Juvenilná justícia a konanie vo veciach maloletých

Konanie vo veciach maloletých má byť vedené kvalifikovane, kompetentne, ohľaduplne a šetrným spôsobom voči účastníkom konania, bez zbytočných prieťahov a v najlepšom záujme detí, na základe jedine najlepšieho vedomia s svedomia súdu, ktorý vo veci rozhoduje.
Vo veciach mnohých konaní o zverenie detí do delenej starostlivosti rodičov
pred alebo po rozvode manželstva dochádza k porušovaniu základných ľudských práv a práv účastníkov konania (rodičov a detí).
V týchto konaniach ale často dochádza aj k závažnému porušovaniu Dohovoru o právach dieťaťa, keď súdy nekonajú vždy len v najlepšom záujme detí, ktorý má v súdnom konaní najvyššiu ľudsko-právnu hodnotu, a vyššiu ľudsko-právnu silu, ako práva dospelých, lebo dieťa nie je ničím vlastníctvom, nie je vo vlastníctve ani jedného z rodičov, tobôž nie je vlastníctvom súdu ani štátu.
V súčasnosti sú štátom zriaďované špecializované juvenilné súdy, ktoré svojou špecializáciou majú garantovať nestranné a objektívne rozhodovanie vo veciach maloletých detí.
Objektívne a nestranne môže vo veci konať a rozhodnúť len kvalifikovaný a vo veciach práv detí dobre kompetentný súd, dobre vzdelaný a špecializovaný súd, a sudca, znalý judikatúry, teda, s praxou a skúsenosťou, najmä v odbore juvenilnej justície.
Juvenilný súd musí byť zároveň nestranný a nesmie byť podvedome zaujatý svojou rodovou príslušnosťou (ženské sudkyne spravidla rozhodujú v prevažný prospech matiek).
V Justičnom paláci na Míčankách v Prahe, sa vo veci českej juvenilnej justície odohráva zaujímavý príbeh, ktorý je aj profesionálnym príbehom advokátky JUDr. Kláry Samkovej…
V nasledovnom individuálnom prípade (hodné pozornosti) rozhoduje sudca (muž). Posúďte sami:
https://www.zrcadleni.cz/k-incidentu-v-justicnim-arealu-micanky-v-praze-ke-kteremu-doslo-dne-4-11-2016/
Dospelým osobám alebo deťom môže ubližovať aj blízke aj širšie okolie, alebo štátne orgány, majúce zo zákona oprávnenie konať vo veciach týrania blízkych alebo zverených osôb ihneď, ako sa o páchanom násilí dozvedeli na podnet, aj bez podnetu.
Inštitucionálne násilie spočíva v nesprávnom konaní, resp. nekonaní dotknutých subjektov (osoby, orgány). Týraným osobám môže byť ubližované, čo je takmer pravidlom, aj v konaní pred súdom, zo strany súdu s jeho personálnym a nástrojovým príslušenstvom.
Sekundárna viktimizácia znamená ďalšie vedomé alebo nevedomé, úmyselné alebo neúmyselné násilie a posilňovanie psychického účinku prvotného násilia druhotným spôsobom, teda, necitlivým prístupom (v danom prípade voči matke a jej deťom) zo strany kolízneho opatrovateľa a súdu, teda tými, ktorí by zákonom chránené osoby, v danom prípade matku a deti, najmä v konaniach o maloletých, mali chrániť. Na takomto násilí sa v konaní vo veciach maloletých, podieľajú napr. vyšetrovatelia policajného zboru, sociálni pracovníci, niekedy aj učitelia a kolízni opatrovníci.
V prípade tohto konania tak, ako bol priebeh pojednávania vo veci, výsluchy detí a „grilovanie“ matky, opísaný advokátkou, je isté podozrenie, indícia, že sudca nekoná tak, ako by mal, a konanie „vedie“ k vopred danému cieľu. Matku detí zrejme označí za psychicky nevyrovnanú (je tu už naznačený zrejmý úmysel) a na tomto základe konanie smeruje k odobratiu detí práve matke a ich zvereniu do starostlivosti a opatery otca i preto, že otec je aj ekonomicky silnejší, než matka, čo naznačuje, že údajná „psychická labilita“ matky a ekonomická sila otca budú (mohli by byť) z pohľadu práva a sudcu dôvodom pre takéto pravdepodobné konečné rozhodnutie súdu „v najlepšom záujme detí“. Súdy často ekonomický aspekt povyšujú nad aspekt sociálny a psychologický (reálny záujem detí).
Násilím je každé aj nezabránenie násiliu. Pojem násilia ako taký nie je nikde vo všeobecne záväznom právnom predpise formulovaný Dá sa očakávať, že násilie najmä na matke, hoc by aj „nedopatrením“ súd deti zveril ich matke, s pomerne vysokou mierou pravdepodobnosti bude pokračovať odvolaním, a prinajmenej aj po konečnom rozhodnutí súdu.
Z tejto vety nie je známe, či ide už o rozvedené alebo trvajúce manželstvo:
„Zhruba čtyři a půl roku zastupuji jednu paní, která utekla od svého manžela, mimo jiné na žádost dětí, které se bály chodit domů, protože tatínek byl velmi často opilý a nevěnoval se jim.“ Ani z tejto vety nie je známe, ba skôr to, že ide stále ešte o nerozvedené manželstvo: „V té době byla jeho ještě manželka nezaměstnaná a s dětmi žili z naprostého životního minima…“
Ani presne to, to, či ide o súdom určené výživné, povinného otca.
Z opisu stavu veci a jej videnia advokátkou matky JUDr. Klárou Samkovou, nie je zrejmé, či, a akú výslovnú vôľu prejavili samotné deti, pričom tá, aj vzhľadom na ich vek (14,12) hoc maloletých (nedovŕšili vek dospelosti 18 rokov) majúcich ale rozlišovaciu schopnosť a schopnosť samostatne a kriticky myslieť a teda, aj zo zákona prejaviť svoj názor a vôľu, je významne relevantná pre rozhodnutie súdu; pričom aj z textu sa dá usúdiť, že obe deti majú záujem žiť s matkou. Vo veci sa zrejme vyjadrili psychológovia (znalci), ktorí: „všichni psychologové řekli“ odporúčajú zveriť deti matke. Pre spôsob, akým je vedené konanie, a ako prebiehalo pojednávanie, to ale zrejme nie je relevantné.
Súdny proces, ktorý trvá už 4 a pol roka je zjavne zdĺhavý, a z pohľadu ľudských práv matky a jej maloletých detí na kvalitný a rýchly proces, je už pokračujúcim a zjavným týraním matky a jej detí.
Toto konanie je prinajmenšom viac, než len zmätočné a zbabrané. Zrejme má nekalé pozadie. Vo veci v zmysle občianskeho súdneho poriadku oprávnená konať advokátka matky a detí, na jej podnet aj predseda súdu, súdna rada a nielen, lebo vzhľadom na prieťahy a obštrukcie v konaní aj ochrankyňa práv, ombudsmanka Šabatová.
Keďže ide o záujem maloletých detí a prieťahy v konaní, mohlo by to byť aj na ústavný súd, alebo, hneď, tiež bez zbytočných prieťahov, aj pre ESĽP Štrasburg.
Pridávam druhú stranu mince, ktorou sú
a/ okolnosti vyvedenia advokátky z pojednávacej miestnosti a pokračovanie pojednávania bez prítomnosti advokátky (klientka nepožiadala o prerušenie pojednávania),
b/ palmáre, ako zdroj príjmu obhajoby (advokácia je úžasný biznis, porovnateľný s exekučným biznisom).
Na inštitucionálnom násilí a sekundárnej viktimizácii a predlžovanom strese a napätí, sa na tomto pozadí podieľa aj obhajoba. Lebo jej palmáre.
Pozrite si aj zaujímavú diskusiu (svoj článok píše český justičný bloger a justičný aktivista Tomáš Pecina):
„O kouzelném světě postkomunického dokazování jsme psali minule, dnes tu máme něco podobného: případ vyvedeného advokáta. Jak barvitě líčí na svém blogu advokátka Klára Samková, soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Miloslav Sládek ji v pátek nechal vyvést ze soudní síně a poté nerušeně pokračoval v projednávání opatrovnické věci. Bez advokáta se panu soudci jistě jednalo pohodlněji, o tom žádná. Fascinující však je, nakolik si český soudce může být jist, že se mu nic nestane, přestože se dopustil jednání, které má všechny znaky trestného činu.“
https://paragraphos.pecina.cz/2016/11/vyvedte-toho-advokata.html

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Juraj Režo

O AUTOROVI

MOJE OSOBNÉ VYZNANIE LÁSKY K SYSTÉMU
Ako a eko ďalej? Okrídlené „Pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou“ je nenaplnená hypotéza „Veľkého Novembra“.
Výsledok tu máme dnes, v hektike ostatného a ostávajúceho času poslednej voľby:
Žiadna láska. Len nenávisť, lož, zloba a závisť.
Môj odkaz Európskej únii (prebieha v nej invazívna islamizácia kresťanskej Európy):
Pravda je pravda. Lož je lož. Polopravda je lož. Existuje len pravda alebo lož. Relativizácia pravdy je lož.
Pravda: Liberálna demokracia je orwellizmus. Falošný newspeak.
Liberálna demokracia je podliezavý a sladký podvod, mačkažák (falošné mačacie zlato).
Nie je pravou hodnotou. Pravé hodnoty sa tvoria inak.
Nenastoľuje reálnu slobodu, ale diktatúru falošných slobôd práv. Tretiu totalitu. Neoliberálny fašizmus. New world order.
Európa, chráň svoje rodné a kmeňové kresťanstvo, inak prídeš o život!
Európa, nový svetový poriadok nesmie byť tvojím poriadkom, zachovaj si svoj pôvodný.
New world order je vláda reálneho alebo pomyselného Satana, nastoľovaná neo liberálnou demokraciou, ktorá, ak budeš pokračovať v benevolencii voči nej aj islamu, pod false flag základného práva na náboženské vyznanie, ťa zničí a zotročí. A napokon zlikviduje teba, tvoje kresťanstvo aj islam. A nastolí vládu jediného náboženstva NWO, jednej vlády a jednej meny.
Konflikt judaizmus, kresťanstvo verzus islam sa po domnelom víťazstve islamu zmení na konflikt NWO verzus islam.
A musíš si, vybrať, Európa, čo je pre tvoj život dôležitejšie, či tvoje reálne základné ľudské práva s právom na tvoj dobre udržateľný život od počatia po prirodzenú smrť, alebo otroctvo pod systémom a globálnym metasystémom centrálneho matrixu New world order.
Občania Európy a Slovenska, bojujte s orwellizmami a klamlivým, zaliečavým jazykom a sladkými, zaliečavými rečičkami v bežnom živote a najmä v politike, ktorá vás manipuluje aj pripravenými falošnými prieskumami, a aj nimi vás vťahuje do klamlivých politík, a takto pripravené a „predžuté ovce“ vás vo vašej dobrej viere a nádeji, že sa „konečne“ rozhodnete správne (lebo však aj prieskumy..!) vás posiela k volebným urnám a na budúce krvavé jatky...
To je LOŽ! Klamú vás od rána do večera (aj v noci)!
A používajú, zneužívajú proti vám svojich platených užitočných idiotov.
Pekne pozdravujem. :-)
Autor článkov: Juraj Režo alias notorickyobcan

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 288

Celkové hodnotenie: 12.19

Priemerná čítanosť: 1133

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

    0icon

    Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine. Účastníci neskôr vytvorili aj…

    Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová…

    Počas posledného protestu v Bruseli farmári pritlačili na ministrov

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (HSP/ The European Conservative / Foto : Screenshot X @TOR_EuroCon)   The European Conservative informuje, že na utorkovom proteste poľnohospodárov v…

    Vojaci si pripomenuli vstup do NATO za účasti veliteľa Cavoliho

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Ozbrojené sily Slovenskej republiky)   Vojaci si pripomenuli 20. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok (26. 3.) za…

    Gerson Rodrigues zo Slovana dostal podmienečný trest, môže sa odvolať

    0icon

    Luxemburg 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Luxemburský futbalista Gerson Rodrigues z bratislavského Slovana dostal podmienečný trest odňatia slobody na 18 mesiacov a peňažnú pokutu…

    Van Aert má zlomené rebrá a kľúčnu kosť po páde na belgickej klasike

    0icon

    Americký cyklista Matteo Jorgenson vyhral stredajšie preteky Dwars door Vlaanderen. Jazdec tímu Visma sa tak stal prvým jazdcom z USA, ktorý vyhral túto flámsku klasiku.…

    Prezidentka prijala poverovacie listiny od dvoch nových veľvyslancov

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Zuzana Čaputová)   Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu prijala poverovacie listiny srbského veľvyslanca Alexandara Nakića a tureckého veľvyslanca Erkana Özorala. Informovala…

    Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s nájdením mŕtveho tela v Dunaji

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti so stredajším nálezom mŕtveho tela ženy v Dunaji. TASR o tom informoval…

    Rezort kultúry: dočasne poverená riaditeľka Bibiany Petra Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (HSP/Foto:Facebook/BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti)   Dočasne poverená riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti a mládež Bibiana Petra Flach spĺňa…

    Koho by nikdy nevolil Juraj Draxler?

    0icon

    Bratislava 27. marca 2024 (HSP/ Facebook/ Foto : Screenshot Facebook Video)   Exminister Juraj Draxler v nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook vyjadruje svoje posolstvo…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Juraj Tušš

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA