Ozaj bude Slovensko diskutovať o EÚ ?

<!–
@page { margin: 0.79in }
P { margin-bottom: 0.08in }
–>

Nedávno som sa dočítal, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pripravilo projekt k celonárodnej diskusií o aktuálnych témach EÚ s dôrazom na miesto Slovenskej republiky v ďalšom smerovaní európskeho projektu. Na základe toho sa začali organizovať podujatia s názvom „Slovensko diskutuje o EÚ“. Zaujímavé je zistenie, pre koho je tento projekt určený. Účasť na podujatiach bude zabezpečovaná z radov študentov, akademickej obce, zástupcov politických strán a mimovládnych organizácií.

Už z týchto informácií o projekte k celonárodnej diskusií o aktuálnych otázkach EÚ je jasné, že sa nesie plne v duchu politiky vládnej koalície a že neprinesie také iniciatívne návrhy a odporúčania, ktoré prinútia vládnu moc nejako meniť smerovanie SR v duchu iných dôležitých hodnôt a princípov. Výber účastníkov celonárodnej diskusií nie je náhodný. Je to „delegovanie“ do projektu ľudí, ktorí z titulu svojho veku, záujmov, profesionálnej orientácie nebudú komplikovať jednoznačnú proeurópsku orientáciu v doterajšom poňatí a smerovaní, hoci sa toto smerovanie skrýva za slovné spojenia, že „chceme byť v jadre EÚ“, či „chceme byť v srdci EÚ“.

Pán predseda vlády SR presne vie, aký charakter EÚ podporuje. Dovolím si za neho povedať, že ďalšie smerovanie je jednoznačne orientované len na vybudovanie EÚ ako super štátu. Toto vybudovanie super štátu s centrálnym postavením Bruselu naša vládna moc a politické elity nazývajú ochranou a naplnením proeurópskych hodnôt. Táto cesta má však svoj jasný politický extrém ( – izmus ) a síce v tom, že pôjde o zradu národných záujmov, štátnej suverenity bez súhlasu tých najkompetentnejších – občanov Slovenskej republiky.

Smerovanie k ustanoveniu EÚ ako super štátu a poníženie Slovenska na význam „Región Slovensko“ nemôže byť založené na primitívnej propagande, ale iba na súhlase občanov Slovenska, že nechcú mať štátnu moc na zodpovedajúcej úrovni a bude im postačovať iba moc na úrovni napríklad Prešovského samosprávneho kraja. Postupné ( tiché ) odovzdávanie kompetencií – právomoci Bruselu sa deje bez súhlasu občanov, iba za orientácie, že naši ministri aj na čele s predsedom vlády chodia do Bruselu a tam na všetky návrhy či iniciatívy pritakávajú.

Aká je to primitívna propagandistická kampaň k EÚ ? Názorne to vyjadruje postoj ministra Lajčáka. Ten zdôraznil, že jednoducho lepšiu alternatívu nevidí. Nepopierateľne sa podľa neho zvýšila životná úroveň a aj to, že dnes nie je problém nájsť prácu na Slovensku. Nepostačujú nám diskusie o niektorých aktuálnych témach EÚ v „uzatvorenej“ komunite pravoverných občanov. Odmietam EÚ v terajšej podobe alebo v podobe absolútnej integrácie – vytvorenie super štátu. To je úloha, ktorú chcú ( plánujú ) presadiť spoločnými silami Nemecko a Francúzsko. A o tejto silnej integrácií EÚ mal jeden nemecký minister hovoriť aj na zasadaní krajín V 4.

Projekt celonárodnej diskusie je v každom prípade veľmi potrebný. Musí však zahŕňať nielen všetky aktuálne témy EÚ, ale hlavne musí hľadať odpoveď na otázku, aký bude mať či má mať charakter EÚ, aké to má byť spoločenstvo národných krajín z priestoru Európy. Organizácia členských krajín z Európy má mať taký charakter a poslanie, aby členské krajiny svoj národný charakter, svoju štátnu suverenitu upevnili – posilnili práve aj z dôvodov, že majú spoločnú medzinárodnú organizáciu, ktorá podporuje ich vzájomnú pomoc a spoluprácu.

To, čo EÚ na čele s Bruselom a v koordinácií predstaviteľov jednotlivých členských krajín vystrája, to nemá nič spoločného s potrebami národných krajín, ale veľmi jasne to vyjadruje podriaďovanie sa mocenským chúťkam nadnárodných štruktúr, ktoré na svojej strane nemajú občianstvo ako zákonitý zdroja štátnej moci. EÚ neostala ako organizácia rovnoprávnych národných krajín na medzivládnom základe, ale zmenila sa na samostatnú nadnárodnú politickú štruktúru, ktorá si osobuje právo rozkazovať celej Európe, pričom občania ako základ každej štátnej moci už nie sú pre tento prípad dôležití. Brusel má na svojej strane politické elity jednotlivých členských krajín a preto rôznymi tajnými a tajomnými spôsobmi vstupuje do prípravy a priebehu volieb v členských krajinách.

Je potrebné pripraviť skutočný projekt organizovania celonárodnej diskusie o EÚ „Slovensko diskutuje o EÚ“, ktorý bude určený pre všetkých občanov Slovenska. Príprava celonárodnej diskusie si bude vyžadovať prípravu alternatívnych návrhov k tomu, aký má mať EÚ charakter a poslanie. Rozhodne budú potrebné rôzne analýzy toho, čo je v dokumentoch o EÚ problematické, čo je možné ponechať na dopracovanie a čo sa musí vrátiť do pôsobnosti Slovenskej republiky. Predpokladám, že vzhľadom na analýzu základných dokumentov o EÚ bude potrebné pripraviť návrhy na určité úpravy v Ústave SR, aby jasne boli garantované všetky tie právomoci a práva štátu a občanov, ktoré ustrážia bez ohľadu na morálny profil ústavných činiteľov štátnu suverenitu a vnútornú bezpečnosť krajiny.

Vnútorná bezpečnosť krajiny podľa štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR pána Ondrejcsáka je vraj v súčasnosti ohrozená extrémistami a fašistami. Je to výplod fantázie politika, ktorý má veľmi ďaleko zo svojho kreslá k občanom SR. Keď sa štátna suverenita rozpadáva v prospech Bruselu, potom slabne aj vnútorná bezpečnosť. Aby takáto bezpečnosť bola dostatočne zabezpečená, musíme mať na všetkých riadiacich postoch takých politikov, ktorí ochranu štátnej suverenity pokladajú za niečo sväté a dbajú o ňu ako o ochranu svojho zdravia. Dnešné politické elity svoju „nemohúcnosť“ na váhach spravodlivosti dali vyvážiť bremenom extrémizmu a fašizmu. Občania majú veriť, že je to tak, že je to nebezpečenstvo, ktoré ich ohrozuje. V skutočnosti politické elity si „vybudovali“ týmto bremenom svoj ochranný štít proti tomu, aby ich politické aktivity boli dostatočne chránené od „nespokojného“ občana.

Aký jednoduchý príklad môžem použiť pre pochopenie ? Konfrontačnú politiku demokratického Západu s Ruskom nevymysleli „extrémisti“ a „fašisti“ z radov občanov Slovenska, ale politické elity. Táto konfrontačná politika je nebezpečná, pretože môže viesť k vojne. Z uvedeného vyplýva, že prípravu celonárodnej diskusie je potrebné doplniť aj o problematiku politickej etiky, ktorá má za úlohu nastavovať zrkadlo práve politikom.

Projekt celonárodnej diskusie o EÚ nemôže byť organizovaný bez účasti a súčinnosti verejnoprávnej RTVS. Občania majú právo, aby RTVS sa podieľala na organizovaní podujatí „Slovensko diskutuje o EÚ“ a aby tieto podujatia boli vysielané na celé územie Slovenska. Veľmi dôležitá je finančná otázka projektu, pretože pre potreby občanov bude potrebné pripraviť balíčky základných informácií k problematike EÚ. V rámci finančných zdrojov bude spravodlivé, ak sa dodrží zásada rovnoprávnosti nákladov pre každú zainteresovanú stranu orientovanú buď proeurópsky alebo protieurópsky. Keďže ide o životne dôležitú záležitosť, prostriedky štátneho rozpočtu určené pre realizáciu samotného projektu nemôžu byť viazané iba na stranu vládnej moci.

Celonárodná diskusia „Slovensko diskutuje o EÚ“ má byť projektom vlády SR. Tento projekt na úrovni ministerstva zahraničných veci a európskych záležitosti nemôže priniesť zásadné oživenie problematiky EÚ. Vládna moc stále opakuje tú istú chybu: namiesto verejného zdôvodňovania politiky spojenej s členstvom Slovenska v EÚ a zasväcovania občanov do existujúcich problémov, neustále sa prednášajú politické mantry o úspechoch Slovenska, o výhodnosti členstva a využitia príležitosti byť v jadre EÚ. Namiesto zasväcovania občanov sa robí politika redukovania na niekoľko otrepaných fráz, ktoré v skutočnosti môžu pomáhať formovať formálnych a zaslepených fanúšikov integračného procesu v rámci EÚ, ktorý sa pokladá za hodnotu proeurópsku.

Je možné tvrdiť, že samotné mantry či redukcionizmus vo verejnom zdôvodňovaní politiky vládnej moci predstavujú v skutočnosti vyhýbanie sa čestnému, pravdivému, otvorenému dialógu vládnej moci s občanmi. Preto aj samotný projekt celonárodnej diskusie z úrovne ministerstva zahraničia je postavený tak, že rešpektuje toto vyhýbanie sa. Náhradnou skupinou za celé občianstvo, podobne ako v prípade boja proti extrémizmu a fašizmu, sa stali študenti, ktorých dokonca používajú aj pre falošný boj proti korupcií.

Posilňovanie integrácie EÚ až do podoby super štátu politické elity pokladajú za hodnotu proeurópsku. Vôbec im pritom nevadí, že ide o jasný klam pre obyvateľstvo Európy, pretože tu ide o zásadu „kto z koho“. Brusel má jednoznačnú tendenciu – jeho moc má byť štátnou mocou, ktorú si privlastňuje na úkor národov Európy a ich štátnej suverenity. Kto je proti súčasnému stavu EÚ a jej smerovaniu k vytvoreniu – ustanoveniu super štátu, tak je pokladaný za človeka, ktorý podlieha protieurópskym hodnotám. Práve toto je silná demagógia zo strany vládnej moci a politických elít.

Orientácia na vzájomnú pomoc, spoluprácu a priateľstvo medzi národmi Európy už z princípu predstavujú hodnotu, ktorá je jasne v prospech národov samotnej Európy. Vychádzajúc z tejto orientácie je výhodné budovať EÚ nie ako súper štát, ale ako organizáciu na medzinárodnom základe. Úlohou vládnej moci v súčasnosti nie je za každú cenu bez súhlasu občanov zavliecť našu krajinu do osídiel súper štátu, k srdcu draka. Úlohou vládnej moci je pripraviť návrhy a získať súhlas občanov na takú spoločnú medzinárodnú organizáciu národných krajín, ktorá umožní ľahšie a efektívnejšie zvládať úlohy rovnakého významu a zároveň posilňovať štátnu suverenitu.

Nedávno pán predseda vlády SR vyhlásil, že Európa potrebuje normálnu otvorenú diskusiu. Nemôžem vedieť, čo myslel týmto svojim vyhlásením, ale keď položím dôraz na slovo Európa, potom základ takejto normálne a otvorenej diskusie sa má v prvom rade odohrávať v rámci národného projektu a medzi vládnou mocou a občanmi danej krajiny. Len od tejto úrovne celonárodnej diskusie je možné pokračovať v ďalších otvorených diskusiách na vyšších úrovniach. Ako už poznáme nášho predsedu vlády, je ťažko predpokladať, že jeho slová o otvorenej diskusií nájdu svoje uplatnenie aj v praxi. Celonárodná diskusia v rámci projektu „Slovensko diskutuje o EÚ“ nebude zrealizovaná tak, ako som to naznačil. Pod vedením pána Róberta Fica vládna moc nemá odvahu takúto verejne a široko koncipovanú diskusiu so svojimi občanmi zorganizovať, pretože určite nemá pripravené žiadne analýzy z prostredia EÚ. A k chýbajúcej odvahe možno bude potrebné doplniť aj predpokladanú neschopnosť a nezáujem zorganizovať celonárodnú diskusiu a na základe nej prijať závery pre politické rozhodnutia.

Ak sa neuskutoční celonárodná diskusia pre projekt „Slovensko diskutuje o EÚ“, potom celá debata o EÚ bude na Slovensku ďalej cez média vedená ako monológ predsedu vlády. Všimnime si, čo za niekoľko dní sme sa mohli dozvedieť od pána Róberta Fica:

  • Európa potrebuje normálnu otvorenú diskusiu.

  • problém existuje v komunikácií, pretože mladí nerozumejú, aké výhody plynú z EÚ.

  • v otázke hlbšej integrácie každé rozhodnutie v eurozóne má byť realizované v spolupráci s krajinami, ktoré euro nemajú.

  • vytvára sa nový francúzsko – nemecký integračný motor a Slovensko chce byť v jadre procesu.

  • pán predseda vlády nie je za otváranie zakladateľských zmlúv !!!

  • na európsky stôl by sa nemali predkladať témy, ktoré štáty rozdeľujú. Poznámka: podľa tohto prehlásenie napríklad nebude možné rozhodovať o ilegálnej migrácií.

  • prvoradou témou v EÚ sa musí stať bezpečnosť.

Dušan Hirjak

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Dušan Hirjak

O AUTOROVI

Som na starobnom dôchodku. Niekoľko rokov som pracoval ako tajomník OV SZM v Humennom, ako konštruktér vo Vihorlate, .n.p. Snina, ako predseda Odborovej rady na výstavbe VN Starina, ako tajomník MNV a potom 5 volebných období ako starosta obce Stakčínska Roztoka. V rokoch 1989- 1994 som diaľkovo študoval na PU v Prešove filozofiu. Získal som akademický titul Mgr. a PhDr. Píšem básne ( občas ), rekreačne behám a baví ma venovať sa politickým otázkam. Niekedy som bol radovým členom KSČ a členom ĽM ( počas práce vo Vihorlate 1977-1985 - stranícka úloha ). Manželka Anna je na dôchodku, celý život pracovala v NsP Snina ako ženská sestra. Mám dve dcéry: Tatianu a Natašu. Obidve žijú a pracujú v Bratislave. Mám tri vnúčatá. Žijem v svojom rodinnom dome v Snine.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 233

Celkové hodnotenie: 15.36

Priemerná čítanosť: 924

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    O neschopnosti myslet

    0icon

    Praha 23. apríla 2024 (HSP/Petrhampl/Foto:TASR/AP- Ajit Solanki)   Na současných elitách (ve smyslu přístupu k moci, nikoliv vlastnostech) je fascinující, jak politická korektnost postupně přerůstá ve…

    Erik Kaliňák nastavil Zuzane Čaputovej zrkadlo. Aby sa nezabudlo...

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:Screenshot Facebook video)   Poslanec NR SR Erik Kaliňák (SMER-SSD) sa vo svojom nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Prevažne zamračené, na severozápade dážď. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia…

    Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

    0icon

    V obci Výborná neďaleko Kežmarku horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR…

    Bylo nebylo...

    0icon

    Praha 23. apríla 2024 (HSP/Vidlakovykydy/Foto:TASR - Mesto Valašské)   Dnes vám povím jeden starý příběh, který jsem si vlastně ani nechtěl vyslechnout. I když se…

    Boxer a politik Tankó sa vyjadril k šokujúcemu incidentu

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:Facebook Viliam Tanko)   Včera sme vás informovali o ďalšom škandále poslanca z Matovičovho hnutia - Viliam Tankó sa…

    Minister Susko sa vyjadril k listu Lipšica a spol. Náhoda? Zrejme nie

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR - Pavol Zachar)   Minister spravodlivosti Boris Susko sa vo svojom videu na sociálnej sieti vyjadril k listu, ktorý začal…

    Získanie eurofondov pre premenu kasární na Kulturpark bolo zásadné

    0icon

    Premena bývalých kasární v Košiciach na kultúrne centrum Kasárne/Kulturpark bola podľa mesta Košice jedným z najúspešnejších projektov celkovej revitalizácie a konverzie bývalých vojenských objektov na…

    Predstieral nemecký miliardár vlastnú smrť kvôli svojej ruskej milenke ?

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/ Newsweek 90/ Foto:Pixabay)   Nemecký miliardár Karl-Erivan Haub bol oficiálne vyhlásený za mŕtveho v roku 2021, tri roky po svojom…

    Munícia pre Ukrajinu – neposielajte peniaze, narukujte do ukrajinskej armády

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot)   Pred siedmimi dňami vyhlásila OZ „Občianska iniciatíva na podporu Ukrajine“ zbierku na nákup munície pre Ukrajinu. Iniciatíva uvádza, že…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA