Nadbytok – jeden zo strojcov úpadku západného sveta

Všetko na tomto svete má svoju zdravú a optimálnu mieru. Ak sa táto miera prekročí, či už na jednu, alebo druhú stranu, dochádza k nezdravému vybočeniu z optima. A to so sebou nevyhnutne prináša zodpovedajúce negatívne dôsledky.

 

Existuje teda určitá hranica optimálneho príjmu potravy, po prekročení ktorej dochádza k obezite. Existuje i optimálna hranica ľudskej fyzickej záťaže, po ktorej prekročení dochádza k absolútnej vyčerpanosti. A existuje tiež hranica primeraného uspokojovania ľudských potrieb, po ktorej prekročení dochádza k nadbytku. A tento nadbytok, tak ako všetky vyššie spomenuté prekročenia optimálnej miery vecí, má na väčšinu ľudí negatívne dôsledky. Prejavuje sa totiž postupným lámaním ich charakteru a degradáciou ich spôsobu myslenia. Človek sa jednoducho stáva vyšinutým bez toho, že by to on sám pozoroval.

 

Podstatu tohto vyšinutia dokonale vystihuje príklad istej podnikateľskej dcérky, ktorá v škole odhodila do koša celú nedotknutú desiatu. Keď ju učiteľka napomenula, že to nie je správne, jej odpoveď bola nasledovná: „My na to máme. My nepotrebujeme počítať každý cent ako vy, pani učiteľka.“

 

Ide tu o ukážkový príklad zmeny spôsobu myslenia a nazerania na život pod vplyvom dostatku. A presne toto isté, ibaže vo veľkom, sa prihodilo blahobytným západným národom.

 

Úroveň ich blahobytu dosiahla totiž takej nezdravej miery, že ak by rovnakým štýlom života žili všetky ostatné národy, potrebovali by sme k tomu energetické zdroje a surovinovú základňu štyroch podobných planét, ako je tá naša. A už notoricky známou je i skutočnosť, že 20 percent populácie najbohatších štátov sveta má na svedomí 80 percent znečistenia našej planéty.

 

Uvedené fakty nám jednoznačne napovedajú, že západný štýl spôsobu života a jeho blahobyt nie je trvalo udržateľný. A preto ho vôbec nemožno považovať za ideál a za vzor, o ktorého dosiahnutie by sa všetci ostatní mali snažiť.

 

No a skutočnosť, že bohaté krajiny západu žijú v blahobyte, prekračujúcom z hľadiska zákonov univerza optimálnu normu naplňovania základných ľudských potrieb, táto závažná skutočnosť zo sebou nevyhnutne prináša i zodpovedajúce psychické a mentálne vyšinutie tak, ako bolo ukázané na príklade podnikateľskej dcérky.

 

Ľudská psychika totiž pod vplyvom neúmerného dostatku degeneruje. Ľudia sa začínajú dívať na veci okolo seba inak. Ich myslenie a vnútorné prežívanie začína byť iné. Začína byť v istom zmysle pomýlené a zvrátené. Ľudia sa v určitom zmysle začínajú podobať jablkám na strome, na ktorých sa rozširujú hnilobné škvrny.

 

Celkom konkrétnymi, duševnými degeneratívnymi zmenami, ktoré nastávajú po prekročení optimálnej hranice primeranej spotreby stanovenej zákonmi nášho univerza sú hedonizmus, užívanie si, konzumný a materialistický spôsob života, karierizmus, či povrchnosť a plytkosť v myslení.

 

Duchovnosť a s ňou spojené vyššie a ušľachtilejšie hodnoty sú na ústupe. Týmto pádom však ľudia strácajú pevnú morálnu oporu a stávajú sa neschopnými rozlišovať čosi tak elementárneho, ako dobro od zla. To má za následok, že spoločensky akceptovateľnými sa stávajú rôzne deviácie, ako napríklad registrované partnerstvá, legalizácia eutanázie, gender ideológia so svojou možnosťou slobodnej voľby pohlavia a mnohé iné.

 

Najnovšie je to napríklad problém imigrácie, na ktorého pozadí možno pozorovať zdegenerovaný spôsob myslenia západnej Európy. Oficiálne sa totiž tvrdí, že prijímaním imigrantov sa pomáha obyvateľom národov postihnutých vojnou, či inými konfliktmi. Na prvý pohľad to síce vyzerá veľmi humánne, avšak nemá to logiku.

 

Ak sa totiž nejaký národ ocitne v problémoch, ako napríklad v súčasnosti Sýria, pomôže sa mu vari zásadným spôsobom tým, že jeho príslušníkov budeme prijímať ako imigrantov? Veď nech ich už príde koľkokoľvek a budú prijatí, vždy to bude predstavovať iba nepatrný zlomok celkového počtu daného národa.

 

Alebo chce vari západná Európa prijať celý národ? Ak nie znamená to, že aj tak tí najslabší, najzraniteľnejší, najmenej majetní a teda najviac potrební pomoci zostanú doma a budú trpieť.

 

A pritom sa veľmi dobre vie, že peniaze, ktoré sú na európskom území vynaložené na jedného imigranta, by u nich doma výrazne pomohli desiatim ľuďom. Ak by teda západná Európa v skutočnosti chcela pomôcť mnohým ťažko skúšaným národom a nie iba nepatrnému zlomku ich populácie v podobe imigrantov, peniaze, ktoré vypláca imigrantom by mala účelne investovať priamo na ich území. Tam by sa mala snažiť skvalitniť životné podmienky do takej miery, aby už odtiaľ nikto nemusel utekať. To by boli naozaj efektívne využité peniaze, zatiaľ čo to, čo sa deje v súčasnosti je naopak ukážkou absolútnej neefektívnosti.

 

A to už ani nehovoriac o tom, že Európa svojou podporou takzvanej umiernenej opozície výrazne prispela a doposiaľ prispieva k rozvratu predtým prosperujúcej Sýrie. A v tomto smere nemá čisté ruky ani voči mnohým iným arabským krajinám. Žiaľ, všetko toto je svedectvom duševnej degenerácie západu, ktorý už nie je schopný vnímať veci v správnom svetle.

 

Ďalším príkladom degeneratívneho úpadku, ktorý tiež súvisí s imigráciu je taká elementárna vec, ako schopnosť reprodukcie národa. Blahobytom poznamenané štáty, v ktorých už prevláda iba materializmus, karierizmus, konzum a snaha užiť si túto základnú schopnosť strácajú, pretože starostlivosť o deti sa stáva nepríťažlivou. Mať deti totiž vyžaduje určitú mieru sebaobetovania, ktorú však už blahobytom zdegenerovaní ľudia nie sú ochotní vynaložiť. V zákonoch univerza tu ide o jednoduchý mechanizmus, prostredníctvom ktorého zdegenerovaný národ sám seba odsudzuje k zániku. A tak je to aj so západnou Európu, ktorá postupne starne a vymiera. Že to tak začína byť aj u nás má svoj dôvod v tom, že sme začali preberať ich „hodnoty“.

 

Ale zamerajme sa iba čisto na západnú Európu, ktorú jej vlastná, blahobytom spôsobená degenerácia odsúdila k zániku. A tento zánik, ak nedôjde k radikálnej zmene hodnotovej orientácie, môže byť buď pomalý – cestou postupného vymierania, alebo zrýchlený – prostredníctvom imigrácie, ktorou sa západné národy snažia kompenzovať úbytok vlastnej populácie.

 

Ich tragický omyl však spočíva v tom, že v podobe imigrantov prijímajú ľudí z kultúrne a nábožensky úplne rozdielnych pomerov. Ľudí absolútne odlišnej mentality, ktorí postupne populačne prečíslia pôvodné obyvateľstvo a tým ho pohltia. Z pôvodných národov, ktoré prijali imigrantov nakoniec nezostane vôbec nič. Nahnité jablko jednoducho spadne zo stromu na zem a úplne sa rozloží. Tak sa stane každému národu, ktorý pod vplyvom nadmerného blahobytu duševne zdegeneruje.

 

Kľúčovým momentom spustenia celého tohto postupného degeneratívneho procesuje bol ústup od duchovnosti. Týmto pádom tiež pozvoľný ústup od všetkých vyšších a ušľachtilejších hodnôt s duchovnosťou nerozlučne spojených. Tak došlo k strate jednoduchosti, prirodzenosti, skromnosti a mnohých iných cenných cností. Jediným božstvom, hodným uctievania sa stali veci hmotné. Tým bola nastúpená cesta do pekla.

 

V rastúcom hmotnom dostatku, ktorý za cenu zdierania iných národov a za cenu iných nemorálností prekročil optimálnu mieru uspokojovania ľudských potrieb ľudia nespozorovali, ako postupne duševne a názorovo degenerujú. Každý človek a každý národ, ktorý toto nedokáže prehliadnuť však s určitosťou speje k záhube.

 

Záchrana spočíva iba v opätovnom návrate k duchovnosti a s ňou spojených hodnotám. Okrem iného teda v návrate k jednoduchosti, prirodzenosti, skromnosti a nenáročnosti v potrebách, pretože jedine toto je spôsob, ktorý umožňuje trvalú udržateľnosť života na našej planéte. Lebo jedine ak budú ľudia duchovní, to jest čestní, dobrí, spravodliví, ľudskí, prostí a skromní, postačia im zdroje našej planéty k ich jednoduchému, nenáročnému, ale ľudsky a hodnotovo plnohodnotnému životu.

 

Ak sa však ale národy zeme vydajú cestou hodnôt západného sveta, budeme k tomu potrebovať tak, ako už bolo povedané, zdroje štyroch takých planét, ako je tá naša. Ale keďže takéto zdroje nikdy mať nebudeme znamená to, že musíme spieť k zničeniu a zruinovaniu našej jedinej a jedinečnej planéty.

 

Náš svet však môže rozkvitnúť do netušenej nádhery, ak sa vydá cestou rozvíjania duchovných hodnôt, spojenou s tým najvyšším, najvznešenejším a najušľachtilejším, čo môže človek dosiahnuť.

 

Avšak naopak, musí nevyhnutne zdegenerovať a skončiť v hnilobnom rozklade, ak sa bude snažiť o dosiahnutie bezduchého a materialistického blahobytu západného typu, ktorý túto planétu devastuje po všetkých stránkach. A práve začiatok úpadku blahobytom zdegenerovanej západnej civilizácie, ktorý sa nám v súčasnosti odvíja priamo pre očami, nech je nám všetkým v tomto smere veľkou výstrahou.

 

PS. V článku spomínaný princíp duševnej degradácie, nastávajúci po prekročení určitej zdravej miery hmotného dostatku môže každý z nás veľmi dobre pozorovať na ľuďoch vo svojom vlastnom okolí. Deštrukčnému pôsobeniu nadbytku na ľudskú psychiku sú schopné charakterovo odolávať iba naozaj silné osobnosti. Takéto osobnosti sú však žiaľ iba svetlými výnimkami, pretože väčšinu ľudí nadbytok jednoznačne duševne degraduje.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Holek

O AUTOROVI

Mám rád cestovanie, dobré jedlo a víno, divadlo, svoje dve deti a niekoľko dobrých priateľov. Držím sa motta: „Život je ako oceán. Všetko dobré aj zlé, čo do neho hodíš, sa ti vráti.“ Fascinuje ma príroda, milujem ľudí a komunikáciu s nimi. Nebojím sa ísť aj na tenký ľad, keď je to potrebné. A práve o vnútorných prežitiach zo všetkých týchto svojich mnohostranných záujmov by som chcel písať vo svojom blogu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 261

Celkové hodnotenie: 1.1

Priemerná čítanosť: 1741

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Tri mená z kandidátky OĽaNO, ktoré si zaslúžia osobitú pozornosť

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook / Foto : Screenshot Facebook)   Generál Jozef Viktorín (Republika) v príspevku na Facebooku komentuje zostavu kandidátky do Eurovolieb…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    Výhody severojužného koridoru tlačia Západ do vojny s Ruskom

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Svobodnaja Pressa, TASR/AP/Axel Rutte)   Rusi spolu s Peržanmi a janičiarmi sa postavia proti Anglosasom, myslí si ruský novinár Sergej Aksenov.…

    Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať…

    Európske krajiny vyzývajú EIB na zvýšenie výdavkov na obranu

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto :TASR/AP-Lewis Joly )   14 krajín Európskej únie vyzvalo Európsku investičnú banku, aby zvýšila financovanie na obranu.…

    Pellegrini brilantne sfúkol Fialu: "Nie ste náš starší brat!"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)   Po pondelkovej televíznej debate s protikandidátom v prezidentských voľbách Ivanom Korčokom predseda NR SR a strany Hlas-SD Peter…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    Podplukovník Barry: Ukrajinská obrana je pred kolapsom, AFU by mala utekať

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Alex Babenko)   Kolaps "Syrského armády" sa všetkým západným expertom zdá byť neodvratný, konštatuje Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa…

    Scholz v Izraeli rokoval o prímerí

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Euronews/ Times of Israel/ Foto : TASR/AP-Leo Correa)   Rokovania o prímerí v Gaze sa obnovujú. Nemecký kancelár Olaf Scholz…

    FOTO DŇA