s 10 r. dieťaťom a neviete si ani len predstaviť aká je to bolesť. Všetkým naveriacim odkazujem, áno zomrel na COVID. CT pľúc to potvrdilo. Boli úplne zničené. A predtým bol úplne zdravý. Takže všetci čo píšu, že sa ich to netýka, je len otázkou času, kedy sa ich to dotkne.”

Zlatica Kušnírová:
“To je veľmi zlé, ľudia sa boja, no nič pre záchranu neurobia. Neviem, prečo sú ľudia takí zlí, asi potrebujú od života facku, až budú plakať za svojím blízkym.”

obrázok.png

Odpočinutie večné daj im, Pane, a svetlo večné nech im svieti. Nech odpočívajú v pokoji…

  • Svätý Charbel Makhlouf (8.máj.1828 – 24.dec.1898)
    Je známy ako pustovník z Annaya. Tento maronitský kresťan, už za života považovaný za svätca, žil na juhu Libanonu v chudobnej roľníckej rodine. Keď mal 14 rokov, utiahol sa do jaskyne, dnes nazývanej Jaskyňa svätca, aby sa tam v tichu modlil. Neskôr v kláštore Rádu libanonských maronitov v Annay. Prijal meno Charbel (Sarbel, Jerbello), bol vysvätený za kňaza r.1859. Zomrel na Štedrý deň v r.1898. Niekoľko mesiacov neskôr sa okolo jeho hrobu začali diať mimoriadne udalosti, ľudia tam videli žiariace svetlá. Odvtedy tam chodia pútnici z celého sveta, ktorí sa modlia za uzdravenie. Mnohí sa skutočne vyliečili. Keď otvorili rakvu, našli telo v stave, akoby ho pochovali iba včera. Preniesli ho teda do novopostavenej kaplnky, kde ho pochovali. Roku 1927 sa začal proces jeho blahorečenia, a tak rakvu znovu vyniesli na povrch. Mnísi a veriaci, ktorí sa tam zišli, videli z truhly vytekať tekutinu. Domnievali sa, že do nej prenikla voda, preto ju znovu otvorili. Telo bolo nedotknuté rozkladom a malo teplotu živého človeka. Na čele mŕtveho boli kvapky potu. Keď ich predstavený utrel, na šatke ostal odtlačok tváre. V deň, keď sa v r. 1950 exhumovalo jeho telo, boli na príhovor otca Charbela uzdravení mnohí chorí, hluchí, nemí, slepí, ochrnutí – púhym dotykom jeho hrobu alebo krvou, alebo často jednoduchou modlitbou v jeho mene. K hrobu Charbela začali prichádzať pútnici, katolíci aj veriaci iných vierovyznaní, prinášali chorých a modlili sa za ich uzdravenie. Mnohí z nich sa skutočne vyliečili.
  • 5.dec.1965 počas II.vatikánskeho koncilu pápež Pavol VI. vyhlásil Charbela Makhlufa za blahorečeného a…
    9.okt.1977 ho pripísal do zoznamu svätých
  • Tajomstvo fotografie svätého Charbela
    Od momentu, keď mladý Charbel vstúpil do kláštora, nikto okrem spolubratov nevidel jeho tvár a nikto ho ani nefotografoval. 8.mája 1950 v deň jeho 122.narodenín prišli k jeho hrobu 4 maronitskí misionári. Pomodlili sa a urobili si tam spoločnú fotografiu spolu so strážnikom, ktorý dohliadal na poriadok na mieste odpočinku otca Charbela. Po vyvolaní fotografie zistili, že sa vedľa misionárov nachádza aj postava tajomného mnícha s bielou bradou a kapucňou na hlave. Experti vylúčili fotomontáž. Najstarší žijúci mnísi, ktorí sv.Charbela poznali ešte osobne, si všimli, že na fotografii je on a že tak vyzeral v posledných rokoch svojho života.

obrázok.png

. . .

Drahí priatelia,
prečítajte si, prosím, aj môj predchádzajúci článok:

MUDr.Lipták šíri nákazlivú chorobu – BLUDY! Koľko mu zomrie pacientov?

2.okt. nás MUDr. Peter LIPTÁK vo svojich blogoch na HlavnéSprávy.sk+Pravda.sk poučoval: „Chráni nás rúško pred infekciou Covid a pred infekciami všeobecne? …“ [Pokrač.článku]

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Mária Benová

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 24

Celkové hodnotenie: 0.73

Priemerná čítanosť: 5544

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    RpMS uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný na sociálnej platforme

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Rada pre mediálne služby (RpMS) na stredajšom (24. 4.) zasadnutí po prvý raz uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný…

    Národné parky a cyklotrasy by mohli mať snímače na zber dát

    0icon

    Na cyklotrasách, v národných parkoch aj v niektorých vrchoch v Prešovskom kraji by mohli pribudnúť nové snímače. Prinášali by informácie o pohybe cyklistov a turistov…

    Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Prijatie vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny v predloženej podobe výrazným spôsobom navždy zmení vzhľad krajiny…

    Poslanci vo štvrtok začali rokovaním o skrátených legislatívnych konaniach

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 7. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o skrátenom legislatívnom konaní niekoľkých vládnych návrhov zákona. Následne by sa o nich…

    Chodec medzi Stupavou a Lozornom doplatil na tmavé oblečenie

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/NYSDOT)   Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke neosvetleného chodca z Poľska a motorového…

    Pozývame vás na slávnostné ukončenie výstavy mladých srbských umelcov

    0icon

    Piešťany 25. apríla 2024 (HSP/Foto:CYRILOMETODIADA)   Dom umenia Piešťany, CYRILOMETODIADA, o. z., Nadácia PRO PATRIA a Spolok Srbov na Slovensku vás pozývajú na slávnostné ukončenie…

    Ministerstvo zdravotníctva hľadá nového riaditeľa žilinskej nemocnice aj vedenie nemocnice Poprad

    0icon

    Bratislava 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na post riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Hľadá tiež…

    V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie

    0icon

    Bratislava 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Ján Krošlák)   V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie. Vyplýva to z informácií, ktoré pre TASR uviedol hovorca Krajskej…

    Pojednávanie o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka bolo odročené na máj

    0icon

    Trnava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR) Aktualizované 25. apríla 2024 o 9:57 Pojednávanie o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka bolo vo štvrtok na Okresnom súde Trnava v…

    Šéfkou dopravnej komisie bude viceprimátorka Kratochvílová

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Novou šéfkou bratislavskej komisie dopravy a informačných systémov bude viceprimátorka Bratislavy Tatiana Kratochvílová. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) zobralo vo…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA