Záchrana letiska o 5 minút 12

Korupcia a zlé spravovanie verejného majetku ničí dlhodobo Slovensko. Tá najviac viditeľná korupcia je na národnej úrovni, menej zjavná, ale rovnako škodlivá je aj tá na krajskej a komunálnej úrovni. Takmer zlikvidované letisko v Piešťanoch, nedostatok sociálnych zariadení, rozpredané zdravotnícke zariadenia kraja, štedro dotované kontroverzné resocializačné zariadenie Čistý deň a viacero opustených chátrajúcich budov ostali škvrnami z 15-ročného pôsobenia župana Tibora Mikuša. 

Práve kauza pripravovanej a ohlásenej likvidácie piešťanského letiska bola impulzom môjho vstupu do župnej politiky na jeseň 2016. Okrem katastrofálneho (ne)manažovania letiska k zlej situácii prispeli aj neúmerne vysoké odmeny členom manažmentu. Ako aktivistka som od roku 2016 vystupovala proti jeho pripravovanej likvidácii a upozorňovala na potrebu jeho zachovania a rôzne podozrivé okolnosti. Oslovila som vedenie OĽANO a začali sme bojovať za jeho záchranu. Likvidáciu sa nakoniec podarilo odvrátiť. Tu sa ukázala sila spolupráce. Veľmi pomohol aj občiansky odpor Seniorského parlamentu Piešťan a petícia za jeho záchranu, ktorú podpísalo niekoľko tisíc ľudí, odvaha bývalého viceprimátora Piešťan Tomáša Hudcoviča, s ktorým sme o dianí na letisku informovali na tlačovke v NRSR a niekoľkých ďalších osobností. Bol iniciovaný poslanecký prieskum a bývalý župan (ktorý bol mimochodom od roku 2009 šéfom predstavenstva Letiska Piešťany!) od likvidácie nakoniec upustil.

Tlačová konferencia OĽANO 21.11.2016

Foto: Tomáš Hudcovič, bývalý viceprimátor Piešťan, Lucia Drábiková (autorka blogu), Veronika Remišová, Jozef Viskupič, poslanci NRSR.

Predstavenstvo Letiska Piešťany, a.s. počas pôsobenia Tibora Mikuša, nezávislý s podporou Smer-SD, KSS, SNS, ex-HZDS, ex-Nová demokracia, (ktorý mimochodom kandiduje do NRSR za SNS) v rokoch 2009-2017 nevyvíjalo žiadne aktivity smerujúce k rozvoju letiska a hospodársky výsledok sa prepadal do čoraz väčšieho mínusu. Okrem katastrofálneho (ne)manažovania letiska k zlej situácii prispeli aj neúmerne vysoké odmeny členom predstavenstva a dozornej rady. Tieto síce neboli od roku 2010 vyplácané, ale stále sú nárokovateľné a boli aj viacerými bývalými členmi orgánov letiska súdne vymožené. Celková výška dlhu spôsobeného nevyplatenými odmenami od 1.8.2010 do 30.10.2016 bola 608 388 EUR. Tu je prehľad odmien v porovnaní s inými malými letiskami: 

Odmeny členom orgánov spoločností prevádzkujúcich vybrané letiská 2012-2015 v eurách (-)

Odmeny členom orgánov spoločností prevádzkujúcich vybrané letiská 2012-2015 v eurách

Odmena členov orgánov spoločností prevádzkujúcich ybrané letiská na jedného cestujúceho v rokoch 2012-2015 v eurách (- )

Odmena členov orgánov spoločností prevádzkujúcich ybrané letiská na jedného cestujúceho v rokoch 2012-2015 v eurách

Škandalóznymi boli aj rôzne pôžičky od právnických osôb, ktoré mali záložné práva na zariadenia a pozemky letiska vrátane prístupových ciest a  dokonca časti príjazdovej dráhy(!). Dodnes sa viacero bývalých členov manažmentu s Letiskom súdi o vyplatenie odmien, viacerým aj vyplatené boli, napríklad bývalému kontrolórovi Mestta Trnava (!).

Keď bolo na 29.11.2016 zvolané valné zhromaždenie s jediným bodom – likvidácia letiska a situácia sa zdala beznádejná, kontaktovala som vedenie OĽANO a vystúpila som na tlačovke v NR SR 21.11.2016. Postupne aj po poslaneckom prieskume vychádzali na svetlo ďalšie zvláštne fakty. Výpočet dlhov na odmenách doplnil aj bohatý zoznam veriteľov so zlatými padákmi. V rokoch 2012, 2013 a 2014 žiadalo 7 členov predstavenstva a dozornej rady vyplatiť odmeny vo forme 8-násobkov ich platov. Dvaja z nich dokonca žiadali 2-krát 9-násobok platov. Dôvodom malo byť ukončenie funkčného obdobia, hoci sa následne vrátili na tie isté pozície. 

V novembri 2017 sa Jozef Viskupič stal predsedom TTSK a ja som bola zvolená za župnú poslankyňu. Po týchto voľbách dalosti nabrali rýchly spád a bezprostredná likvidácia letiska bola zažehnaná. Jozef Viskupič podnikol množstvo krokov na stabilizáciu a konsolidáciu pomerov na letisku, rokoval s predstaviteľmi Ministerstva dopravy i Mestom Piešťany, vybudoval novú príletovú halu, TTSK podal projekt na vybudovanie integrovaného parkoviska, ktoré bude slúžiť cestujúcim i návštevníkom Piešťan. V júni 2018 sa na letisku uskutočnil medzinárodný workshop s názvom Šanca pre malé regionálne letiská, na ktorom vystúpili viacerí riaditelia regionálnych letísk zo Slovenska a Českej republiky, erudovaní odborníci a vysokoškolskí pedagógovia. Workshop priniesol mnoho podnetov a kontaktov s cieľom podporiť rozvoj a využitie letiska.

Ako funguje letisko dnes

Za prvých 730 dní sa nám podarilo zachrániť a finančne stabilizovať Letisko Piešťany, ktoré postupne „rozlietavame.“ V lete 2019 začali lietať z Piešťan letné charterové lety do Antalye a Hurghady, celkovo bolo uskutočnených 31 charterových letov,po prvýkrát v histórii letiska. Na júnovom zastupiteľstve podporili letisko aj piešťanskí poslanci, schválili peňažný vklad 688.500 eur do základného imania letiska, čo zodpovedalo výške daňovej pohľadávky Letiska Piešťany, a.s. voči Mestu Piešťany. Tržby letiska sú k dnešnému dňu dvojnásobné oproti roku 2018. V budúcej sezóne sa počíta s navýšením letov a s ďalšími destináciami.

Táto skúsenosť mi ukázala, že má význam sa verejne angažovať a že aj jednotlivec, ak má podporu, môže veľa zmeniť. Ďalšou cennou skúsenosťou bolo, že OĽANO okamžite reagovalo na môj podnet, hoci som vtedy bola pre nich neznámou aktivistkou. Navyše Jozef Viskupič splnil svoj predvolebný sľub, že zachráni letisko, hoci tomu už takmer nikto nedával šancu.

Situácia na Letisku Piešťany bola obrazom toho, ako sa na Slovensku narábalo a žiaľ stále na mnohých miestach stále narába s verejnými financiami, na komunálnej, župnej aj na národnej úrovni. Peniaze, ktoré sú vynakladané nehospodárne, však v konečnom dôsledku poškodzujú obyčajných ľudí, ktorí potom nemajú dostupné potrebné služby, starostlivosť. Preto pokračujem vo svojej snahe a uchádzam sa o váš hlas aj vo voľbách do Národnej rady SR v roku 2020.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Lucia Drábiková

O AUTOROVI

Volám sa Lucia Drábiková. Mám 45 rokov, som vydatá, mám tri deti. Žijeme v Piešťanoch. V roku 2020 som bola zvolená za poslankyňu NRSR. Pôsobím vo Výbore pre sociálne veci.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 4

Celkové hodnotenie: 1.4

Priemerná čítanosť: 842

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA