„NA STRÁŽ!“ – minulosťou ZAŠPINENÝ pozdrav, vťahovaný do doby, do ktorej absolútne nepatrí. Článok pre všetkých, ktorí vo veci nemajú jasno.

Diskutér: „Pozdrav „Na stráž!“ vo mne vzbudzuje odpor z dôvodov mnohým dobre známych. Počiatky vzniku tohto pozdravu sú mi známe, ale i tak mám averziu k tomuto pozdravu…“

Odpoveď: „Tento pozdrav je v skutku nezmyselný prežitok z pohľadu súčasnosti.

Na stráž čoho máme byť pripravený? Na stráženie čoho a koho poukazuje dnes tento pozdrav? Nepoukazuje náhodou na typ manipulácie a propagandy, ktorá má za úlohu sfanatizovať určitú skupinu obyvateľstva?

Jedná sa o zámer a zjavnú manipuláciu na jednej strane a na strane druhej je tento počin podobný tomu, ako keby sme v dnešnej dobe začali hovoriť predštúrovskou slovenčinou.

Zamyslime sa preto nad skutočnými zámermi tých, ktorí niečo takéto vťahujú do dnešnej doby a nad bezmyšlienkovitosťou tých, ktorí niečo takéto papagájujú a používajú!

Svedčí to  žiaľ aj o nechápavosti ľudí, ktorí niečo tak patetické a mimo realitu vytiahli do dnešnej doby, s ktorou absolútne nesúvisí. Je v tom naivita, dokonca hlúposť a neschopnosť chápať realitu života v jej súvislostiach.

Proti totalite systému máme bojovať zbraňami akceptovateľnými v dnešnej dobe, akceptovateľnými a zrozumiteľnými.

Nežiť teda minulosťou, ale využiť zdravé, slušné, normálne, no zároveň vysoko efektívne možnosti prítomnosti a nie vyťahovať tak staré a sprofanované veci z dôb, ktoré sú už dávno za nami.

Veď je to len na smiech a možno i do plaču nad toľkou zadubenosťou Slovákov. O slepej stádovitosti a fanatizme tak, ako to vidíme napr. u mnohých voličov v ĽSNS, ani nehovoriac.

Ľudia, začnite už konečne normálne premýšľať a normálne konať!….

Reakcia: „Tentoraz s Vami nemôžem súhlasiť, pretože podľa vašej logiky by sme mali aktualizovať aj hymnu…„

Odpoveď: „Porovnávať hymnu, teda jej hlboký a nadčasový duchovný odkaz pre Slovensko, s pozdravom, patriacim do špecifickej doby v našej minulosti, je nemožné. To ako keby ste slnko porovnávali s mesiacom. Pozdrav “Na stráž!” je v našom regióne do veľkej miery zašpinený, zdehonestovaný a túto skutočnosť z “pamäti národa” nevymažete.

Zabúda sa však na vývoj, kŕčovito sa tu lipne na starých heslách a poučkách, ale doba sa zmenila.

V minulosti boli naši predkovia kreatívni a tým aj bdelí, teda tvorili, boli v pohybe. Oni vytvárali tie tradície, ktoré tu dnes máme a my len opakujeme ako také papagáje a nič netvoríme a tak to jediné, čo má zaujať verejnosť, je vyťahovanie vecí, ktoré do našej, tejto doby, absolútne nepatria.

Mentálne sme zdegenerovali, preto sa pohybujeme v takýchto strnulých húštinách myslenia. Hrabeme sa v minulosti, hádame sa, čo ako bolo a potenciál dnešnej doby nám uniká medzi prsty.

O týchto nezmysloch, o tomto spiatočníctve – nemyslí sa tým teda len pozdrav “Na stráž!” – bude ešte popísané, aby sa tí, ktorí majú v sebe ešte schopnosť zdravo premýšľať a tým sa aj vyvíjať, mohli dostatočne jasne zorientovať.

Celkom na záver – rozumný a duchom bdelý človek, sa pridŕža iného, oveľa obsažnejšieho a skutočne nadčasového hesla “Odvážne vpred, je Bohu milé!”

Toto je aj jediná možná cesta, pre dnešnú dobu nielen u nás, na Slovensku…“

Reakcia: „Mne išlo len o poukázanie na to, ako boli a sú dehonestované odkazy predkov, či už v našom, či medzinárodnom meradle. No a iste mi uznáte, že bez poznania minulosti sme odsúdení si ju prežiť znovu…“

Odpoveď: „Dehonestovanie minulosti a jej prekrúcanie, má skutočne neblahý vplyv na vývoj v spoločnosti. Očisťovanie tejto našej minulosti však nie je vyhradené pre túto dobu!

Chýba nám k tomu ČAS a skutočné POZNANIE.

Žijeme v dobe, keď už NEMÁME ČAS doslova sa utápať v tomto oživovaní minulého, čím nám uniká prítomnosť s jej nezmerným potenciálom mnohé zmeniť, doslova “pomedzi prsty”. Dnes prebiehajú na Zemi prípravy na udalosti tak kardinálneho významu, o ktorých takmer nikto ani len netuší a ani nemôže tušiť, lebo plytvá drahocenným časom, silou a energiou, z dnešného pohľadu doslova na zbytočnostiach.

To ako keby vážne chorý človek, ktorému medicínsky zostáva max. rok života, trval na tom, že ešte musí stihnúť dokončiť si napr. rozbehnuté vysokoškolské vzdelanie, namiesto toho, aby urýchlene a zo všetkých síl hľadal možnosti a spôsoby, ako svoju chorobu potlačiť a svoj stav zvrátiť, pretože každá choroba sa vyliečiť dá. I tá najťažšia!

Zhrnuté a podčiarknuté – nemáme už na nič iné čas, len na to, ako sa konečne prebudiť z tohto duchovného spánku a urýchlene začať pracovať na záchrane svojej i sveta!“

Reakcia: „Ja si zasa myslím, že každý, kto používa tento pozdrav, symboly z tohto obdobia a oslavuje I. Slovenskú republiku, sa sám degraduje na bezcharakterného človeka, nemajúceho žiadnu úctu k obetiam II. svetovej vojny…“

Odpoveď: „Nezabúdajme na to povestné “vylievanie vaničky aj s dieťaťom”. Veci treba posudzovať objektívne, čím sa vyhneme všetkým manipuláciám, napríklad aj s našou minulosťou a históriou.

Predovšetkým netreba opomenúť fakt, že na históriu sa máme možnosť DNES dívať komplexne, lebo tie udalosti vnímame ako celok od začiatku až po ich zavŕšenie. Vieme, ako začali a ako skončili, v našom príkladne napríklad udalosti II svetovej vojny.

No my sa dnes doslova hráme na premúdrelých, než objektívnych a spravodlivých.

My dnes vidíme, ako sa veci okolo tohto zverstva rodili, ako prebiehali a ako skončili. Ale ponorme sa do tej doby v jej začiatku.

Nikto nevedel, ako sa veci budú vyvíjať a tobôž nie ľudia na Slovensku. Nebol internet, televízia, rádiá, printové médiá boli len vo veľkých mestách, nebola teda informovanosť a neboli tie vedomosti, ktoré máme dnes v komplexnom nazeraní na tú dobu.

Bola to doba plná očakávaní a zmien a nikto nevedel dopredu, napríklad v druhej polovici tridsiatych rokov minulého storočia, akým smerom sa budú udalosti vo svete vyvíjať a komu sa dá veriť a komu nie.

Ľuďom i vtedy chýbalo skutočné Poznanie o živote, aby si mohli utvoriť o dobe, v ktorej žijú, zdravý úsudok a podľa toho sa aj zachovať.

Veď si to prenesme do prítomnosti. Dnes je doba vykresľovaná tisícorakým spôsobom a vôbec nevieme, ku ktorému smerovaniu a úsiliu sa máme pridať, hoci tzv. vlastenectvo na nás máva svojimi chápadlami z každej strany.

Vy sama sa chcete dnes tak isto nejako rozhodnúť, alebo sa rozhodujete, resp. ste sa už rozhodli, no niekto v budúcnosti i Vás môže súdiť za to, prečo ste sa rozhodli takto a že ste sa rozhodli špatne, lebo ten pozorovateľ budúcnosti bude mať ucelené informácie o dnešku, ale i o tom, čo sa udeje za 5 rokov či o desať.

Môžete sa rozhodnúť špatne napr. v tom zmysle, že to, alebo koho ste sa rozhodli podporovať dnes, sa môže v blízkej dobe zvrhnúť na niečo scestné a tým pádom viac spoločensky škodlivé, ako pomáhajúce a tak i toto Vaše rozhodnutie bude automaticky a z povahy veci samej v budúcnosti – rovnako neobjektívnymi ľuďmi – hádzané do „jedného vreca zla“.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým?

Preto neposudzujme veci a udalosti z minulosti tak jednostranne a neobjektívne. Ešte dnes žije pomerne veľké množstvo veľmi starých ľudí na Slovensku, ktorí v dobe, o ktorej píšeme, žili nezávisle na sebe, chodili na stredné či vysoké školy, ktorí sa dnes nepoznajú a nepoznali sa ani vtedy, ale ktorí svorne vypovedajú, že doba, o ktorej tu je reč, Slovensku, teda ľuďom, žijúcim v ňom, mimoriadne priala, bol rozkvet a vývoj.

To, že vtedajší politici urobili aj chyby, to áno, no kto je bez chyby?

Má nás predsa upokojiť fakt, že sa nikto nemôže vyhnúť následkom svojich pochybení. Preto nesúďme a nebuďme jednostranní, lebo ak budeme, zaraďujeme sa tým medzi nástroje zla na Zemi a toto asi nijaký normálny človek nechce…“

Reakcia: “Tento pozdrav vznikol a používal sa desaťročia pred samotným vznikom Slovenského štátu, či Hlinkovej gardy, ktorá navyše tento pozdrav používala v upravenej podobe. Démonizovanie, či kriminalizácia slovného spojenia „Na stráž!” preto nemôže vo svetle faktov obstáť…”

Odpoveď:Démonizovanie a kriminalizácia tohoto pozdravu by bolo skutočne už za čiarou. Nič to však nemení na skutočnosti, že pri triezvom pohľade na používanie tohoto pozdravu DNES, nám nemôže “vyjsť iný výsledok”, ako je podrobne popísaný vyššie.

Zdraviť sa takýmto pozdravom dnes, je teda poriadne “pristrihnuté za vlasy”, patetické, až smiešne. Veď je to práve aj tento pozdrav, ktorý je nedávnymi historickými udalosťami v našom regióne sprofanovaný a doslova zašpinený tak, ako sa o tom vecne píše v článku.

Máme byť BDELÍ a máme BRÁNIŤ SLOBODU DUCHA a tým aj pozemskú slobodu.

Ale bdelosťou brániť a nie vyťahovať v určitom papagájovaní veci zjavne patriace do našej minulosti, ktoré samozrejme môžu byť patrične zušľachtené v budúcnosti, korešpondujúc tak zdravý spoločenský vývoj.

Ak nerešpektujeme tento zdravý vývoj, tak nám nezostáva nič iné, len papagájovať prvky z minulosti, lebo vo svojej strnulosti na viac nemáme!

Tiež neopomenuteľnou časťou blogu je aj fakt, stojaci za obsahom nasledujúceho citátu:

“Nepoukazuje /tento pozdrav/ náhodou na typ manipulácie a propagandy, ktorá má za úlohu sfanatizovať určitú skupinu obyvateľstva?”

Práve poukázanie na tieto rozvetvujúce sa skutočnosti, je autorovým zámerom.

Nech sa zdraví kto ako chce, ale dáva tým len vizitku o sebe, či sa vyvíja, alebo sa vo svojom nemiestnom spiatočníctve degraduje na človeka, ktorý sa dá ľahko manipulovať, až sfanatizovať…pekný deň

Ešte jeden hodiaci sa citát z blogu: “Zamyslime sa preto nad skutočnými zámermi tých, ktorí niečo takéto vťahujú do dnešnej doby a nad bezmyšlienkovitosťou tých, ktorí niečo takéto papagájujú a používajú!

Svedčí to žiaľ aj o nechápavosti ľudí, ktorí niečo tak patetické a mimo realitu vytiahli do dnešnej doby, s ktorou absolútne nesúvisí. Je v tom naivita, dokonca hlúposť a neschopnosť chápať realitu života v jej súvislostiach.

Proti totalite systému máme bojovať zbraňami akceptovateľnými v dnešnej dobe, akceptovateľnými a zrozumiteľnými.

Nežiť teda minulosťou, ale využiť zdravé, slušné, normálne, no zároveň vysoko efektívne možnosti prítomnosti a nie vyťahovať tak staré a sprofanované veci z dôb, ktoré sú už dávno za nami…”

/pokračovanie … v ďalších aktuálnych témach/

 

K diskutujúcim: 

 

Plná podpora, vďaka a úcta všetkým diskutérom, ktorí diskutujú na úrovni, konštruktívne, objektívne a slušne, teda ako ľudia. Patrí vám veľké Ďakujem!

P.S. Žiadam všetkých diskutérov, aby komunikovali ako ľudia a nie ako “stredovekí primáti”, ako to vidieť v ostatných diskusiách tu, i po sieťach…zároveň plná podpora a česť všetkým diskutérom, ktorí diskutujú na úrovni konštruktívne, objektívne a slušne, teda ako ľudia. Ďakujem!

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ľuboš Ďurfina

O AUTOROVI

Dar života sme dostali od Boha Stvoriteľa.

Od Boha skutočného a nie takého, akého nám vykresľujú zblúdilé náboženstvá!

Tento Dar chcem pred Bohom obhájiť predovšetkým tým, že budem o Bohu zvestovať v pravdivom svetle, tak, aby to pomohlo prebudiť k skutočnému životu čo najviac duchovne spiacich ľudí.

Riadim sa heslom "Odvážne vpred, je Bohu milé!" a tiež najvyšším prikázaním hľadajúceho:

"Kto sa nenamáha, aby Slovo Pána aj správne pochopil, ten sa previňuje!"

Nemali by sme tiež zabúdať, že človek má predovšetkým povinnosti voči svojmu Bohu a až potom práva! Zodpovedné plnenie povinností, dáva človeku práva a v tomto je zakotvená i veľká dôvera v Boha, pričom dôverovať môže len ten, kto žije svoj život, v čo najintenzívnejšom súzvuku, s Božou Vôľou!

Práve takéto vnímanie reality, by malo byť celoživotným snažením každého z nás...

Milí čitatelia, nech sa i vám darí, v tomto bohumilom úsilí, pre dosiahnutie statusu PRAVÉHO ČLOVEČENSTVA.

Pekný deň všetkým ľuďom dobrej vôle...

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 92

Celkové hodnotenie: 5.64

Priemerná čítanosť: 5654

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    HC Prešov - Vlci Žilina 1:5 vo 4. finále, Žilina do extraligy

    0icon

    Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v…

    Slovensko a Srbsko majú záujem posilniť spoluprácu

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v piatok 19. apríla 2024 v Bratislave nového veľvyslanca Srbskej republiky…

    Zadržali muža z iránskeho konzulátu v Paríži, mal atrapy granátov

    0icon

    Paríž 19. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Thomas Padilla)   Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného…

    Slováci do Fínska bez Petrasa, Hazalu, Zálešáka a Krchňavého

    0icon

    Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája…

    SaS podá návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru

    0icon

    Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej…

    Ostrá debata v parlamente : "Shut Up! Idiot!"

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/ Telegram / Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Dnes to v parlamente opäť raz iskrilo. Do slovného konfliktu sa dostal…

    Ministerstvo kultúry upozorňuje - Slušne ale rázne: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre aj v zahraničí!

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Výrazné žlté farby, amplióny, exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvíl v ružovej šiltovke, s náušnicou v uchu a k tomu…

    Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslav Košírer)   Slovensko je v počte väznených osôb na nelichotivom druhom mieste v rámci EÚ, konštatoval Michal Sedliak. Na pôde…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny - Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

    0icon

    Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-World Press Photo and taken by Julia Kochetova) Aktualizované 19. apríla 2024 20:22 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa…

    Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

    0icon

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA