Cuper v ohrození života

Nedá sa hovoriť o slobode slova v štáte, v ktorom sa pluralita názorov odsunula na internetové portály. Logickým dôsledkom takého stavu je, že ho kopíruje aj politická scéna. Alebo je to naopak? Politika vygenerovala stav spoločnosti, v ktorom politická korektnosť zasahuje do všetkých oblastí života. Názorne to v tomto predvolebnom období dokazuje účasť Ľudovej strany Naše Slovensko vo voľbách. Hoci možno povedať, že je jedinou, ktorá prichádza s alternatívnym programom k programom ostatných kandidujúcich strán, v médiách sa neobjavuje. O tom, ako sa v súkromnom živote doc. Jána Cupera, vysokoškolského pedagóga na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave prejavil fakt, že  kandiduje za ĽS Naše Slovensko, je nasledujúci rozhovor

Nie je ničím nezvyčajným, že ste stredobodom záujmu médií. Zmenilo sa niečo potom, keď ste prijali miesto na kandidátke ĽS NS?

Začalo sa to pomerne impozantne. “Šteniatka demokracie” Denníka N, za ktorým je  Fedor Gál,  začali pomaly hryzkať. Najskôr volali  pánovi rektorovi, potom pánovi dekanovi, teda mojim nadriadeným, či som si vôbec pýtal súhlas kandidovať do NR SR za ĽS NS.  Ako keby nevedeli, že existujú isté absolútne subjektívne práva, na ktoré človek nepotrebuje od nikoho súhlas, okrem politickej strany, ktorá ho na kandidátke uvedie. Takže to bola moja vec a tej strany, ktorá mi dala možnosť kandidovať. Keďže som si preštudoval jej program a bol to aj môj program, až na nejaké výnimky, ktoré by som možno robil inak.  Po nejakých týždňoch uvažovania som zvážil, že ju treba  podporiť a dať šancu, aby sa tí psychopati, ktorí v NR SR robia  komédie na to, aby zastreli skutočnú podstatu svojej protislovenskej politiky, konečne legitímnym  spôsobom obmenili. Voľby sú takým legitímnym prostriedkom.

Čo vás oslovilo v programe ĽS NS?

Moje sympatie si predseda ĽS NS Marian Kotleba získal už dávnejšie. Keďže chodím učiť aj do Bystrice,  pozeral som, ako bol novozvolený predseda BBSK uvítaný poslancami krajského zastupiteľstva. Neviem, či to bol syn alebo vnuk bývalého krajského tajomníka strany, ktorý Kotlebu vítal v červených rukaviciach.  Tak som si povedal, to je rešpekt vôle ľudu? Veď keď niekto dostane dôveru v legitímnych voľbách, ktoré sú nespochybniteľné, poslanci by sa tiež mali správať legitímne a lojálne a vytvoriť ovzdušie spolupráce. A druhýkrát, keď isté samozvané nadácie, štedro podporované spoza oceánu usúdili, že síce boli tam predsa len  nejaké nezrovnalosti, ale Banskobystrický kraj je riadený najtransparentnejšie a teda nedá sa pánovi predsedovi samosprávneho kraja nič vyčítať, čo by nebolo v súlade so zákonom. Som presvedčený, že Kotleba  preukázal, že vie riadiť aj samosprávny kraj, že je dobrý odborník, dobrý kresťan i dobrý slovenský vlastenec. A to všetko mňa,  ako konzervatívne mysliaceho človeka, oslovuje. Preto som nakoniec túto kandidatúru prijal, aj keď netvrdím, že som predtým už nemal ponuky od liberálov.

ĽS NS nie je vítaná ľavicou ani pravicou. Má to dopad aj na vaše súkromie?

Isteže. Keď som otvoril mobil, objavil som vyhrážky ako „zombia sa prebrala“, alebo „nezabúdaj, že čaká ťa a do kríža preložené kosti“, no jednoducho tých vyhrážok smrti už bolo dosť.  Minulý týždeň som išiel z parkoviska pri Dunaji a zrazu len niečo v aute začalo búchať. Po biede som došiel domov a ráno som išiel do servisu, kde chodím 25 rokov. Informovali ma, že mám  na kolese povolené skrutky a že to musel niekto urobiť úmyselne. Začal som byť teda znova opatrný. Ale už aj týždeň predtým, keď som v záhrade vešal synovi búdku pre vtáky, zbadal som na ceste nejakého pána čosi riadiť. O chvíľu sa nad domom objavil dron. Sledoval dom, všetky okná, tak som vyšiel pred dom a pána vykázal. Pravda, zapísal som si číslo jeho auta, ale viem, že polícia nie je oprávnená podávať mi informácie, kto je majiteľom auta.

Určite sa nepredstavil a nepovedal, pre koho pracuje?

No, samozrejme, že nie. V Plus 7 dní už dávnejšie písali o novej Cuperovej vile aj s fotografiami, len zabudli dodať, že sme tam piati vlastníci. Ale to nebol jediný prípad. O dva dni syn išiel na balkón a hovorí, tatino, nejaké  červené a zelené svetlá behajú po stromoch a po našom dome. A zasa tam bol dron.

Čo vás najviac znepokojuje v ostatnom čase?

Zaujímajú ma problémy, ktoré trápia celú Európu. Jednak problém novej Transatlantickej dohody USA a EÚ o voľnom obchode.  Problém je v tom, že touto zmluvou príde SR i všetky štáty EÚ o zvyšok suverenity. Lebo jej podpisom sa USA otvorí cesta k ovládaniu takmer 70 percent európskych služieb. Už majú brazílske, ďalšie  juhoamerické, takže to je cesta k ovládaniu sveta. A to si bežný občan nevšimne. Veď prečo by si Američania kupovali mliekáreň vo Zvolene? A v ostatnom čase si ju kúpili.  A keď pán prezident súhlasí s tým, že sa tu ešte postaví jedna vojenská základňa NATO v Poprade, tak to už budeme absolútne podnájomníkmi vo vlastnom štáte.  To všetko ma desí ako človeka, ktorý predsa len do toho vidí. V akom dome budú žiť moje deti?

Hovorí sa, že dohoda je už podpísaná a takmer nič o nej nevedia ani europoslanci. Vidíte nejaké riešenie, ako zabrániť tomuto vývoju?

Podpísaná ešte nie je. ĽS NS má v programe bojovať proti tomu, aby sme boli takto ovládaní zo strany NATO. Lebo štát, v ktorom je základňa NATO alebo USA,  nemôže si  hovoriť, že je suverénnym štátom. Ani Nemecko. Ak si uvedomíme, že počty slovenskej armády boli podľa  generála Vestenického  znížené zo 46 tisíc na 12 tisíc, tak to sa už neubránime  ani proti  eventuálnym islamským fundamentalistom, ktorých  nám vnucuje Únia. My sa nedokážeme  ubrániť ani proti vnútornému nepriateľovi, nieto ešte voči zahraničnému. Takže toto všetko si ja, ako človek, ktorý sa celý život zaoberá štátom a právom uvedomujem možno viac, ako niekto iný. Nie som nadšený a nie som ani z cudzích peňazí platený odborník, som príslušník tohto národa. Som človek, ktorý sa o tento štát zaslúžil, kvôli tomu prišiel aj o česť, skoro aj o život, tak chcem, aby toto dielo, o ktoré som sa pričinil aj pretrvalo, prežilo. A často o tom rozmýšľam.

Považujete program ĽS NS za reálny, ktorý by odvrátil nebezpečenstvo, o ktorom hovoríte?

Často si ten program pozerám, čo je z tých desiatich bodov splniteľné. Iste, vystúpiť z NATO by dnes bol problém. Ale dá sa robiť taká politika, aby tie základne tu neboli. Najmä, ak majú slúžiť ďalšiemu postupu na východ. To nie je náš cieľ. Dá sa zabrániť tomu, aby tu americké firmy, ktoré chcú ťažiť bridlicový plyn,  nevŕtali na východnom Slovensku?  Tomu sa možno dnes ešte dá zabrániť.

Kým nepodpíšeme TTIP.

Presne tak. Toto sú veci, ktoré rozumný človek a najmä vysokoškolsky vzdelaný, ktorý celý život robí na vysokej škole musí mať na pamäti a zasadzovať sa o tieto veci. A tí odporcovia ĽS NS, Kotlebu, ale aj Cupera a ďalších to vedia, pretože rátali s tým, že nijakí intelektuáli ho nepodporia. Možno, že predseda strany mal nejaké expresívne vyjadrenia, trebárs k riešeniu rómskej problematiky, ktoré tiež by som možno trochu korigoval, ale moje skúsenosti z tejto problematiky sú tiež také.  Že nie je cestou ustanoviť nejakého vládneho zmocnenca a dotovať rómske osady financiami bez toho, žeby sa nežiadala nejaká zodpovednosť z ich strany. A žeby to prinieslo aj  nejaký pokrok alebo integračné riešenia. Čiže, aby sa Rómovia predsa len integrovali, aby neboli absolútne na ťarchu tejto spoločnosti. A toto sa zasa forsíruje ako protiľudová politika, lebo ľudské práva,  a to musíme znášať a riešiť tí, ktorí pracovať chceme. Ja som vždy Rómom ochotne pomohol, ale iba tým, u ktorých som videl, že sa usilujú aj pracovať.  Nemyslím si, žeby vládna politika bola taká, aby prispievala k ich integrácii. Treba sa nad tým zamyslieť a riešiť to. Lebo keď sem prídu ďalšie sociálne neprispôsobivé skupiny, tak to štát ešte viacej rozloží.

Imigranti nepredstavujú len sociálne neprispôsobivých, ale aj kultúrne a civilizačne.

Presne tak. A to, že niekto potom robí paralelu medzi sociálnymi skupinami, že by nedajbože  ĽS NS a jej predseda mohli presadzovať nejaké fašizoidné myšlienky, myslím si, že je to totálna hlúposť a scestné tvrdenia politických odporcov. Najmä,  ak im neprekážajú podvodníci z  bilbordov pravicových aj ľavicových strán, ktorí už roky ohlupujú tento národ  klamstvami, s prepáčením  najvyššej debilnej hodnoty. A tento národ ich oddane volí, hoci mnohí z nich sú  podľa mňa  psychopati. Nemôžem to inak hodnotiť. A pýtam sa, čo robia orgány činné v trestnom konaní, keď jeden predseda strany s nejakou dievčinkou či dôchodcom odhaľujú trestné činy? Veľmi mi to pripomína bývalú éru.

Podľa množstva odhalení, ako to vyplýva z bilbordov, by sa mali dostaviť aj nejaké výsledky. Ale nijakých niet. Ako si to vysvetľujete?

To sú všetko vymyslené kauzy, aké sa viedli kedysi na likvidáciu mečiarizmu. A bohužiaľ úspešne sa používajú ďalej. Pán predseda strany OĽaNO ešte aj  celkom úspešne spája Ficovu vládu s Mečiarovou. A mainstreamové médiá z toho robia akože protimečiarovskú propagandu, nie, aby sa zamysleli … hoci aj nad zničením účtovníctva firmy, ktorá vykazovala 122 miliónov zisku. Za omnoho menšie kauzy sa dodnes rozvláča HZDS  a jeho členovia, ktorého som aj ja bol súčasťou. Ale ja som nič neprivatizoval a nikomu som neukradol ani korunu. A rozhodne som neviedol psychopatické reči ani v parlamente ani mimo neho. Takže sa pýtam, aké morálne právo majú “šteniatka revolúcie” Fedora Gála  pýtať sa môjho zamestnávateľa a  zasahovať do môjho života. Robili to aj predtým, než som kandidoval. Veď v  Sme už  neraz  boli články, že ako je možné, že Cuper ešte stále pôsobí na vysokej škole. Ako keby som  nespĺňal kritériá pôsobenia na vysokej škole.

Čo je za tým?

Mne to vychádza len tak, že sa tu  niekto z našich politických odporcov etabloval a nevie zabudnúť, že sme pomerne slušne prispeli spolu so spolkom slovenskej inteligencie Korene k rozkladu VPN.  Keď sme  Mečiara, Kňažka a ďalších etablovali k nám a rozdelili federáciu. Nevie nám odpustiť, že sme vytvorili funkčný štát, ktorý už 23 rokov vykazuje solídne známky úspešnosti. A tu  otvorím internet a čítam, že máme hlasovať za spojenie Česka a Slovenska. Myslím si, že tento národ až tak neohlúpol, aby to podporil.  Lebo keď neohlúpol vtedy, keď Lipšic  s  Radičovou na Poštovej ulici v Bratislave robili demonštrácie proti rozdeleniu spoločného štátu a pomlčke, tak dúfam, že ani teraz. Neželal by som si, aby sa Slovensko ocitlo v neokoloniálnom režime.  Prešiel som svet a viem ako vyzerajú spoločnosti, ktoré sú v takomto režime, či už  bývalé kolónie, domínia alebo protektoráty. Lebo jedným z nich je aj Sýria, ktorá bola britsko-francúzskym domíniom a veľa slobody ako samostatný štát si neužila. Formy neokolonializmu sú rovnaké. Vyťažiť nerastné bohatstvo, vycicať služby a obyvateľstvo zbedačiť.  A zmiznúť. Tak taký osud by som nechcel pripraviť mojim deťom.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Eva Zelenayová

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 9

Celkové hodnotenie: 21.24

Priemerná čítanosť: 3923

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Korčok a Pellegrini sa zhodli,že SR stagnuje a potrebuje posun

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    Pri piatich nehodách v Trnavskom kraji sa zranili traja ľudia

    0icon

    Policajti v Trnavskom kraji zasahovali v stredu (27. 3.) pri piatich dopravných nehodách. Pri dvoch z nich sa zranili traja ľudia, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného…

    Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

    0icon

    Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien. Upozornila na to štúdia Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Ministerstva…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

    0icon

    Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú. Pri príležitosti štvrtkového Dňa učiteľov na to poukázala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

    Všetko je inak. Harabin objasnil, ako to je s odporúčaním pre jeho voličov, aby dali hlas Pellegrinimu

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Dnes sme najprv informovali, že prezidentský kandidát Štefan Harabin poskytol pred druhým kolom prezidentských volieb svoje odporúčanie koho…

    Otvorený list Korčokovi. Takto sa k nej zachoval, keď bol ministrom zahraničia

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Advokátka a bývalá politička JUDr. Zuzana Kondrlíková Plháková sa pred prezidentskými voľbami rozhodla podeliť s verejnosťou o svoju…

    Tradičné preteky bez tradičnej oslavy, Temža je znečistená

    0icon

    Londýn 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Tradičné preteky univerzitných osemveslíc budú tento rok bez tradičnej oslavy, pri ktorej hodí víťazná posádka svojho kapitána do…

    Dôkaz, ako opoziční "odborníci" škodia Slovensku

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Pavel Neubauer)   Minister financií SR Ladislav Kamenický zo Smeru-SSD upozorňuje na dôsledky neustáleho a účelového očierňovania vlády opozičnými…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA