Všetci politici sú podvodníci s DPH

Už dlhšie počúvame o rôznych kauzách a kauzičkách okolo tzv. podvodov s DPH. Pripadá mi to ako  úbohé divadielko.

Prečo ?

Preto, lebo ak si dáte tú chabú námahu, a zadáte do vyhľadávača  „rocne straty na podvodoch s DPH“, tak prídete k sumám od stoviek miliónov po viac ako dve miliardy EUR! Slušná suma.  A čo si  myslíte, kto je za to zodpovedný?  Odpoveď je jednoduchá: zákonodarcovia = politici.  Podvody s DPH toleruje ako koalícia, tak opozícia, ako pravica, tak lavica, proste všetka ta zberba ktorú si ovečky navolili do hlavného košiara za posledných 25 rokov( až na výnimku, nováčikov s ktorými sa zatiaľ nikto nechce hrať ).

Prečo je to tak, a prečo za to môžu politici, ktorým to zjavne vyhovuje?  Pretože zákony sú šité na mieru podvodníkov s DPH, zákony umožňujú podvodníkom existovať, fungovať a hlavne čerpať nelegálne  nadmerné odpočty s DPH !!! Ak by to tak nebolo, neboli by žiadne tieto akože kauzy.

Pre Vás občanov, ktorí ste nepodnikali, a nemáte tušenia ako funguje reťazec  DPH, a možno aj pre politikov a novinárov (oni by ale mali mať v tomto jasno) sa teraz pokúsim ľudskou rečou vysvetliť kolotoč DPH medzi firmami. Pre jednoduchosť výpočtu použijem 20%DPH:

Začínate podnikať a zaregistrujete sa ako platca DPH, chcete vyrábať  napr. kovové výlisky.

Kúpite si stroj v hodnote 100 000,-. Ak ho kúpite zo zahraničia, neplatíte DPH, máte náklady  100 000,- a idete nakupovať suroviny, aby ste mohli začať vyrábať. Ak ho však kúpite doma, musíte firme zaplatiť aj DPH, t.j. 20 000,- EUR, celkom teda zaplatíte 120 000,-. Tých 20 000,- si vy budete nárokovať od štátu ako vratku DPH (nadmerný odpočet), nakoľko stroj potrebujete pri podnikaní. Podáte daňové priznanie, a budete čakať či Vám za nejaké 3 -4 mesiace peniaze pošlú na účet, alebo prídu najprv na daňovú kontrolu. Zbytočne teda platíte firme 20 000,-, ktoré Vám štát aj tak vráti späť. Čo sa ale deje s 20 000,- EUR ktoré ste zaplatili firme ako DPH? No týchto 20 000,- je pre firmu od ktorej ste stroj kúpili príjem z DPH, a tento príjem musí zaplatiť štátu. Nezaplatí ale celých 20 000,- ktoré ste vy zaplatili, ale zníži si túto sumu o svoje výdavky. Tu je prvý zádrhel, môže to byť 200,-, ale aj 20 000,-. Od podvodníkov s DPH si totiž môže kúpiť faktúry za povedzme 10% z DPH, dá teda podvodníkovy  2 000,- a zostane mu 18 000,-, štát nedostane nič, možno 100 až 200,- eur aby sa nepovedalo. Nebude tu ani nadmerný odpočet. Štát ale príde o 20 000,- ktoré vám zaplatí za nakúpený stroj.

To je sila čo? Každý rozumný človek by si teraz mal položiť otázku, aký to teda má zmysel ?!  Samozrejme to žiadny zmysel okrem administratívnej buzerácie a straty 20 000,- EUR na niekoľko mesiacov pre vás a možno aj pre štát nemá. Hlavne v prípade ak firma, od ktorej ste stroj kúpili stroj nevyrobila, iba ho doviezla zo zahraničia a Vám ho predala.

Toto bol Váš začiatok, teraz začínate vyrábať, a aj zarábať.

Nakúpite si suroviny na výrobu mesačne, povedzme za 20 000,- bez DPH, máte 30% zisk, predávate teda za 26 000,- bez DPH povedzme do autoservisov a pod., ktorí sú tiež platcami DPH. Čo Vám urobí DPH: Kupujete plech za 20 000,- + 4 000 DPH (váš výdavok DPH), predávate za  26 000,- + DPH 5 200,- (váš príjem DPH). Zaplatili ste teda za plech 24 000,- eur ( z toho je 4 000,- DPH ) a predali ste za 31 200,- ( z toho je  5 200,- DPH).  Ako podnikateľ si však môžete dať do výdavkov samozrejme  aj nájom, energie, spotrebný materiál potrebný pri výrobe, telefónny účet … Tieto výdavky nech sú 2 000,- bez DPH, + 400,- DPH spolu teda 2 400,- eur.

Príjem DPH máte teda 5 200,-, výdavok 4 000,- + 400,- = čistý príjem na DPH ktorý zaplatíte štátu = 800,- eur.

Nákup -20 000,- DPH -4 000,-
Predaj +26 000,- DPH +5 200,-
Mesačný zisk +6 000,- DPH celkom +1 200,-
Réžia -2 000,- DPH -400
Celkom za mesiac zisk +4 000,- DPH +800

Takto vy to malo vyzerať v poctivých  firmách.

Teraz sa pozrieme na koniec reťazca, t.j. do servisu ktorý výrobok predáva konečnému zákazníkovi – bežnému občanovi. Ten predá Váš tovar za 32 000,- bez DPH teda celkovo za 38 400,- Príjem 6 400,- eur DPH by mal ísť štátu, samozrejme okresaný o výdavky  DPH (nákup a jeho réžia). Povedzme že má predajňa réžiu cca 3 000,- eur bez DPH, DPH je teda 600,-. Predajňa teda zaplatí štátu 6 400 (zaplatil zákazník) – 5 200 ( nákup tovaru od vás) – 600 (réžia) =  600,- eur štátu.

Vyprodukovali sme teda tovar za ktorý zákazník zaplatil 6 400,- eur na DPH, ale tu pri týchto firmách vidíme že odviedli reálne iba 800,- + 600,- eur na DPH = 1 400,-EUR. Štát by mal zinkasovať celých 6 400,- eur, tie ale musí zbierať po drobkoch v spleti firiem, spleti výdavkov a príjmov.

Pre príklad, ak by ste materiál – plech nekúpili  doma, ale v zahaničí, DPH by ste neplatili, takže by ste nemali taký výdavok (4 000) na dph ale iba 400,- (réžia). Štát by teda zinkasoval celkovo o 4 000 viac, teda 4 000,- +1 400,- = 5 400,- eur, čo je aj pri poctivom vedení účtovníctva o 1 000,- eur menej ako zaplatil zákazník za tovar.

Každý rozumný človek by si mal položiť otázku, prečo teda nevyberáme DPH na konci reťazca, jeden krát a dosť? Nie je to jednoduchšie, prehladnejšie? Odpoveď je áno. Má to ale jeden háčik. Sú znemožnené nadmerné odpočty na DPH, a podvody sú ľahko vystopovatelné a dokázatelné.

Takže asi toľko k toku DPH medzi firmami pre ľudí ktorý nemajú tušenia o tom ako to s DPH medzi firmami chodí.

Prečo som teda  nahnevaný na novinárov, politikov a všetkých, ktorí sa dookola oháňajú neakými kauzami s DPH?

Pretože ak by ktorýkoľvek z politikov chcel skutočne ukončiť rozkrádanie DPH podvodníkmi, tak by už dávno zrušili nezmyselné platenie DPH medzi firmami a zaviedli by platbu u konečného spotrebiteľa !!!!!!!!

A ak by ktorýkoľvek z udatných novinárov veľkodušne bojujúcich za náš národ so zlými politikmi sa aspoň spýtal prečo nechcú politici platbu DPH u konečného užívateľa ?!?!

Chcete odpoveď? Lebo všetci rovnako parazitujú na podvodne nastavenom systéme !!!

Predstavte si na hore uvedenom príklade, ako by vyzeral systém bez platby DPH medzi podnikateľmi:

 

  1. Potrebovali by ste(podnikatelia) o 20% peňazí menej ( všetko by ste realizovali bez DPH)
  2. Neplatili by ste 800,- eur štátu
  3. DPH by platil iba koncový zákazník vo výške 6 400,- eur
  4. Celá suma 6 400,- eur by išla priamo štátu bez žiadnej zložitej administráciu, výpočtov, podvodov …
  5. Giganticky by sa zjednodušila a uľahčila kontrola výberu DPH.
  6. Znížil by sa počet úradníkov ktorí, sú zamestnaní kontrolami okolo DPH.
  7. Neboli by žiadne nedoriešiteľné podvody na DPH !!!
  8. Finančná správa by mala min. o 50% menej práce, polícia na úseku ekonomickej kriminality rovnako.

 

 
Prečo nedoriešiteľné podvody? Pretože takmer každý podvod na DPH je v podstate nepostihnutelný, nakoľko firma ktorá by mala platiť DPH štátu a nezaplatí ju, je právnická osoba ( t.j.kus papiera) ktorú zlikvidujete na súde za cca 2 000,- eur.

 

Takže  milí spoluobčania, a hlavne novinári, ktorým  ešte záleží aspoň štipku na tejto krajine, keď budete vidieť nabudúce politikov, stojacich na ich úžasných tlačovkách ako svätých pri oltári, spýtajte sa ich:

                      • Prečo tolerujú miliardové úniky na DPH?

 

                      • Prečo DPH  nepresunú na konečného spotrebiteľa  = tam kde má byť.

 

                      • Načo si DPH fakturujú firmy navzájom ?!

 

                      • Prečo vytvorili, a podporujú tento podvodný systém?

 

                      • Prečo nie je jednoduchšie vybrať DPH na konči reťazca raz v celosti, a nie po troškách v rámci zložitého neprehľadného reťazca stoviek  firiem ako teraz?

Ako fungujú podvody na DPH tu podrobne rozpisovať nebudem, povie Vám to každý schopný právnik, účtovník, alebo si to vygúúglite. Bolo by to čítanie na ďaľšie 3 strany. Alebo, ako by povedali bratia z KDH, všetko je v súlade so zákonom.

Pre obraz uvediem niekoľko príkladov z minulosti:

Skutočným Klondikom pre podvodníkov s DPH boli časy papierových výkazov. Vtedy sa zakladali sročky vo veľkých mestách kde mali daňové úrady veľa práce. Stačilo vyplniť formulár, do kolónky nadmerný odpočet napísať sumu koľko si želáte vyplatiť a zaslať na daňový úrad. Ak ste neboli príliš chamtivý tak ste mesačne dostávali rentu pár sto tisíc korún, najneskôr po roku ste sro predali alebo zlikvidovali (všetko v súlade so zákonom). Ak vám aj prišla náhodou daňová kontrola, tak ste hrali mŕtveho chrobáka a pre istotu ste sa predčasne  zbavili sro. Toto bol ten najprimitívnejší a najlacnejší podvod na DPH.

Asi každý poznáte mocipána zo Zemplína, ktorý zbieral chrobáčikov …

Sofistikovanejšie a aj s vynikajúcimi kontaktmi fungovali napr.mladíci pri NR (cca 25 roční). Kúpili na firmu niekoľko bytov a domov, a tieto predávali medzi svojimi firmami. Byty a domy preto, lebo mali vynikajúce kontakty na katastry (prevod im trval max. 2 dni! ) a mali vysokú reálnu hodnotu, takže aj DPH bolo vysoké. Jedna firma kúpila dom za 100 000,- + 20 000,- DPH aj 15 × za mesiac, takže si mohla nárokovať napr. 15 × 20 000,-, samozrejme firma ktorá DPH mala zaplatiť to nezaplatila, ale firma ktorá si tento odpočet nárokovala bola čistučká ako ľalia. Trvalo niekoľko rokov kým na nich policajti niečo našli, ale aj tak dostali iba okolo 5 rokov, po 2,5 roku už boli vonku a doživotnú rentu majú určite bezpečne uloženú.

Na vlastníka sro, ktorá mala všetky dlhy sa používali (jú) tzv. biele kone. Sú to väčšinou bezdomovci, voľakedy boli populárny Vietnamci. Niekedy nanešťastie títo ľudia končili aj v kyseline, prípadne priehrade …

Pri podvodoch samozrejme používajú rôzne tovary, ale princíp zostáva rovnaký. Ak Vás to zaujíma vygúúglite si karuselové podvody, tieto typy podvodov na DPH uvádzajú niektoré zdroje aj ako legálny podvod na DPH, nakoľko je ťažko dokázateľný a vystopovateľný, a samozrejme je v súlade s legislatívou EU.

Takže dobrá rada pre najbližšie voľby: Hľadajte stranu, ktorá zruší platbu DPH medzi podnikateľmi, a bude chcieť platbu na konci obchodného reťazca ( ako je to v USA). Táto strana by to myslela skutočne vážne s podvodmi na DPH. Všetko ostatné je len udržiavanie terajšieho stavu.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Zolo Schmidt

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 5

Celkové hodnotenie: 21.07

Priemerná čítanosť: 7726

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA