Novinári a ich etika

Záujem o printové vydania dennej tlače klesá, tá sa presúva na web, dáva si za to platiť, od januára 2017 bolo ukončené Piano, prešla na predplatné, pričom čitateľom zaň podsúva nevyžiadanú reklamu (v cene predplatného), ktorá pri čítaní ruší a prekrýva kontent, aby mali na splátky svojich hypoték, a ešte ma budú žiadať, aby som odstránil adblock. A vraj mám voči nim byť tolerantný, zhovievavý a chápavý, lebo, aj “oni potrebujú z čohosi žiť”. Lebo. Nepredplácam. Nechcem. Stačia mi titulky a perexy ich “exkluzívneho” obsahu a viem, o čom je skrytý obsah. Predháňajú sa v deklaráciách svojej „slobody, nezávislosti“ a významnú časť svojho pracovného času venujú kritike „alternatívy“. Informácie čerpám zo zdrojov, ktoré sám označím za dôveryhodné.
Keďže RTVS je zo zákona „verejnoprávna“, tak je (akože inak?) jedinou a preto najlepšou “verejnoprávnou” televíziou na Slovensku, a preto má „moderné, komplexné, nezávislé, sledované a najobjektívnejšie“ spravodajstvo.
Spravodajstvo RTVS je pre mňa len doplnkové.
Po kríze 2008 a ekonomickou situáciou vynútenými redukciami početných stavov redakcií a zahustením ich pracovného režimu, a okrem toho (následok), že začali prechádzať do vlastníctva oligarchie, si takzvané seriózne mienkotvorné médiá na webe, bulvárnymi titulkami naháňajú a vyrábajú čítanosť. V opore o senzácie chtivosť čitateľov (psychológia čitateľa). Medzi súkromnými televíziami príznačné pre Markízu, JOJ, Doma, Dajto…
Bulvárne médiá sú samé o sebe bulvárom, ktorý je mimo môjho záujmu. Plne uspokojujú dopyt po senzacionizme a atrakcionizme konzumentov bulvárnej tlače a elektronických médií…
Vyššie zmienené je aj v kritike etiky profesionálnej žurnalistiky v relácii TA3 V politike 4.6.2017, s titulkou Novinári a ich etika.
https://www.ta3.com/clanok/1106721/volba-noveho-riaditela-rtvs-sloboda-medii-vo-svete.html
Denník SME ju nesledoval. Je natoľko slobodný a nezávislý, že serie na ňu:
https://domov.sme.sk/c/20554292/vlak-v-bratislave-vrazil-do-auta-na-priecesti-naschval.html#axzz4jU6dVQ87
Mimochodom, ak som Denníku N položil túto otázku, dostal som po nej nasledujúcu odpoveď:
„Prosím o informáciu, ako a kedy denník N informoval o príprave, konaní, priebehu a výsledkoch Všeslovanského zjazdu v Moskve, ktorý sa konal v dňoch 26. 5. – 2. 6. 2017?“
„Dobry den, pan Rezo k vasej ziadosti o informaciu: vseslovansky zjad, ale napriklad ani tohtorocne rozmnozovanie dazdoviek, ktore sa konalo od marca do maja, sme spravodajsky nezaznamenali. S uctou Juraj Javorsky“
Denník N je ďalší „slobodný a nezávislý“ denník.
Kormúthovú vyhnali Rómovia zo Slovenska (ešte september 2014):
https://www.pluska.sk/soubiznis/domaci-soubiznis/rasistka-kormuthova-romovia-ju-vyhnali-zo-slovenska.html
Reakcie:
https://www.omediach.com/blog/item/5027-kto-vyhnal-moderatorku-zo-slovenska?
https://redakcia1.blogspot.sk/2014/09/kormuthovu-zo-slovenska-vyhnali-romovia.html
Väčšina „slobodných a nezávislých“ médií na webe je už uzamknutých, lebo všetky zrazu poskytujú “slobodný a nezávislý a len prémiový”, a preto len platený obsah.
Konflikt novinári a médiá verzus politici silnie a je zavinený obomi stranami sporu v boji o „pravdu“. Pravdu nehľadajú, pravdu poznajú a majú. Svoju. V relácii TA3 hostia zmienili pojem koreknosť (pravdivosť, objektivita).
Ak ma chce ako diváka pritiahnuť spravodajstvo, ktorého „výnimočné“ kvality deklaruje RTVS, tak by sa nemalo stávať (permanentne) že informácie hľadám najskôr inde na webe, a spravodajstvo STV1 sledujem len ako doplnkové k tomu, čo som sa už, a skôr, dozvedel inde (a až potom kriticky vyhodnocujem).
Mladej dievčiny sa v jednej relácii STV2 pýtala moderátorka:
Ako si predstavujete dobré spravodajstvo?
Odpovedala:
Také, po ktorom už nebudem musieť premýšľať.
V časti „koreknosť“ médií sa odborníci na etiku médií správali nekorektne a neobjektívne. Nezmienili vôbec, že vybrané médiá, najmä Denník N, Pravda, Denník SME, Týždeň (…) sa správajú ako politické subjekty na pozadí „svojej“ ideológie (ľavica, pravica). A spolu s mimovládkami, ktorým poskytujú svoj mediálny priestor, významne zasahujú do politík štátu a vládnucej moci, a preberajú aj reálnu moc v štáte.
Korektnosť médií zakladá už základný prvok, ktorým je spravodajská informácia. Tá má byť popisom miesta, času a veci. Nemá splynúť vo výklade, interpretácii a hodnotení, ako dva v jednom, a to všetko príjemcovi hotové, vyzdobené, ako na servírovacom stolíku. To, qaké spoločenské a politické konzekvencie plynú z udalosti, je úlohou kontentu (obsahu) komentára, glosy, fejtónu. Spravodajstvo ale prináša aj návod na použitie správy v jednom (triky, podsúvanie, slovíčka, zvraty, mémy…).
Okrem toho, hlavnou zásadou korektnosti spravodajskej informácie je jej spoľahlivé overenie minimálne z dvoch zdrojov. Najlepšie na mieste. Osobne.
Aj preto by sa mienkotvorné médiá nemali v tejto veci až tak zúrivo „navážať“ do alternatívnych médií, ktoré nenesú gro zodpovednosti. Mali by si poctivo robiť najmä svoju prácu. Robia to, čo im neprináleží. A riadne využívať svoj pracovný čas. My si vyberieme, komu uveríme. Za korektnú a serióznu sa vo všeobecnosti považuje BBC.
Vraj úlohou médií je kontrola rovnováhy troch pilierov moci. Siedma veľmoc ju narúša.
Zmienenú reláciu TA3 vo veci nepovažujem za referenčnú, ale len za len voľný zhluk výpovedí, toho, čo momentálne spytovaným hosťom prišlo na jazyk. Hostia relácie sú vekovo staršou skúsenou klasikou, ale, zrejme aj ako pedagógovia žurnalistiky sa nachádzajú už dosť mimo priestor živej reality a praxe, čo aj sami uznali. Na druhej strane, štatistiky dôveryhodnosti novinárov svedčia pre vekovo starších a preto spoľahlivejších. K tomu treba aj, že mladí z finančných dôvodov opúšťajú oblasť žurnalistiky. Relatívne skúsených a kvalitných novinárov je aj na Slovensku málo.
Za významný poznatok považujem výrok, že zárukou dobrej redakcie je šéf editor. Toto je prax aj amerických médií. Šéf editor je jediný, kto schvaľuje hodnotu a kvalitu článkov (vracia ich na prepracovanie aj 5-6 krát).
Ak by mali zodpovedať na otázky pojmu verejnoprávnosť RTVS, v teste by zrejme dopadli všelijako. Tí dvaja páni nepovedali viac, než len chceli, alebo nechceli, povedať na adresu novinárov…
RTVS by mala mať viac svojich, než „požičaných“ spravodajcov. Ak sú dôveryhodné zahraničné agentúry, ktoré takých majú (financie) vlastný autentický zdroj predáva médium.
K hoaxom, bullshitom a alternatívnym médiám – prvé červené svetlo: anonymita (nemá autora, nemá zdroj, nemá oporu o zdroj). Všetky oficiálne printové a elektronické médiá sú riadne registrované, ostatné nie.
Druhý je bulvarizácia, ktorý sa týka aj mienkotvorných médií („…vedci zistili, dokázali, vyvrátili, údajne, vraj, kde bolo, tam bolo, za siedmimi vrchmi, riekami…“). To je samo o sebe podkopávanie dôveryhodnosti.
Ďalším je propaganda, ktorá by mala prejsť redakčnou sebareflexiou, a informačná vojna médií navzájom (ohováranie, osočovanie).
Významnou pre dobrý vzťah novinárov a politikov je dobrý komunikačný vzťah a komunikácia s politikmi (Branislav Dobšinský, Z prvej ruky, Sobotné dialógy; zrejme sa už v reakcii na mnohé výhrady “spamätal” a umravnil, snáď mu to aj vydrží, zdá sa, že dobre vychádza aj so svojím “miláčkovcom” Róbertom Ficom…).
Vo veci nezávislosti a slobody médií, kontroly pravdivosti a objektivity ich výstupov, ak uvažovaná mediálna rada, popri voľbe generála RTVS, by bola a mala byť volená parlamentom, už vopred stráca svoju nezávislosť.
Slovensko je až na 17-tom mieste v slobode médií, ide najmä o politické aspekty…
Hostia zmienili aj lojalitu k vlastným radom a svojmu médiu. Novinári by si mali odpustiť svoje pôsobenie na sociálnych sieťach a na webe, mimo svojho média. Z tohto pohľadu by sa mali dobrovoľne vzdať svojej osobnej „slobody“.
To, čo robí Michal Havran, vážne poškodzuje reputáciu a meno RTVS. Michal Havran nie je súkromná osoba. Rada pre vysielanie a retransmisiu nereagovala na jeho nedemokratické správanie v jednej z jeho relácií Večere s Havranom (hosť B. Koróni), zrejme sa z pohľadu Rady skutok nestal. Má tam podnet na trestné stíhanie za hanobenie slovenského národa, o ktorom, zrejme oficiálne „nevie“ (a preto proti M.H. nekoná):
https://www.hlavnespravy.sk/michal-havran-celi-trestnemu-oznameniu-za-hanobenie-slovenskeho-naroda/1027800
Internet sa vyvinul zo súkromného online komunikačného nástroja pre potreby študentov vysokoškolákov na voľný, celosvetový zdroj informácií a ich slobodnej výmeny. Veci kontroly a regulácie internetového obsahu treba posunovať veľmi opatrne, na pozadí základných ľudských práv, s právom na slobodu príjmu a výmeny informácií, slobody slova, názoru a presvedčenia, ale korektnou formou na pozadí ľudskej etiky, mravnosti a zásad slušnej a korektnej komunikácie vo verejnom mediálnom priestore. Pán Lorinz k diskusiám pod článkami: „Štekanie, vulgárnosť…“. Otázky anonymity diskusií sú už celosvetovo v riešení, aj v opore o rozsudok ESĽP vo veci Lotyšsko.
K vzdelávaniu novinárov; Slovensko živí 9 katedier žurnalistiky a mimo nich množstvo rôznych súkromných kurzov. To je veľa. Všimol si to už aj český prezident Miloš Zeman v Číne. Za chvíľu nám budú vládnuť novinári a masmediálni „komunikanti“. A dobrá je kombinácia politológie a žurnalistiky.
V práci pre Slovensko ich nemá kto zamestnať a zaplatiť, tak sa prisajú na Sorosove finančné cecky a pracujú pre neho. Proti Slovensku. A odchádzajú do politiky (napríklad Klus, SaS). Je rozhodne lukratívnejšia. Možno na poste B.B. župy. Šikovný a ambiciózny chlapec. Toto platí aj pre mraky politológov a politických analytikov.
Dôraz na kvalifikáciu členov redakcií v odbore žurnalistika je z pohľadu etiky a kódexu žurnalistiky v praxi sporný, lebo, žurnalistike sa môže teoreticky venovať hockto. Mediálny trh si ho prelustruje. Ako bloger som „fšetko“ v jednej osobe. Okrem politických ambícií.
Vo verejnom vypočutí uchádzačov na post vedenia RTVS ma najviac zaujala Zuzana Ťapáková, ktorá práve tá, hoc pracujúca v neštátnej sfére, najlepšie vystihla, a teda pochopila a porozumela, čo znamená pojem verejnoprávnosť RTVS. Ale aj jej ekonomický potenciál a perspektívy a možnosti rozvoja do budúcna. Pekne, triezvo. Ibaže záujmy politikov. Strany Smer, Most Híd a SNS, vidia verejnoprávnosť po svojom, politicky. A v tom momente ma voľba generála/ky RTVS prestala zaujímať. Som len koncesionár. Pre RTVS žiadny partner. Ak bude voľba vedenia „verejnoprávnej“ RTVS v rukách politikov, tváriacich sa ako eunuchovia, verejnoprávnosť slovenskej televízie a rozhlasu je a bude len iluzórna a v úvodzovkách…
Autor článku: Juraj Režo

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Juraj Režo

O AUTOROVI

MOJE OSOBNÉ VYZNANIE LÁSKY K SYSTÉMU
Ako a eko ďalej? Okrídlené „Pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou“ je nenaplnená hypotéza „Veľkého Novembra“.
Výsledok tu máme dnes, v hektike ostatného a ostávajúceho času poslednej voľby:
Žiadna láska. Len nenávisť, lož, zloba a závisť.
Môj odkaz Európskej únii (prebieha v nej invazívna islamizácia kresťanskej Európy):
Pravda je pravda. Lož je lož. Polopravda je lož. Existuje len pravda alebo lož. Relativizácia pravdy je lož.
Pravda: Liberálna demokracia je orwellizmus. Falošný newspeak.
Liberálna demokracia je podliezavý a sladký podvod, mačkažák (falošné mačacie zlato).
Nie je pravou hodnotou. Pravé hodnoty sa tvoria inak.
Nenastoľuje reálnu slobodu, ale diktatúru falošných slobôd práv. Tretiu totalitu. Neoliberálny fašizmus. New world order.
Európa, chráň svoje rodné a kmeňové kresťanstvo, inak prídeš o život!
Európa, nový svetový poriadok nesmie byť tvojím poriadkom, zachovaj si svoj pôvodný.
New world order je vláda reálneho alebo pomyselného Satana, nastoľovaná neo liberálnou demokraciou, ktorá, ak budeš pokračovať v benevolencii voči nej aj islamu, pod false flag základného práva na náboženské vyznanie, ťa zničí a zotročí. A napokon zlikviduje teba, tvoje kresťanstvo aj islam. A nastolí vládu jediného náboženstva NWO, jednej vlády a jednej meny.
Konflikt judaizmus, kresťanstvo verzus islam sa po domnelom víťazstve islamu zmení na konflikt NWO verzus islam.
A musíš si, vybrať, Európa, čo je pre tvoj život dôležitejšie, či tvoje reálne základné ľudské práva s právom na tvoj dobre udržateľný život od počatia po prirodzenú smrť, alebo otroctvo pod systémom a globálnym metasystémom centrálneho matrixu New world order.
Občania Európy a Slovenska, bojujte s orwellizmami a klamlivým, zaliečavým jazykom a sladkými, zaliečavými rečičkami v bežnom živote a najmä v politike, ktorá vás manipuluje aj pripravenými falošnými prieskumami, a aj nimi vás vťahuje do klamlivých politík, a takto pripravené a „predžuté ovce“ vás vo vašej dobrej viere a nádeji, že sa „konečne“ rozhodnete správne (lebo však aj prieskumy..!) vás posiela k volebným urnám a na budúce krvavé jatky...
To je LOŽ! Klamú vás od rána do večera (aj v noci)!
A používajú, zneužívajú proti vám svojich platených užitočných idiotov.
Pekne pozdravujem. :-)
Autor článkov: Juraj Režo alias notorickyobcan

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 288

Celkové hodnotenie: 12.19

Priemerná čítanosť: 1133

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Čokoládové vajíčka a zajačiky sú túto Veľkú noc drahšie ako kedykoľvek predtým. Má to svoj dôvod

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/ The Associated Press /Euronews /The Conversation/ Foto: )   Prečo sú tento rok čokoládové výrobky, ktoré sú typické pre Veľkonočné…

    Islamský štát hrozí ďalšími útokmi. Opozícia kritizujúca Šutaja Eštoka sa znovu znemožnila

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Opoziční politici sa v posledných dňoch predháňali v tom, kto viac nakydá na súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja…

    Paranoidný Naď vidí všade dezinformácie a trollov

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Pre členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným…

    Putin vyvlastňuje piatu kolónu

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Foto:X/financial goddess/Angela)   Ruský veľký biznis je nervózny zo znárodňovania podnikov v Ruskej federácii, píše agentúra Bloomberg Na majetok od tovární…

    Západu sa rúca systém. Treba byť pripravený na brutalitu

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)   Úspešný príbeh Západu má korene skôr v organizovanom násilí než v jeho proklamovaných hodnotách. Članok priniesli noviny Svobodnaja…

    Ženy v Afganistane budú za cudzoložstvo verejne ukameňované

    0icon

    Kábul 29. marca 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube/Human Rights Network)   Podľa denníka The Telegraph to povedal najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda "Hovoríte, že je to porušenie…

    Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku", píše The Economist Prvým bola energetická kríza, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.…

    Alonso zostane v Leverkusene: "Bayer je pre mňa ten správny klub"

    0icon

    Leverkusen 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)   Španielsky tréner Xabi Alonso zostane ešte minimálne jednu sezónu v Bayeri Leverkusen. Potvrdil to na piatkovej tlačovej konferencii,…

    Drago Bosnic: "Kto stojí za teroristickým útokom na Crocus City Hall?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/ Infobrics / Foto: TASR/AP-Sergei Vedyashkin)   V piatok 22. marca došlo k teroristickému útoku na Crocus City Hall v Krasnogorsku.…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Ivan Štubňa

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA