Kto nás tu odrb…a ?

Dnes som zastavil pri ceste dvom ľudom, žene a jej synovi. V rukách niesli tašky s nákupom a išli po ceste. Ceste, kde najbližšie domy boli asi 5 km. Nestopovali, nemohli, mali plné ruky a museli by stáť. Bol som v končinách kde bývali moji starý rodičia. Malé dedinky a roztrúsené domy, osady. Mamu som vyložil na cintoríne a išiel som do cukrárne, ktorá už 40 rokov robí stále rovnakú zmrzlinu a zákusky. Poctivé, lacné a bez umeliny. Laskonky sú samý orech, jahodová zmrzlina chutí rovnako ako pred 35 rokmi, ale už nestojí korunu ale 40 centov. Ale stále je plná jahôd a semiačok z nich a hlavne chutí jahodovo. Nedávno sme podobnú našli aj u nás v Nitre. Kopček  1,50 eur ( nie je to preklep), tak som povedal polovičke že lacnejšie bude ak si urobíme výlet (70 km) a najeme sa do sýtosti.

Ale naspäť ku stopárom. Videl som ich keď som vchádzal do dediny, boli v protismere kúsok za dedinou. Nakúpil som zákusky a išiel späť. Za dedinou som nezrýchlil, videl som ich, zastal za nimi. Potešili sa, pozdravili a spýtali či ich zveziem. Povedal som samozrejme. Dozvedel som sa že nebývajú tam kde som predpokladal, ale ešte ďalej, cca 8 km. Museli ísť na nákup, autobusy im porušili, idú už iba ráno a večer. Cez víkend vôbec. Fuuuu. Na tejto bohom zabudnutej trase býva cca 200 ľudí. Do školy autobusom, domov často pešo 8 km. Nákupy rovnako. Robotu naokolo ak si aj nájdu, bez auta nemajú šancu, a na auto nezarobia (kto by dal slušný plat chudobe že, keď nemusí). Aspoň som sa popýtal na budovy okolo. Prvá „osada“ tam bývalo cca 100 ľudí, teraz do 30 a klesá to, nakoľko sa prasatá pred 3 rokmi úplne prestali chovať ( cca 2000 prasiat tam vraj chovali), už fungujú iba poľnohospodári, aj to biedne. Budovy chátrajú. Ďalej bola nádherná stavba, dozvedel som sa že to bola sýpka. Tiež chátra. Tam kde bývajú,  tam chovali teliatka a kravy. Už tam nič nie je. Asi hovädzinu  nepotrebujeme, alebo je lacnejšie kúpiť  v Metre holandskú. Takýchto opustených družstiev je množstvo. Prázdne. Ľudia budú buď živoriť tam kde sú, alebo opustia svoje domy (zadarmo, pretože to nikto nekúpi) a začnú niekde inde, od nuly. Na Slovensku ale asi ťažko. Už teraz je množstvo domov prázdnych, chátrajú a z tých, ktorí zostali tak nenájdete rodinu v ktorej  by niekto nechýbal a nerobil v zahraničí.  Nebudem tu písať ako asi môže dopadnúť rodina, z ktorej je niekto mesiac – dva mimo.

Toto píšem preto, lebo mi doplo, že tu niekto niekoho poriadne odrb..va. 27 rokov tu máme nový režim. Režim od ktorého si ľudia sľubovali mnoho. Niektorí ešte stále aj dúfajú že im bude lepšie. Ja si to už nemyslím. Mali sme totiž všetko, ale toto všetko sme si úspešne za 27 rokov zlikvidovali a nahradili cudzím. Tieto často nadnárodné koncerny si tu ponechali len čo sa im hodilo, ale čo je najpodstatnejšie, tak sme si zlikvidovali know-how.

Toto know-how mi vysvetlil jeden môj nemecký obchodný partner. Večerali sme v hoteli, bavili sa, keď sa ma spýtal: Ako ste si mohli zničiť to všetko, čo ste  mali, veď my sme neboli tak dobrí ani z polovice. Ja som mu povedal že sa všetko lacno rozpredalo…. ale on ma zastavil, že nemyslí závody haly a pod. Že myslí know how, myslí ľudí, špičkových odborníkov (som od letectva tak sme preberali túto tému), že my, malí národ sme dokázali stavať špičkovú techniku, lietadlá, motory … a my sme týchto ľudí odkopli ako špinavé prádlo. Povedal že závod postaví hocikto do roka, ale odborníkov ktorí v tom závode robia, trvá generácie vyškoliť, zaučiť, vychovať a my sme sa tohoto vzdali. Odkopli sme odborníkov. Za chvíľu už úplne zmiznú, zostanú len zbytky a potom budeme nahraní. Uvedomil som si že tu bude zlomok ľudí čo skutočne vedia napr.: starať sa o dobytok, svine, spracovávať produkty, stavať lietadlá, motory……..  Ale toto je téma na iný blog.

Idem teda späť, čo ma s mojimi pasažiermi napadlo a prečo nás teda hmm klamú?

Najjednoduchšia odpoveď je, lebo môžu a necháme sa. Viete v letectve platí jedna zásadná vec:  „čím je niečo zložitejšie, tým skôr sa to pokazí“, alebo inak povedané „čím je niečo jednoduchšie tým je to lepšie“, alebo ešte lepšie povedané „ak sa niečo môže pokaziť tak sa to aj pokazí“.

Keď sa na veci pozriete jednoducho, tak nájdete odpovede. Myslím si, že s nami poriadne …toto… však viete čo.  A ten skutočný dôvod je fakt iba ten, že sa ľudia nechajú. Nie sú to žiadne makroekonomické ukazovatele, štúdie, plány a neviem čo ešte nám 25 rokov tlačili do hláv, museli sme si uťahovať opasky lebo toto, lebo tamto, čím odbornejšie a zložitejšie tým lepšie, veď ľudia tomu nerozumejú (ešte viac tomu nerozumejú tí akože odborníci).

Fakty totiž nepustia. Máme rovnako ak nie drahšie potraviny ako na západe ( o kvalite nehovorím), ceny bytov a domov sú tiež často drahšie, alebo rovnaké, ceny áut tiež ….. Čo sa týka teda nákladov sme na tom rovnako. Ako sme teda na tom s príjmami? Napíšem sem tú utópiu štatistického úradu ktorú nemá ani 50% zamestnancov = 900 eur. Západ začína niekde na 2 500. To je trojnásobok štatistického úradu a 5 násobok reality množstva zamestnancov. Ono je to tak, že niekto si z nás robí lacnú pracovnú silu. Chcete dôkaz? Nehľadajte zložité štúdie, hľadajte jednoduché a jasné argumenty.

Tu sú:

Predavačka nemenovaného reťazca zarobí u nás povedzme 600 eur (nebite ma ak som to prehnal), prejdete pár kilometrov za hranice a máte švihom zázračnej paličky povedzme 2 000 (dám menej). Nie je to ale tým že predá viac, robí dlhšie.  Človek zje rovnako, veď predsa bojujeme v celej EU proti plytvaniu potravín. Dokonca sa často stane že tie potraviny sú lacnejšie ako u nás, takže marža to tiež nebude, veď tu máme svetové burzové ceny obilia, cukru , kakaa …

Idete umývať riady, upratovať na západ, máte 3× toľko ako u nás, a robíte rovnako.

Zamestnanec za pásom v automobilke zarobí 1 000 eur (nebite ma) na západe min. raz toľko, ale ceny áut sú rovnaké, čas výroby, kvalita tiež.  Vstupné materiály cenovo rovnaké tiež.

Vodič zásielkovej služby (nadnárodnej) robí tiež rovnako tu, ako na západe, ceny prepravy balíkov sú rovnaké u nás, aj v USA, ale platy roznášačov nie. Ako môže kuriér ovplyvniť cenu a výkon? Nijako, je rovnaký +- všade, na západe nemôže jazdiť ani rýchlejšie, ani nemá väčšie auto, ani úspornejšie, ani nemôže robiť dlhšie.

O zdravotníctve škoda reč, sestrička sa tu  môže aj potrhať, ťahať službu za službou, výkon 5×viac ako by robila na západe a plat 5× menší.

Poľnohospodár na západe nemôže vypestovať viac ako náš, má úrodu len raz do roka, to sú zákonitosti prírody, nemecká sviňa nemá prasiatka každý mesiac, má rovnako ako naša sviňa, a neváži o 200 kíl viac, nezožerie menej ako naša sviňa, a to hlavné potrebuje rovnakú starostlivosť . Nemám pocit že by tu jednu sviňu opatrovali desiati , skôr naopak.

Takto by sa dalo pokračovať  na dve strany. Výsledok bude rovnaký – obrovský platový rozdiel za rovnaký výkon.

Tieto príklady by mali uvádzať  hlavne novinári pre kompetentných. A výhovorky typu veľkosti kapitálu, hospodárskych výsledkov a podobných nezmyslov si môžu nechať. Pravda je totiž taká, že či už je to tesco, lidl ….. tak pokladníčka u nás má min. 5× menej pri rovnakom ak nie väčšom pracovnom výkone, kasy sú všade rovnaké, veľkosti obchodov, obraty,  rýchlosť blokovania tiež, ceny tovarov tiež, len  ten plat je TROCHA, dosť  mimo.

Prečo som na začiatku spomínal mojich pocestných? Lebo som sa hanbil ako pes  za to ako musia žiť. Za to, že ich štát nechce, nepotrebuje. Za to že celý život poctivo pracovali a takto dopadli. Za to, že sme sa dopracovali na poslušných bezduchých otrokov za pásom,  že potrebuje rozvrátené rodiny bez otcov, matiek, potrebuje honbu za peniazmi, nie za hodnotami.

Je smutné, že viac sú platení ľudia nevytvárajúci žiadne hodnoty, ani produkty ako napr. novinári – pisálkovia, bankári, poisťováci, politici, mimovládkari, ……

Mám pocit že sme len poskokovia západu, ktorý využije to čo potrebuje a potom to odhodí. A ľudia sa zobudia až keď bude neskoro. Hlavne tí, ktorí majú teraz prelepené oči peniazmi a nemajú západné pasy.

Veľa sa teraz kritizuje Rusko. Ale uvedomte si, že za Ruskej okupácie sme boli schopní nielenže uživiť  sami seba, ale mali sme nadprodukciu, vyvážali sme, vyrábali, vyvíjali množstvo tovarov a výrobkov, a Rusi dlžili nám. Teraz sme nesebestační bez vlastnej výroby a zadlžení.

Ešte pre úplnosť uvediem, že moji pasažieri neboli nakupovať mäso, mlieko a pod., ale veci ktoré si nedokážu vypestovať, alebo vyrobiť.  Ako CSSR sme boli snáď jediný štát na svete, ktorý vyrábal okrem rakiet a ponoriek všetko. A s týmto úžasným know-how, by sme mali mať priemernú mzdu min. 3 000 eur.

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Zolo Schmidt

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 5

Celkové hodnotenie: 21.07

Priemerná čítanosť: 7726

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA