Prečo nie je Stvoriteľ zodpovedný za zlo vo svete?

Na našej planéte existuje neuveriteľne veľa zla. Zla na mnoho spôsobov a zla tak zvráteného, vyvolávajúceho tak veľké utrpenie, že sa ľudia na to až neveriacky pozerajú. Vzbudzuje to v nich zásadnú otázku, ako je možné, že to môže Stvoriteľ vôbec dopustiť? A paradoxne, často sa tak pýtajú aj tí, ktorí nikdy v žiadneho Stvoriteľa neverili. Avšak za zlo, ktoré ich zaráža, ktoré ich zraňuje a ktorého príčiny si nevedia vysvetliť sú schopní obviniť práve Stvoriteľa.

 

Skúsme si preto teraz podrobnejšie objasniť túto vážnu a nadčasovú otázku, ak v nej nechceme zostať po celý svoj život fatálne nevedomými a vo svojej nevedomosti krivo obviňovať toho, kto za to nemôže.

 

Našim univerzom prenikajú dokonalé Zákony stvorenia, ktoré sú prejavom a manifestáciou dokonalej Vôle Stvoriteľa. O všetko prenikajúcej Vôli Stvoriteľa, alebo inak povedané, o všetko prenikajúcom pôsobení jeho dokonalých Zákonov stvorenia sa v evanjeliách píše: „Ani len lístok zo stromu nespadne na zem bez Vôle Najvyššieho“. Alebo: „Dokonca i všetky vlasy na hlave máte spočítané“.

 

Na základe týchto slov sa mnohí celkom oprávnene pýtajú: Ak sa úplne všetko deje z Vôle Stvoriteľa, ak bez nej na zem ani len lístoček nespadne, potom sa to musí nevyhnutne týkať i vojen, vraždenia, či iných nešťastí a tragédií najrozličnejšieho druhu.

 

Ako je to teda? Môže naozaj za všetko Stvoriteľ?

 

Aby sme to správne pochopili, musíme od seba rozlíšiť dve veci. Prvou je dokonalé fungovanie Zákonov stvorenia. No a druhou je to, čo ľudia konajú zo svojej vlastnej, slobodnej vôle. To, čo nekorešponduje s dokonalým fungovaním Zákonov stvorenia.

 

Ľudia sa totiž môžu prostredníctvom svojej slobodnej vôle slobodne rozhodovať medzi tým, či sa budú usilovať poznávať dokonalé Zákony stvorenia a či sa budú snažiť žiť s nimi v súlade, alebo či sa rozhodnú tieto Zákony ignorovať a nebrať ich do úvahy.

 

V prvom prípade, teda v prípade ich poznávania a rešpektovania by museli žiť nevyhnutne pokoji, harmónii, šťastí a dostatku. Avšak v druhom prípade, v prípade ich ich neznalosti a nerešpektovania si k sebe zase nevyhnutne priťahujú bolesť, nešťastie, strádanie a mnohé ďalšie, najrozmanitejšie hrôzy, ktoré sú dôsledkom rozhodnutia ich slobodnej vôle nezaujímať sa o dokonalé Zákony Stvoriteľa a ignorovať ich pôsobenie.

 

V akej miere sa teda svojim zmýšľaním a svojim životom vzďaľujeme od Vôle Najvyššieho, presne v takej miere nás jeho Zákony utláčajú, tiesnia a zraňujú. Presne v takej miere nám vo forme najrozličnejšej bolesti a utrpenia vrhajú do tváre zhnité ovocie nášho vlastného, osobného odklonu od dokonalej Vôle Božej, viditeľne manifestovanej do podoby jeho Zákonov.

 

To ale potom celkom logicky znamená, že za vojny, nešťastia a iné podobné tragédie nemôže Stvoriteľ, ani jeho dokonalé Zákony, ale môže za ne jedine slobodná vôla človeka. Všetko zlo na zemi, ktoré nás stíha je dôsledkom slobodnej vôle ľudí, ktorí sa odklonili od dokonalej Vôle Stvoriteľa a odmietajú ju rešpektovať. Zlo na zemi je teda jedine dôsledkom našej vlastnej vôle, nerešpektujúcej Zákony stvorenia.

 

Človeče nešťastný, ako sa vôbec odvažuješ pýtať: prečo toto Stvoriteľ dopustil? Veď len skús pouvažovať a spomenúť si, či si sa vtedy, keď si sa rozhodoval vykonať nejaký čin pýtal, či je v súlade s Vôľou Najvyššieho, alebo nie?

 

A ak si sa vtedy nepýtal, ani si sa o to nikdy nezaujímal, tak teraz neplač a nerúhaj sa! Lebo za všetko si môžeš iba ty sám! Keby si totiž konal svoje činy v súlade s Vôľou Najvyššieho, musel by si predsa prežívať iba harmóniu, mier a šťastie.

 

Ak si ale takto neučinil a rozhodujúcou bola pre teba vždy iba tvoja vlastná vôľa, prišlo ku tebe nešťastie, bolesť, utrpenie a nepohoda. To však nie je dielom Stvoriteľa, ktorého neprávom obviňuješ, ale tvojim vlastným dielom! Pochop to a uvedom si, že inak to predsa ani nemôže byť.

 

A preto ak chceš žiť v mieri, v šťastí, radosti a dostatku, usiluj sa poznávať Vôľu Najvyššieho a jeho Zákony a vynasnaž sa zo všetkých svojich síl podľa nich aj žiť.

 

Pri všetkom čo konáš, vyslovuješ ale i myslíš zodpovedne zvažuj, či to je, alebo nie je v súlade s Vôľou Najvyššieho. A čo s ňou v súlade nie je, to nečiň, nehor, ba ani nemysli!

 

Človeče, iba ty samotný máš v rukách svoj vlastný osud! Jedine ty sám si strojcom svojej vlastnej budúcnosti! Jedine na tebe záleží, či bude dobrá, alebo zlá! Už vieš, ako ju učiniť dobrou. Tak ju dobrou učiň a začni s tým práve teraz, od tejto chvíle.

 

Ak sa ale rozhodneš obrátiť tieto veci na posmech a odsunúť ich bokom, je to iba čisto tvoja osobná vec. Keď ťa ale napokon v blízkej, alebo vzdialenejšej budúcnosti predsa len dostihne žatva tvojej vlastnej sejby potom neplač, nezloreč a nerúhaj sa Stvoriteľovi za to, za čo si môžeš len ty sám, pretože ty sám si sa zo svojej slobodnej vôle rozhodol nerešpektovať dokonalú Vôľu Najvyššieho a jeho dokonalé Zákony. Dokonalé Zákony, ktoré si nikdy nechcel poznávať a preto si podľa nich nikdy ani nemohol žiť. Dokonalé Zákony, ktoré ťa pre tvoju vlastnú ľahostajnosť, povrchnosť a presvedčenie o veľkosti tvojej vlastnej vôle budú byť a zraňovať dovtedy, kým sa pod ťažkými údermi osudu nespamätáš. A dávaj si dobrý pozor, aby ťa nakoniec, ako absolútne nepoučiteľného úplne nezničili.

 

Ty nešťastný a úbohý človeče, veď predsa už konečne pochop, aký si len smiešny a poľutovania hodný, keď sa so svojou malou, ľudsky egoistickou vôľou snažíš stavať proti veľkej Vôli vševládneho Boha, v ktorého stvorení jestvuješ. Pochop už konečne ty úbožiak, že takéto niečo, ak od toho neupustíš, ťa musí nakoniec zničiť.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Holek

O AUTOROVI

Mám rád cestovanie, dobré jedlo a víno, divadlo, svoje dve deti a niekoľko dobrých priateľov. Držím sa motta: „Život je ako oceán. Všetko dobré aj zlé, čo do neho hodíš, sa ti vráti.“ Fascinuje ma príroda, milujem ľudí a komunikáciu s nimi. Nebojím sa ísť aj na tenký ľad, keď je to potrebné. A práve o vnútorných prežitiach zo všetkých týchto svojich mnohostranných záujmov by som chcel písať vo svojom blogu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 261

Celkové hodnotenie: 1.1

Priemerná čítanosť: 1741

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    MŠVVaM bude spolupracovať s projektom FinQ, vo štvrtok podpísalo memorandum

    0icon

    Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR bude spolupracovať s inovatívnym projektom FinQ. Vo štvrtok podpísalo memorandum o spolupráci s Národnou bankou Slovenska, Slovenskou…

    Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Konanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vykazuje známky zastrašovania alebo nebezpečného vyhrážania sa súdnej moci. Tvrdila to opozičná poslankyňa…

    Poslanci vo štvrtok začali rokovaním o skrátených legislatívnych konaniach

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 7. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o skrátenom legislatívnom konaní niekoľkých vládnych návrhov zákona. Následne by sa o nich…

    Median zisťoval počúvanosť rádií. Ktoré je na tom najlepšie?

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je stále Rádio Expres, pustilo si ho 31,4 percenta poslucháčov. Má aj najväčší podiel na…

    KDH: Vládny návrh neumožňuje bezdôvodne strieľať vzácne živočíchy

    0icon

    Bratislava 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)   Opozičné KDH odmieta, že by sa po prijatí vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny…

    RpMS uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný na sociálnej platforme

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Rada pre mediálne služby (RpMS) na stredajšom (24. 4.) zasadnutí po prvý raz uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný…

    Národné parky a cyklotrasy by mohli mať snímače na zber dát

    0icon

    Na cyklotrasách, v národných parkoch aj v niektorých vrchoch v Prešovskom kraji by mohli pribudnúť nové snímače. Prinášali by informácie o pohybe cyklistov a turistov…

    Koľko času zostáva Západu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pexels)   Otázkou je, ako dlho sa toto všetko môže vyvíjať tak, ako doteraz: pokračujeme v rozhovore, ktorý začal kolega minulý…

    Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Prijatie vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny v predloženej podobe výrazným spôsobom navždy zmení vzhľad krajiny…

    Všetku našu vojenskú techniku sme dali Ukrajine a Brusel nás podviedol, tvrdí exposlanec

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:TASR - Martin Baumann)   Bývalý poslanec NR SR György Gyimesi sa v príspevku na Facebooku rozhorčil nad bývalou…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA