Viac ako občiansku, potrebujeme ľudskú spoločnosť

Ľudská bytosť v jej plnosti vykazuje jednotu a rovnováhu hmotnej a nehmotnej (duševná, duchovná) zložky ľudského bytia. Táto homeostáza má existenčnú a existenciálnu zložku (chápanú ako vrstvy, rozmery) .
Existenčná rovná sa telesná a hmotná zložka: Vyžaduje naplnenie telesných (biologických, fyziologických) a hmotných (materiálnych) potrieb.
Existenciálna rovná sa netelesná, nehmotná zložka: Vyžaduje naplnenie netelesných, nehmotných (duševných a duchovných) potrieb.
Ateisti „nemusia“ delenie existenciálnej zložky na duševnú a duchovnú vrstvu. Spájajú ich v jedno. Ibaže, duchovná vrstva nemusí byť totožným synonymom len viery a náboženstva.
Ľudské slobody a práva delíme na hmotné (telesné) smerom dnu i von a priestorové (pohyb v priestore a čase). Obe majú telesný, hmotný aj nehmotný (netelesný) duševný a tiež duchovný rozmer.
Súčasťou a jednotou základných ľudských práv a slobôd sú ľudské a občianske práva. Ľudské práva sú v sekulárnej spoločnosti spájané s občianskymi právami, pričom ľudské práva potvrdzujú človeka v jeho prednostne ľudskej a spoločenskej úrovni.
Demokracia chápe ľudské bytosti ako občianske bytosti, a robí prednostne z človeka politickú bytosť.
Liberálna demokracia chce dať ľudským bytostiam všetky plné ľudské a občianske a politické práva. Občianske a politické práva zakladá inštitút štátneho zriadenia a zmluva ľudských bytostí so štátom (ústava a zákony) v opore o dokumenty: Všeobecná deklarácia ľudských práv, Listina základných práv a slobôd, a v rozmere Európskej únie Charta práv EÚ. Ľudské práva a slobody sú spolitizované, z ľudských bytostí ideológia a politici robia politické subjekty a objekty svojich politík. Ľudské bytosti sú najmä ľudskými osobami. Ibaže, spoločnosť ich prijíma výberovo, s dôrazom na telesnú (hmotnú) zložku, osobný hmotný a materiálny zážitkový prospech (plus božstvo a mantra Schengenu). V prípade tejto EÚ chránenej vymoženosti sa napĺňajú aj vnútorné (osobnostné) a vonkajšie (voľný pohyb v priestore Schengenu) aspekty ľudskej slobody.
Z ľudských a občianskych práv sa ale vytráca ich duševný a najmä, obzvlášť, duchovný rozmer. Ľudia uprednostňujú svoj hmotný status, životnú úroveň až  blahobyt (pričom sociálne nožnice – ekonomický a hmotný aspekt životnej úrovne má pokračujúcu tendenciu; sa stále roztvárajú…).
Ľudské bytosti disponujú racionálnou zložkou (rozum, intelekt) a emočnou, citovou zložkou. Na istej úrovni nimi disponujú aj ostatné živočíchy, podľa miery zložitosti ich biopsychickej štruktúry.
Duchovná vrstva (rozmer) ľudských bytostí je ale vrstva vlastná len ľudským bytostiam, ostatné živé bytosti majú len duševný rozmer na úrovni inštinktov, pudov a nižších emócií (afektov), vzťahujúcich sa k ich hmotným (telesným) potrebám.
Aj u zvierat, podľa ich úrovne biologicko-psychickej štruktúry, sa vyskytujú “tiež” citové prejavy alebo ich náznaky, ktoré vykazujú znaky citov (aj emočných a citových afektov) na nižších (im vlastných) úrovniach.
Ibaže plnosť rozvoja a prejavov nižších citov, už ponad pudy a inštinkty, a existenciu vyšších citov, vykazujú len ľudské bytosti, dané najzložitejšou biologicko-psychickou a sociálnou (aj ekonomickou) štruktúrou.
Iba pre ľudské bytosti je ale príznačný spirituálny (duchovný) rozmer, ktorý ich presahuje. Spravidla sa (omyl) spája s náboženstvom (viera), tvorivosťou, kreativitou, vedou, estetickým cítením a umením.
Zvieratá na rozdiel od ľudských bytostí nepoznajú etiku (mravnosť). Ľudia sa vnímajú a hodnotia aj cez prizmu ľudského (etického) rozmeru, ktorý určuje ich vôľové konanie a rozhodnutia (skutky). Ľuďom bola daná slobodná vôľa.
Je dokázané (Maslow) že uspokojovanie vyšších potrieb môže napomôcť v krajných situáciách ľudského života, v ktorých je možnosť uspokojovania nižších potrieb obmedzená okolnosťami: Najvyššie vedecké, umelecké, duchovné hodnoty vznikali spravidla aj najmä v stave dobrovoľnej askézy (obmedzenie a zjednodušenie príjmu potravy, diéta, a telesných, hmotných požitkov a pôžitkov), nie v prostredí hmotného blahobytu (ten tlmí, uspáva a umŕtvuje duševnú a duchovnú zložku človeka). Príklad – biblický obraz Ježiša, duchovne sa pripravujúceho na plnenie svojho poslania na púšti a zvádzaného Satanom…
Viac tu (Maslowova pyramída): Na vrchole pyramídy sa podľa neho nachádza seba transcendencia (presah), niekedy nazývaná aj duchovné potreby. Maslow verí, že by sme mali skúmať a rozvíjať vrcholné zážitky (krátke a zriedkavé momenty inšpirácie, extázy, uvoľnenia tvorivej energie) ako cestu k dosahovaniu osobného rastu a naplnenia. Jednotlivci s najväčšími predpokladmi k dosahovaniu vrcholných zážitkov sú seba aktualizovaní, zrelí, zdraví a sebanaplnení. Každý človek je schopný mať vrcholné zážitky. Tí, ktorí ich nemajú, ich nejakým spôsobom potlačili alebo zabránili ich vzniku.“
https://sk.wikipedia.org/wiki/Maslowova_pyram%C3%ADda
Abraham Harold Maslow reflektuje ľudské potreby aj vo svetle duchovných potrieb, tie však ale definične nezmieňuje, konštatuje len, že „každý človek je schopný mať “aj” vrcholné zážitky.“ Ich pôvodu a podstate, ako dôsledku a produktu toho, čo poznáme ako tajomstvo ľudskej spirituality sa ale bezprostredne a priamo nevenuje.
Wikipedia ho označuje ako predchodcu New Age (ateistické náboženstvo, vykazujúce znaky sektárstva), nemajúce nič spoločné so žiadnym z monoteistických abrahámovských náboženstiev, tobôž s kresťanstvom, spájané je ale s konšpiračnými teóriami a Novým svetovým poriadkom (New World Order), v ktorom nebude smieť existovať žiadne iné náboženstvo (všetky tradičné náboženstvá budú zničené).
Tobôž vôbec nezmieňuje najvyšší druh ľudských citov, ktorý by mal byť alfou a omegou života ľudských bytostí, a ním je láska a Láska (telesná a netelesná), pričom nezmieňuje kresťanskú lásku; pravú, nie reinterpretovanú (zdeformovanú) neomarxistickým katolicistickým ekumenizmom:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Abraham_Harold_Maslow
https://sk.wikipedia.org/wiki/New_age
https://cs.wikipedia.org/wiki/New_Age
Láska (wikicitáty) je nepredmetné substantívum; dá sa o nej rozprávať, písať, tárať, ale, to je asi tak všetko – treba ju žiť a prežívať: https://sk.wikiquote.org/wiki/L%C3%A1ska
Spiritualita ako ľudský fenomén je spájaná s ezoterikou, religiozitou, mystikou, a duchovnom. Korektnen a odborne sa zaoberať spiritualitou vyžaduje rozsiahle znalosti vedeckej psychológie a vied o človeku.
Mohutnosti ľudskej spirituality sú podmienené najmä mohutnosťami ľudského rozumu a intelektu (duševná zložka) a vedomou, plne si uvedomovanou vôľou.
Ľudská spiritualita je vlastná len ľudským bytostiam. Zvieratá ju nemajú. Majú len psychiku na úrovni svojich druhov, ale ľudské bytosti ju majú na svojej jedinečnej najvyššej úrovni, presahujúcej úrovne ostatných živočíšnych druhov v dobrom i zlom význame a zmysle definície ľudskej vôle (veľmi zjednodušene, kam vôľa, tam i cesta; fenomén ľudskej vôle je veľmi zložitý a mnohorako podmienený, vyžadoval by osobitný rozbor).
Ch. Scharfetter (1999) chápe spiritualitu ako v nad konfesionálnom zmysle chápané životné zameranie na všetko zasahujúce Bytie, ktoré sa človeku javí ako neuchopiteľné “Duchovno”. G. T. Reker (2003) spiritualitu považuje za motivačno-emočný mnohodimenzionálny konštrukt, vzťahujúci sa na túžbu hľadať a udržať zmysluplnú integráciu v hranici seba (vnútorná spojitosť), s inými ľuďmi a so svetom (ľudské spolucítenie) a s posvätnou silou mimo seba (spojitosť s prírodou). Z takéhoto vymedzenia vyplýva, že autorovi ide o spiritualitu mimo náboženskej sféry.“
https://www.saske.sk/cas/archiv/1-2005/strizenec.html
Plnosť ľudskej bytosti tvorí „matrioška“ tela, ktoré je púzdrom telo oživujúcej duše, a duša je púzdrom ľudského ducha. Všetky tri substancie (zložky) by mali byť v rovnováhe, pričom duch (duchovná vrstva) presahuje ľudské bytosti mimo ne, v spojení a komunikácii so svetom, vesmírom a zakladá spätnú sebareflexiu ľudských bytostí, ich sebauvedomenia, nielen ako JA (ego), jástvo, ale aj „nad JA“ (ponad vlastné, svoje, obmedzené ego).
Ľudia sú ale viac, než len politické a ekonomické stroje (voľby zľava doprava, a naopak, výroba, spotreba a konzum, depresia, kríza, oživenie, konjunktúra, po nej kríza, depresia…). A to tak vôbec nemusí byť. Ľudské bytosti sú najmä ľudskými osobami. S priateľmi na fejzbúku sme si vzájomne vinšovali k vianočným sviatkom. Pridal som svoj vinš:
Svojim priateľom a všetkým ľuďom dobrej vôle: K ľudským právam a slobodám patrí aj čas na pokojné, nikým a ničím nerušené tradičné Vianoce. Vinšujem všetkým, aby v kruhu svojich blízkych a najbližších prežili tieto dni ako dni pokoja, zmieru a lásky, podľa svojich možností a schopností (…) Aby ale, neboli len falošnou hrou na čosi, márnou a márnivou fikciou čohosi, v blýskavom pozlátku, ale najmä tým, čím majú byť.“ Chce to návrat k zmyslu pre mieru vecí, akési zastavenie, redukciu zvyšovania zvyšovania, udržiavania a podpory stáleho rastu ekonomického rastu. Už dávno množstvo vecí nepotrebujeme. Spôsobujú nám viac problémov, než osohu a úžitku.
https://www.facebook.com/juraj.rezo.5/posts/1708249166171506?notif_t=feedback_reaction_generic&notif_id=1482571663859912
O tento príspevok ale fejzbúk prílišný záujem neprejavil: POŽEHNANÉ (no, najmä štedré!) Vianoce si praje väčšina Slovákov… (viac práce, vyššie mzdy, pôžičky, zadlžovanie priemerne 270 eur na domáce potreby a zimné dovolenky – aj násobne viac… je z čoho splácať… aj s úrokmi). A ktože má tie štedré a najštedrejšie Vianoce? Na istotu (a bez dlhov…)? Obchodníci. A banky (plus úroky a úžera – pranie ničím nekrytých peňazí).
Kapitalistický systém pre svoj rast a produkciu potrebuje „kanibalov a koprofágov“ (vyrábajúci a produkujúci konzumenti a spotrebitelia). Ľudia z nižšou alebo žiadnou kúpnou silou (a nepracujúci), majú pre systém nižšiu alebo žiadnu cenu, sú preň nežiaducou a nepotrebnou záťažou.
Kapitalisti sú ale, schopní zhadzovať ľuďom “helikoptérové” peniaze, aby nakupovali, a udržali trh v čo najvyšších obrátkach, a tým aj zisky priemyselnej a obchodnej oligarchie, až do slastnej nemoty (…) absurdné a šialené…
Život v konzumnej a seba požierajúcej sa spoločnosti, plnej kadejakého sajrajtu, sračiek, reklám a ohlupujúcej masovej popkultúry, nie je žiadna ľudská výhra.
https://www.facebook.com/juraj.rezo.5/posts/1708842066112216?notif_t=like&notif_id=1482666079812866
Možno som fejzbúk k debate „odradil“ doplnkom, info o tom, že Česi „si urobili“ zákonom na ich vybraných sedem sviatkov v roku nákupný pokoj pre prevádzky nad 200 metrov štvorcových (a pridal sa tiež): Nik z nás neumrel od hladu a smädu, ak sme si za „socíka“ nakúpili v sobotu do dvanástej a v nedeľu a vo sviatok bol spravidla nákupný pokoj, a najmä obchodníci, ženy, matky predavačky, sa mohli nerušene venovať svojim rodinám a deťom, tiež kultúre, športu a duchovným veciam…). V spoločnosti panuje vo veci rozkol. Obchodníci tvrdia, že sú tu pre ľudí (klamú – sú sami pre seba a svoj biznis, a na ľudí serú…) pričom závisláci na svojich sviatočných inváziách do nákupných centier prišli o svoje “drogy” (ak neviem nič iné, a mám na to, aspoň na to, tak ako tupý a duchovne vyprázdnený blbec nakupujem…).
https://ekonomika.idnes.cz/vetsi-obchody-budou-muset-mit-ze-zakona-zavreno-o-sedmi-svatcich-pxt-/ekonomika.aspx?c=A160707_153740_ekonomika_rts
Ako kto vníma tiež moje (do diskusie i do „bitky“):
„Viac než občiansku, potrebujeme najmä ľudskú spoločnosť“
https://www.facebook.com/juraj.rezo.5/posts/1708823792780710?comment_id=1708906589439097&reply_comment_id=1709341922728897&notif_t=feed_comment&notif_id=1482671772522527
Prajem si za seba, pre seba a za všetkých ľudí, aby sme Vianoce 2017 prežívali v aspoň takom mieri a pokoji, ako sme ich prežívali v tomto roku…
A každý podľa seba, a svojich možností a schopností, vedomia a svedomia…
Poznámka: Ak sú nutné silvestrovské ohňostroje, rachetle a kadejaké bum-bum, aj s odtrhnutými prstami (…), tejto tradícii som ešte neprišiel na chuť.
Sám seba sa pýtam: „A čo sa vlastne oslavuje?“ Prajem si, aby ostalo len pri silvestrovských. Tobôž v teroristických bum-bum nevidím ľudský zmysel.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Juraj Režo

O AUTOROVI

MOJE OSOBNÉ VYZNANIE LÁSKY K SYSTÉMU
Ako a eko ďalej? Okrídlené „Pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou“ je nenaplnená hypotéza „Veľkého Novembra“.
Výsledok tu máme dnes, v hektike ostatného a ostávajúceho času poslednej voľby:
Žiadna láska. Len nenávisť, lož, zloba a závisť.
Môj odkaz Európskej únii (prebieha v nej invazívna islamizácia kresťanskej Európy):
Pravda je pravda. Lož je lož. Polopravda je lož. Existuje len pravda alebo lož. Relativizácia pravdy je lož.
Pravda: Liberálna demokracia je orwellizmus. Falošný newspeak.
Liberálna demokracia je podliezavý a sladký podvod, mačkažák (falošné mačacie zlato).
Nie je pravou hodnotou. Pravé hodnoty sa tvoria inak.
Nenastoľuje reálnu slobodu, ale diktatúru falošných slobôd práv. Tretiu totalitu. Neoliberálny fašizmus. New world order.
Európa, chráň svoje rodné a kmeňové kresťanstvo, inak prídeš o život!
Európa, nový svetový poriadok nesmie byť tvojím poriadkom, zachovaj si svoj pôvodný.
New world order je vláda reálneho alebo pomyselného Satana, nastoľovaná neo liberálnou demokraciou, ktorá, ak budeš pokračovať v benevolencii voči nej aj islamu, pod false flag základného práva na náboženské vyznanie, ťa zničí a zotročí. A napokon zlikviduje teba, tvoje kresťanstvo aj islam. A nastolí vládu jediného náboženstva NWO, jednej vlády a jednej meny.
Konflikt judaizmus, kresťanstvo verzus islam sa po domnelom víťazstve islamu zmení na konflikt NWO verzus islam.
A musíš si, vybrať, Európa, čo je pre tvoj život dôležitejšie, či tvoje reálne základné ľudské práva s právom na tvoj dobre udržateľný život od počatia po prirodzenú smrť, alebo otroctvo pod systémom a globálnym metasystémom centrálneho matrixu New world order.
Občania Európy a Slovenska, bojujte s orwellizmami a klamlivým, zaliečavým jazykom a sladkými, zaliečavými rečičkami v bežnom živote a najmä v politike, ktorá vás manipuluje aj pripravenými falošnými prieskumami, a aj nimi vás vťahuje do klamlivých politík, a takto pripravené a „predžuté ovce“ vás vo vašej dobrej viere a nádeji, že sa „konečne“ rozhodnete správne (lebo však aj prieskumy..!) vás posiela k volebným urnám a na budúce krvavé jatky...
To je LOŽ! Klamú vás od rána do večera (aj v noci)!
A používajú, zneužívajú proti vám svojich platených užitočných idiotov.
Pekne pozdravujem. :-)
Autor článkov: Juraj Režo alias notorickyobcan

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 288

Celkové hodnotenie: 12.19

Priemerná čítanosť: 1133

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Blanár: Vstup do Aliancie bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)   Vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) predstavoval významný krok, potvrdzujúci svoju váhu aj v súčasnosti popri prebiehajúcich…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Tragédia pri Klátove: o život prišiel 76-ročný cyklista

    0icon

    Skalica 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Polícia SR-Trnavský kraj)   Pri dopravnej nehode prišiel o život 76-ročný cyklista. Nehoda sa stala vo štvrtok krátko pred 19.00 h…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    Iain Martin: "Nastal čas hovoriť o páde Kyjeva"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/The Times/ Foto: TASR/AP-Evgeniy Maloletka)   Ani zďaleka nejde o zmrazený konflikt. Škótsky politológ Iain Martin pre The Times tvrdí, že…

    Prvé kolo: Víťazstvá, prehry a vrece zemiakov

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Ponúkam ešte jeden pohľad na 1. kolo volieb prezidenta SR. Prvé emócie už vychladli, možno pokojnejšie hľadať odpoveď…

    SNS vyzýva GR RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

    0icon

    Slovenská národná strana (SNS) vyzýva generálneho riaditeľa (GR) RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania. Národniari zároveň oznámili, že sa v…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA